Energiebesparing

Energie En Water Besparen In De Badkamer

Met de juiste tips kan je jaarlijks honderden euro’s op je energierekening bezuinigen. Een deel van deze bespaarslag is in de badkamer te halen.

Wil jij weten hoe je op je energie en water kan besparen in de badkamer?

Besparen Op Water En Elektriciteit In De Badkamer

Hier lees je 15 makkelijk toepasbare tips.

1: Koop Een Waterbesparende Douchekop

Je douchekop vervangen is een kleine en gemakkelijke ingreep waarmee je flink kan besparen.

Door een waterbesparende douchekop te gebruiken, kun je je watergebruik in de badkamer gemakkelijk halveren.

Hoe zuinig een douchekop is, wordt aangegeven met de zogeheten doorstroomklasse. Van minst naar meest zuinig zijn er de volgende klasseringen:

  • Klasse D
  • Klasse C
  • Klasse B
  • Klasse S
  • Klasse A
  • Klasse Z

Klasse Z is dus de allerbeste keuze als je water wilt besparen. Met deze douchekop gebruik je maar 4,2 tot 6,9 liter water per minuut. Bij een klasse D douchekop verbruik je per minuut maar liefst 17,3 tot 21,9 liter water. Een enorm verschil dus.

Je hoeft echter niet bang te zijn dat je maar een miezerig straaltje water uit een zuinige douchekop krijgt. De douchekop mengt het water namelijk met lucht, waardoor de straal krachtig blijft.

2: Korter Douchen

Klinkt logisch, maar is vaak makkelijker gezegd dan gedaan: douche gewoon wat korter. Als je dagelijks een minuut korter doucht, maak je al een enorme bespaarslag.

Heb je er moeite mee om op te schieten tijdens het douchen? Of blijven je kinderen graag veel te lang onder de douche staan? Gebruik dan een kookwekkertje of timer op je telefoon.

3: Repareer Lekkende Kranen

Een druppelende kraan of douchekop lijkt niet zoveel water te gebruiken, maar alle kleine beetjes kunnen bij elkaar toch vele liters worden. Repareer een lekkende kraan of douchekop daarom altijd zo snel mogelijk.

4: Stekkers Uit Het Stopcontact

Maak er een gewoonte van om stekkers altijd direct uit het stopcontact te halen. Bijvoorbeeld van föhns, scheerapparaten of tandenborstelopladers.

Ook als een apparaat uit staat, kan het je namelijk nog steeds stroom kosten.

5: Zuinige Lampen

Gebruik energiezuinige lampen. Deze kunnen iets duurder zijn in aanschaf, maar dit prijsverschil verdien je gemakkelijk terug door de stroomkosten die je bespaart.

Gloeilampen kunnen namelijk gemakkelijk 10x zoveel energie verbruiken als led-lampen.

6: Laat De Kraan En Douche Niet Onnodig Aanstaan

Laat de kraan en douche niet aanstaan terwijl je het water niet gebruikt. Als je je handen grondig inzeept kan je bijvoorbeeld best de kraan even uit doen.

Ook tijdens het scheren en tandenpoetsen is het zonde om het water te laten lopen.

7: Tandenpoetsen

Poets je je tanden onder de douche? Dan kost dat meer water dan nodig is. Om water te besparen kun je het beste je tandenpoetsen voor of na het douchen.

Daarnaast kun je water besparen door niet de kraan te laten lopen als je aan poetsen bent.

Vul een glas met water om je mond mee te spoelen en hou alleen de tandenborstel even onder de kraan om het schoon te spoelen.

8: Warm Of Koud?

Het komt vaak voor dat we alleen even koud water nodig hebben om onze handen te wassen, maar dat de kraan per ongeluk op lauw of warm water staat afgesteld. Hierdoor slaat de CV-ketel onnodig aan. Check daarom op welke temperatuurstand de kraan staat.

9: Een Thermostaatkraan

Heb je een (douche)kraan met een knop voor warm en een knop voor koud water? Dan verspil je vaak veel water terwijl je de kraan aan het afstellen bent op de juiste temperatuur. Vervang deze daarom door een eengreepskraan of thermostaatkraan.

10: Minder Watergebruik Toilet

Wist je dat we met het toilet enorm veel water verbruiken? Het watergebruik door het toilet is gemakkelijk 25% van ons totale watergebruik. Je kan hier op verschillende manieren op besparen. Bijvoorbeeld door:

  • Voor een stortbak met een kleine inhoud te kiezen.
  • Een waterbesparingsknop te gebruiken waarbij je kan kiezen tussen een kleine of grote hoeveelheid water.
  • Een knop met een spoelonderbreking te gebruiken, waarbij je zelf bepaalt met hoeveel water je doorspoelt.

Heb je op zich al een prima stortbak en vind je het zonde om deze te vervangen? Dan kan je er een baksteen of een plastic fles gevuld met water in leggen om je waterverbruik toch te verminderen. Door de baksteen of fles past er namelijk minder water in de stortbak, waardoor je bij iedere spoelbeurt water bespaart. Uitgaande van 5 toiletbezoeken per dag, bespaar je hiermee op jaarbasis ruim 1800 liter.

11: Water En Energie Besparen Met Je Wasmachine

De wasmachine is een flinke stroomvreter. Draai daarom niet onnodig halve wasjes. Sorteer je je was graag op kleur en heb je daarom niet snel een volledige was? Dan kan je er eventueel voor kiezen om enkel te sorteren op lichte en donkere was in plaats van op wit, kleur en zwart.

Als je was niet zo vies is, kan je ook voor een korter programma en een lagere temperatuur kiezen om te besparen.

12: Gebruik Je Droger Zo Min Mogelijk

Ook de droger gebruikt een grote hoeveelheid stroom. Gebruik deze daarom zo min mogelijk door je was simpelweg op te hangen. Bij droog weer zijn je kleren buiten het snelst droog. Hang je je was binnen? Zorg er dan voor dat de kamer waar de was hangt goed doorgelucht wordt.

Als je wel wilt besparen maar de was niet snel genoeg volledig droogt aan het wasrek, kan je er ook voor kiezen de was eerst op te hangen totdat deze deels gedroogd is en vervolgens in de droger te doen.

Hierdoor kan je een veel korter droogprogramma gebruiken waardoor je de kosten gemakkelijk halveert.

13: Energiezuinige Apparaten

Investeer in energiezuinige apparaten voor je badkamer. Hoe zuinig een apparaat is, zie je op het energielabel op het apparaat. Alhoewel zuinige apparaten vaak wat duurder zijn, kosten ze je op de lange termijn juist minder geld door de energiebesparing.

Heb je oude apparaten staan? Dan kan het lonen om deze te vervangen door nieuwe en energiezuinige exemplaren, ook als de oude eigenlijk nog prima werken.

14: Zuinige CV Ketel

Door een energiezuinige ketel te laten installeren zoals een HR-ketel of nog beter een HRe ketel gaat je energierekening omlaag.

Door je oude CV ketel te vervangen voor een meer energiezuinig model kan je flink mee besparen.

Het is wel een flink bedrag om een goed energiezuinige ketel te laten installeren. Maar de investering zal zich wel terugverdienen. Daarnaast zal je energielabel verbeteren door een nieuwe ketel.

Lees hier meer of je CV ketel al aan vervanging toe.

15: Ventileer De Badkamer

Een badkamer is een vochtige ruimte. En vochtige lucht warmt is moeilijker om te warmen.

Door te ventileren krijg je drogere lucht waardoor de verwarming minder hard hoeft te werken.

Kortom ventileren zorgt weer voor een iets lagere energierekening.