Geen categorie Tips & Inspiratie

Beddengoed Wassen: Hoeslakens En Dekbedovertrekken Reinigen

Natuurlijk weet je al lang hoe je je lakens, dekbedhoezen, kussenslopen en matrasbeschermers moet wassen.

Dat doe je toch al? Maar weet je bijvoorbeeld ook dat je een waterdichte matrasbeschermer niet met een wasmiddel voor de witte was (met bleek) mag wassen, omdat ie dan niet meer waterdicht is?

Beddengoed Wassen

Misschien toch interessant om dit artikel eens te lezen.

Dekbedovertrekken Wassen

Katoen Wassen

Een katoenen dekbedhoes is geschikt om veelvuldig gewassen te worden. Voor het eerste gebruik kan je de dekbedhoes het beste een keer met natuurazijn wassen. Zo blijven de kleuren mooier en gaat meteen de ‘pap’ er goed uit, zodat je dekbedovertrek meteen een stuk zachter is.

Nog een weetje: als je hem niet eerst in azijn wast, trekt het vocht dat je ’s nachts verliest (iedereen verliest ca. 2 liter vocht ’s nachts) er in. Als je daarna je dekbedovertrek gaat wassen, fixeert de stof en blijven de vlekken er in.

Check ook altijd het waslabel. Soms moet je nieuw beddengoed namelijk een paar keer op 60°C wassen om de gebruikte verfstoffen te fixeren.

Wassen Van Het Beddengoed

Stap 1: Beddengoed was je het beste binnenstebuiten met vloeibaar wasmiddel. Dan blijft het beddengoed het mooist.

Zorg ervoor dat er geen bleekmiddel of optische witmiddelen in je wasmiddel zitten.

Zet je de was klaar met een uitgestelde start, zorg er dan voor dat de bol met wasmiddel rechtop tussen het wasgoed staat.

Zo voorkom je dat het wasmiddel al in het beddengoed trekt en later niet meer over de hele was verdeeld wordt.

Stap 2: Kies een wasprogramma op 60°C, het liefst een kreukherstellend programma, maar zeker geen eco programma dat dus minder water gebruikt.

Stap 3: Prop de wasmachine niet helemaal vol om een extra was uit te kunnen sparen. Dan wordt het niet goed schoon en de stof schuurt langs elkaar, waardoor je ‘pillen’ krijgt.

Het beste doe je één lits-jumeaux dekbedovertrek en twee kussenslopen tegelijk in de wasmachine.

Stap 4: Haal het wasgoed zo snel mogelijk nadat het wasprogramma is beëindigd uit de wasmachine en laat het nooit in nat in de wasmachine liggen.

Zo voorkom je dat de was gaat stinken en zelfs kan gaan beschimmelen.

Stap 5: Drogen. Je kunt een dekbedhoes het beste binnenstebuiten drogen. Als je hem buiten droogt, vermijd dan de felle zon, anders kunnen de kleuren verbleken. Als je de dekbedhoes in de wasdroger droogt, kies dan een kort programma met een lage temperatuur. Anders droogt de stof te snel, waardoor het kan gaan krimpen en bovendien heb je dan kans op pillen.

Ook voor de wasdroger geldt dat je die niet te vol moet laden. Dan duurt het extra lang voordat de was een beetje droog is en krijg je onnodige kreukels.

Bovendien heb je dan ook meer kans op pillen, doordat alles tegen elkaar aan schuurt.

Afwijkende Materialen Wassen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw dekbedhoes niet 100% katoen is, maar bijvoorbeeld voor 50% katoen en 50% van polyester.

Was het dan extra voorzichtig en vermijd de wasdroger. Helemaal als er ook nog patchwork of geborduurde stukken op zitten.

Je hebt dan namelijk kans dat het ene materiaal meer krimpt ten opzichte van het andere materiaal, waardoor het in elkaar kruipt.

Hoeslakens En Matrasbeschermers Wassen

Het was advies voor hoeslakens en matrasbeschermers is ongeveer hetzelfde als dat van dekbedovertrekken.

Matrasbeschermers gaan onder je hoeslaken op je matras. Een matrasbeschermer kan bijvoorbeeld een molton zijn of een waterdichte matrasbeschermer.

Hoeslakens was je doorgaans één keer per week, net als de dekbedhoes. Deze gaan ook op 60°C om alle bacteriën en huismijten te doden. Voor matrasbeschermers is één keer maand wassen echter wel voldoende.

Let op bij moltons, die moeten vaak als ze nieuw zijn eerst een keer op 60°C gewassen worden. Hierdoor krimpen de moltons altijd iets. Doe je ze daarna in de wasdroger, dan worden ze lekker wollig.

Waterdichte matrasbeschermers nooit wassen met een wasmiddel met bleek en ook niet in de wasdroger drogen. De waterdichte laag wordt hier namelijk poreus van en dan zijn ze dus niet meer waterdicht.

Gebruik Geen Wasverzachter Bij Beddengoed

Als je beddengoed gaat wassen, kan je beter geen wasverzachter gebruiken. De was wordt hier enigszins waterafstotend van en dat is niet prettig voor beddengoed.

Draai Een Was Op 90°C

Tegenwoordig wassen we eigenlijk niets meer op 90°C. Toch is het voor je wasmachine lekker om af en toe leeg een 90° was te draaien.

Zie het maar als een soort onderhoudsbeurt voor je wasmachine. Alle achtergebleven zeepresten die door de inwerking van bacteriën en schimmels een soort vieze drab zijn geworden, verdwijnen dan als sneeuw voor de zon!