Zilvervisjes In Bed Verwijderen En Voorkomen

Insecten in huis hebben is altijd vervelend. Zilvervisjes zijn hier zeker geen uitzondering op.

Deze kleine beestjes komen graag bij ons wonen en verstoppen zich in allerlei kieren en naden. Ook je bed vinden ze een aantrekkelijke plek.

Waarom? En nog belangrijker: hoe krijg je ze weg? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Zilvervisjes uit je bed krijgen en houden

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Waarom Zijn Zilvervisjes Slecht?

Zilvervisjes lijken alleen maar irritant, maar kunnen daadwerkelijk schade aanrichten in huis.

Er zijn enkele redenen om snel zilvervisjes uit huis en bed te jagen.

  • Bacteriën: Zilvervisjes kunnen net als andere ongedierte ziektes bij hun dragen en verspreiden. Genoeg reden om zilvervisjes de deur te wijzen.
  • Papier: Zilvervisjes knabbelen graag aan papier. Schilderijen, behang en andere papieren voorwerpen kunnen worden beschadigd door de zilvervisjes.
  • Kleding: Net als motten kunnen zilvervisjes aan stof knagen. Kleding is dus ook niet veilig in de buurt van de beestjes.

Hoe Kom Ik Aan Zilvervisjes In Bed?

Zilvervisjes houden van donkere en vochtige plaatsen. Daarom wonen ze graag in de badkamer, de kelder, onder je keukenkastjes of onder meubels.

Door hun zoektocht naar eten kunnen ze echter in heel je huis terechtkomen.

Ook je bed is niet veilig voor ze. Daar vinden ze namelijk allerlei ‘lekkers’: haar, huidschilfers, katoen en andere stoffen.

Naast deze voeding, voldoen bedden vaak ook aan hun woonvoorkeuren: donker, (licht) vochtig en ook nog eens lekker warm.

Zilvervisjes houden namelijk niet van kou.

Zilvervisjes Verwijderen

Je wilt je bed natuurlijk niet delen met zilvervisjes.

Er zijn gelukkig verschillende manieren om deze ongenodigde gasten te bestrijden.

1: Maak Het Ze Niet Naar De Zin

Om te beginnen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat zilvervisjes jouw bed geen fijne plek vinden. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat je bed niet donker, vochtig en warm is. Hoe je dit het beste aanpakt vertellen we je bij ‘Zilvervisjes Voorkomen‘ onderaan dit artikel.

Als je al last hebt van zilvervisjes, zijn deze maatregelen echter niet genoeg om van ze af te komen. Gebruik daarom ook (een van) de onderstaande methodes.

2: Maak Een Zilvervisjesval Van Een Glazen Pot

Je kan zelf eenvoudig en goedkoop een zilvervisjesval maken. Neem een glazen pot en breng aan de gehele buitenkant afplakband aan. Een andere soort plakband die niet te glad is werkt ook prima.

Het plakband zorgt ervoor dat de zilvervisjes in de pot kunnen klimmen. Doordat de binnenkant glad is, komen ze er niet meer uit.

Leg een stukje brood (of ander zetmeelrijk eten zoals een stukje aardappel) in de glazen pot en zet hem ’s nachts in je slaapkamer. Deze kleine beestjes zijn namelijk vooral ’s nachts actief, overdag verstoppen ze zich liever.

3: Gebruik Een Natte Krant Als Val

Een andere manier om gemakkelijk een zilvervisjesval te maken, die je ook weer bijna niets kost. Neem een oude krant, rol hem op en doe er een of twee elastiekjes omheen. Maak de krant vervolgens vochtig en leg hem ’s nachts onder of naast je bed.

4: Jaag Ze Weg Met Geurtjes

Er zijn verschillende geuren waar zilvervisjes niet van houden. Bijvoorbeeld laurier, ceder, lavendel en citroen eucalyptus.

Je kan je eigen anti-zilvervisjesspray maken door een spuitflesje te vullen met water en hier 20 tot 25 druppels etherische olie aan toe te voegen. Je kan kiezen tussen cederolie, laurierolie, lavendelolie of citroen eucalyptusolie, maar je kan ook verschillende oliën met elkaar mengen.

Lavendelolie is zeker een goede keuze, omdat deze geur ook helpt om makkelijker in slaap te vallen. Spuit je bed een of twee keer per dag in met de spray.

Naast of in plaats van een spray kan je ook geurzakjes of cederhout geurblokjes gebruiken.

5: Honing Om Zilvervisjes Te Vangen

Je kunt ook honing gebruiken om zilvervisjes te vangen.

Het is heel makkelijk om een zilvervisjes te vangen.

Smeer boterhamzakjes in met honing en leg deze op plekken waar de zilvervisjes voorkomen. In de buurt van donkere en vochtige plekken in huis.

Als de zilvervisjes komen, blijven ze plakken in de honing en kun je ze zo uit huis krijgen.

6: Grondig Stofzuigen

Als je last hebt van zilvervisjes is het belangrijk om grondig te stofzuigen. Hiermee verwijder je de beestjes en hun eitjes. Stofzuig je slaapkamer dagelijks. Besteed bij het stofzuigen extra aandacht aan kieren, naden en donkere plekken onder meubels.

Stofzuig ook je matras zorgvuldig met het meubelborsteltje op de dag dat je je lakens wast.

Zilvervisjes Voorkomen

Om zilvervisjes te voorkomen zijn deze drie dingen belangrijk:

  1. Zorg ervoor dat ze het niet fijn vinden in jouw bed en huis
  2. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk te eten is voor ze
  3. Zorg ervoor dat ze niet zomaar binnen kunnen komen en dat ze weinig schuilplaatsen hebben.

Hieronder lees je hoe je dit het beste aanpakt.

1: Geen Fijne Plek Voor Zilvervisjes

Zilvervisjes houden van vochtig, donker en warm. Zorg er daarom voor dat je goed verlucht en ventileert.

Maak je bed niet direct op als je wakker wordt. Laat je deken eerst opengeslagen aan je voeteneinde liggen en zet het raam open om je kamer goed te verluchten. We verliezen ’s nachts namelijk flink wat zweet, waardoor ons matras en deken vochtig worden.

Zorg ervoor dat er naast het verluchten ’s ochtends, ook gedurende de dag goed geventileerd wordt. Houd daarnaast je gordijnen zoveel mogelijk open om veel zonlicht binnen te laten.

2: Geen Eten Voor Zilvervisje

Zorg ervoor dat er weinig te eten is door goed te stofzuigen, ook onder je bed. Was je lakens regelmatig. Een keer per week is een goede richtlijn.

Gebruik daarnaast geen kartonnen dozen en bewaar papieren in afgesloten plastic bakken. Ze eten namelijk ook graag karton en papier.

Verder is het uiteraard belangrijk om al je eten in goed afgesloten potten, dozen of bakjes te bewaren.

3: Geen Kieren En Naden

Zilvervisjes kunnen zich verspreiden via kieren en naden, ze verstoppen zich er graag en ze leggen er eitjes. Zorg er daarom voor dat alles goed is afgewerkt en dicht gekit.

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten