Laadpaal met Load Balancing

Wil je zo veilig en snel mogelijk je auto opladen? Kies dan voor een laadpaal met (dynamic) load balancing?

Maar wat is load balancing? Dat lees je hieronder.

Laadpaal specialisten vergelijken?
Ontvang gratis offertes van specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is load balancing bij een laadpaal?

Bij load balancing meet de laadpaal hoeveel vermogen gebruikt mag worden zodat overbelasting op je netaansluiting wordt voorkomen.

Waarom kiezen voor een laadpaal met load balancing?

De twee belangrijkste redenen om voor een load balancing paal te kiezen zijn…

Hoog laadsnelheid: Als je een laadpaal wilt met hoge laadsnelheid is load balancing belangrijk. Een laadpaal met hoge laadsnelheid vraagt veel meer energie, waardoor er meer gevraagd wordt van de energietoevoer.

Door load balancing kan de laadpaal in de gaten houden wat er in huis wordt gebruikt en wordt bij teveel vraag de snellaadpaal afgeremd om te voorkomen dat de stoppen doorslaan.

Meerdere apparaten: Er zijn steeds meer elektrische apparaten in huis. Ook de verwarming wordt steeds meer elektrisch. Denk maar aan een warmtepomp of een airco.

Dit vraagt om steeds meer elektriciteit. Als je bijvoorbeeld de vaatwasser, wasmachine en de warmtepomp tegelijkertijd aan hebt, kan het opladen van je auto zorgen voor overbelasting. Load balancing zorgt ervoor dat de overbelasting wordt voorkomen.

Kan ik ook goed opladen met een laadpaal zonder load balancing?

Het is mogelijk om een laadpaal te installeren zonder load balancing. Hierbij is het belangrijk dat de laadpaal niet het systeem overvraagt en daardoor de stoppen doorslaan.

Een laadpaal zonder load balancing moet zo worden ingesteld dat de vraag van de laadpaal bij gemiddeld gebruik van elektriciteit niet het systeem vastloopt.

Er zijn laadpalen die ‘load balancing ready’ zijn. Dus bij deze palen kun je achteraf nog load balancing toevoegen.

Er zijn ook laadpalen waarbij load balancing niet mogelijk is. Het is vooraf verstandig om te bepalen of er in de toekomst wel of geen load balancing nodig is.

Als je op dit moment niet veel elektrische apparaten in huis hebt, maar in de toekomst wellicht wel is een laadpaal dat ieder geval ‘load balancing ready’ de beste optie. Wellicht ga je van gas, naar gasloos met elektrische vloerverwarming of een all electric warmtepomp dan is het installeren van een laadpaal met load balancing nu al interessant.

Interesse in een laadpaal (met load balancing)? Vraag hier gratis offertes aan bij laadpaal specialisten.

Kun je de stroomtoevoer niet gewoon verzwaren voor tegelijk gebruik?

Het is soms mogelijk om je netaansluiting te verzwaren zodat je meer vermogen krijgt om je vraag flink te verhogen.

Als verzwaring mogelijk is, kom je nog op een ander punt. Het is namelijk prijzig om je systeem te verzwaren. Daarnaast moet je extra vastrecht betalen, wat honderden euro’s per jaar kost…

Een laadpaal met (dynamic) load balancing op je huidige netstroomaansluiting is voordeliger.

Welke soorten load balancing zijn er?

Er zijn verschillende soorten load balancing.

Wat is manual load balancing?

Bij dit laadpaalsysteem wordt het maximale vermogen vooraf ingesteld. Wil je een paar uur lang extra vermogen naar de laadpaal sturen, moet je dit handmatig doen. Je moet bij manuele load balancing zelf in de gaten houden wat is de meest optimale toevoer is.

Wat is dynamic load balancing?

Bij een dynamic load balancing (DLB) laadpaal hoef je zelf niet het maximum te bepalen.

Dynamic load balancing meet zelf het verbruik in huis.

Heb je bijvoorbeeld alle apparaten aan in huis, dan knijpt de DLB de stroomtoevoer af naar je laadpaal. Zo voorkom je overbelasting.

Als er apparaten uit gaan, dan wordt het vermogen dat vrijkomt weer groter en wordt het extra vermogen toegewezen aan de laadpaal.

Dubbele oplader met dynamic load balancing

Heb je twee elektrische auto’s? Dan is een dubbele oplader met DLB extra interessant.

Hierbij kun je instellen dat één van de twee auto’s een hogere prioriteit krijgt en sneller oplaadt.

Welke merken hebben laadpalen met load balancing?

Praktisch alle laadpaal merken hebben laadpalen met (dynamic) load balancing. Bekende merken met load balancing zijn Wallbox, Webasto, Alfen, Easee en Chargewell.

Wat zijn de extra kosten voor een laadpaal met (dynamic) load balancing?

Een laadpaal met (dynamic) load balancing kost gemiddeld €150 tot €250 meer dan een paal zonder.

Als je dit vergelijkt met honderden euro’s voor het verzwaren van de stroomkast is de keuze voor een laadpaal met balancing snel gemaakt. Vraag hier gratis offertes aan om laadpaal specialisten te vergelijken.

Werken laadpalen met load balancing goed samen met zonnepanelen?

Een laadpaal met load balancing kan prima samenwerken met je zonnepanelen. Dit gaat niet direct van de zonnepanelen naar de laadpaal, maar via de groepenkast. De energie die wordt opgewekt kan via de groepenkast door de verschillende elektrische apparaten, waaronder de laadpaal gebruikt worden.

De salderingsregeling wordt de komende jaren afgebouwd. Dit is een mooi moment om meer gebruik te maken van je eigen opgewekte stroom, in plaats van het terug te leveren.

Met een laadpaal kun je goed je eigen opgewekte energie kwijt en heb je gratis stroom voor je elektrische auto.

Dynamic Solar Balancer

Er zijn ook extra opties voor het opladen van je elektrische auto met zonnepanelen. Eén van de systemen is de ‘Dynamic Solar Balancer’. Hierbij wordt een module in de meterkast geplaatst.

Deze module meet de vraag naar elektriciteit van onder andere de laadpaal. Als de zonnepanelen extra energie leveren wordt deze naar de laadpaal gestuurd om de auto op de laden (met je eigen groene energie).

Je kunt ook een ratio toevoegen. Dus een deel van het net en een bepaald deel van je eigen zonnepanelen. Je kunt ook kiezen voor 100% zonne-energie in je auto. Vaak duurt dan langer om je auto op te laden, maar je hebt dan wel 100% groene energie om mee te rijden.

Offertes aanvragen bij laadpaal specialisten

Interesse in het laten installeren van een laadpaal bij je thuis? Vraag hieronder offertes aan bij laadpaal specialisten. Gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten