Energiebesparing

Energie Besparen Met Verlichting: 14 Tips

Een groot deel van onze energierekening bestaat uit de stroomkosten van onze verlichting.

Door hier energie op te besparen, kan je je rekening dus flink verlagen. Hoe je dit het beste aanpakt, lees je in dit artikel.

Energie Besparen Op VerlichtingEnergie Besparen Op Verlichting

1: Profiteer Van Zonlicht

Toegegeven: sommige tips in dit artikel zijn vrij voor de hand liggend. Maar we willen ze toch zeker noemen, omdat ze in praktijk simpelweg te weinig toegepast worden. Profiteren van het zonlicht is hier een goed voorbeeld van.

Natuurlijk weten we dat we stroomkosten kunnen besparen door de gordijnen open te doen zodat we geen kunstlicht nodig hebben, maar toch doen we dit vaak niet direct nadat de zon is opgekomen.

Maak er een gewoonte van om je gordijnen en/of rolluiken direct open te doen zodra het buiten licht is.

2: Doe Lichten Achter Je Uit

Nog een tip die lekker voor de hand ligt, maar die we zeker niet genoeg toepassen: doe altijd het licht achter je uit.

Ook als je maar even de kamer uit gaat. Hoe vaak gebeurt het immers dat we langer wegblijven dan verwacht? Enorm zonde als het licht dan blijft branden in een lege kamer.

3: Lichte Kleuren Op De Muur

Verf je je muur in een donkere kleur? Dan is het een stuk sneller donker in de kamer. Kies daarom liever voor lichte kleuren, zeker in ruimtes waar je graag veel licht hebt. Een mooie donkere muur kan je beter voor de slaapkamer bewaren.

Hetzelfde geldt voor grote meubelstukken zoals je bank of een grote kast: kies het liefst voor lichte kleuren, zeker als ze op een plek staan waar veel daglicht op valt.

4: Houd Je Ramen Vrij

Hoe meer spullen er voor je ramen staan, hoe minder licht er binnenkomt en hoe meer kunstlicht je dus nodig hebt.

Zet daarom liever geen grote decoratiestukken in je vensterbank en houd eventuele beplanting aan de buitenkant van je raam laag.

5: Iedere Lamp Een Eigen Schakelaar

Schakelaars waarmee je meerdere lichten aanzet lijken handig. Maar als je daardoor vaak lampen aanzet die je eigenlijk niet nodig hebt op dat moment, verspil je natuurlijk stroom.
Zorg er daarom voor dat iedere lamp een eigen schakelaar heeft.

6: Kies Voor Led-lampen

De gloeilamp heeft ons jarenlang trouw van licht voorzien, maar het is nu toch echt tijd om afscheid van dit lampje te nemen. Gebruik jij thuis nog steeds gloeilampen? Vervang deze dan door spaarlampen of led-lampen.

Je kan hiermee wel 80% besparen op je stroomkosten.

7: Installeer Een Bewegingssensor

Laat je toch vaak het licht aan staan? Dan kan het handig zijn om een bewegingssensor te installeren, vooral in kamers waar je vaak in en uit loopt.

Zo’n sensor is bijvoorbeeld ideaal in de hal of op het toilet. Zo blijft daar nooit meer onnodig het licht branden.

8: Buitenverlichting Op Zonne-energie

Zonne-energie is een geweldige oplossing als je wilt besparen. Nu zijn zonnepanelen natuurlijk een flinke investering, maar je kan ook kleiner beginnen.

Bijvoorbeeld met tuinverlichting die op zonne-energie werkt.

Deze tuinlampen zijn namelijk goed verkrijgbaar en vaak verrassend betaalbaar.

9: Maak Je Lampen Schoon

Onze lampen schoonmaken is iets wat we toch vaak overslaan. Maar het loont om het wel te doen. Een laagje stof op je lampen vermindert namelijk de hoeveelheid licht die ervan af komt.

Bij dimlampen is dit extra belangrijk, omdat je een vieze lamp dan al snel onnodig harder zet.

10: Kies De Juiste Lampenkappen

Wist je dat sommige lampenkappen wel 50% van het licht tegenhouden? Dat is natuurlijk enorm jammer, want zo verbruik je dubbel zoveel stroom om dezelfde hoeveelheid licht in je kamer te krijgen.

Let er daarom bij het kopen van je lampenkappen op hoeveel licht ze doorlaten. Heb je thuis al lampenkappen hangen of staan die veel van het licht tegenhouden? Dan kan investeren in nieuwe exemplaren zeker de moeite waard zijn.

11: Ga Vaker Gezellig Bij Elkaar Zitten

Zitten jij en je gezin of huisgenoten vaak verspreid door het huis? Zonde, want dat is niet alleen minder gezellig, je gebruikt ook nog eens veel stroom omdat dan in verschillende kamers het licht brandt.

Ga daarom zoveel mogelijk bij elkaar zitten zodra het donker is, zodat maar in een kamer het licht aan hoeft.

12: Kies Voor Dimlampen

De verlichting in een ruimte is enorm bepalend voor de sfeer. Dimlampen zijn een makkelijke manier om een kamer een stuk gezelliger te maken. Bovendien bespaar je zo op je stroomkosten.

Zonder dimlampen hebben we namelijk vaak fel licht aan staan, terwijl dit prima de helft zachter zou kunnen staan.

13: Schilder Je Muren In Een Lichte Tint

Lichte tinten weerkaatsen licht beter. Ga je binnenkort je muren verven, dan is het slim om lichte kleuren te gebruiken.

Doordat het daglicht beter weerkaatst op je muren hoef je aan het begin van de avond minder snel je lichten aan te zetten.

Bovendien wordt het licht uit je lampen ook beter weerkaatst waardoor je minder lampen of mindere sterke lampen nodig hebt om de kamer te verlichten.

14: Knip Het Groen

Staan er bomen of struiken voor je raam en zorgen die ervoor dat er minder daglicht naar binnen komt? Zorg dat je de struiken en bomen voldoende snoeit.

Dit is niet alleen goed om meer daglicht in huis te krijgen maar ook goed voor het groen zelf.