Kledingkast Kopen, Opruimen en Organiseren

Iedereen wordt er blij van als de kledingkast goed is georganiseerd en je alles zo kunt vinden.

Helaas is dat vaak maar van korte duur. Voor je het weet heb je allemaal rommelige stapels kleding door elkaar liggen en hangertjes met verschillende lagen kleding erop in je kast.

Wellicht is het slim om uit te kijken naar een nieuwe kledingkast?

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Tips bij het kopen van een kledingkast

Hieronder vind je enkele tips om een kledingkast te vinden die bij je past.

Veel schoenen?

Heb je een grote schoenen collectie? Dan is het slim om naar een kledingkast te kijken waar je makkelijk en veel schoenen in kwijt kunt. Het is namelijk vervelend als je ergens achterin je kast opzoek tussen de kleding naar een paar schoenen.

Op maat of standaard?

Heb je een aparte vorm kamer? Dan is het wellicht interessant om een kledingkast op-maat te laten maken. Hierdoor kun je optimaal gebruik maken van de ruimte.

Heeft je kamer geen aparte hoeken dan is een mooie kledingkast in standaardmaten ook uitstekend. Online is de keuze enorm. Zoek in de zoekmachine of ga direct naar webshops zoals die van Haco voor kledingkasten.

Schuifdeuren of openslaande deuren?

Heb je een kamer die groot genoeg is? Dan maakt het niet uit of je voor schuif- of openslaande kledingkastdeuren kiest. Maar is je kamer wat kleiner is slim om je te verdiepen in de manier waarop de deuren opengaan. Vaak zijn schuifdeuren interessanter.

Verlichting?

Is er weinig licht op de plek waar de kledingkast komt? Wellicht is het dan interessant om voor een kledingkast te kiezen met ingebouwde spotjes. Dit staat overigens ook erg stijlvol.

Kies je materiaal

Denk goed na over wat voor soort materiaal je wilt dat jouw kledingkast van is gemaakt en zorg ervoor dat het goed past bij het algemene thema in de slaapkamer.

Je kunt de kledingkastdeuren ook van glas krijgen, wat een eenvoudige manier is om meer ruimte aan de kamer toe te voegen en ook heel functioneel kan zijn.

Kleding lang opbergen

Als je je kledingkast gaat opruimen en organiseren merk je dat je aardig wat kleding hebt waar je tijdelijk zonder kunt.

Kleding die geschikt is voor de winter of juist voor de zomer kun je het beste goed opbergen.

Gelukkig zijn er producten die ervoor zorgen dat je kleding lang kunt opbergen zonder dat ze muf gaan ruiken of dat er motten de stof van je kleding beschadigen.

Zo heb je vacuümzakken waar je kleding luchtdicht kunt opbergen. Het zorgt niet alleen dat je kleding veilig wordt opgeborgen maar ze nemen zo ook minder ruimte in op zolder of in de berging.

De vacuumzakken kun je vanaf twee stuks kopen voor €7,95.

Kledingkast handiger indelen

Er bestaan enkele hacks om je kleding slimmer op te hangen. Zo kun je sneller de kleding vinden die je zoekt als je uit bed en bad stapt of ze besparen ruimte.

De slimste trucs hebben wij hieronder op een rij gezet.

Lipjes van blikjes om ruimte te besparen in je kledingkast

Ruimte tekort in je kledingkast? Gebruik de lipjes van je blikjes bier of cola.

Ga als volgt te werk.

Stap 1: Trek het lipje van het blikje.

Stap 2: Pak een kledinghanger en trek het lipje over de haak, zoals op de foto hieronder.

Stap 3: Hang een andere kledinghanger in het andere gaatje van het lipje om ruimte te besparen.

Lipjes Van Blikjes Om Ruimte Te Besparen In Je Kledingkast

Verschillende Kleuren Hangers Om Je Kledingkast Slimmer In Te Richten

Om je kleding onder te verdelen in je garderobekast kun je met gekleurde kleerhangers kleding sneller vinden.

Je kunt witte kledinghangers voor broeken gebruiken en zwarte kleerhangers gebruiken voor blouses.

Verschillende Soorten Kleerhangers Gebruiken In Je Garderobekast In Te Delen

Je kunt in plaats van je kleding onder te verdelen in kleuren je kledingkast onderverdelen met verschillende kleerhangers.

Broeken op metalen hangers, tops op houten kledinghangers en broeken/rokken op metalen hangers.

Stappenplan om je kledingkast slim in te richten

Om je te helpen je kledingkast op te ruimen hebben we een handig stappenplan voor je gemaakt. Als je dat volgt heb je in een mum van tijd weer een keurig georganiseerde garderobekast.

Benodigdheden:

  • Stofzuiger;
  • Emmer sop;
  • Doekje;
  • 2 of meer wasmanden of dozen;
  • Plastic boxen met deksel of plastic (vuilnis)zakken of vacuümzakken.

Stap 1: Bed leegmaken

Maak je bed leeg en desnoods een deel van de vloer en haal alles uit je kledingkast. De stapels kleding en ook alles wat op hangertjes hangt gaat uit de kast en op je bed of op de grond.

Stap 2: Verdeel je kleding in categorieën

Bedenk voor jezelf een aantal categorieën waarop je jouw kleding wil gaan sorteren. Bijvoorbeeld truien, T-shirts, blouses, vrijetijdsbroeken, geklede broeken, rokken, jurken, jasjes en vesten.

Zet dozen neer en schrijf daar de categorieën op.

Stap 3: Maak je kledingkast schoon voordat je je kledingkast gaat herindelen

Pak nu eerst de stofzuiger en zuig de kast even uit. Vervolgens pak je een emmertje sop en maak je de kast lekker schoon, nu die toch leeg is. Dan ruikt alles straks weer lekker fris.

Laat de kledingkast goed drogen.

Stap 4: Kleding verdelen

Zet alvast de wasmanden klaar. Eén kun je er zo gebruiken voor de kleding die je weg wilt doen en één voor de kleding die je misschien nog op Marktplaats of zo wilt verkopen.

Stap 5: Selecteer je kleding en accessoires

Pak nu één voor één de kledingstukken op en kijk wat je ermee wilt gaan doen. Maak stapels voor elke categorie die je hebt bedacht, stapels voor de kleding die opgeruimd moet worden tot het volgende jaar en doe de kleding die je niet meer wilt hebben in de respectievelijke wasmanden of dozen.

Stap 6: Terug in de kledingkast

Ruim nu de kleding die je zeker nog wilt dragen weer in de kast op. Nu je weet hoe groot alle stapels per ‘categorie’ zijn, kan je makkelijk bepalen waar wat precies moet komen.

Stap 7: Je kleding onderverdelen in je kledingkast

Sorteer kleding die je op hangertjes wilt hangen ook per categorie in je kast. Zo houd je een goed overzicht van alle bloezen, jasjes, rokken en jurken.

Let op dat je alle hangertjes dezelfde kant op hangt. Dat staat netter en als je de volgende de kast weer op gaat ruimen, haal je alles er in één keer uit.

Stap 8: Kleding wegdoen

Nu de kleding waar je nog niet van weet wat je ermee wilt: Kleding die je het hele seizoen nog niet aan gehad hebt, kan je rustig wegdoen.
Dat geldt ook voor kleding in je kast waar de prijskaartjes nog aanzitten.

Bij twijfel, kijk je even wat voor outfit je ermee zou kunnen maken. Vraag jezelf dan af of je die outfit ook aan zou gaan trekken.

Stap 9: Opruimen van je kleding in de berging of op zolder

Ruim de kleding die voor het volgende jaar bewaard moet worden op. Doe het in plastic bakken met deksel of desnoods in plastic (vuilnis)zakken en sluit die af.

Zorg er wel voor dat de kleding die je op gaat ruimen schoon is, anders heb je kans dat er schimmel op zit als je het later weer tevoorschijn haalt.

Stap 10: Opruimen van je schoenen in je kledingkast

Ten slotte nog de schoenen. Ruim de zomerschoenen op als het winter is en visa versa. Dat scheelt weer een hoop ruimte

Vaak staan schoenen netjes onderin de kast, maar als je geen ruimte genoeg hebt, gebruik dan een schoenenzak of schaf voordelig een schoenenkastje aan.

Lees in het volgende artikel meer over het opruimen en opbergen van schoenen.

Zo, dat zit er weer op! Voorlopig kan je nu genieten van je goed georganiseerde kledingkast. Zorg dat je het steeds goed bijhoudt, dan heb je er lang plezier van.

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten