Geen categorie

Horizontale Jaloezieën Kiezen

Horizontale jaloezieën bestaan al jaren en passen nog steeds helemaal in de trend van nu. Met deze raamdecoratie geef je een stijlvol, tijdloos en persoonlijk karakter aan je interieur.

Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van horizontale jaloezieën en wat voor soorten jaloezieën zijn er?

Tips bij het kopen van horizontale jaloezieën

Wat zijn horizontale jaloezieën?

Horizontale jaloezieën zijn samengesteld uit liggende smalle panelen of lamellen, die aan elkaar zijn bevestigd met een koord of band. Door aan het koord te trekken, kun je de jaloezieën omhoog of omlaag doen

Ook kun je de panelen of lamellen kantelen om de lichtinval en inkijk aan te passen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de lamellen open te zetten of dicht te doen.

Tegenwoordig is een horizontale jaloezie verkrijgbaar in de meest fraaie kleuren, breedtes en materialen.

Dankzij al deze verschillende uitvoeringen kun je de jaloezieën helemaal naar eigen smaak, sfeer en stijl samenstellen.

Wat zijn de voordelen van horizontale jaloezieën?

Onder het vorige kopje stonden al een paar voordelen, maar hieronder een complete lijst met redenen om voor jaloezieën te kiezen.

 • Natuurlijk licht. Horizontale jaloezieën zorgen voor een perfecte lichtregeling. Of je nu kiest voor volledig duister, deels verduisterd of juist open, alles is mogelijk. Door de lamellen naar boven te richten, creëer je een weerkaatsing van het licht via het plafond. Dit zorgt voor een natuurlijke en egale verlichting in huis.
 • Variatie. Veel keuze uit kleuren en breedtes. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende materialen, zoals hout, aluminium, kunststof, textiel en zelfs leer.
 • Gebruiksgemak. Horizontale jaloezieën zijn makkelijk te monteren en te bedienen, omdat ze vaak van lichte materialen zijn gemaakt.
 • Eenvoudig te reinigen. Jaloezieën zijn makkelijk schoon te maken. Met een plumeau maak je de panelen in een mum van tijd stofvrij. Aluminium, houten en pvc-jaloezieën kun je met een vochtige doek schoonmaken. Let op: de stoffen lamellen zijn meestal niet wasbaar.
 • Absorberen van geluid. De meeste horizontale jaloezieën bieden een goede geluidsabsorptie. Hoeveel geluid er geabsorbeerd wordt, is afhankelijk van het materiaal.
 • Op maat leverbaar. De jaloezieën zijn makkelijk op maat te maken. Hierdoor zijn ze geschikt voor alle ramen, zelfs voor ronde of schuine ramen.

Wat zijn de nadelen van horizontale jaloezieën?

Helaas hebben horizontale jaloezieën ook een paar nadelen, zoals:

 • Ophoping van stof en vuil. Zeker bij horizontale jaloezieën kan er snel veel stof en vuil op de lamellen ophopen. Vooral kunststoffen lamellen trekken makkelijk stof aan.
 • Mindere wering van koude lucht. Gordijnen houden koude lucht beter tegen dan horizontale jaloezieën.
 • Beperkt uitzicht. Je kunt de lamellen helemaal omhoogtrekken, maar het raam zal nooit volledig vrij zijn. Je moet de jaloezieën zo hoog mogelijk ophangen om voldoende uitzicht over te houden.

Nadelen van bepaalde materialen

Bepaalde materialen hebben specifieke nadelen. Houten panelen zijn bijvoorbeeld relatief zwaar. Kunststoffen lamellen trekken makkelijk stof aan.

En voor de stoffen lamellen geldt dat het lastig is om vlekken te verwijderen, omdat de panelen niet wasbaar zijn.

In welke materialen zijn horizontale jaloezieën verkrijgbaar?

Als het gaat om horizontale jaloezieën heb je behoorlijk veel keuze qua materialen, breedtes en afwerkingen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals aluminium, hout, textiel, kunststof of leer. De meest gebruikte materialen zijn hout, pvc en aluminium.

Houten jaloezieën

Houten jaloezieën zijn het populairst. Ze geven een warme en stijlvolle uitstraling aan ieder interieur. Het staat prachtig in zowel moderne als klassieke interieurs. Daarnaast zijn ze ook erg functioneel.

Houten jaloezieën hebben een goede isolerende werking door het dikke en natuurlijke materiaal. Je kunt ze ook in een vochtige ruimte plaatsen, maar zorg er wel voor dat de bovenbalk gemaakt is van aluminium.

PVC jaloezieën

PVC jaloezieën zijn horizontale jaloezieën met een houtlook. Ze lijken qua uitstraling op houten jaloezieën, maar zijn voordeliger geprijsd en vochtbestendiger. Hierdoor is dit type ideaal voor in de badkamer. PVC heeft geen last van vocht of water.

Aluminium jaloezieën

Aluminium jaloezieën is één van de meest bekende en populaire jaloezieën. Het biedt een strak design en je kunt de lichtregeling optimaal instellen.

Dit zijn goede jaloezieën voor in de slaapkamer, want je kunt hiermee de ruimte verduisteren. Daarnaast zijn aluminium jaloezieën relatief goedkoop.

Elektrisch of handbediening?

Net als bij andere raamdecoraties en zonweringen heb je ook bij horizontale jaloezieën de keuze uit elektrische bediening of handbediening. Hieronder vertellen we je meer over de verschillen tussen de twee bedieningsvormen.

Elektrische bediening

Comfort en gebruiksgemak worden steeds belangrijker. Daarom worden er tegenwoordig ook elektrisch bedienbare jaloezieën aangeboden. Dit is met name interessant voor moeilijk bereikbare plekken.

Met een schakelaar, afstandsbediening of je domotica systeem is het mogelijk de jaloezieën op afstand te bedienen. Tegenwoordig zijn er zelfs jaloezieën verkrijgbaar die via een smartphone of een tablet te bedienen zijn.

Handmatige bediening

Horizontale jaloezieën kun je ook eenvoudig handmatig bedienen.

Je hebt de keuze uit een:

 • Koord;
 • Ketting;
 • of slingerstang.

Vaak zijn de handmatige bedieningsopties ook in verschillende kleuren verkrijgbaar, zodat je het kunt afstemmen op de kleur van de jaloezieën. Jaloezieën met de hand bedienen is eenvoudig en licht.

Als jouw voorkeur uitgaat naar houten jaloezieën, dan is het aan te raden om te kiezen voor een slingerstang. Dit maakt de handbediening makkelijker.

Toch voor verticale jaloezieën kiezen?

Naast horizontale jaloezieën kun je ook voor verticale jaloezieën kiezen. De richting van de lamellen heeft invloed op de sfeer en ruimtelijkheid van je kamer. Hieronder de verschillen voor je op een rijtje gezet:

Design

Horizontale jaloezieën zorgen ervoor dat een ruimte breder lijkt. Daarentegen zorgen verticale jaloezieën ervoor dat de ruimte juist hoger lijkt.

Privacy en inkijk

Door de goede afsluiting van horizontale lamellen heb je minder inkijk en meer privacy. Bij verticale jaloezieën kan het zijn dat er wind langskomt waardoor ze bewegen en er meer inkijk is.

Schoonmaken

Beide soorten zijn eenvoudig in schoonmaak. Bij horizontale jaloezieën blijft er wel meer stof op de lamellen zitten dan bij de verticale jaloezieën. Dit maakt de verticale versie net iets makkelijke om schoon te maken en te houden.

Kantelrichting

Horizontale jaloezieën zijn te kantelen. Hierdoor krijg je wel zonlicht, maar heb je geen last van inkijk. Bij verticale lamellen kun je enkel naar links of rechts kantelen.

Tot slot

Stel jouw horizontale jaloezieën helemaal naar wens samen. Zoals je hebt gelezen, is er voldoende keuze. Zo zijn er altijd horizontale jaloezieën te vinden die passen bij jouw stijl, smaak en interieur.