Tips & Inspiratie

Eikenhouten Tafels Kiezen

Veel mensen kiezen voor een eikenhouten tafel. Wat is dit precies voor hout? Welke voor- en nadelen heeft het? En hoe kies je de perfecte eikenhouten tafel voor jou?

Je leest het allemaal in dit artikel.

Hoe koop je de juiste eiken tafel?

Wat is eikenhouten?

Eikenhout is een erg geliefde houtsoort voor meubels. Dit komt doordat eikenhout goed tegen een stootje kan. Het is een harde houtsoort, waardoor het van zichzelf erg sterk is. Tegelijkertijd is het makkelijk te bewerken.

Een ander groot voordeel is dat eikenbomen gewoon in Nederland groeien. Geen exotisch hout wat van ver geïmporteerd moet worden dus (waardoor het milieu extra belast wordt).

Een nadeel van eikenhout is dat het niet heel goed tegen water kan. Dit kan worden opgelost door het hout te behandelen.

Wat zijn de voordelen van een eikenhouten tafel?

Een eiken tafel zijn om verschillende redenen populair. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Eikenhout is hard en sterk, daarom is het ideaal voor tafels die intensief gebruikt worden.
 • Eikenhout is duurzaam en gaat decennialang mee.
 • Eikenhouten tafels hebben een warme uitstraling.
 • Geen plank is helemaal hetzelfde, waardoor een eikenhouten tafel altijd uniek is.
 • Je kan de tafel indien gewenst schuren en opnieuw lakken, zo is je tafel weer als nieuw.
 • Eikenhout is tijdloos. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je tafel na een tijdje uit de mode is.
 • Eikenhouten tafels zijn in veel verschillende stijlen en afwerkingen te krijgen. Je vindt dus altijd een tafel die bij jouw interieur past.

Wat zijn de nadelen van een eikenhouten tafel?

Zoals alle materialen, heeft ook eikenhout een aantal nadelen. Eikenhout…

 • … is zwaar. Een grote eikenhouten tafel til je dus niet zomaar even op.
 • … is niet de goedkoopste houtsoort. Daar staat tegenover dat het lang meegaat, waardoor de kosten uiteindelijk erg meevallen.
 • … kan (net zoals veel andere houtsoorten) beschadigd raken door verschillen in luchtvochtigheid.
 • … is gevoelig voor water als het geen beschermlaag heeft

In 4 stappen je eikenhouten tafel kiezen

Wil je een tafel van eikenhout aanschaffen? Gebruik dit stappenplan om je keuze te maken.

1. Welke soort eikenhout wil je?

In meubelwinkels in Nederland kom je vooral Europees eikenhout tegen, maar er zijn ook andere soorten. Ze hebben allemaal hun eigen uiterlijk.

Europees eiken

Dit eikenhout is het meest gebruikelijk. Het is licht- tot goudbruin van kleur. Het heeft een grove nerf en rechte draad.

Amerikaans wit eiken

Deze soort is licht van kleur. Van bleek geelbruin tot bijna wit. Het lijkt redelijk op Europees eiken en komt van eikenbomen uit Noord-Amerika.

Amerikaans rood eiken

Amerikaans rood eiken groeit zuidelijker. Hierdoor zijn de jaarringen groter en is het hout wat minder duurzaam. Het heeft een warme lichtbruine kleur met rood erin.

Steeneiken – azijnhout

Steeneiken wordt ook wel azijnhout genoemd. Dit eikenhout komt uit Zuid-Europa en is een populair materiaal voor schuttingen. Het hout heeft zowel donkere als lichte lijnen, met en zonder puntjes. Dit eikenhout is erg hard en zwaar.

Japans eiken

Japans eiken zal je niet zo snel in de meubelwinkel tegenkomen. Het wordt weinig meer geïmporteerd. Het is lichter van kleur dan Europees eiken, zachter van structuur en buigzamer. Zoals de naam al zegt groeien deze eikenbomen in Japan, maar het hout kan ook uit bijvoorbeeld China of Korea komen.

Oud eikenhout

Dit is geen aparte soort eiken, maar gewoon eikenhout dat oud is en al eerder gebruikt. Dit hout heeft vaak veel noesten, wat het een natuurlijke uitstraling geeft. Vroeger keek men namelijk niet zo kritisch naar noesten als nu.

Donker eiken

Ook dit eiken is geen aparte eikensoort. Het is eikenhout dat verkleurd is door een behandeling met ammonia. Dit donkerdere eikenhout is erg geliefd voor meubels.

2. Welke afwerking wil je?

Als je weet welke soort eikenhout je wilt, kan je gaan kijken naar de afwerking. De afwerking is bepalend voor hoe natuurlijk, stoer of klassiek de uitstraling van je tafel is.

Soft touch lak

Eikenhouten tafels met een soft touch lak zijn voorzien van een laklaag om ze te beschermen, terwijl de natuurlijke uitstraling zoveel mogelijk behouden blijft.

De nerven blijven goed zichtbaar en zijn zelfs nog voelbaar. Soft touch lak is mat, wat een stoere look geeft.

Transparante laklaag

Een transparante laklaag is dikker dan de soft touch lak. Hierdoor zijn de nerven niet meer te voelen en is het hout zeer goed beschermd.

De laklaag heeft een duidelijke glans. Hierdoor past deze afwerking het beste in een klassiek interieur.

Olielaag

Liever een meer natuurlijke look? Dan is een eikenhouten tafel met olielaag een goed idee. De olie trekt in het hout en beschermt het tegen kringen en vlekken.

Zonder lak- of olielaag

Ben je niet bang voor vlekken of beschadigingen? Dan kan je kiezen voor een tafel zonder lak- of olielaag. Dit geeft de tafel een heel natuurlijke en authentieke uitstraling.

Doordat de tafel geen beschermlaag heeft, is het hout gevoelig voor vlekken en kringen. Daar staat wel tegenover dat je eventuele oneffenheden makkelijk kan herstellen.

3. Welke vorm tafel wil je?

Welke vorm tafel past het beste in jouw interieur?

Rechthoekige eikenhouten tafel

Een rechthoekige tafel past het beste in een wat grotere ruimte. Afhankelijk van het formaat, biedt deze vorm veel zitplaatsen.

Een ander voordeel is dat de keuze in rechthoekige tafels erg groot is.

Vierkante eikenhouten tafel

Een vierkante tafel is handig in kleine ruimtes en heeft over het algemeen een moderne uitstraling. Een nadeel van vierkant is dat je er niet zo makkelijk een extra stoel bij kan zetten.

Ronde eikenhouten tafel

Kleine ruimte? Dan is een ronde tafel ideaal. Hiermee benut je de ruimte optimaal en je kan er gemakkelijk een extra stoel bij zetten als dat nodig is. Een ronde tafel is ook gezellig, omdat niemand ver van elkaar zit zoals bij een langwerpige tafel.

Ovale eikenhouten tafel

Een ovale tafel is ideaal als tegenhanger van al het rechthoekige in onze interieurs. Ovaal staat prachtig in smalle ruimtes. Ook bij deze tafel kan je er gemakkelijk een stoel bij schuiven en zit je gezellig samen.

4. Poten kiezen voor je eikenhouten tafel

De poten zijn heel bepalend voor de uitstraling van je tafel. Je kan gaan voor:

 • Traditionele poten, op elke hoek een. Slank of juist grote blokpoten.
 • Kruispoot, V-poot of spinpoot in het midden van de tafel.
 • U-poten, ook wel sledepoten genoemd, aan twee zijdes van de tafel.
 • A-poten, X-poten, H-poten of trapezepoten aan twee zijdes van de tafel.
 • Wangpoten aan twee zijdes van de tafel.

Eikenhouten poten

Qua materiaal kan je gewoon voor hetzelfde eikenhout als het tafelblad kiezen. Dit heeft als voordeel dat het tijdloos is.

Poten van een ander materiaal

Je kan je tafel een moderne, stoere, industriële of juist chique look geven door voor poten van een ander materiaal te kiezen. Bijvoorbeeld zwart, goud- of koperkleurig metaal.