Tips & Inspiratie

Tuintafel Kiezen: 5x Tips Bij Het Kopen

Een goed passende tuintafel en -stoelen zijn echt een aanvulling op jouw tuin. Tuintafels zijn er in allerlei vormen en maten.

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je het juiste formaat tuintafel kiest, welke verschillende vormen en materialen er zijn en wat hier de voor- en nadelen van zijn.

Tips bij het kopen van een tuintafel

1. Bepaal je budget

Als je een tuintafel aan gaat schaffen is het verstandig om vooraf je budget te bepalen. Als je genoeg gespaard hebt kan je dit advies in de wind slaan. Met een budget heb je echter al een belangrijk selectiecriterium.

Op de meeste websites kun je een maximale prijs instellen. De resultaten die je dan krijgt zijn ook diegene waar je budget voor hebt. Dit is niet alleen sneller en praktischer, maar het maakt de kans ook kleiner dat je uiteindelijk een veel duurdere tuintafel koopt dan je van plan was.

2. Welk formaat kiezen?

Er zijn twee belangrijke vragen te beantwoorden om erachter te komen welk formaat je tuintafel moet zijn:

Wat zijn de afmetingen van je terras?
Hoeveel mensen moeten er aan de tuintafel kunnen zitten?

Hieronder vind je nog een viertal handige tips. Deze gaan je helpen om het juiste formaat tuintafel te bepalen.

 • Tip 1. Loopruimte rondom de tuintafel: een tuintafel komt goed tot zijn recht als deze in verhouding is met het terras. Houd hierbij rekening met de loopruimte.
 • Tip 2. Aantal personen: de afmetingen van de tuintafel zijn afhankelijk van het aantal personen waarvoor de tafel geschikt moet zijn.
 • Tip 3. De breedte bepalen: Zorg ervoor dat de lengte en breedte van je tuintafel in verhouding zijn.
 • Tip 4. Waar zitten de poten?: Een model met de poten aan de zijkant is handig als je veel zitplekken aan de lange kant wil. Als je de zitplekken juist aan de kopse kant wil, kies dan een onderstel met de poten zoveel mogelijk in het midden.

3. Welke vorm kies je?

Tuintafels zijn er in verschillende vormen.

Rechthoekig

Het grote voordeel van een rechthoekige tafel is het feit dat deze minder ruimte in beslag neemt. Daarnaast kun je gemakkelijk nog extra stoelen kwijt aan de koppen van de tafel.

Ook heeft een rechthoekige tuintafel vaak een strak design.

Rond

Voor vele tuinen is de ronde tafel perfect. Een ronde tafel heeft een aantal grote voordelen:

 • Je kunt meerdere stoelen rondom de tafel zetten.
 • De kans om je aan een ronde tafel te stoten is veel minder groot.
 • Een ronde tafel past beter bij de natuur. In een park of bos zie je nooit rechte vormen, alles is golvend, rond of een andere opvallend vorm.
 • Een ronde tafel brengt een gezellige sfeer met zich mee.

Vierkant

Een vierkante tafel is veelzijdig. De tafel is perfect voor een kleinere tuin, als balkontafel of als extra tafeltje naast de grote, rechthoekige tuintafel. Voordelen van een vierkante tuintafel:

 • Een vierkante tuintafel is praktischer: hij neemt minder plek in en de zitplaatsen zijn makkelijk te verdelen.
 • Als je hem niet gebruikt zet je hem snel weg tegen de muur.
 • Een vierkante tuintafel kan ook in de hoek staan met leuke potten, windlichten of andere decoratie.

Bartafel

Tot slot de bartafel. Een bartafel brengt veel sfeer met zich mee. Met relatief weinig ruimte creëer je veel zitplaatsen. Een barkruk neemt minder plek in beslag dan een grote tuinstoel. Ook kunnen er gemakkelijk meer mensen omheen staan.

4. Welk materiaal kies je?

Tuintafels zijn er in veel verschillende soorten materiaal. Het soort materiaal bepaalt mede de levensduur van de tafel. Ook heeft het ene materiaal meer onderhoud nodig dan het andere materiaal. Hieronder vind je de belangrijkste materialen (kunststof, aluminium, hout, wicker, steen en natuursteen).

Hout

De voordelen van een houten tuintafel zijn de mooie natuurlijke uitstraling en het feit dat hout niet warm wordt als het in de zon staat. Daarnaast is hout erg duurzaam als het goed behandeld en opgeslagen wordt. Hout heeft wel veel onderhoud nodig.

Kunststof

Een tuintafel van kunststof kan tegen een stootje. Het is dus een ideale tuintafel voor gezinnen. De tafel is eenvoudig schoon te maken met een nat doekje. Kunststof tafels zijn vaak onderhoudsvrij. Ook zijn ze heel licht en daardoor makkelijk te tillen.

Aluminium

Aluminium tuintafels kunnen het hele jaar door gebruikt worden. Aluminium roest niet, blijft lang mooi en is bestand tegen alle weersomstandigheden.

Daarnaast heeft aluminium een lange levensduur en weinig onderhoud nodig. Een tuintafel van aluminium is eenvoudig schoon te maken met een nat doekje.

Wicker (gevlochten)

Wicker is kunststof vlechtwerk dat op riet lijkt. Het is stevig materiaal met alle voordelen van kunststof. Wicker tuintafels gaan lang mee en hebben weinig onderhoud nodig. Het materiaal is bestand tegen alle weersomstandigheden. Let bij wicker wel goed op de kwaliteit, hier kan verschil in zitten.

Steen en natuursteen

Een stenen tuintafel is een goede keus als je op zoek bent naar een sterke en robuuste tuintafel. Vaak wordt hier natuursteen of graniet voor gebruikt.

Natuursteen kan alle weersomstandigheden aan. Graniet is hard, stevig en beschadigd nauwelijks. Het is vorstbestendig en heeft weinig onderhoud nodig.

5. Vaste, verlengbare of opklapbare tuintafel?

We zijn allemaal bekend met een vaste tuintafel. Er zijn echter ook andere opties. Een verlengbare tuintafel bijvoorbeeld, is een uitstekende manier om flexibel om te gaan met ruimte.

Net zoals met een verlengbare tuintafel ben je met een inklapbare tuintafel ook erg flexibel.

Als je hem niet gebruikt klap je hem eenvoudig in en neemt hij geen ruimte meer in beslag.