Tips & Inspiratie

Kookplaat Schoonmaken {inductie – keramische – elektrisch}

Eén van de minder leuke schoonmaakklussen in huis is toch wel het schoonmaken van de kookplaat. Er kookt eens iets over of je knoeit met opscheppen.

Een kookplaat is snel vies.

Keramische, Inductie Of Elektrische Kookplaat Schoonmaken

Als de kookplaat ook nog heet is, koeken etensresten snel aan.

Eigenlijk moeten we de kookplaat elke dag even goed schoonmaken, maar bij de meesten van ons blijft dat slechts bij een goed voornemen.

We gaan je laten zien hoe je met zo min mogelijk inspanning je keramische-, elektrische- of inductiekookplaat schoon kunt maken.

Dagelijkse Schoonmaakbeurt

Na elke kookbeurt kun je het beste een doekje over de kookplaat halen. Dit geldt zowel voor een elektrische-, keramische-, en inductiekookplaat.

Een beetje afwasmiddel op een sponsje om de vettigheid weg te halen. Je kunt het daarna nog verder schoonvegen met een anti-bacteriële spray op een paar velletjes keukenpapier.

Gaskookplaat Schoonmaken

Voor een uitgebreide beschrijving over het schoonmaken van een gaskookplaat en de pitten kun je het volgende artikel hier op gelukkigerwonen lezen.

Metalen Schraper In Je Keukenla

Om zo snel mogelijk van brandvlekken op je kookplaat af te komen is door een schraper te gebruiken.

Het is een must om een schraper in je lade te hebben als je een keramische kookplaat of een inductiekookplaat hebt.

Hieronder enkele merken en type kookplaatschrapers:

Zanussi Schraper keramische kookplaat – €6,90

Scanpart Keramische Kookplaat Radeermes – €14,99

Aangekoekte Kookplaat

Zitten er na het koken plekken op je kookplaat, dan kun je die het beste zo snel mogelijk verwijderen.

Vooral suiker kan erg schadelijk zijn voor je kookplaat en blijvende brandplekken opleveren.

Hieronder vind je de beste manier om vieze plekken weg te krijgen van keramische-, elektrische- of inductiekookplaten.

Keramische Of Inductiekookplaat Schoonmaken

Met de onderstaande stappen kun je je keramische of Inductiekookplaat schoonmaken.

Benodigdheden:

  • Speciaal reinigingsmiddel of afwasmiddel;
  • Pluisvrije doek of spons;
  • Schraper;
  • Groene zeep.

Ga als volgt aan de slag om de je inductie of keramische kookplaat schoon te krijgen.

Stap 1: Neem de schraper en verwijder voorzichtig eventuele aangebrande etensresten en zetmeel.

Stap 2: Laat de kookplaat goed afkoelen (in geval van een keramische kookplaat).

Stap 3: Hardnekkige vlekken even insmeren met groene zeep, afdekken met een vochtige doek en een paar uur in laten weken.

Stap 4: Doe een paar druppels reinigings- of afwasmiddel op de plaat.

Stap 5: Met de pluisvrije doek of spons verdeel je het schoonmaakmiddel over de plaat en laat het even inwerken.

Stap 6: Neem nu een vochtige doek en neem de plaat af.

Stap 7: Tot slot nog even uitwrijven met een droge doek.

Speciale Schoonmaakmiddelen Voor Keramische Kookplaat

Je hebt naast afwasmiddel en de schapers ook kant-en-klare middelen om vlekken van je keramische kookplaat te krijgen.

Let op, deze middelen zijn niet altijd geschikt voor inductie kookplaten.

Zo heb je:

HG Kook­plaat al­le­daags rei­ni­ger – €4,19 en voor intensieve reiniging HG Intensief reiniger – €4,89

Doffe Plekken Verwijderen

Op de volgende manier kun je doffe plekken op je kookplaat verwijderen.

Benodigdheden:

  • Kookplaatschraper of scheermesje;
  • Pluisvrije doek;
  • Sopje.

Ga als volgt aan de slag.

Stap 1: Neem de kookplaatschraper en houd deze onder een hoek van 45 tot 60 graden om krassen te voorkomen.

Stap 2: Schraap nu voorzichtig de doffe vlek weg.

Stap 3: Neem de kookplaat af met een sopje.

Stap 4: Wrijf de kookplaat op met een zachte, pluisvrije doek.

Elektrische Kookplaat Schoonmaken

Om je elektrische kookplaat schoon te krijgen moet je de onderstaande stappen doorlopen.

Benodigdheden:

  • Aluminiumfolie of een zachte metaalspons;
  • Baking soda;
  • Kommetje;
  • Lepel;
  • Water;
  • Afwasmiddel;
  • Schoonmaakazijn;
  • Zachte doek.

Ga als volgt te werk:

Stap 1: Zet de kookplaat met de aan/uit switch uit of haal de stekker uit het stopcontact.

Stap 2: Het beste begin je met schoonmaken van de kookplaten als ze nog warm zijn. Dan is het vuil nog niet opgedroogd. Pas wel op dat ze niet te heet zijn, want dan kan je je lelijk verbranden!

Stap 3: Verwijder zoveel mogelijk de aangebrande/opgedroogde voedselresten van de kookplaat met een vochtige doek.

Stap 4: Maak een prop van aluminiumfolie of pak de nat gemaakte metaalspons en maak hiermee cirkelvormige bewegingen over de kookplaten. Het meeste vuil komt nu los.

Stap 5: Maak van 3 delen baking soda, 2 delen water en een beetje afwasmiddel een papje.

Stap 6: Breng dit papje aan op de kookplaten en laat dit even inwerken.

Stap 7: Met een handwarm sopje neem je nu de kookplaten af. Naspoelen met schoon water.

Stap 8: Vlekken van overgekookt water van aardappelen, rijst of pasta verwijder je het beste met schoonmaakazijn, of als je dat niet hebt, gewone azijn.

Stap 9: Aangekoekte etensresten naast en tussen de kookplaten, kan je losmaken met een schraper, of een scheermesje (pas op krassen).

Stap 10: Maak een sopje met afwasmiddel en neem de hele kookplaat er mee af. Daarna nog even met schoon water afnemen en droogmaken.

Stap 11: Doe de stekker weer in het stopcontact.

Tip: Om roestplekjes op de kookplaten te voorkomen, kan je ze af en toe even insmeren met zuurvrije olie (bijvoorbeeld naaimachineolie).

Aangekoekte Kookplaat Voorkomen

Het allerbeste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat je de kookplaat niet vies laat worden.

Neem jezelf bijvoorbeeld voor om niet te gaan koken op een vieze kookplaat.

Dan voorkom je dat de gemorste etensresten extra in kunnen branden. Maak er een gewoonte van om na het koken een doekje over de plaat te halen.