Eiken Traprenovatie {Kosten + 5x voordelen}

Heb jij plannen om de trap opnieuw te bekleden? Wellicht is eiken hout interessant?

In deze gids lees je meer over de soorten, kosten en voordelen van massief eiken overzettreden.

Laat je trap professioneel opknappen
Ontvang gratis offertes van traprenovatie specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is eiken trapbekleding?

Eiken hout is één van de sterkte loofhoutsoorten en wordt vaak gebruikt in interieur. Het is stevig en slijtvast. Bij een traprenovatie worden er massief eiken houten overzettreden, ook wel dektreden genoemd op de oude traptreden geplaatst.

Eiken houteffect

Naast echt eiken hout kun je ook kiezen voor een eiken houtlook. PVC of laminaat heb je namelijk met een eiken houten print.

Trapbekleding van eiken

Wat kost eiken trapbekleding?

Een eikenhouten vloer is niet de meest voordelige trapbekleding, maar wel één met karakter. Door gebruik en de kleine slijtages krijgen de eiken overzettreden een unieke uitstraling.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten inclusief 21% btw, materiaal en arbeidskosten. Zowel per traptrede als voor een complete trap (12 treden).

Type trap Per trede Complete trap (12 treden)
Open trap €180 €2.160
Dichte trap €240 €2.880

Welke soorten eikenhout zijn er voor de trap?

Hieronder lees je over de verschillen tussen deze soorten.

Wat is rood Amerikaans eiken?

Allereerst rood Amerikaans eiken, ook wel Chêne rouge genoemd. Dit hout komt uit Noord Amerika en heeft een rood rossige kleur. Het is voorzien van een grove draad en heeft een open structuur.

Deze variant van eiken is enkel geschikt voor binnengebruik en is makkelijk te bewerken, waardoor het ook wordt gebruikt voor traprenovaties.

Amerikaans rood eiken als trapbekleding

Wat is Europees eiken?

De tweede variant is Europees eiken, dit kan uit drie streken komen: Duitsland, Frankrijk en de Balkan gebieden.

Het heeft een zacht bruine kleur en is voorzien van de karakteristieke texturen waar hout bekend om staat. Belangrijk om te benoemen: het eikenhout is per streek verschillend.

  • Het Duitse eikenhout heeft veel rechte draden en smalle groeiringen.
  • Terwijl het Franse hout veel donkerder van kleur is dan het andere Europese eiken hout.
  • Tot slot is het Slavonisch eiken uit de Balkan gebieden erg zeldzaam, doordat het gewild is en langzaam terug groeien.

Het belangrijkste verschil tussen Europees eiken en eiken hout van andere continenten zit hem in de kleur en de stevigheid. Europees eiken is vaak donkerder en harder dan de andere soorten.

Europees eiken als trapbekleding

Kies ook voor Amerikaans of Europees eiken overzettreden. Laat het professioneel aanbrengen. Vraag hier gratis offertes aan bij traprenovatie specialisten.

Wat zijn de voordelen van eiken houten overzettreden?

Waarom je zou moeten kiezen voor massief eikenhout traptreden:

1. Natuurlijke en warme uitstraling: Hout geeft in de eerste plaats een natuurlijke uitstraling. Eikenhout heeft warm bruine tint. Je kunt kiezen uit verschillende tinten. Van witte tot donkere eiken overzettreden. Maar er is ook grijs en zwart verkrijgbaar.

2. Stevig hout: Eiken hout groeit langzaam, waardoor het heel sterk wordt door de jaren heen. Dit zorgt ervoor dat een eiken trap erg lang mee gaat.

3. Veel onderhoudsmogelijkheden: Het is verstandig om hout goed te beschermen. Eikenhout komt met veel onderhoudsmogelijkheden (denk aan vernissen, verven, oliën of beitsen), zo kan je zelf kiezen welke variant jouw voorkeur heeft.

4. Verschillende soorten: Eiken hout bestaat in verschillende varianten.

Naast dat je zelf met het onderhoudsproduct kan bepalen hoe jouw trap eruit komt te zien, kan je ook kiezen voor andere finishes. Bijvoorbeeld krijt eiken of brocante eiken, hiermee zorg je voor een vintage look op de trap.

5. Geluiddempend: Als laatste is natuurlijk ook het geluid erg belangrijk. Je wilt het liever niet iedere keer horen als jouw huisgenoten de trap op- en aflopen.

Eiken hout is erg stevig waardoor het niet gauw kraakt.

Hoe onderhoud je een eiken houten trap?

Wanneer je kiest voor een eiken houten trap is het belangrijk om regelmatig de staat te checken.

Stof en vuil poets je zo weg met een droge of licht vochtige doek, maar wanneer je versleten treden of plinten ontdekt vraagt dit om meer onderhoud.

Al is het wel belangrijk om de trap niet te vaak te behandelen, ook dit kan voor slijtage zorgen.

In de olie

Houd een richtlijn aan van eens in de paar jaar voor grondig onderhoud. Dit betekent: de trap opnieuw in olie, vernis of beits zetten. Dan zit je trap met eiken er weer als nieuw uit.

Offertes aanvragen bij traprenovatie specialisten

Is jouw trap toe aan renovatie en wil je hem voorzien van eiken hout?

Vraag nú gratis en vrijblijvend offertes aan bij traprenovatie specialisten.

Vergelijkbare berichten