Kleding Met De Hand Wassen: In 9 Stappen

Heb je delicate kleding die met de hand gewassen moet worden? Of beschik je simpelweg even niet over een wasmachine? Hier lees je hoe je de handwas het beste aanpakt.

Kleding op de hand wassen

Kleding Met De Hand Wassen

Hieronder lees je tips over het wassen van kleding op de hand.

1: Kleding Sorteren Op Temperatuur

Voordat je begint met wassen, sorteer je alle kleding. Je kan ervoor kiezen om dit op temperatuur te doen. De maximale temperatuur waarop je kleding gewassen kan worden, vind je in het etiket.

Als je water van zo’n 30 graden gebruikt, kan je hier echter vrijwel alles in wassen zonder het eerst te hoeven sorteren op temperatuur.

Wil je bepaalde items graag in wat heter water wassen? Was deze dan als eerste en voeg de andere kledingstukken pas aan het water toe als het wat is afgekoeld.

2: Kleding Sorteren Op Kleur

Sorteer je kleding op kleur. Heb je weinig was en wil je alles in hetzelfde sopje wassen? Dan was je de lichtere kledingstukken eerst en de donkere als laatste.

Zo voorkom je dat je lichte kleding grauw wordt door de kleur die de donkere kleding afgeeft.

Als je veel was te doen hebt, kan je natuurlijk tussendoor het water vervangen.

3: Een Schone Teil Of Wasbak

Maak de emmer, teil of wasbak waar je in gaat wassen eerst goed schoon. Dit gaat het makkelijkste met een sponsje en wat afwasmiddel. Spoel grondig na.

Heb je grote items te wassen, zoals een jas, kussens, lakens of dekens? Dan kan je dit het beste in bad doen.

4: Een Sopje Maken Voor De Handwas

Maak een sopje met water en wasmiddel. Op de verpakking van je wasmiddel staat aangegeven hoeveel je van het product nodig hebt als je met de hand wast.

Gebruik niet meer wasmiddel dan nodig is, anders ben je een stuk langer bezig met uitspoelen.

Voor kledingstukken waar je extra zuinig op bent, kan je babyshampoo gebruiken. Voor wol en zijde zijn ook speciale wasmiddelen te koop.

Om de juiste temperatuur water te pakken, is het handig om een thermostaatkraan te gebruiken, maar je kan het natuurlijk ook gewoon op gevoel doen.

5: Je Kleding Met De Hand Wassen

Doe je kleding in het sopje. Niet te veel tegelijk, alles moet goed onder water staan en je moet het gemakkelijk heen en weer kunnen bewegen.

Zorg ervoor dat alle kleding helemaal verzadigd is met het sopje.

Laat het hierna minimaal 5 minuten staan. Kleding die erg vies is kan je beter een half uurtje laten weken.

Beweeg de kleding hierna heen en weer door het water. Wringen en schuren is niet nodig.

6: Hardnekkige Vlekken Verwijderen

Heb je hardnekkige vlekken in je kleding? Wrijf hier dan overheen met een doekje (of een stukje van een ander kledingstuk). Breng hierbij eventueel wat onverdund wasmiddel op de vlek aan.

7: Je Kleding Uitspoelen

Hierna komt het lastigste deel: de kleding uitspoelen. Spoel alle kleding stuk voor stuk uit. Een kraan met spuitkop of de douchekop werkt hierbij het makkelijkste.

In plaats van spoelen kan je er ook voor kiezen om de kleding te laten uitlekken en daarna in een teiltje met schoon water laten weken. Dit is een stuk makkelijker, maar wel minder effectief.

Ook bij het uitspoelen kan je de kleding beter niet uitwringen. Voorzichtig het water eruit knijpen kan bij de meeste kleding wel.

8: Je Kleding Drogen Na De Handwas

Hoe je het drogen het beste aanpakt, verschilt per kledingstuk.

 • Bij stevige stoffen zoals katoen knijp je eerst zoveel mogelijk water eruit. Handdoeken kan je ook gerust uitwringen.
 • Handdoeken en stevige kledingstukken die hun vorm goed behouden, kan je ophangen om uit te lekken en te drogen.
 • Sommige kledingstukken kan je beter niet nat ophangen omdat ze dan kunnen uitrekken door het gewicht van het water. Dit geldt bijvoorbeeld voor stretchstoffen en wol.
 • Kleding van delicate stoffen zoals wol en zijde kan je het beste liggend laten drogen. Leg ze hiervoor op een dikke handdoek. Een witte of lichtgekleurde handdoek is de veiligste keuze. Vervang de handdoek tussentijds.
 • Ook bh’s kan je het beste liggend laten drogen, dan behouden ze hun vorm het beste.

9: Toch Gewoon In De Wasmachine?

Soms staat er op het etiket aangegeven dat het kledingstuk alleen met de hand gewassen mag worden, terwijl het toch prima in de wasmachine kan. Het is aan jezelf of je dit risico wilt nemen.

Waag je het erop? Houd hier rekening mee:

 • Stel de wasmachine in op een programma dat speciaal bedoeld is voor delicate stoffen. Bijvoorbeeld het programma voor de fijne was of een speciaal wolprogramma.
 • Stel de temperatuur in op koud of maximaal 30 graden.
 • Gebruik eventueel een speciaal wasmiddel voor de fijne was, wol of zijde.
 • Doe de kleding (als dit past) in een waszak.
 • Laat de wasmachine niet centrifugeren of anders alleen op het laagste toerental.

Extra: Voordeel Van Wassen Op De Hand

Je kleding met de hand wassen is niet altijd even fijn. Het kost meer tijd en moeite dan je kleding en beddengoed in de wasmachine te gooien.

Maar er zitten toch voordelen aan.

 • Besparing: Door regelmatig met kleding met de hand te wassen bespaar je geld. Elke wassessie in de wasmachine kost geld. Als je regelmatig kleding op de hand wast dan bespaar je na een jaar toch een aardige cent.
 • Milieu: Door met de hand te wassen bespaar je energie, water en daardoor help je het milieu.

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten