Hoekbank kiezen? Dit wil je weten
Wil je een hoekbank aanschaffen? Lees dan zeker dit artikel even door. Hier lees je uit wat voor soorten hoekbanken je kan kiezen en hoe je de beste bank voor jou kiest.
Wat is de definitie van een hoekbank?
Zoals de naam al zegt, is een hoekbank een bankstel met een hoek erin. Een hoekbank biedt veel zitplaatsen en ook de ruimte om lekker languit te liggen. Je kan kiezen uit verschillende vormen en opstellingen.
Tips bij het kopen van een hoekbank
Met deze tips kies je jouw droomhoekbank uit.
1. Welke soort hoekbank kies je?
Er zijn verschillende soorten hoekbanken waar je uit kan kiezen.
L-bank
Een L-vormige hoekbank is het bekendste. Hierbij is de ene zijde langer dan de andere, zoals de letter L dus. De kortste zijde is meestal het relax-gedeelte. Dit deel heeft geen rugleuning of een rugleuning die niet over de hele zijde doorloopt.
Loungebank
Bij een loungebank heeft het relax-gedeelte helemaal geen rugleuning. In plaats daarvan zit er aan deze zijde een armleuning, precies tegenover de andere armleuning van de bank.
Het relax-gedeelte is in dit geval dus niet bedoeld als extra zitplaats, maar om lekker languit te zitten of liggen.
Ottoman
Een Ottoman hoekbank heeft ook een L-vorm met een relax-gedeelte. Het verschil met een loungebank, is dat je bij een Ottoman wel een rugleuning hebt op het relax-gedeelte, tegenover de armleuning van de andere zijde.
Hierdoor heeft de rugleuning van de bank ook een hoekvorm. Hiermee heb je niet alleen een lekker relax-gedeelte, maar ook een extra zitplaats.
Traditionele hoekbank
Een traditionele hoekbank heeft geen relax-gedeelte. Deze bank bestaat uit twee zijdes die allebei dezelfde rug- en armleuningen hebben. Het zijn dus allemaal volwaardige zitplaatsen.
Vaak zijn de zijden even lang.
U-bank
Heb je veel ruimte of heb je veel zitplaatsen nodig? Dan is het slim om een hoekbank te kopen in een U-vorm. Deze bank heeft drie zijden.
Voor de derde zijde kan je kiezen uit een volle rug- en armleuning of een relax-gedeelte. Ga je voor een relax-gedeelte? Dan kan je kiezen voor een Ottoman of lounge.
2. Welke bekleding moet ik kiezen voor mijn hoekbank?
De keuze van de bekleding is ook erg belangrijk.
Je hebt de keuze uit:
- Leer;
- Kunstleer;
- Suède;
- Stof.
Suède is prachtig, maar je ziet er wel snel beschadigingen op. Geen goed idee dus in een druk gezin.
Ga je voor stof? Denk dan na of je wasbare hoezen wilt. Als je kinderen hebt, is dit zeker aan te raden.
Heb je huisdieren die bij of op de bank komen? Dan is leer een afrader, omdat je hierop snel krassen van nagels ziet.
3. Welk formaat hoekbank is geschikt voor mijn kamer?
Meet altijd eerst goed je woonkamer op voordat je banken gaat kijken. Welk formaat bank past? En ook belangrijk: wat voor formaat staat mooi?
Een kleine kamer ziet er al snel volgepropt uit met een grote hoekbank. In een ruime kamer is een grote hoekbank juist prachtig.
4. Bepaal de zithoogte van de hoekbank
De ideale zithoogte van een bank is heel persoonlijk. Het ligt natuurlijk aan je lengte, maar ook aan hoe je wilt zitten. Het is dus lastig om een zithoogte te vinden die iedereen fijn vindt.
Vind je het fijn om relaxed onderuit te zitten? Kies dan voor een lage bank. Heb je juist liever een actieve zithouding? Dan is een hoge bank fijn.
Als je slecht ter been bent, kan je ook het beste een hogere bank kiezen, omdat je dan makkelijker opstaat.
5. Hoe moet de bank zitten?
Naast de zithoogte, wordt je zitcomfort ook bepaald door de diepte van het zitvlak en hoe stevig of juist zacht de bank is. Ook dit hangt weer af van je persoonlijke voorkeur.
Een diep zitvlak en zachte kussens zorgen voor een lekkere loungebank. Met een minder diep zitvlak en stevige kussens zit je actiever en is het makkelijker om op te staan.
6. Hoeveel zitplaatsen wil je?
Met hoeveel mensen wil je op de bank kunnen zitten? Houd rekening met je gezinssamenstelling, eventueel bezoek en natuurlijk de beschikbare ruimte.
Bedenk ook of de hoekbank het enige zitmeubel zal zijn of dat je het combineert.
7. Wat is de beste plek voor een hoekbank?
De ideale plaats voor je hoekbank hangt af van je woonkamer.
- Is je woonkamer klein? Dan komt de bank waarschijnlijk in een hoek van de kamer te staan.
- Heb je juist een grote of lange kamer? Dan is het mooi om de hoekbank niet (helemaal) tegen de muur te zetten maar hem juist als afscheiding te gebruiken. Zo creëer je een knusse zithoek.
Houd bij de plaats van je hoekbank ook altijd rekening met voldoende loopruimte en waar je je TV plaatst.
8. Rechterhoek of linkerhoek?
Als je weet waar je je hoekbank neer wilt zetten, kan je kijken of een linkerhoek of rechterhoek het handigst is. Bij de meeste banken kan je dit achteraf niet meer wijzigen.
Wil je meer flexibiliteit? Kies dan voor een bank met losse hocker in plaats van een loungehoekbank.
Extra tip: aankleding
Maak je zithoek helemaal af met een aantal mooie kussens en een tapijt. Dit geeft een warme en knusse sfeer. Een mooi dekentje op de bank is ook altijd een goed idee.
Heb je ruimte over naast je bank? Dan is het handig om hier een bijzettafeltje neer te zetten. Zo heb je je drankje of favoriete boek gemakkelijk bij de hand.
Gebruik je de bank als afscheiding? Dan kan het mooi zijn om een bijzettafeltje aan de achterkant van de bank te plaatsen met wat planten en accessoires.