Huishouden

Beslagen Ramen Voorkomen: Condens In Huis Oplossen

Bij koud weer kun je last krijgen van beslagen ramen aan de binnenkant van je huis. Vocht op de ramen zijn niet alleen een vervelend gezicht, condens kan voor serieuze problemen zorgen.

Het draagt bijvoorbeeld bij aan schimmelgroei en kan op lange termijn schade aan je huis veroorzaken.

In deze gids lees je wat te doen tegen beslagen ramen in huis.

Beslagen Glas In Huis Voorkomen

Serieuze vochtproblemen?

Heb je last van serieuze vochtproblemen in huis dan is het slim om hier een specialist naar te laten kijken. Een vochtexpert kan de oorzaak achterhalen en oplossen.

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij vochtexperts op PerfectOnderhouden. Vergelijk de offertes en kies de beste en meest voordelige specialist uit.

Ontvochtiger kopen

Om het te veel aan lucht in huis te onttrekken kun je een luchtontvochtiger kopen. Dit kan met een simpel bakje of een effectief apparaat.

Hieronder een overzicht van de beste beoordeelde luchtontvochtigers.

Hoe voorkom je beslagen ramen in huis?

Gelukkig is condens in huis ook op te lossen met de onderstaande tips.

1: Dagelijks luchten om condens op ramen te voorkomen

De nummer één oorzaak van condens in huis en beslagen ramen is onvoldoende luchten. Lucht je huis daarom dagelijks door ramen (en deuren) te openen.

Ook bij koud weer is het belangrijk om je huis goed te blijven luchten. Kies bij voorkeur een vast moment op de dag om ramen op een kiertje te zetten. Zo vergeet je niet te luchten en wordt het een goede gewoonte.

Met een kwartiertje per dag kun je al zorgen voor minder vocht in de lucht.

2: Houd je ventilatieroosters open

Hebben je ramen ventilatieroosters? Houd deze dan zoveel mogelijk open overdag. In de winter lijkt dit op het eerste gezicht niet zo energiezuinig, maar droge lucht warmt makkelijker op dan vochtige lucht.

Daardoor helpt voldoende ventileren je juist om te besparen op je energiekosten.

3: Doe je gordijnen open om condens af te voeren

Als je de gordijnen of jaloezieën grotendeels gesloten houdt, kan de lucht bij je raam niet goed circuleren waardoor er veel condens blijft hangen achter je gordijnen. Doe je gordijnen of luxaflex daarom zoveel mogelijk open om beslagen ramen te voorkomen.

4: Doe je slaapkamerraam open tijdens of na het slapen

Door te ademen en te zweten produceren we iedere dag 1 liter vocht per persoon. Doordat je tijdens je slaap de hele nacht in één kamer ligt met de deur en het raam dicht, kan er veel condens ontstaan.

In de winter zie je dan ook vaak dat de ramen beslagen zijn als je wakker wordt. Doe daarom je slaapkamerraam open zodra je opstaat. Tien minuutjes is al voldoende.

5: Ventileer je huis tijdens het koken en douchen tegen beslagen ramen

Heb je ventilators in je keuken en badkamer? Zet deze dan aan tijdens het koken of douchen. Laat ze bij voorkeur nog 20 minuten tot 30 minuten nadat je klaar bent aanstaan.

De deur van de ruimte kan je gedurende deze tijd het beste dichthouden. Zo voorkom je dat de vochtige lucht zich door je woning verspreidt.

Als je geen ventilators hebt, kun je het beste je badkamer– of keukenraam openen nadat je klaar bent en de deur gesloten houden tot de vochtige lucht weg is.

Houd pannen zoveel mogelijk gesloten

Beslaan de ramen tijdens het koken? Dat kan je niet helemaal voorkomen, maar je kan het wel beperken door de deksels zoveel mogelijk op de pannen te houden.

Zet daarnaast de afzuiger aan tijdens het koken.

Zo voorkom je dat er onnodig veel waterdamp in de lucht terecht komt.

6: Zet de bank verder van de muur

Deze tip heeft indirect invloed op het vocht in huis. Als er op de muren condens zit is het belangrijk om de bank iets van de muur af te zetten.

Een paar centimeter kan al helpen om het vocht vrij te laten. Zorg daarnaast dat je goed ventileert zodat het niet op het raam slaat.

Het is naast het verzetten van de bank ook goed om naar de (serieuze) vochtproblemen te kijken op de muur. Dit kan doorslaand of optrekkend vocht zijn. Dit zijn problemen die snel opgelost moeten worden.

7: Repareer eventuele scheuren

Scheuren in muren en in de vloer van de begane grond kunnen een bron van vocht zijn. Laat deze daarom tijdig repareren om condens te voorkomen.

8: Onderhoud je ventilatiesysteem

Heb je een ventilatiesysteem in huis? Houd dit dan goed schoon en controleer het regelmatig op blokkades.

Als je merkt dat je ondanks het ventilatiesysteem toch last hebt van beslagen ramen, raden we je aan om het gehele systeem goed te checken.

9: Droog je was buiten

Binnen je was drogen zorgt voor extra condens in huis. Droog je was daarom bij voorkeur buiten.

Is dit niet mogelijk? Droog de was dan in een goed geventileerde kamer.

10: Airco laten installeren

Een airconditioner kan ook de luchtvochtigheid in balans brengen, wat betekent dat het te veel aan vocht wordt afgevoerd. Door een airco te laten installeren kun je ook je huis (bij)verwarmen en natuurlijk koelen.

Niet alleen minder vocht in huis, maar ook een prettiger leefklimaat in de zomer en winter.

Je kunt met een mobiele airco ook de lucht ontvochtigen (en koelen en soms verwarmen). Hieronder een overzicht van de best beoordeelde mobiele aircos die ontvochtigen:

11: Nieuwbouwwoning? Zorg dat het bouwvocht weg kan

Woon je in nieuwbouwwoning dan kan bouwvocht ook zorgen voor condens in huis. Na het opleveren van een nieuwe woning zit er nog vocht in de bouwmaterialen. Dit verdwijnt na een aantal jaar bij normale ventilatie.

Het is bij nieuwbouwhuizen belangrijk dat het bouwvocht makkelijk weg kan zodat het niet neerslaat op de ramen en muren.

Je kunt een bouwventilator kopen of huren om het ontvochtigen te versnellen.

12: Controleer het glas

Heb je dubbel glas? Dan kan er ook vocht tussen de glasplaten zitten wat lijkt op condens. Het kan zijn dat het oude thermopane dubbel glas lek is.

Het is belangrijk om het glas te vervangen omdat:

  • het vocht de rest van de kozijnen kan aantasten;
  • het voor warmteverlies zorgt;
  • het zorgt voor een hogere energierekening.

Waarom zijn beslagen ramen slecht voor je huis?

Als je ramen vaak beslagen zijn kan dit slecht zijn voor het huis en voor je gezondheid.

Als er voor langere tijd condens op de ramen zit kan er schimmel ontstaan. Hier kan je raamwerk op den duur door beschadigen.

Maar niet alleen ramen kunnen hier last van hebben, ook behang en de muren rondom de ramen kunnen gaan rotten met alle gevolgen van dien.

Als je langere tijd in een ruimte verblijft waar schimmel zit kan dit slecht zijn voor de gezondheid. Vooral mensen die last hebben van hun luchtwegen kunnen veel gezondheidsklachten krijgen als zij in een ruimte leven waar schimmels zitten.

Vochtproblemen? Vraag hier vrijblijvend en gratis offertes aan bij vochtexperts.