Tips & Inspiratie

Spelletjesavond Organiseren {Voor Volwassenen En Kinderen}

Soms heb je er gewoon zin in, gezellig samen een spelletje spelen. Je verzameld alle spellen die je in huis hebt en samen beslissen jullie je welk spel er gespeeld gaat worden.

Over het algemeen blijft het niet bij één spelletje en voordat je het weet is de avond alweer voorbij.

Spelletjesavond Voor Volwassenen En/Of Kinderen Organiseren

Daarom is het een goed idee om zo nu en dan eens een ouderwetse spelletjesavond te organiseren!

Spelletjesavond Voor Volwassenen

In je vrije tijd met vrienden op stap is een prima tijdvermaak. Gezellig uit eten, naar de kroeg, naar de film of misschien wel lekker actief een keertje bowlen. Maar ook tussendoor een spelletjesavond organiseren is zeker de moeite waard! Niets moet, alles mag!

Wij maakten voor jou een stappenplan waarmee de organisatie van de spelletjesavond een peulenschilletje wordt!

Stap 1: Prik een datum, nodig wat goede vrienden uit en vraag of ze op tijd willen laten weten of ze komen of niet. Dan weet je op hoeveel mensen je moet rekenen.

Stap 2: Maak in WhatsApp een groepsapp aan voor iedereen die aanwezig zal zijn. Als er dan iemand iets te melden heeft met betrekking tot de spelletjesavond is iedereen meteen op de hoogte.

Stap 3: Bedenk of overleg in de app welke spellen jullie zullen gaan doen. Je kunt beginnen door spellen voor te stellen die je in huis hebt.

Stap 4: Controleer vooraf of de spellen die jullie gaan spelen compleet zijn en lees de spelregels nog even door.

Stap 5: Zorg ervoor dat je een geschikte ruimte hebt. Voor bordspellen geldt dat je die het beste aan de keukentafel doet. Zorg dan dat je voldoende stoelen hebt.

Voor spellen die niet aan tafel gespeeld worden, zoals bijvoorbeeld ‘Hints’ maak je in de woonkamer ruimte. Haal bijvoorbeeld de salontafel weg en schuif het bankstel tegen de muur.

Stap 6: Hapjes en drankjes. Zet glazen en drankjes van te voren klaar. Spreek met elkaar af, dat iedereen iets lekkers om te snacken meeneemt. Dan is er van alles wat, zonder dat je daar een hele middag mee bezig bent.

Bordspellen Voor Volwassenen Om Te Spelen Met Vrienden

Sommige van de onderstaande spelletjes zijn ook geschikt om met oudere kinderen te spelen natuurlijk.

Mens Erger Je Niet

Het blijft altijd leuk om voor een klassieker te kiezen die iedereen kent. Hiermee kan je elkaar even lekker pesten. Alleen geschikt voor mensen die tegen hun verlies kunnen!

Mens erger je niet, niet in huis? Koop de originele versie.

Monopoly

Goed voor een paar uur plezier. Wie eindigt met hotels op het Spui en de Kalverstraat? Die kan nog wel eens als winnaar uit de bus komen. Maar, let goed op de bank, die wil nog weleens een trucje uithalen.

Hier kun je de klassieke versie kopen van Monopoly

Wie Ben Ik?

Iedereen neemt een papiertje en schrijft er de naam van een persoon op die iedereen kent, zoals bijvoorbeeld Sinterklaas. Dit papiertje plak je op het voorhoofd van je buurman of -vrouw. Als iedereen is voorzien van een briefje op het voorhoofd kan het spel beginnen.

Door om beurten ja/nee vragen te stellen, moet worden geraden wat er op de briefjes staat. Wie het eerste heeft geraden wie hij of zij is, heeft gewonnen.

Kijk op Marktplaats voor het Wie Ben Ik spel

Triviant Pursuit

Deze klassieker is bij bijna iedereen wel bekend. Beantwoord wordt vragen uit verschillende categorieën, verzamel de gekleurde taartpuntjes en probeer door middel van goede antwoorden in het midden te eindigen.

Koop hier de klassieke versie van Trivial Pursuit

Weerwolven Van Wakkerdam

Nog geen klassieker, maar dat kan het wel worden. Weerwolven wordt steeds populairder om te spelen en is geschikt voor grotere groepen.

Vanaf 8 tot 20 spelers kun je weerwolven.

Heel kort gezegd: tijdens het spelen moet je de wolf in de groep vinden. De spelers weten vooraf niet wie de wolf is.

Je kunt hier een exemplaar van Weerwolven Van Wakkerdam bemachtigen. Hier kun je ook meer te weten komen over de inhoud van het spel.

Feest Spelletjes Voor Volwassenen

Behalve de bordspellen zijn er ook heel veel spelletjes waarbij fysieke actie is vereist. Om alvast een beetje in de stemming te komen, hebben we alvast een aantal spellen voor je opgezocht die goed zijn voor een geslaagde avond.

Hoelahoep

Superleuk, als je tenminste ruimte genoeg hebt.

De regels zijn eenvoudig, maar de uitvoering allerminst! Dit spel is goed voor de slappe lach:

  • Je maakt twee teams van een gelijk aantal personen.
  • Elk team vormt een rij door elkaars hand vast te houden.
  • Degene die aan het begin van de rij staat krijgt een hoelahoep.
  • De hoelahoep moet steeds aan de volgende in de rij worden doorgegeven totdat hij bij de laatste is aangekomen, maar…. de handen mogen niet worden losgelaten! Dat wordt dus bukken, buigen, wriemelen en springen om de hoelahoep bij de laatste in de rij te krijgen.
  • Het team dat als eerste de hoelahoep heeft doorgegeven wint!

Twister

Hier ben je nooit te oud voor zolang je maar een beetje lenig bent. Als je van plan bent om dit spel te gaan spelen, zorg dan dat je geen strakke kleding aan hebt, want dan wordt het niets. Vaak heeft degene die aan de wijzer draait nog de meeste pret bij het aanschouwen van zijn vrienden in de meest ingewikkelde posities!

Geen Twister in de kast? Hier kun je de originele versie kopen voor €22,99

Spelletjesavond Met Kinderen

Kinderen zijn gek op spelletjes. Helaas zijn ouders het niet altijd eens met de keuze van de spelletjes die gespeeld worden.

Begrijpelijk natuurlijk. Als jouw kind bijvoorbeeld uren aan een stuk achter de computer zit om ‘te gamen’, wordt je daar weleens tureluurs van. Organiseer daarom eens een spelletjesavond voor de kinderen en doe zelf gezellig mee!

Ter inspiratie hebben wij alvast een 7-stappenplan voor je gemaakt:

Stap 1: Vertel je kind(eren) dat je van plan bent om voor het hele gezin een spelletjesavond te gaan organiseren, om wat meer tijd met elkaar door te brengen.

Als je denkt dat het nodig is, kan je de positieve kanten ervan nog even benadrukken: gezellig samen; lekkere hapjes; later opblijven etc. Laat ze eventueel een vriend of vriendin uitnodigen.

Stap 2: Bespreek met elkaar welke spellen er in aanmerking komen om gespeeld te worden. Het beste stel je een aantal spellen voor, waarvan jij denkt dat ze in aanmerking komen en laat de kinderen dan kiezen.

Meeste stemmen gelden! Of, als er tijd genoeg overblijft, kunnen er meerdere spellen gedaan worden.

Stap 3: Plan samen een datum en een tijd voor de spelletjesavond, zodat je zeker weet dat iedereen aanwezig zal zijn.

Stap 4: Zoek de spellen ruim op tijd op en kijk of alles compleet is. Neem voor alle zekerheid meteen de spelregels nog even door. Dat scheelt later weer tijd.

Stap 5: Zorg dat er voldoende ruimte is om de spelletjes te spelen. Gaan jullie bordspellen doen, dan is de keukentafel een prima plek.

Voor andere spelletjes zoals bijvoorbeeld Twister, kan je misschien wat spullen aan de kant zetten, zodat er voldoende
ruimte is.

Stap 6: De hapjes. Zorg dat er voor elk wat wils is. Als er vrienden of vriendinnen komen, laat dan even informeren waar zij wel of niet van houden.

Stap 7: Maak alle hapjes en snacks zoveel mogelijk van te voren klaar. Het is niet praktisch als je steeds even weg moet om het een en ander klaar te maken.

Populaire Spelletjes Voor Kinderen

Hieronder vind je de meest populaire bordspelletjes voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar.

Poepie Knor

In dit grappige spel voor de kleintjes moet je een varken redden uit een modderbad. Knort het varken in het modderbad dan moet je een kaart pakken, laat hij een scheet dan moet je de kaart weer terug leggen.

Nieuwsgierig? Voor meer uitleg en een exemplaar kun je hier terecht.

Toren Van Pisa

Voor iets ouderen kinderen heb je de ‘Toren Van Pisa’. Een klassieker waarbij je poppetjes moet plaatsen op een torren. Wie het eerst zijn poppetjes op de toren heeft staan, zonder dat ze eraf zijn gevallen heeft gewonnen.

Soort variant op Jenga.

Koop hier de klassieke versie van de ‘Toren Van Pisa’

Jenga

Voor Jenga is behendigheid nodig en is goed om te leren concentreren. Schuif de blokjes uit de toren. Wie de toren laat instorten heeft verloren.

Koop hier Jenga

Dokter Bibber

Dit spel is ondertussen echt een klassieker. Bij Dokter Bibber moet je je patiënt beter maken zonder hem te laten bibberen.

Bemachtig hier jouw exemplaar van Dokter Bibber