Huis Sneller Schoonmaken In De Beste Volgorde

Je huis wekelijks schoonmaken. Helaas moet het gebeuren. Want in een vies huis wil je natuurlijk niet leven. Maar wat is nu een goede manier om je huis schoon te maken en het liefst zo snel mogelijk?

Huis boenen in de juiste stappen

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Huis Schoonmaken In De Juiste Volgorde

In dit artikel lees je hoe je een wekelijkse routine kunt opbouwen en je huis sneller schoon kunt krijgen.

Het is belangrijk om een bepaalde routine op te bouwen in het huishouden. Doordat je gewend raakt aan de schoonmaakroutine kun je de boenklus sneller klaren.

Daarnaast levert het niet alleen tijd op maar vaak bespaar je ook wat geld omdat je efficiënter te werk gaat.

Volg dus elke keer als je gaat boenen dezelfde routine.

Zet Muziek Op Als Je Het Huis Gaat Schoonmaken

Als je muziek tijdens het schoonmaken opzet zul je merken dat je net even wat sneller door je huis gaat.

Kies natuurlijk wel voor energieke muziek om een beetje meer tempo en plezier in het werk te krijgen.

Meerdere Personen Die Het Huishouden Doen

In sommige gevallen ben jij niet de enige persoon die het huishouden doet. Andere gezinsleden of huisgenoten kunnen ook een deel voor een rekening nemen.

Als je een bepaalde schoonmaakroutine hebt om het huis schoon te maken is het belangrijk om deze te overleggen met je schoonmaakpartner.

Als je elkaars routine niet kent kunnen er irritatie ontstaan. Daarom is het handig om een keer goed te overleggen hoe de routine eruit moet komen te zien.

Zo kun je beide efficiënter werken en het huis sneller schoon krijgen.

Waar Beginnen: Van Boven Naar Beneden Je Huis Schoonmaken

Je kunt het beste van boven naar beneden werken. Dus eerst de zolder of als je die overslaat of niet hebt de slaapkamers.

Onder de volgende kopjes vind je meer over het schoonmaken van je slaapkamer, badkamer, woonkamer etc.

Naast de volgorde die je het kunt volgen qua kamers is het ook slim om een bepaalde volgorde te hanteren qua schoonmaken. Een slimme manier om een kamer schoon te maken is door van boven naar beneden te werken.

Er zit een belangrijk voordeel aan van boven naar beneden werken. Als je namelijk bovenaan begint kan er stof en vuiligheid naar beneden komen van bijvoorbeeld een ventilator of een fotolijst.

Die kun je eenvoudig opruimen als je de vloer gaat stofzuigen en schoonmaken. Als je dus onderop begint, bij de vloer en er komt later toch weer stof op de vloer kun je weer opnieuw beginnen.

Zolder Schoonmaken

Als je een zolder hebt kun je daar het beste beginnen. Vaak is de zolder opruimen en schoonmaken niet de makkelijkste klus. Daarom het zwaarste eerst.

Als je echt de zolder wilt opruimen kun je het beste nagaan wat je wilt houden en wat je wilt wegdoen. Zet drie dozen neer met “Houden”, “Twijfel” en “Wegdoen”. Je hoeft het er niet persé op te schrijven maar het is wel handig om het overzicht te kunnen houden.

Wees er wel bewust van dat een zolder opruimen niet in een uurtje gebeurd is. Vooral niet als je grote zolder hebt waar je al jaren spullen aan toevoegt. Dus plan dit dus in zodat je de tijd hebt om de klus zo snel mogelijk te klaren.

Als je het huis aan het schoonmaken bent is het belangrijk om wel een opgeruimde zolder te hebben.

Op zolder ligt vaak erg veel stof. Hoe groter de hoeveelheid spullen hoe meer stof de kans krijgt om zich te nestelen.

Dus eerst de zolder opruimen en inrichten om zo voortaan beter de zolder te kunnen schoonmaken en onderdeel te maken van je routine.

Badkamer In Je Schoonmaakroutine

Je badkamer is een belangrijk onderdeel in je schoonmaakroutine. Wekelijks je badkamer een schoonmaken zorgt er voor dat het er niet gaat stinken in de loop van de tijd en het er gewoon fris en fruitig uit ziet.

Ga als volgt te werk om je badkamer sneller schoon te maken.

Stap 1: Gooi een bruistablet in de wc-pot. Je kunt ook kunstgebit bruistablet in de wc laten vallen. Dat werkt even goed als de speciale bruistabletten.

Stap 2: Haal een microvezeldoekje langs de muren en de kranen. Werk ook van boven naar beneden.

Stap 3: Maak de spiegel schoon met een glas schoonmaakmiddel. Als de spiegel snel beslaat als je onder de douche staat of in bad ligt is er een simpel trucje om dit te verminderen. Spuit wat scheerschuim op de spiegel en laat dit even inwerken.

Daarna kun je de spiegel schoon poetsen met stuk een keukenpapier.

Stap 4: Maak de tegels goed schoon door er een beetje shampoo op te smeren. Laat de shampoo even inwerken en maak de tegels daarna schoon met wat water. Zo zorg je er voor dat de tegels niet hun glans verliezen in de loop der jaren.

Stap 5: De wasbak heeft het door de dag heen zwaar te verduren. Er worden tanden gepoetst er worden handen en monden gewassen. In sommige gevallen wordt er ook make-up gebruikt. Een plek dus die extra aandacht verdient.

Maak de wastafel schoon met een ontkalker zoals Cif Power&Shine, Antikal kalkspray, Blue Wonder of Mr Muscle. Maar ook schoonmaakazijn is erg effectief om je wastafel schoon te maken.

Stap 6: Als je een douchemat of badmat gebruikt zorg dan dat deze na elk bad of douchebeurt uitgehangen wordt. Zo blijven er minder snel waterresten achter. Uiteraard kun je deze toch ook nog wekelijks even schoonmaken met een algemene schoonmaakmiddel.

Om de zoveel maanden kun je wel het beste de douchemat of de badmat grondig reinigen. Dit kun je doen door het in biotex te laten weken.

Je kunt het beste je douchekop om de twee maanden schoonmaken om zo de kalk en restjes te verwijderen. Lees hier meer over op Woon.tips:

Douche Schoonmaken

Ook je douchegordijn kun je het beste om de paar maanden uitwassen. Lees hier meer over: Douchegordijn Schoonmaken En Uitwassen

Slaapkamer Schoonmaken

De meeste personen verschonen hun beddengoed wekelijks. Het ligt natuurlijk ook aan het seizoen. In de zomer is het wellicht frisser om je bed eerder te verschonen dan in de winter.

Maar uiteraard is dat een persoonlijke keuze. Maar je slaapkamer in bepaalde volgorde schoonmaken zorgt er wel voor dat je alles sneller schoon krijgt.

Zet je raam goed open als je de slaapkamer gaat schoonmaken en stof gaat zuigen. Zo kan een deel van de stof het raam uit.

Ga als volgt te werk.

Stap 1: Verschoon je bed. Bij het verschonen van het bed komt er stof vrij die je bij de volgende stap weer kunt verwijderen.

Stap 2: Haal stofdoek langs alle plekken waar de kans op stof het grootst is. Denk aan planken, nachtkastjes en bovenkanten van fotolijstjes. Werk weer van boven naar beneden.

Stap 3: Haal de stofzuiger door de slaapkamer om het zoveel mogelijk stofvrij te krijgen.

Stap 4: Dweil eventueel de vloer. Die kun je wekelijks maar ook maandelijks doen.

WC Sneller Stap-Voor-Stap Schoonmaken

Een schone WC vindt iedereen belangrijk, sommige studentenhuizen daargelaten.

Om het schoonmaken van het toilet hygiënisch aan te pakken kun je het beste de volgende volgorde volgen.

Stap 1: Giet een beetje allesreiniger op een spons. Zorg dat je de spons alleen gebruikt om de WC schoon te maken.

Stap 2: Pak een stuk keukenpapier of een schoonmaakdoekje en doe een beetje allesreiniger er op. Maak de bovenkant van de deksel schoon en daarna de onderkant.

Stap 3: Maak de bril schoon. Eerst de bovenkant en dan de onderkant.

Stap 4: Pak een stuk schoonmaakpapier er bij of maak het schoonmaakdoekje even schoon. Maak de buitenkant van de pot schoon met een beetje allesreiniger.

Gang Of Hal Schoonmaken

Maak ook wekelijks de gang of hal schoon.

Ga stap-voor-stap te werk.

Stap 1: Begin ook bovenaan en werk verder naar beneden om de gang schoon te krijgen. Maak het plafond en de muren zo mogelijk stofvrij. Je kunt hier voor een plumeau gebruiken.

Vergeet ook niet de trap af te stoffen als je houten trap hebt. Als je een trap hebt dat met stof bekleed is kun je beste met de stofzuiger er overheen.

Stap 2: Zet de stofzuiger aan en maak de gang stofvrij.

Stap 3: In de meeste gevallen liggen er tegels in de gang of hal. Deze kun je schoonmaken met een schoonmaakmop met een beetje water en groene zeep.

Je kunt ook een swiffer gebruiken om de tegels wekelijks een schoonmaakbeurt te geven.

Woonkamer Schoonmaken

Net als bij alle andere kamers kun je het beste van boven naar beneden werken. Het schoonmaken van je bank, vloer en gordijnen kan veel tijd kosten.

Maar tijdens je wekelijkse schoonmaakroutine hoeft het schoonmaken van de livingroom niet zo lang te duren als je af en toe een grote schoonmaakbeurt houdt.

Het wekelijks schoonmaken van je huiskamer kun je het beste als volgt doen.

Stap 1: Begin met het stofvrij maken van de woonkamer. Begin met een plumeau de plafond en de bovenkanten van de kasten en de lijsten de stof er af te halen. Ga daarna door met afstoffen van de banken, eventueel de binnenkant van de kastjes, de televisie.

Denk ook aan de stof op lampen, lampenkappen, settopboxen en andere apparaten.

Zet het raam open als je gaat afstoffen en gaat stofzuigen.

Stap 2: Pak de stofzuiger en maak de kamer verder stofvrij. Zorg ervoor dat je ook even onder de kussens van de bank stofzuigt.

Stap 3: Als je een leren bank of stoel schoonmaakt kun je dit wekelijks het beste doen met een vochtige doek. Let op, doe dit niet met een natte doek. Lees hier meer over in: Leren Bank En Stoel Onderhouden

Stap 4: Maak de vloer schoon. Je kunt het beste het tapijt of een andere stoffen vloer goed stofzuigen. Om laminaat en hout schoon te maken kun je het beste aan de slag met andere middelen.

Lees hier meer over het schoonmaken van een houten vloer: Houten Vloer Schoonmaken

Wekelijkse Schoonmaakplan Voor De Keuken

Je keuken moet je natuurlijk dagelijks schoonmaken om het netjes te houden. Maar een wekelijks schoonmaakbeurt is ook niet onbelangrijk als op het schoonmaken van een keuken aankomt.

Ga stap-voor-stap te werk bij het sneller schoonmaken van de keuken.

Stap 1: Begin ook met het verwijderen van stof uit de hoekjes en van de richeltjes. Vergeet eventueel niet de bovenkanten van de keuken af te stoffen.

Stap 2: Pak de stofzuiger erbij en maak de keuken zoveel mogelijk stofvrij.

Stap 3: Maak de buitenkant en de buitenkant van de keukenkastjes schoon met sopje van groene zeep en warm water. Er komen namelijk kleine etensresten op de keukenkastjes terecht.

Als je alle keukenkastjes wilt doorlopen en schoonmaken lees je hier meer over: Keuken Organiseren En Inrichten

Stap 4: Net als de keukenkastjes moeten de muren en keukenwanden schoongemaakt worden. Dit deel van de keuken kun je ook het beste schoonmaken met wat groene zeep en warm water.

Stap 5: Maak ook de keukenladen even schoon. Er kunnen namelijk door de week heen wat etensrestjes terecht zijn gekomen in de keukenlaadjes. Maar ook gewoon aanslag kan in de keukenladen terecht zijn komen. Vergeet niet om even onder je bestekbakken te kijken om te zien of het daar nog schoon is.

Stap 6: Ga daarna aan de slag met schoonmaken van het aanrechtblad. Heb je een keukenaanrecht van graniet of marmer kun je deze het beste enkel heet water schoonmaken.

Andere type aanrechtbladen kun je schoonmaken met water en een beetje groene zeep.

Let er op dat je regelmatig een nieuw schoonmaakdoekje gebruikt. Als je een stoffen schoonmaakdoekje gebruikt kun je deze af en toe mee wassen.

Maar zijn het gevallen eieren of andere grote vlekken kun je dit het beste opruimen met een stuk keukenpapier.

Stap 7: Maak ook wekelijks de magnetron schoonmaken is belangrijk als je deze regelmatig gebruikt. De magnetron kan gaan stinken en in de loop van de tijd zelfs stuk gaan als je het niet schoonmaakt.

Lees hier meer over het snel schoonmaken van een magnetron of een combi-magnetron: Magnetron Snel Schoonmaken

Stap 8: Als laatste onderdeel van het wekelijks schoonmaken van de keuken kun je het beste nog even vuilnisbak verversen en schoonmaken. Haal de vuilniszak uit de vuilnisbak. Maak daarna de vuilnisbak schoon met een beetje groene zeep en warm water.

Huis Schoonmaken: Het Stappenplan Samengevat

Als een handig overzicht hebben wij een kort stappenplan gemaakt van alle punten die je kunt vinden in het artikel.

Stap 1: Begin boven. Als je een zolder hebt, kun je deze het beste als eerste schoonmaken. Als je geen zolder hebt of boen je deze alleen bij een grote schoonmaakbeurt dan kun je een andere kamer kiezen in het huis op de bovenste verdieping.

Een goed startpunt vinden wij persoonlijk de badkamer.

Stap 2: Ga na de badkamer door met het schoonmaken van de slaapkamers en eventueel je thuiskantoortje.

Stap 3: Ga door met schoon boenen van het toilet.

Stap 4: Pak na het toilet de gang of hal aan.

Stap 5: Na de gang kun je de woonkamer in om deze schoon te maken. Begin met stofzuigen en de kastjes te stoffen om daarna de vloer aan te pakken.

Stap 6: Maak als laatste de keuken schoon.

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten