Kastje Verven [Welke Kleur + Stappenplan]

Heb je een oud kastje gekregen, gekocht of wil je jouw oude kastje een nieuwe uitstraling geven. Met een goede frisse lik verf geef je een oud kastje weer een nieuw leven.

In dit artikel vind je informatie over kleuren en groot stappenplan om je oude kastje in de juiste kleur te steken.

Kastje beschilderen voor een nieuwe uitstraling

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Wat is de beste kleur voor je kast?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, smaken verschillen uiteraard. Wel zijn er kleuren die altijd goed staan op een kast en kleuren die momenteel zeer trendy zijn. Hieronder vind je tips over trendy en tijdloze kleuren voor bij het verf kopen.

Tijdloze kleuren

Wil je zeker zijn van een kast die er altijd goed uitziet? Dan is het aan te raden om voor een van de onderstaande tijdloze kleuren te gaan. Omdat deze kleuren vrij neutraal zijn passen ze in ieder huis en zullen ze ook niet snel gaan vervelen.

Kastje (mat) zwart verven

Zwart geeft rust en ziet er strak uit, Maar zwart kan ook bij sommige mensen een minder positief gevoel geven. Met grote zwarte vlakken of hele muren lijkt een ruimte minder groot.

Maar omdat een kastje niet de gehele ruimte in beslag neemt, is zwart een prima kleur bij bijvoorbeeld een witte muur. Zo krijg je een interessant contrast.

Witte kast

De kleur wit geven een gevoel van ruimte, opgeruimdheid en hygiëne.

Een wit geverfde kast past in verschillende soorten interieurs. Van modern tot een gezellig scandinavisch interieur.

Heb je een witte muur, dan kun je ervoor kiezen om dezelfde witte tint te gebruiken voor het kastje. Ook een white-wash kastje past ook mooi bij een witte muur.

Groene kast

Door de natuurlijke uitstraling geeft groen een gevoel van rust, maar ook van harmonie.

Als je een kastje in een groene tint verf creëer je een accentstuk. Het moet wel bij je interieur passen. Een donkergroene tint geeft een rustige uitstraling terwijl gifgroen opvallender is.

Grijze kast

De kleur grijs geeft een gevoel van duurzaamheid en subtiliteit. Grijs is minder opvallend als wit of zwart.

Ook grijstinten zijn een populaire voor het interieur. Voornamelijk mat grijze tinten doen het erg goed.

Kast met antiek effect

Vale kleuren en afgebladderde verf geven je kast een antieke look.

Het is aan te brengen op ieder type kast maar het wordt aangeraden om toch voor een kast te kiezen die al een klassieke vorm heeft.

Kast in dezelfde kleur als de muur

Het verven van de kast in dezelfde kleur als de muur kan een interessante uitstraling geven.

Het is helaas niet altijd makkelijk om exact dezelfde tint te geven aan de muur als aan het kastje. Ook al heeft de muurverf als de lak voor het kastje dezelfde kleurcode, er kan een licht verschil zijn.

Kastje en muur in dezelfde kleur

Kastje in meerdere kleuren

Je kunt naast één kleur ook een kastje in meerdere kleuren schilderen.

Bijvoorbeeld in één twee contrasterende kleuren;
Aparte kleur per lade of deurtje;

Kastje verven in meerdere kleuren

Bron foto: levis.info

Hoe schilder je een kastje?

Hieronder vind je een lijst met materialen om je kastje een opknapbeurt te geven.

1. Schoonmaakmiddel/ontvetter (dit kan ammoniak of het minder agressieve St. Marc zijn);
2. Schuurpapier/staalborstel met korrel 80 tot 120;
3. Zeil of oud papier;
4. Roerstokjes;
5. Verftape;
6. Grondverf;
7. Schroevendraaier;
8. Rollers en verfkwasten;
9. Verf.

Schilderen van een kastje met een matte verf

Een matte verf zorgt ervoor dat je oneffenheden minder ziet. Ook zie je oneffenheden op een kastje minder goed dan bij (hoog)glans, is goede voorbereiding nodig. Schuren en deukjes repareren met vulmiddel is onder matte verf ook sterk aan te raden voor een strak resultaat.

Tips bij het schilderen met een (hoog)glans verf

Bij zijdeglans, halfglans, glans of hoogglans zie je de oneffenheden en beschadigingen op het hout sneller dan bij mat.

  • Gebruik bij glansverf extra fijn schuurpapier met een korrel van 150 – 600. Je kunt grof schuurpapier gebruiken van bijvoorbeeld korrel 40 – 100, maar dit staat over het algemeen minder mooi bij een (hoog)glans lak.
  • Het opvullen van gaatjes, scheurtjes en andere oneffenheden moeten extra aandacht krijgen als je glansverf gaat gebruiken. Zorg na het opvullen dat je vulmiddel schuurpapier met een fijne korrel (boven de 150) gebruikt.

Stappenplan

Ben jij voorzien van alle benodigde tools? Dan kan je gaan beginnen met verven.

1. Voorbereiden

Een goede voorbereiding is minstens net zo belangrijk als goed verfwerk. Zonder goede voorbereiding maak je het jezelf namelijk onnodig moeilijk.

Oud kastje

1. Hang en sluitwerk: Haal de eventuele laden uit het kastje. Haal de deurtjes van het kastje.

Leg de lades en deurtjes op een zeil of een laag oud papier. Dit kun je binnen of buiten doen.

Voordat je gaat schuren en schilderen is het slim om de handvatten van het kastje te schroeven. Zitten er nog meer ornamenten aan het kastje vast? Als je deze eraf kunt schroeven maakt dit je werk in de volgende stappen makkelijker.

2. Oude laag verwijderen: Begin door alle handvatten, scharnieren en andere tierlantijnen te verwijderen. Verwijder vervolgens de buitenste laag met grof schuurpapier.

De huidige laklaag kan je het beste verwijderen met een afbijtmiddel, laat deze even inwerken en verwijder de lak vervolgens met een krabbertje.

3. Schuren: Het schuren van je kastje is een belangrijke stap. Je kunt met een grove korrel beginnen voor het grove werk, omdat het af te werken met een fijne of zeer fijne korrel. Zeker bij een glanslak is het aan te raden om een fijne korrel te gebruiken.

Schuren van het oude kastje

4. Ontvetten: Zodra alle lagen netjes verwijderd zijn dien je de kast nog even goed te ontvetten.

Dit kan met de standaard ontvetter, ammoniak. Maar ook St. Marc een optie. Ammoniak kan irriterend werken op je luchtwegen, St. Marc heeft dit niet. Dit heeft een dennengeur.

Let op dat je niet teveel water gebruikt en met alle handelingen meegaat met de nerf van het hout.

2. Schilderen

Na het voorbereidende werk kan het echte werk beginnen, het verven van de kast. Let wel op dat je alle voorgaande stappen hebt doorlopen.

1. Tape: Plak tape bij de delen van het kastje dat je niet wilt schilderen. Je kunt er ook voor kiezen om het kastje in verschillende kleurblokken te schilderen. Dan is het slim om bij de scheidingen tape aan te brengen.

1. Grondlaag: Begin met het aanbrengen van de grondverf. Laat het drogen voor de duur dat in de gebruiksaanwijzing staat van je grondverf.

Breng ten minste 1 laag aan en schuur de kast vervolgens goed af met schuurpapier met een fijne korrel ((liefst 200 of meer).

2. Verven met roller: Zodra de grondlaag goed is opgedroogd kan je beginnen met het verven. Zorg dat je de verf goed mengt met een roerstokje. Zo verdeel je het pigment dat naar de bodem is gezakt. Je kunt eventueel de verf een beetje activeren met een beetje water of verdunner.

De grotere oppervlaktes kun je het beste met een kleine roller lakken.

Werk hier hetzelfde als bij de grondverf en ook goed mee met de nerf van het hout.

Roller gebruiken om het kastje te verven

3. Verven met kwastje: Voorzie je de kleine oppervlaktes en details van het kastje met een laagje verf. Je kunt hiervoor een grote of kleine kwastje gebruiken. Je kunt ook nog onderscheid maken; voor de kleine oppervlaktes een middelgrote kwast en voor de details een kleine kwast.

Kastje met kwastje verven

4. Tweede laklaag (optie): Dit is geen vereiste maar kan een mooier resultaat geven. Zodra de eerste laag is opgedroogd kan je een tweede laag aanbrengen voor een mooie egaal geheel.

5. Afwerken

Het meeste werk zit erop maar je bent nog niet klaar. Zodra de verflagen goed gedroogd zijn dien je natuurlijk je kast weer helemaal in elkaar te zetten. Schroef de handvatten weer vast en zet de deurtjes weer terug.

Kastje met white wash finish

Bron foto’s: diynetwork.com

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten