Zelf Een Tropisch Ecosysteem Maken
Voor de meeste mensen zijn planten leuk. Echter beschikt niet iedereen over groene vingers. Daar hebben we een oplossing voor!
Een afsluitbaar ecosysteem vol met planten, die je geen water hoeft te geven. Klinkt ideaal? In dit artikel leggen we uit hoe je zelf zo’n ecosysteem maakt. Inclusief handige tips.
Dit heb je nodig voor een tropisch ecosysteem:
- Een afsluitbare glazen pot;
- Hydrokorrels;
- Actieve houtskool;
- Potgrond;
- Mos;
- 3 terrarium plantjes;
- Plantenspuit met water;
- Sopje van groene zeep en water.
De volgende benodigdheden zijn niet essentieel, maar kunnen wel erg handig zijn:
- Een kwast;
- Een smal schepje.
Indien de glazen pot een erg smalle hals heeft kan het daarnaast erg handig zijn om stokjes of een slacouvert te gebruiken.
Handen uit de mouwen
Om te beginnen maak je allereerst de glazen pot schoon. Wij raden aan om de pot schoon te maken met een mengsel van groene zeep en water. Door het gebruik van groene zeep zullen er minder vingerafdrukken zichtbaar zijn op het glas.
Zodra de glazen pot volledig droog is kan het echte werk beginnen!
Stap 1: Allereerst bedek je de bodem van de pot met een goede laag hydrokorrels. Hydrokorrels nemen overtollig water op. Hierdoor blijft er altijd vocht in het ecosysteem aanwezig.
Stap 2: Na de laag hydrokorrels strooi je een handvol actieve houtskool uit.
In een ecosysteem komen schimmels voor. Dit is een natuurlijk proces en helemaal niet ongewoon. Door het toevoegen van de actieve houtskool worden schimmels preventief behandeld. Echter kan het laagje actieve houtskool kan helaas niet alle schimmels tegengaan.
Stap 3: Over de bodem strooi je nu een flinke laag potgrond uit. Druk de potgrond hierna goed aan.
De laag van actieve houtskool en de hydrokorrels komen door het aandrukken wat steviger in te pot te liggen.
Kies de juiste plantjes voor in een ecosysteem
In een ecosysteem is de luchtvochtigheid erg hoog. Om er zeker van te zijn dat de plantjes in het ecosysteem kunnen overleven, raden wij tropische plantjes aan.
De volgende tropische plantjes zijn geschikt:
- Fittonia;
- Varen;
- Bladbegonia (Begonia Rex);
- Calathea;
- Graslelie.
Je kunt de tropische plantjes bij de meeste tuincentra en plantenwinkels vinden. Meestal worden de plantjes aangeduid als ‘terrarium planten’.
Stap 4: Om de plantjes te planten graaf je eerst een kleine kuil. Je kunt hiervoor je handen of een klein schepje gebruiken. Een schepje is vooral handig wanneer de glazen pot een smalle hals heeft.
Je kunt ervoor kiezen om de plantjes te halveren. In de meeste gevallen zijn 3 volledige plantjes namelijk al te veel.
Graaf de plantjes goed in en duw ze voorzichtig aan.
De kers op de taart
Om het tropische gevoel te creëren voegen we mos toe. Je kunt hiervoor verschillende soorten mos gebruiken.
Onze favorieten soorten mos voor in een ecosysteem:
- Sphagnum mos (veenmos);
- Javamos;
- Paludariums mos.
Het toevoegen van mos is geen vereiste. Wil je liever geen mos gebruiken? Geen probleem! Dan kun je deze stap overslaan en verder lezen over het eindresultaat.
Stap 5: Besproei met een plantenspuit de stukjes mos. Zorg dat ze goed vochtig zijn, zodat ze makkelijker gaan hechten met de potgrond.
Om het mos eenvoudiger neer te leggen scheuren wij het mos. Mos heeft geen wortels wat het makkelijker maakt om het mos uit elkaar te halen. Het mos kun je hierna rondom de plantjes neerleggen. Duw hierbij het mos een beetje aan.
Het eindresultaat
Tevreden? Dan mag je met de plantenspuit in de weer!
Stap 6: Spuit drie maal met een plantenspuit in het nieuwe ecosysteem. Doe hierna de deksel of kurk op de glazen pot. Zo kunnen de plantjes direct wennen aan hun nieuwe omgeving.
Verzorgingsschema
Om een gezond ecosysteem te creëren raden wij het volgende schema aan:
- Op dag 1 sluit je de pot. Deze blijft 3 dagen gesloten.
- Na 3 dagen kun je de pot 24 uur laten luchten.
- Zodra de pot 24 uur heeft gelucht, mag je de kurk of deksel weer op de pot plaatsen. Houd de deksel er dan weer op voor 3 dagen.
- Blijf dit proces herhalen totdat er één maand om is. Na deze maand laat je het ecosysteem gesloten.
Handige informatie
Geef het ecosysteem geen water. Ja, dit hoor je goed! Een ecosysteem bestaat uit een leefomgeving die zelfvoorzienend is. Het geven van water is na die eerste dag dan ook niet nodig.
Door zonlicht en het glas condenseren de druppels water. En dat condensatieproces blijf zich herhalen. Met het water van de eerste dag. Zonder hulp van jou!
Een ecosysteem is daarom perfect voor plantenliefhebbers zonder groene vingers.