Tips & Inspiratie

Zo Kies Je De Perfecte Parasol

Een nieuwe parasol uitkiezen lijkt een simpel klusje. Als je goed rondkijkt, kom je er echter achter dat er veel verschillende opties zijn. Hoe kies je de perfecte parasol voor jouw terras (of balkon) hieruit?

In dit artikel vind je de belangrijkste tips op een rij.

Hoe kies je een goed parasol?

1. Welke soort parasol moet ik kiezen?

Als eerste heb je de keuze uit verschillende soorten parasols: staand, zwevend of aan de muur.

Staande parasol (middenstokparasol)

Een staande parasol is de meest bekende soort. Bij deze parasol zit de mast precies in het midden, vandaar dat het ook middenstokparasol wordt genoemd. Deze parasol neemt weinig ruimte in, waardoor het handig is op een klein terras of balkon.

Een staande parasol is over het algemeen lichter dan een zweefparasol. Daardoor verplaats je deze makkelijker, zeker als je een voet op wieltjes neemt.

Ook kan je de parasol gemakkelijk kantelen. Handig als de zon wat zakt.

Een nadeel van een staande parasol is dat de mast in het midden staat. Dit kan vervelend zijn bij het (ver)plaatsen van je tuinmeubilair.

Zweefparasol

Bij een zweefparasol zit de mast niet in het midden van de parasol, maar juist helemaal aan de zijkant. Hierdoor is de ruimte onder het doek helemaal vrij en kan je de tafel en stoelen neerzetten hoe je wilt.

Een zweefparasol kan je gemakkelijk kantelen en 360° draaien. Zo kan je een enorm oppervlak van je terras van schaduw voorzien, zonder de parasol te hoeven verplaatsen.

Muurparasol

Heb je een klein terras of balkon en wil je helemaal geen last hebben van de parasolmast? Ga dan voor een muurparasol. Deze heeft geen mast en wordt aan de muur bevestigd.

De parasol zit vast aan een arm die je kan draaien. Zo kan je een groot oppervlak bereiken. Ook kantelen is een optie.

Je kan de parasol gemakkelijk los maken van de arm, zodat je deze naar binnen kan halen als je deze niet gebruikt.

2. Welk formaat parasol moet ik kiezen?

Welk formaat parasol kies je? Ben je vaak alleen of met een klein gezelschap? Of wil je juist met je hele vriendenclub van de schaduw genieten tijdens het barbecueën?

En natuurlijk ook belangrijk: hoeveel ruimte is er beschikbaar? Meet dit als eerste op en kijk daarna wat je wensen precies zijn. Houd bij het meten rekening met de parasolvoet en -mast.

Vind je het lastig om je voor te stellen hoe een bepaalde grootte in jouw tuin uitpakt? Gebruik dan tape of stoepkrijt om de afmetingen en vorm van de parasol af te zetten. Zo krijg je een duidelijk beeld.

Plaats de parasol niet helemaal tegen de muur of schutting om beschadigingen te voorkomen.

3. Welk raamwerk moet de parasol hebben?

Voor het raamwerk heb je de keuze uit hout, aluminium en glasvezels.

Aluminium is zeer licht, waardoor de parasol gemakkelijk te verplaatsen is. Het heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Niet iedereen houdt van de uitstraling van aluminium. Als je terras een klassieke stijl heeft, valt het al snel uit de toon.

Hout heeft een prachtige uitstraling, maar is gevoeliger voor slijtage door weersomstandigheden. Ook kan het onderhoud nodig hebben. Daarnaast is goede kwaliteit hout zwaar, waardoor de parasol moeilijker te verplaatsen is.

Glasvezel is ook een licht materiaal wat bovendien zeer slijtvast is. Het is flexibel, waardoor het licht meebuigt bij wind. Dat komt de levensduur van je parasol ten goede. Een nadeel van dit materiaal is dat het prijzig is.

4. Welke parasolvoet moet ik kiezen?

Bij de meeste parasols kan je zelf de voet uitkiezen. Hoe groter de parasol, hoe zwaarder de voet moet zijn om deze netjes op zijn plaats te houden.

Dit zijn de bekendste opties:

Betonnen parasolvoet. Deze is meestal voorzien van een laagje plastic aan de buitenkant. Prima voor kleinere parasols, maar al snel te licht voor een grote parasol of zweefparasol.

Granieten parasolvoet. Een mooie en luxe optie die goed zwaar is. Past daarom goed bij grote parasols en zweefparasols. Zijn meestal voorzien van wieltjes zodat je deze gemakkelijk kan verplaatsen.

Parasolvoet om te vullen. Deze vul je zelf met water of zand om deze gewicht te geven. Vooral geschikt voor kleine parasols. Voordelig in aanschaf en gemakkelijk op te bergen als je deze niet gebruikt.

Kruisvoet. Wordt vaak gecombineerd met een zweefparasol. Voorzie de voet van voldoende gewicht, bijvoorbeeld door er terrastegels op te leggen.

Grondanker. Krijgt je parasol een vaste plaats? Dan kan je de parasol verankeren in de grond met een grondanker.

Zo heb je bij de Tuinmeubelshop een leuke collectie aan parasolvoeten.

5. Welke soort stof moet de parasol hebben?

Ook voor het doek heb je de keuze uit verschillende materialen. Je kan kiezen uit bijvoorbeeld polyester, textileen, olefin of acryl/dralon.

Polyester is stevig en goedkoop in aanschaf. Een nadeel is dat het gevoelig is voor verkleuring, al verschilt dit sterk per parasol. Tip: kijk of er garantie zit op de kleurvastheid.

Textileen is ook een sterk materiaal en bovendien kleurvast. Het wordt gemaakt van polyester met een PVC coating. Het laat een klein beetje licht door, wat een romantische sfeer geeft.

Acryl/dralon is sterk en zeer makkelijk schoon te maken. Het is redelijk kleurvast, al kan dit sterk verschillen.

Olefin wordt gemaakt van verschillende synthetische materialen. Het is zeer sterk, vuilafstotend en kleurvast.

Kijk naast het materiaal ook naar de UPF: de Ultraviolet Protection Factor. Oftewel hoe goed het doek beschermt tegen uv-straling.

  • UPF 15 t/m 20: redelijke bescherming.
  • UPF 25 t/m 35: goede bescherming
  • UPF 40 t/m 50+: uitstekende bescherming

6. Welke kleur moet ik kiezen voor mijn parasol?

De keuze van de kleur is persoonlijk. Wit, grijs, beige en zwart worden veel gekozen. Houd er rekening mee dat je op lichte kleuren sneller viezigheid ziet. Donkere kleuren zijn juist gevoeliger voor verkleuring door de zon.

Wil je een donkerkleurige parasol? Dan is het dus extra belangrijk om te letten op de kleurvastheid van het doek en de eventuele garantie hierop.

7. Verlichting en verwarming voor bij je parasol

Zit je graag ’s avonds buiten? Dan is een luxe parasol met verlichting of zelfs verwarming een goed idee. Zo geniet je ook tijdens koudere avonden van je terras of balkon.