Tips & Inspiratie

Geveltuin Aanleggen

Weinig ruimte voor een voortuintje maar wil je wel jouw huis een groene uitstraling geven? Dan kun je ervoor kiezen om een geveltuin in te richten.

Lees de beste tips in dit artikel om jouw gevel er groener en leuker uit te laten zien.

Geveltuintje Inrichten

Wat Is Een Geveltuin?

Een geveltuin is een tuintje direct bij de gevel. Het is een vorm van een voortuin, maar omdat de oppervlakte minimaal is wordt het een geveltuin genoemd omdat er meer groen tegen de gevel zit dan op grond.

Vaak steekt een gevel op de grond niet verder uit dan een meter. In deze border kun je dan planten en bloemen laten groeien.

Aan Laten Sluiten Op De Rest Van De Straat

Als je geen voortuin hebt en stap je meteen de straat op zodra de voordeur uitstapt dan lijkt er weinig tot geen ruimte voor groen.

Dat is niet helemaal waar, je kunt namelijk een verticale tuin creëren om van gevel een geveltuin te maken.

Als je weinig ruimte heeft aan de voorkant van jouw huis en is het een rijtjeshuis dan moet je rekening houden met de rest van de straat.

Als je jouw gevel gaat aankleden en omtoveren tot geveltuin moet je extra rekening houden met de omgeving.

Zoek de balans tussen jouw eigen smaak en de rest van de buurt om klachten te voorkomen.

Beter een goede buur dan een verre vriend…

Plantenbakken Ophangen

De meest makkelijke manier om jouw geveltuin aan te kleden, of überhaupt een geveltuin te krijgen is door plantenbakken op te hangen.

De gebruikelijke manier is plantenbakken onder jouw raam te hangen.

Lage Tuin

Een geveltuin gaat vaak de de hoogte in. Maar dat hoeft niet per se. Je kunt ook een kleine strook voor de buitenmuur met plantjes en bloemetjes aankleden.

Een tuintje dat enkel een border beslaat is makkelijk te onderhouden en je houdt jouw muur schoner.

Klimop Tegen De Gevel Op

Klimop kan een mooie aankleding zijn voor de buitenmuur. Klimop tegen de voorgevel aan zorgt voor een groene uitstraling.

Je moet wel opletten met klimop. Als je eenmaal klimop aan het groeien krijgt (niet erg moeilijk) kan het lastig zijn om te verwijderen.

Klimop, zoals veel mensen denken kan het niet de muur beschadigen. Heeft u al een slechte buitenmuur zal klimop te klachten kunnen verslechteren.

Toch van plan om klimop tegen jouw gevel te laten groeien, hebben staat op gelukkigerwonen een uitgebreide stappenplan en gids over het planten van klimop.

Potten Om Je Geveltuin Mee Aan Te Kleden

Helaas zit de gevel direct op een straatje waar iedereen langs kan lopen. Daardoor is een gevel opleuken met potten niet zo een goed idee. De potten kunnen makkelijk meegegrist worden of kapot gaan.

Wil je toch gebruik maken van potten, kies dan voor één of meerdere zware potten. Zorg dat ze een flink gewicht hebben zodat ze lastig zijn om op te tillen.

Deze potten gaat voor de grootste gedeelte vandalisme tegen.

Verticale Geveltuin

Bijna geen voortuin tot je beschikking? Dan is de hoogte ingaan een optie om de voorkant van het huis een groene uitstraling te geven.

Een verticale tuin geeft je de mogelijkheid om toch van bloemen en planten te genieten zonder dat je grote oppervlaktes nodig heeft.

Spelen Met Kleuren

Je hoeft niet alleen maar met planten en bloemen aan de slag in jouw geveltuintje. Je kunt ook spelen met de kleuren van de muur.

Om de voorkant van jouw huis een nieuwe uitstraling te geven kun je de muur in een aparte kleur schilderen. Overleg wel even met de buren of zij die nieuwe kleur een goed idee vinden.

Voor een uitgebreid stappenplan kun je het volgende artikel op gelukkigerwonen lezen dat dieper ingaat op het schilderen van de buitenmuur.

Als je eenmaal jouw muur hebt geschilderd kun je het groen en de accessoires hierop aanpassen.

Muurschildering Op Jouw Gevel

In lijn met het verven van de buitenmuur in één kleur is het laten maken van een muurschildering op jouw gevel.

Een muurschildering valt erg op maar toch kun je de vormgeving smaakvol houden zodat jouw buren niet op jouw dak krijgt.

De muurschildering kun je combineren met de plantjes en bloemen in jouw geveltuin. Vraag bij een muurschildering vooraf toestemming bij jouw buren en relevante instanties.

Verlichting

Als het gaat schemeren en het is nacht is het fijn als er een lichtje brand bij je voordeur. Je kunt de buitenlamp een klassieke uitstraling geven of juist modern.

Een licht dat gaat branden bij beweging is misschien niet het beste idee bij een geveltuin. Hoe vaak lopen er mensen door jullie straat heen ‘s avonds en ‘s nachts.

Als er redelijk wat levendigheid plaatsvindt voor de deur met wandelaars en fietsers kan een licht dat steeds aanschiet niet de beste optie zijn.