Aanrechtblad Schoonmaken: Tips Om Je Keukenblad Te Reinigen

Aangezien we ons aanrechtblad intensief gebruiken, is het belangrijk om het blad op de juiste manier schoon te maken.

In dit artikel lees je precies welke schoonmaakmethode het beste bij jouw soort keukenblad past.

Verschillende soorten aanrechtbladen schoonmaken

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Aanrechtblad Van Hout Schoonmaken

Een houten aanrechtblad is prachtig, maar het heeft wel een zorgvuldige aanpak nodig als je lang van je aanrecht wilt genieten. Zo krijg je jouw houten aanrechtblad perfect schoon, zonder het te beschadigen:

Stap 1: Verwijder eerst al het losse vuil met een vaatdoekje of een stuk keukenpapier.

Stap 2: Neem een schone doek, maak deze vochtig met een mild sopje en poets hiermee je aanrechtblad. Je kan een sopje maken van warm water en een scheutje afwasmiddel of milde allesreiniger. Gebruik geen agressieve reiniger, ontvetter of bleekmiddel.

Stap 3: Azijn heeft een desinfecterende werking en bevat geen giftige stoffen. Daardoor is het perfect om mee schoon te maken in je keuken. Gebruik voor deze laatste stap daarom wat appelazijn.

Spuit je aanrecht hiermee in en neem vervolgens af met een doekje of een stuk keukenpapier. Gebruik hiervoor geen witte azijn of schoonmaakazijn, dit kan het hout namelijk aantasten.

Zorg dat je altijd een spuitfles met gelijke delen water en appelazijn klaar hebt staan om deze stap makkelijker te maken.

Hardnekkige Vlekken Schoonmaken Van Je Keukenblad

Heb je last van hardnekkige vlekken op je houten aanrechtblad? Druppel hier dan wat citroensap op en strooi er vervolgens wat zout op. Laat dit 15 minuten inwerken en neem vervolgens af met een doekje.

Indien het om vetvlekken gaat, kan je ook het azijnmiddel uit het stappenplan gebruiken.

Aanrechtblad Van Kunststof Schoonmaken

Kunststof aanrechtbladen worden het vaakst gebruikt en dat is niet voor niets: ze zijn eenvoudig schoon te maken en je hoeft niet snel bang te zijn voor beschadigingen. Hierbij een basis stappenplan voor het schoonmaken van een aanrechtblad van kunststof:

Stap 1: Verwijder eerst al het losse vuil met een vaatdoekje of een stuk keukenpapier.

Stap 2: Maak het aanrechtblad vervolgens schoon met een doekje met wat allesreiniger, afwasmiddel of een speciale keukenspray. Bleek kan je met mate gebruiken, maar wees hier wel voorzichtig mee. Hetzelfde geldt voor antikalk schoonmaakmiddelen.

Stap 3: Desinfecteer je aanrecht indien gewenst met azijn (zie stap 3 van het stappenplan voor houten aanrechtbladen). Bij een kunststof aanrechtblad kan je hiervoor ook witte azijn gebruiken.

Hardnekkige Vlekken Schoonmaken

Hardnekkige vlekken zijn bij een kunststof keukenblad gemakkelijk schoon te maken. Je kan hiervoor een (fijn schuur)sponsje gebruiken met wat afwasmiddel, allesreiniger, ontvetter of azijn.

Vermijd sponsjes van staalwol, deze kunnen krassen veroorzaken. Ook krassen die niet direct zichtbaar zijn, kunnen schade veroorzaken, omdat ze ervoor zorgen dat je aanrechtblad gevoeliger wordt voor vlekken.

Een andere optie is om een pasta te maken van baking soda. Je kunt een pasta maken van water, baking soda, een lepel en een kommetje.

Stap 1: Vul het kommetje met 3 delen baking soda een deel warm tot lauw water

Stap 2: Roer de mix van baking soda en water door elkaar met de lepel tot er een pasta ontstaat.

Laat dit 5 minuten op de vlek inwerken en neem vervolgens af met een doekje.

Voor hardnekkige vlekken en verkleuringen kan je eventueel ook bleekmiddel gebruiken, maar laat dit niet onnodig lang inwerken en neem het vervolgens grondig af.

Keukenwerkblad Van RVS Schoonmaken

Een aanrechtblad van RVS staat prachtig in een modern en industrieel interieur, maar het is vrij besmettelijk. Gebruik daarom dit efficiënte stappenplan voor het schoonmaken van een aanrechtblad van metaal:

Stap 1: Verwijder eerst al het losse vuil met een vaatdoekje of een stuk keukenpapier.

Stap 2: Neem het aanrechtblad vervolgens af met een zachte doek en een sopje van warm water en afwasmiddel, allesreiniger of groene zeep.

Stap 3: Desinfecteer je aanrecht indien gewenst met azijn (zie stap 3 van het stappenplan voor houten aanrechtbladen). Deze azijnspray is ook ideaal om tussendoor snel vingerafdrukken van je RVS aanrechtblad te verwijderen.

Hardnekkige Vlekken Schoonmaken

Bij een metalen aanrechtblad met een glad oppervlak, kun je hardnekkige vlekken het beste verwijderen met de baking soda pasta.

Je kunt een baking soda pasta als volgt maken met wat water, baking soda, kommetje en een lepel:

Stap 1: Vul een kommetje met 1 deel water en 3 delen baking soda.

Stap 2: Roer het geheel door elkaar heen tot er een pasta ontstaat.

Breng de pasta van baking soda en water aan op de vlekken. Laat het even inwerken en veeg de pasta (en de vlek) van je aanrechtblad.

Heb je een RVS aanrechtblad met ribbeltjes? Dan kan je ook baking soda gebruiken, maar een schuursponsje met wat afwasmiddel, groene zeep of ontvetter werkt dan vaak makkelijker.

Overige Aanrechtbladen Schoonmaken

Natuurlijk hebben we ook schoonmaaktips voor andere aanrechtbladen:

Glazen Keukenblad

Voor een aanrechtblad van glas kan je het beste afwasmiddel, glasreiniger of azijn gebruiken. Azijn is de beste optie omdat het geen gifstoffen bevat en voor een glanzend resultaat zonder strepen zorgt. Vermijd het gebruik van schuursponsjes volledig.

Composiet Aanrechtblad

Voor een aanrechtblad van composiet kan je ieder mild schoonmaakmiddel gebruiken. Vermijd grove schuursponsjes, antikalk middel en andere bijtende schoonmaakmiddelen.

Aanrechtblad Van Graniet Of Marmer Reinigen

Een aanrechtblad van graniet of marmer kan je het beste schoonmaken met afwasmiddel, allesreiniger of een milde keukenspray. Vermijd agressieve reinigers, azijn en antikalk middelen.

Natuursteen zoals graniet en marmer kan hier en daar wat kleine kiertjes en putjes hebben. Gebruik een tandenborstel of ander zacht borsteltje om deze goed schoon te maken.

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten