Tips & Inspiratie

Douchepaneel Kiezen: Tips bij het Kopen

Een heerlijk warme, ontspannende douche is altijd fijn. Je doucht het lekkerst met een modern douchepaneel. Tegenwoordig zijn er veel verschillende douchepanelen te verkrijgen. Een douchepaneel geeft jouw badkamer een luxe, moderne uitstraling.

Maar wat is een douchepaneel nou precies, wat zijn de voordelen ervan en welke opties zijn er bij het kiezen van een douchepaneel?

Douchepaneel kiezen

Wat is een douchepaneel?

Een douchepaneel is een paneel dat bevestigd is aan de muur in de doucheruimte. Het paneel wordt opgehangen in plaats van een aparte kraan en glijstang voor de douchekop.

Douchepanelen zijn al voorzien van alle gemakken: (in de meeste gevallen) een regendouche, een meng-/thermostaatkraan en een handdouche.

In plaats van losse elementen is een douchepaneel één element waar de regendouche, meng-/thermostaatkraan en handdouche aan bevestigd zijn.

Er zijn veel extra opties mogelijk bij het kiezen van een douchepaneel, denk aan massagejets, infrarood therapie of een ingebouwde radio/MP3-speler.

Wat zijn de voordelen van een douchepaneel?

Een douchepaneel heeft een aantal voordelen ten opzichte van een kraan en glijstang met douchekop:

Installatie is eenvoudig: douchepanelen worden aangesloten op het bestaande sanitair en hoeven alleen aan de wand bevestigd te worden.

Efficiënt qua water: omdat het sanitair gebruikt wordt voor een enkele douchekop verbruiken douchepanelen veel minder water.

Schaalverdeling naar grootte van het project: Douchepanelen kunnen in veel verschillende maten geleverd worden.

Juiste waterdruk nodig

Om een douchepaneel goed te laten werken is de juiste waterdruk nodig.

Hierdoor is het mogelijk om water te gebruik op hoger liggende etages (badkamer op de eerste verdieping). De druk bedraagt normaal gesproken 2,5 bar, bij de hoofdmeter in het huis. Hoe groter de afstand van het sanitair tot de hoofdmeter, hoe lager de druk wordt bij het sanitair.

Per verdieping daalt de druk ongeveer 0,3 bar. Een douchepaneel heeft minimaal 1,5 bar nodig. Bij een lagere druk komt er minder water uit de kraan.

De maximale waterdruk op de douchepanelen is 5 bar.

Er wordt veel water gebruikt en je wilt graag lekker warm douchen. Het is dan ook belangrijk dat de CV-ketel deze hoeveelheid warm water kan leveren.

Douchepaneel of douche set?

Een douche set bestaat vaak uit een douchekop, glijstang en een doucheslang. Er zijn verschillende straalsoorten en ook de lengte van de glijstang kan verschillen. Er zijn dure en goedkope douchekranen.

Verschillen tussen een douche set en een douchepaneel:

  • Een douche set bestaat uit meerdere elementen, een douchepaneel bestaat uit één element.
  • Een douche set kan totaal aangepast worden op jouw wensen.
  • Een douche set heeft een maximale waterdoorstroming. Een douchepaneel verbruikt wat minder water.

Tips bij het kopen van een douchepaneel

Je bent eruit, het wordt een douchepaneel. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een douchepaneel? Neem in ieder geval de onderstaande tips mee.

1. Inbouw of gemonteerde douchepaneel

Een douchepaneel geeft een mooie uitstraling aan de badkamer. Er kan echter ook gekozen worden voor een ingebouwd douchepaneel. Hierbij zijn alleen de essentiële onderdelen zichtbaar (mengkraan, douchekop en handdouche).

In de muur zitten de knoppen en functionaliteiten ingebouwd. Dit geeft vaak een mooie, strakke uitstraling. Het wordt vaak alleen bij een inloopdouche gedaan. Een ingebouwd douchepaneel is meestal duurder dan een gemonteerd douchepaneel.

2. Douchepaneel met massagejets

Douchepanelen hebben vaak zoveel meer te bieden dan een handdouche en regendouche. Er zijn douchepanelen die voorzien zijn van massagejets. Deze bezorgen je een heerlijk wellness gevoel, alleen dan lekker thuis.

Perfect om alle spieren te masseren en te laten ontspannen. Hier hoef je de deur niet meer voor uit.

3. Douchepaneel met infrarood

Naast douchepanelen met massagejets zijn er ook douchepanelen met infrarood therapie. De infrarood lampen zijn warm en zorgen voor een betere bloedsomloop (en stofwisseling). Het lichaam verwijdert daardoor afvalstoffen sneller. De infrarood lamp warmt het gehele lichaam op en is vaak net zo groot als de gemiddelde mens.

4. Douchepaneel met radio/MP3

Tot slot zijn er ook douchepanelen met radio/MP3. Luister naar jouw favoriete muziek tijdens het douchen.

De meeste douchepanelen hebben ook LED verlichting (vaak op accu) zodat je er thuis echt een feestje van maakt!