Zelf (Kleur/Geur)kaarsen Maken

Als je zelf kaarsen maakt kun je er zelf bepalen waar de kaarsvet in wordt gegoten en wat kleur en geur de kaars krijgt. Een kaars maken is niet heel ingewikkeld als je maar de juiste stappen doorloopt.

In deze gids lees je onder andere meer over het kiezen van kaarsvet, over het smelten van kaarsen en het toevoegen van kleur en geurolie.

Zelf Je Eigen Kaarsen Maken

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Voorbereiding

Wat moet je doen om goed voorbereid aan het smelten en gieten aan de slag te gaan? Dat lees je in de stappen hieronder.

Welk kant-en-klare pakketten om kaarsen te maken zijn er?

Je kunt naast alles los te kopen ook kaarsen maken pakketten kopen.

Deze kant-en-klare pakketten zijn wat duurder maar het kan er wel voor zorgen dat je minder tijd kwijt bent aan het maken van je kaarsen.

Hieronder een selectie aan kant-en-klare kaars maken sets:

Toch liever met je eigen producten, lees dan hieronder verder…

Wat voor kaarsvet heb je nodig?

Je kunt kaarsvet op verschillende manieren krijgen. Je kunt het kant-en-klaar in de vorm van vlokken krijgen of je kunt oude kaarsen omsmelten.

Er is wel wat keuze qua kaars wax.

Paraffine: Paraffine wax komt voort uit petroleum. Het is gemiddeld een stukje goedkoper dan soja wax. De meeste kaarsen (zoals waxinelichtjes) die je koopt in de winkel zijn gemaakt van paraffine.

Paraffine kaarsen branden wel minder lang dan ander kaarsvet.

Soja Wax: Soja kaarsvet of wax wordt ook wel soy wax of soya kaarsvet genoemd. Het kaarsvet is gemaakt van sojabonen en is 100% natuurlijk. Het brandt lang en heeft een neutrale geur (als je er geen geurstof aan toevoegt natuurlijk).

Bijenwas: Bijenwas is een dure manier om kaarsen zelf te maken maar levert daarmee wel de beste kaarsen op.

De bijenwas wordt op natuurlijke wijze gemaakt door bijen. Bijenwas is de honingraat waar bijen in leven. Hier slaan zij honing en stuifmeel op.

De raat is vettig en ideaal om te smelten en er 100% biologische kaars van te maken.

Kun je oude kaarsen smelten om nieuwe kaarsen te maken?

Naast kaarsvet korrels kun je ook resten van een oude kaarsen gebruiken om een nieuwe kaars van te maken.

Het vraagt wel wat extra werk om deze goed te gebruiken om er een nieuwe kaars van te maken.

Ten eerste moet je weten wat voor kaarsvet er is gebruikt in de oude kaarsresten. In de meeste gevallen zullen de kaarsresten gemaakt zijn van paraffine.

Scheiden van kleuren

Je kunt het beste de verschillende oude kaarsresten van elkaar scheiden op kleur. Als je verschillende kleuren kaarsvet namelijk smelt zal het resulteren in een grauwe kleur dat lastig op te lossen is door er een nieuwe kleurstof aan toe te voegen.

Let ook op met recyclen van oude geurkaarsen. Als je namelijk oude geurkaarsen smelt en weer opnieuw tot één kaars giet kunnen er aparte geuren ontstaan die niet altijd even lekker ruiken.

Oud pannetje of een kant-en-klare Au Bain Marie pan?

Je kunt op meerdere manieren kaarsvet smelten. Je kunt kaarsvet direct in een steelpannetje gooien en smelten. Je moet er wel voor zorgen dat het een oude pannetje betreft. Het is namelijk lastig om het pannetje goed schoon te krijgen als je kaarsvet er in hebt gesmolten.

Daarom kun je het beste een au bain-marie gebruiken.

Om kaarsvet te smelten met de au bain-marie methode zet je een kookpan met water op het vuur zet. Daarop zet je een kom of een steelpannetje. In de kom of steelpannetje stop je de kaarsvet. (Doe hier geen water bij. Enkel je oude kaarsen of nieuwe kaarsvet korrels / vlokken).

Je kunt in plaats van een steelpannetje of een kom ook een blik gebruiken. Zo weet je zeker dat je het steelpannetje of kom niet verpest door het kaarsvet.

Let Op!: Het blik kan heet zijn als je het opwarmt. Gebruik dus ovenhandschoenen of andere bescherming voor je handen als je het blik uit de kookpan haalt.

De au bain-marie zorgt ervoor dat het kaarsvet geleidelijk warm wordt en het rustig kan smelten.

Hieronder zie je een voorbeeld van een eenvoudige au bain-marie opstelling.

Au Bain-Marie Gebruiken Om Kaars Te Smelten

Bron foto: gocodigo.com/digital-signage-101-blog/2014/marketing/codigo-how-to-guide-make-your-own-container-candles

Naast een zelf samengestelde au bain-marie kun je ook een complete au bain-marie kopen. Een kant-en-klare au bain-marie kun je hier kopen.

Hoe kun je kleur toevoegen aan je eigengemaakte kaarsen?

Wil je geen kleur of geur aan de kaarsen toevoegen. Ga dan door naar het kopje ‘Stap-voor-stap (geur en kleur) kaarsen maken‘.

Door met het kleur geven van je kaarsen. Je kunt kleuren toevoegen door middel van waskrijtjes. Je kunt ze schrapen en dit aan het kaarsvet toevoegen terwijl je het aan het smelten bent. Maar waskrijtjes geven niet het beste resultaat.

Bovendien branden kaarsen minder mooi als er waskrijt aan is toegevoegd.

Je kunt het beste kleurstof kopen om aan je kaarsvet toe te voegen.

Hoe maak je geurkaarsen met kruiden en oliën?

Je kunt verschillende geuren toevoegen aan het kaarsvet om er geurkaarsen van te maken.

  • Je kunt simpelweg geurolie aan het kaarsvet toevoegen als het gesmolten in de kom of steelpannetje zit. Voeg niet teveel geurolie toe aan je kaarsvet. Je kunt beter iets te weinig olie aan je kaarsvet toevoegen, in plaats van te veel.
  • Hoeveel geurolie moet je toevoegen? Je kunt als gemiddelde 10 druppels geurolie op 500 milliliter kaarsvet aanhouden. Zo voeg je niet te veel maar ook niet te weinig geurolie toe aan de kaarsvet.

Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire geuren die je kunt toevoegen aan je kaarsvet.

Als je een geurolie gaat kopen die niet hieronder staat kun je het beste even advies inwinnen of de geurolie geschikt is om aan kaarsvet toe te voegen.

Ook met het mengen van verschillende geuroliën moet je oppassen. Niet alle combinaties resulteren in een lekkere geurkaars.

1. Citronella kaarsen maken

Je kunt citronella olie aan het kaarsvet toevoegen voor lekkere frisse geur en om muggen op afstand te houden. Citronella is een klassieker.

Citronella kaarsen kan helpen om muggen te verjagen als je buiten zit op een zomerse avond. Citronella verkleint niet alleen de kans op muggenbeten maar het de geur van citronella werkt ook rustgevend.

Ideaal dus om citronella olie toe te voegen aan je kaarsvet.

2. Lavendelolie toevoegen aan je gesmolten kaarsvet

De geur van lavendel kent verschillende voordelen. Zo zorgt de geur van lavendel voor minder stress en is dus rustgevend. Daarnaast kan lavendelgeur zorgen voor een betere nachtrust en geeft het een frisse geur in huis.

3. Geur van sandelhout toevoegen aan je zelfgemaakte kaars

De sandelhout olie wordt uit het hout van sandelhoutboom gedestilleerd. Sandelhout olie geeft een houtachtige, warme geur af. Het voordeel van sandelhout is dat het vooral rustgevend is.

4. Zelf geurkaarsen maken met rozenolie

Rozenolie geeft een warme geur af. De geurolie kan een oranjebruine tot lichtgele kleur hebben. De geur van rozenolie werkt opwekkend en geeft een frisse geur in huis.

5. Vanille geurolie toevoegen aan je eigenmaakte kaarsen

Vanille olie heeft een zoete geur. Een geur die voor veel mensen herkenbaar is. Vanille geurolie wordt vaak gebruikt in geurkaarsen.

Vanille olie heeft van nature een lichtgele kleur. Vanille geurolie werkt rustgevend en kan de zinnen prikkelen.

Stap-voor-stap (geur en kleur) kaarsen maken

Hieronder de stappen om zelf geurkaarsen en kleurkaarsen te maken.

Wat heb je nodig om zelf kaarsen te maken?

Je hebt de volgende producten en materialen nodig om een kaars te creëren:

Hoe kun je stap-voor-stap kaarsen maken?

Ga als volgt te werk om een eigen kaars te maken.

Stap 1: Maak het potje of blikje dat je wilt gebruiken om in te gieten goed schoon. Door het vetvrij te maken krijg je een beter eindresultaat. Je kunt dit gewoon met wat warm water en afwasmiddel doen.

Maak het flesje, potje of blik goed droog voordat je de lont er in plakt.

Stap 2: Pak de kant-en-klare kaarsenlont of de zelfgemaakte lont erbij.

Stap 3: Knip eventueel de kant-en-klare lont op maat. Zorg dat deze ver boven het potje uitsteekt. Bevestig de lont in het potje of blikje zoals op de foto hieronder. Je kunt dit doen door het vast te plakken met wat afplakband. Je kunt het ook een lijmpistool gebruiken om het vast te maken aan de bodem.

Kaarslonten In Het Potje Zetten

Stap 4: Leg een satéprikker of een paperclip op de het potje of blikje. Draai de lont om het stokje zodat het kaarsenlontje mooi recht op staat.

Stap 5: Pak de au bain-marie erbij of de kookpan met kom of steelpannetje. Vul de Au bain-marie of de kookpan met water. Zet deze op het vuur en laat het water geleidelijk warmer worden.

Stap 6: Vul de top van de au bain-marie of het steelpannetje met de door jou gekozen kaarsvet. Zet het boven op het licht stomende water en laat het kaarsvet langzaam smelten.

Zorg dat de top of het steelpannetje niet te heet wordt. Kaarsvet smelt al bij een temperatuur van 50 °C. Roer het kaarsvet met een oude lepel. Zorg dat je niet te dichtbij het kaarsvet komt omdat je je er aan kunt branden.

Kaarsvet Laten Smelten

Stap 7: Je kunt nu de kleurpillen of kleurstoffen (die geschikt zijn voor kaarsvet) toevoegen aan het kaarsvet, mocht je dat willen. Meng de kleurstof goed door de kaarsvet heen zodat het mooi wordt verdeeld.

Kleuren Toevoegen Aan De Kaarsvet

Stap 8: Je kunt in deze stap de geuren aan de kaars toevoegen. Zorg dat je niet overdrijft.

Voeg gemiddeld 10 druppels geurolie toe op 500 milliliter kaarsvet.

Het kan zijn dat je bepaalde geuroliën meer of minder van moet toevoegen op 500 milliliter.

Geurolie Toevoegen Aan Het Kaarsvet

Stap 9: Als eventueel geurolie hebt toegevoegd kun je deze het beste even goed door het kaarsvet roeren.

Stap 10: Giet het kaarsvet in het potje of het blikje met de kaarslonten. Houd het lontje rechtop bij het gieten

Je kunt op verschillende manieren de lont rechtop houden. Je kunt een satéprikker gebruiken om de lont om heen te wikkelen.

Maar heb je die niet in huis, kun je ook een paperclip uittrekken en net als bij de satéprikker de lont er omheen draaien zodat mooi in het midden van de kaars komt te zitten.

Stap 11: Giet het kaarsvet langzaam in het blikje, potje of kopje om lucht in het kaarsvet te voorkomen.

Stap 12: Laat het kaarsvet hard worden. Je kunt het beste 48 uur wachten voordat je de kaars gaat branden.

Kaarsvet Laten Stollen Voor 48 Uur

Bron foto’s: http://www.diynetwork.com/how-to/make-and-decorate/crafts/bug-off-make-your-own-citronella-candles

Hoe kun je een massagekaars maken?

Je kunt naast de kaarsen voor op tafel ook kaarsen maken om te gebruiken voor een massage. Je hebt wel een andere mix qua ingrediënten voor nodig om een massagekaars te maken.

Een massagekaars kun je maken op basis van soja wax, amandelolie, sheaboter en cacaoboter. Lees hier meer over het maken van een massagekaars.

Extra ideeën voor het zelf maken van (geur)kaarsen

Hieronder vind je ideeën om je kaarsvet in te gieten

Blikjes en potjes gebruiken om kaarsvet in te gieten

Je kunt een kaars in verschillende voorwerpen gieten. Zo kun je een stel oude blikken gebruiken om kaarsen van te maken. Let er wel op dat goed tegen hitte kan van het kaarsvet. Het moet niet knappen als je de warme kaarsvet er in giet.

Daarnaast moet het ook bestendig zijn tegen de hitte van de vlam. Als je een kaars lang laat branden kan een potje of blik heet worden.

Zorg dat het blikje, potje of flesje goed vetvrij is. Zo krijg je mooie egale kaarsen.

Kaarsjes in een kopje

Je kunt ook een kaars maken in een oud theekopje. Je kunt deze op de kop tikken bij tweedehands winkels of kringloopwinkels. Ook kun je achter in je eigen kast kijken of je bepaalde kopjes niet meer gebruikt en geschikt zijn om er een kaars van te maken.

Een oud theekopje geeft net een leukere uitstraling dan een blikje of een glazen potje.

Theekopje Als Kaars

Bron foto: http://www.diyinspired.com/diy-scented-teacup-candle/

Wat zijn de voordelen van zelf kaarsen maken?

Waarom zou je nou zelf kaarsen maken? Kaarsen zijn toch goedkoop te koop in verschillende winkels.

Maar toch kent het zelf maken van kaarsen een paar voordelen. Hieronder vind je een overzicht van de voordelen.

1. Creatief bezig zijn en rustgevend: Als je creatief bezig bent werkt dit vaak ook rustgevend. Kortom zelf kaarsen maken kan therapeutisch werken.

2. Geuren en kleuren: Je bepaalt tot op zekere hoogte wat de geur van de kaars wordt. Ook de kleur van de kaars kun je voor een groot gedeelte in eigen hand houden. Je kunt met geuren en kleuren jouw ideale kaarsen maken.

3. Natuurvriendelijk: Als je soya wax, bijenwas of palmolie gebruikt om kaarsen van te maken ben je 100% natuurlijk bezig. Helaas is soya wax, bijenwas en palmolie een stuk duurder dan kaarsvet van paraffine.

Welke fouten moet je voorkomen bij het maken van kaarsen?

Helaas worden er regelmatig foutjes gemaakt als je zelf kaars gaat maken. Vooral als het de eerste keer is. Hieronder vind je de meest gemaakte fouten bij het maken van kaarsen. Zo kun jij die ieder geval voorkomen.

Bescherm de keuken: Als je kaarsvet gaat smelten kan het voorkomen dat er kaarsvet vlekjes in de keuken terecht komen. Bescherm de omgeving als je kaarsvet gaat smelten zodat je achteraf niet aan de grote schoonmaak hoeft.

Geuren: Voeg niet te veel geurolie toe aan het kaarsvet. Als je meerdere geuren wilt mengen kan het resulteren in een vieze geur. Meng nooit zo maar meerdere geuren zonder het te testen.

Gieten: Zorg dat je langzaam het potje vol giet met het gesmolten kaarsvet om luchtzakjes te voorkomen. Lucht in het kaarsvet kan zorgen voor extra rook als je de kaars gaat opbranden.

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten