Tips & Inspiratie

Bruisballen Maken (Met Kleuren En Geuren)

Een bad nemen is heerlijk ontspannend en met een bruisbal maak je het nog iets leuker. Helaas kunnen bath bombs nogal prijzig zijn.

Het goede nieuws is echter: je kunt bruisballen ze eenvoudig zelf maken. In dit artikel lees je hoe.

Bath Bombs Zelf Maken

1: Bruisbal Maken: Het Basis Recept

Laten we beginnen met het basisrecept voor bruisballen. Met dit recept krijg je een basic witte bruisbal die neutraal van geur is.

Wil je jouw bruisbal een lekker geurtje geven, kleuren of extra feestelijk maken? Lees dan ook punt twee, drie en vier.

Voor een basic bruisbal heb je de volgende ingrediënten en benodigdheden nodig:

 • 200 gram baking soda / natriumbicarbonaat;
 • 100 gram citroenzuur;
 • 40 gram maïzena;
 • 3 eetlepels olie;
 • Water.

Daarnaast heb je qua benodigdheden nodig:

 • Mengkom;
 • Garde of vork;
 • Plantenspuit of andere spuitfles;
 • Eet- of theelepel;
 • Vormpjes om de bruisballen in te maken;
 • Eventueel een fijne zeef.

Baking Soda En Citroen

De belangrijkste ingrediënten zijn de baking soda en het citroenzuur. Deze twee zorgen samen namelijk voor het bruisende effect zodra ze in aanraking komen met water. Dat verklaart ook meteen waarom we een plantenspuit nodig hebben.

Deze gebruiken we om het water voorzichtig op de droge ingrediënten te sproeien. Als de baking soda en het citroenzuur te nat worden, gaan ze namelijk al bruisen en dan is je mengsel verpest.

Baking soda vind je in de grotere supermarkten en in toko’s. Daarnaast is het ook in de apotheek te vinden, hier wordt het vaak verkocht onder de naam natriumbicarbonaat.

Olie

De drie eetlepels olie maken de bruisballen lekker verzorgend en verzachtend voor je huid. Je kan zelf kiezen welke olie je hiervoor gebruikt. Amandelolie, avocado olie, olijfolie en badolie zijn allemaal prima.

Daarnaast kan je ook kokosolie of shea butter gebruiken. Zorg er wel voor dat deze vloeibaar zijn voor je ze toevoegt.

Vormpjes

Als je mengsel voor de bruisballen klaar is, heb je vormpjes nodig om het in te doen. Hiervoor kan je allerlei vormpjes gebruiken. We noemen het wel bruisballen, maar je kan ook prima bloemvormpjes of sterren maken.

De grootte is je persoonlijke keuze.

Je kan bijvoorbeeld voor ijsblokjesvorm kiezen, maar ook voor kleine muffinvormpjes of cakepop vormpjes.

Zo ga je te werk:

Stap 1: We beginnen met het mengen van de droge ingrediënten. Doe de baking soda, het citroenzuur en de maïzena samen in een mengkom. Als er klontjes in je ingrediënten zitten, is het handig om ze eerst even te zeven.

Stap 2: Meng de ingrediënten goed door elkaar met een garde of vork.

Stap 3: Voeg nu de drie eetlepels olie toe. Gebruik je kokosolie of shea butter en heb je dit eerst laten smelten? Zorg er dan voor dat het wat afgekoeld is voor je het toevoegt. Meng de olie er goed doorheen met de garde of een vork. Als het mengsel wat klontert, kan je het eventueel opnieuw zeven.

Stap 4: Doe wat water in de plantenspuit en spuit het vervolgens op het mengsel. Zorg dat je het water gelijkmatig verdeeld. Als je alles op een plek spuit, kan dit deel van de ingrediënten te nat worden waardoor het al gaat bruisen.

Stap 5: Voeg kleine beetjes water toe. Het mengsel moet droog en kruimelig blijven, maar wel aan elkaar blijven plakken als je het samenknijpt. Zodra dit het geval is, heb je genoeg water toegevoegd.

Stap 6: Doe het mengsel in de vormpjes van jouw keuze. Je kan hiervoor het beste een eet- of theelepel gebruiken, afhankelijk van de grootte van jouw vormpjes.

Stap 7: Druk het mengsel goed aan. Deze stap is belangrijk omdat de bruisballen anders gemakkelijk uit elkaar kunnen vallen.

Stap 8: Leg de vormpjes op een koele en droge plaats en laat ze vervolgens minimaal 24 uur liggen.

Stap 9: Hierna kan je de bruisballen voorzichtig uit de vormpjes halen. Ze zijn klaar voor gebruik!

Stap 10: De bruisballen die je niet direct gebruikt, kan je in een luchtdicht bakje bewaren. Zorg ervoor dat ze volledig gedroogd zijn voor je ze in het bakje doet. Voelen ze na 24 uur in het vormpje nog wat vochtig aan?

Laat ze dan nog even aan de lucht drogen voor je ze opbergt.

2: Bruisballen Een Kleurtje Geven

Deze basic bruisbal wordt een stuk leuker als je er een kleurtje aan geeft. Dan krijg je badbruisballen die je kunt vinden bij onder andere Lush.

Hiervoor kan je voedingskleurstof gebruiken. Dit voeg je dan samen met de olie toe bij stap 3.

Je hebt maar een paar druppeltjes nodig. Hoeveel je precies toevoegt, hangt af van hoe sterk je de bruisbal wilt kleuren.

Voor een zacht pastelkleurtje heb je natuurlijk minder nodig dan voor een felrode bruisbal. Houd er wel rekening mee dat je badwater kan kleuren als je veel kleurstof gebruikt.

Om het extra leuk te maken kan je meerdere kleurtjes gebruiken. Kies je hiervoor? Verdeel het mengsel dan over verschillende bakjes na het toevoegen van de olie bij stap 3.

3: Bruisballen Met Een Geurtje Maken

Bij stap 3 kan je ook meteen een lekker geurtje aan je bruisballen toevoegen. Hiervoor gebruik je etherische olie. Je kan een olie in je favoriete geur kiezen, maar je kan ook verschillende geuren mengen.

Voorbeelden van lekkere combinaties zijn:

 • Happy Citrus: 10 druppels citroenolie, 10 druppels sinaasappelolie en 5 druppels jasmijn.
 • Vanilla Flower: 12 druppels vanilleolie, 8 druppels geraniumolie en 5 druppels rozenolie.
 • Relaxing Lavendel: 15 druppels lavendelolie, 6 druppels sinaasappelolie en 4 druppels oregano olie.

Ook bij de geurolie geldt dat je zoveel kan toevoegen als je zelf wilt, van subtiel geurtje tot geursensatie die heel je badkamer vult.

4: Maak Je Bruisbal Extra Leuk

Wil jij je bruisbal extra leuk maken? Dan kan je naast geurtjes en kleurtjes ook nog extra’s toevoegen. Bijvoorbeeld bloemblaadjes, glitters of een zeeproosje.

Maak je bruisballen voor kinderen? Dan kan je een klein speelgoedje in de bruisbal verstoppen als verrassing.