Dampfolie aanbrengen op isolatiemateriaal zorgt voor een beter geïsoleerd huis. Het houdt de warmte beter vast en zorgt er voor dat het isolatiemateriaal beter functioneert.
Je hebt verschillende soorten folie voor verschillende situaties. Je hebt namelijk dampscherm, damprem en dampopen folie.
In dit artikel lees je meer over wat die verschillende folies zijn, doen en hoe je die (laat) aanbrengen.
Vocht In Huis
Door de dag heen komt er veel vocht vrij. We ademen, er wordt gedoucht en we koken waardoor er vocht in huis komt.
Maar dit vocht dat wordt geproduceerd wordt moet natuurlijk ergens heen. Een gedeelte wordt afgevoerd door natuurlijke ventilatie zoals bijvoorbeeld een raam of deur die op een kier staat.
Heb je een ventilatiesysteem, dan wordt de lucht mechanisch geventileerd.
Maar een klein deel van de warme lucht gaat niet weg via de ventilatie. Deze damp, vaak warm komt op de muren en ramen waardoor er condens ontstaat.
Dan komen de folies om de hoek kijken. De verschillende folies zorgen er voor dat de damp gereguleerd wordt.
De vocht kan er voor zorgen dat het isolatiemateriaal minder goed werkt en erger nog, kan gaan rotten.
Warme En Koude Zijde
Voordat je uitleg krijgt over wat de verschillende folies inhouden eerst twee termen die verderop in dit artikel gebruikt gaan worden.
Je hebt met isolatiemateriaal en folies te maken met de koude zijde en de warme zijde. De betekenissen van deze termen is belangrijk om te weten.
Warme zijde: De warme zijde bevindt zich aan de binnenkant van de muur of huis.
Je verwarmt de kamers en is daarom in de meeste gevallen warmer dan buiten.
Koude zijde: De koude zijde is de buitenkant van de muur of dak. Daar is het kouder dan binnen en is waar het isolatiemateriaal in aanraking komt met de (koude) buitenlucht.
Wat Is Een Dampscherm?
Een dampscherm houdt vocht dat binnenshuis ontstaat binnen. Door de dampscherm komt damp die wordt geproduceerd niet in aanraking met een koude oppervlakte waardoor er minder kans is op condens.
Een dampscherm wordt aan de warme zijde van het huis aangebracht.
Een dampscherm laat meer lucht door dan dampremmende folie.
Wat Is Dampremmende Folie?
Ook dampremmende folie zorgt ervoor dat er minder condensatie ontstaat op de muren en ramen en dat het isolatiemateriaal niet vochtig wordt.
Dampremmende folie wordt van binnen aangebracht, bijvoorbeeld aan de onderkant van een plat dak.
Dampremmende folie laat geen damp en nagenoeg geen lucht door.
Overeenkomsten Van Dampremmende Folie En Dampschermfolie
Nog even voor de helderheid: Zowel dampschermfolie als dampremmende folie wordt aan de binnenkant van de isolatie, aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal aangebracht.
Beide voorkomen dat isolatiemateriaal vochtig wordt.
Wat Zijn De Verschillen Tussen Een Dampscherm En Dampremmende Folies?
Het grote verschil tussen de folies is dat dampremmende folie de eigenschap heeft dat het lucht doorlatend is en het isolatiemateriaal vanaf de warme zijde nog kan ademen.
Een dampschermfolie laat nagenoeg geen lucht en damp door, maar sluit het isolatiemateriaal vanaf de warme zijde geheel af.
Dampopen Folie
Dampopen folie, ook wel dampdoorlatende folie genoemd wordt gebruikt om de constructie van het huis juist te laten ademen. Door dampopen folie aan te brengen kan vocht dat in de houten constructie van het dak zit zich naar buiten werken.
Zo blijft de vocht niet hangen en is de kans op houtrot een stuk kleiner.
Dampopen folie wordt vaak aan de koude zijde aangebracht.
Vergeet Niet Te Ventileren
Een goed geïsoleerd huis met de juiste folie houdt de warmte in huis goed vast en houdt de kou buiten de deur.
Dit is aan de ene kant fijn. Omdat er geen warme lucht naar buiten verdwijnt hoef je minder te stoken en gaat je energierekening omlaag.
Maar is het toch belangrijk om voldoende te ventileren. Als je namelijk niet (voldoende) ventileert in een goed geïsoleerd huis dan sluit je ook gezonde lucht buiten.
Om de lucht in huis te verversen voor een gezondere lucht in huis moet je ventileren.
Je kunt op een natuurlijke manier ventileren door een raampje of een deur open te zetten. Ook een rooster kan helpen om het natuurlijk ventileren beter te regelen. Maar je kunt ook mechanisch ventileren. Dat betekend dat je een ventilatiesysteem hebt dat de lucht ververst.
Folie Aanbrengen Op Een Schuin Dak
Het meest belangrijk bij het aanbrengen van dampschermmende, dampremmende of dampopen folie is dat er geen kieren ontstaan.
Om het goed te doen moeten de verschillende vellen van de folie elkaar overlappen. De overlappingen moeten minimaal 10 centimeter breed zijn.
Deze overlappingen moeten aan elkaar vastgemaakt worden met tape.
De folie moet de gehele oppervlakte bedekken. Dus er mogen geen kieren rondom pijpen of kabels zitten.
De houten balken in de dakconstructie mogen niet zichtbaar zijn.
Zorg dat er geen gaatjes of kiertjes in de folie zit omdat de isolatiewaarde dan omlaag kan gaan.
Wil je het goed aanpakken kun je het beste een isolatiebedrijf de folie aan laten brengen.
Als je bijvoorbeeld je dak laat isoleren kun je ook meteen de dampopen folie aan de buitenzijde en de remmende of dampschermfolie aan de binnenkant laten aanbrengen.
In de meeste gevallen zal een dak isolatiebedrijf zelf al adviseren om de verschillende folies aan te brengen. Welke folies er gebruikt worden hangt af van je huis. Vraag hier gratis meerdere offertes aan bij isolatiebedrijven bij jou in de buurt. Vergelijk de offerte en kies de beste uit
Folie Aanbrengen Op Een Plat Dak
Het isoleren van een plat dak ligt net even wat anders dan bij een hellend, schuin dak. Je kunt namelijk een omgekeerd, warm of een koud plat dak hebben.
Ben je niet zeker van wat voor soort plat dak je hebt? Laat een dakdekker naar je dak kijken voordat er isolatie aangebracht gaat worden.
Ook een isolatiebedrijf dat is gespecialiseerd in dakisolatie weet hier alles van en kan je adviseren en helpen. Een plat dak is soms lastig om zelf te isoleren.
Door een specialist de isolatieklus uit te laten voeren weet je dat het goed gebeurd en dat de folies op de juiste plek komen.Vraag hier gratis offertes op bij dakisolatie bedrijven bij jou in de buurt. Leg de offertes naast elkaar en kies het voor jou beste bedrijf uit