Beslagen Ramen Voorkomen: Condens In Huis Oplossen

Zodra de temperatuur buiten daalt, kun je last krijgen van beslagen ramen. Beslagen ramen zijn niet alleen een vervelend gezicht, ze wijzen erop dat er te veel vocht in de lucht zit in huis.

Deze condens kan voor serieuze problemen zorgen. Het draagt bijvoorbeeld bij aan schimmelgroei en kan op lange termijn schade aan je huis veroorzaken.

Gelukkig is condens in huis gemakkelijk op te lossen met de tips in dit artikel.

Beslagen ramen in huis voorkomen

Serieuze Vochtproblemen?

Heb je last van serieuze vochtproblemen in huis dan is het slimst om hier een vakman naar te laten kijken. Een vochtexpert kan de oorzaak achterhalen en het oplossen.

Vraag advies bij een vochtexpert. Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij vocht-specialisten bij jou in de buurt. Vergelijk de offertes en kies de beste en meest voordelige specialist uit.

1: Dagelijks Luchten Om Condens Op Ramen Te Voorkomen

De nummer één oorzaak van condens in huis en beslagen ramen is onvoldoende luchten. Lucht je huis daarom dagelijks door ramen (en deuren) te openen.

Ook bij koud weer is het belangrijk om je huis goed te blijven luchten. Kies bij voorkeur een vast moment in de dag om ramen en wellicht deuren op te zetten. Zo vergeet je niet te luchten en wordt het een goede gewoonte.

Met een kwartiertje per dag kun je al zorgen voor betere lucht in huis.

2: Houd Je Ventilatieroosters Open

Hebben je ramen ventilatieroosters? Houd deze dan zoveel mogelijk open overdag. In de winter lijkt dit op het eerste gezicht niet zo energiezuinig, maar droge lucht warmt makkelijker op dan vochtige lucht.

Daardoor helpt voldoende ventileren je juist om te besparen op je energiekosten.

3: Doe Je Gordijnen Open Voor Minder Condens

Als je de gordijnen of luxaflex grotendeels gesloten houdt, kan de lucht bij je raam niet goed circuleren waardoor er veel condens blijft hangen. Doe je gordijnen of luxaflex daarom zoveel mogelijk open om beslagen ramen te voorkomen.

4: Slaapkamerraam Meteen Open

Door te ademen en te zweten produceren we iedere dag 1 liter vocht per persoon. Doordat je tijdens je slaap de hele nacht in een kamer ligt met de deur en het raam dicht, kan er veel condens ontstaan.

In de winter zie je dan ook vaak dat de ramen beslagen zijn als je wakker wordt. Doe daarom je slaapkamerraam open zodra je opstaat. Tien minuutjes is al voldoende.

5: Ventileer Tijdens Het Koken En Douchen Tegen Beslagen Ramen

Heb je ventilators in je keuken en badkamer? Zet deze dan aan tijdens het koken of douchen. Laat ze bij voorkeur nog 20 minuten tot 30 minuten nadat je klaar bent aanstaan.

De deur van de ruimte kan je gedurende deze tijd het beste dichthouden. Zo voorkom je dat de vochtige lucht zich door je woning verspreidt.

Als je geen ventilators hebt, kan je het beste je badkamer- of keukenraam openen nadat je klaar bent en de deur gesloten houden tot de vochtige lucht weg is.

6: Houd Pannen Zoveel Mogelijk Gesloten

Tijdens het koken produceren we veel vocht. Dat kan je niet helemaal voorkomen, maar je kan het wel beperken door de deksels zoveel mogelijk op de pannen te houden. Daarnaast is het aanzetten van de afzuiger slim om te doen tijdens het koken.

Zo voorkom je dat er onnodig veel waterdamp in de lucht terecht komt.

7: Repareer Eventuele Scheuren

Scheuren in muren en in de vloer van de begane grond kunnen een bron van vocht zijn. Laat deze daarom tijdig repareren om condens te voorkomen.

8: Onderhoud Je Ventilatiesysteem

Heb je een ventilatiesysteem in huis? Houd dit dan goed schoon en controleer het regelmatig op blokkades.

Als je merkt dat je ondanks het ventilatiesysteem toch last hebt van beslagen ramen, raden we je aan om het gehele systeem goed te checken.

9: Droog Je Was Buiten

Binnen je was drogen zorgt voor extra condens in huis. Droog je was daarom bij voorkeur buiten. Is dit niet mogelijk?

Droog de was dan in een goed geventileerde kamer.

10: Niet Te Veel Planten

Planten produceren constant kleine beetjes vocht. Als je veel planten in huis hebt, kan dat dus voor extra condens zorgen.

We zeggen natuurlijk niet dat alle planten de deur uit moeten, planten maken je huis immers een stuk gezelliger en zorgen voor gezonde lucht.

Maar als je last hebt van een te hoge luchtvochtigheid is het wel verstandig om het aantal beperkt te houden.

Waarom Beslagen Slecht Zijn Voor Het Huis

Als je ramen vaak beslagen zijn kan dit slecht zijn voor het huis en voor je gezondheid.

Als er voor langere tijd condens op de ramen zit kan er schimmel ontstaan. Hier kan je raamwerk op den duur door beschadigen.

Maar niet alleen ramen kunnen hier last van hebben, ook behang en de muren rondom de ramen kunnen gaan rotten met alle gevolgen van dien.

Als je langere tijd in een ruimte verblijft waar schimmel zit kan dit slecht zijn voor de gezondheid. Vooral mensen die last hebben van hun luchtwegen kunnen veel gezondheidsklachten krijgen als zij in een ruimte leven waar schimmels zitten.

Vochtproblemen? Vraag hier vrijblijvend en gratis offertes aan bij vochtexperts bij jou in de buurt

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten