Nieuwe Kleding Wassen: Tips En Uitleg

Niets is zo leuk als nieuwe kleding kopen voor een speciale feestelijke gelegenheid.

Je gaat er op tijd voor shoppen, hangt het in je kast en wacht met het dragen van deze kleding tot het moment daar is.

Dan pas trek je de nieuwe kleren aan. Op een of andere manier voelen we ons vaak beter met nieuwe kleren aan.

Nieuwe Kleding Wassen Voordat Je Het Draagt Voor De Eerste Keer

We hebben meer zelfvertrouwen en het doet vaak wonderen voor ons humeur!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Eerst Wassen?

Iedereen weet dat het ‘nieuwe’ eraf is als je de nieuwe kleding eenmaal gewassen hebt. Je ziet het vaak en je voelt het ook.

De stof ziet er minder stevig en strak uit en soms lijkt het wel alsof je met het wassen ook het model er een beetje uitwast.

Toch schijnt het dat je alle nieuwe kleren beter eerst kunt wassen, voordat je er mee kunt gaan pronken.

Waarom Eerst Wassen?

Er zijn twee hele goede redenen waarom je nieuwe kleren eigenlijk zou moeten wassen voordat je ze gaat dragen:

1. Andere Mensen Die Kleding Passen

Heel wat mensen hebben al aan jouw nieuwe kleren gezeten.

De mensen die het materiaal voor de kleding hebben gemaakt, verscheept, verwerkt tot een eindproduct, weer verscheept, de mensen bij de groothandel en uiteindelijk de mensen in de retail, waar jij je kleren koopt.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de mensen die het kledingstuk misschien al hebben gepast, voordat jij het kocht.

Al met al is dat best een onhygiënisch idee natuurlijk. Het komt voor dat er op deze manier luizen of scabiës worden overgedragen. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

2. Chemicaliën In Nieuwe Kleren

In nieuwe kleding zitten meestal chemicaliën verwerkt, die ervoor moeten zorgen dat de kleding er zo mooi nieuw uitziet en zacht aanvoelt.

Natuurlijk hebben we hier officiële richtlijnen voor. Die richtlijnen dienen ervoor dat de fabrikant aan banden wordt gelegd met het gebruik van chemicaliën, zodat we er niet ziek van worden.

Maar ja, tegenwoordig komen de producten die wij hier in de winkel, of online kopen, overal vandaan. Dus op die richtlijnen kunnen we ook niet meer vertrouwen.

Chemische Stoffen In Je Nieuwe Kleding

Onderzoek heeft uitgewezen dat er heel veel chemische stoffen in je nieuwe kleren kunnen zitten. Hier in Nederland hebben wij daar strikte regels voor, om te zorgen dat de kleding geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert.

Maar die regels gelden natuurlijk niet overal.

Om een voorbeeld te geven: Volgens een onderzoek uitgevoerd in Nieuw-Zeeland zit in kleding afkomstig uit China tot 900 keer de veiligheidslimiet aan chemicaliën. De allergrootste boosdoener is formaldehyde.

Deze stof wordt gebruikt om schimmelen en kreuken van de kleding te kunnen voorkomen. Je kunt hier ernstige huidirritatie van krijgen, die kan leiden tot huidontsteking.

Dat zelfde geldt voor bepaalde kleurstoffen.

Dan maar kiezen voor biologisch katoen? Dat lijkt een logische keuze, maar helaas, hierin zijn tijdens testen ook chemische stoffen gevonden.

Uiteraard geldt dat niet voor alle biologische katoen, maar genoeg om het risico niet te nemen.

Wassen Met Azijn

Als je je nieuwe kleren dus toch maar eerst gaat wassen voordat je ze aantrekt, wil je natuurlijk dat het ‘mooie’ er niet meteen af is. In dat geval doe je er goed aan om de nieuwe kleding eerst een nacht in een emmer water met azijn te laten weken.

Denk er wel aan dat je verschillende kleuren apart houdt! Zo fixeer je de kleuren, zodat deze minder snel zullen vervagen of af zullen geven.

Vervolgens was je de kleding volgens het wasvoorschrift. Houd er wel rekening mee dat donkere kleuren misschien toch nog een beetje af kunnen geven.

Sorteer de was dus goed op kleur, of was het nieuwe kledingstuk de eerste keer apart.

Kleding Met Opdrukken Voor Het Eerst Wassen

Als je nieuwe kleding hebt met een opdruk, dan kunnen er nog restjes (overtollige) verf op zitten. Dit is wellicht minuscuul, maar het kan wel de rest van je was verpesten.

Veel kinderkleding hebben een opdruk. Dus wees voorzichtig als je deze de eerste keer wast met de rest van de bonte was.

Het beste kun je dit nieuwe kledingstuk even kort apart wassen.

Om de print op de trui of broek zo min mogelijk aan te tasten kun je deze het beste binnenste buiten wassen.

Nieuwe Kleding Met Lovertjes En Pailletjes

Als er kraaltjes, lovertjes of pailletten op je nieuwe kleding zitten (vaak truien), dan kun je deze het beste wassen in een waszak.

Vergeet de trui niet binnenstebuiten in het waszakje te stoppen.

Wellicht zitten er deeltjes niet goed vast en kunnen ze in je wasmachine gaan ronddansen.

Dit kun je beter voorkomen, toch?

Badkleding Wassen?

Als je een nieuwe bikini of badpak hebt gekocht hoef je deze niet te wassen. Als je snel nadat je hebt aangetrokken het water induikt wordt het vanzelf schoon.

Zeker als je na het zwemmen jezelf wast onder de douche met je badkleding aan.

Babykleding Wassen

De kleding voor de baby en jonge kinderen kun je het beste eerst wassen voordat je ze aantrekt.

De huid van de baby’s zijn nog erg gevoelig.

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten