Oven Schoonmaken: Bakplaat En Oven Glas Reinigen

De oven schoonmaken kan een lastig klusje zijn, zeker als je last hebt van aangekoekte viezigheid. Herkenbaar?

Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we je hoe je jouw bakplaat, rooster en ovenglas weer stralend schoon krijgt.

Oven Snel Schoonmaken - Bakplaat - Rooster - Glas Reinigen

Design en lifestyleDesign en lifestyle

1: Je Bakplaat En Rooster Schoonmaken

Met onderstaand stappenplan krijg je jouw ovenplaat en rooster weer stralend schoon.

 • 1: Veeg zoveel mogelijk los vuil en vet van de bakplaat of het rooster af met keukenpapier. Het is niet nodig om hierbij heel precies te werk te gaan, het gaat erom dat je het grootste deel van het vuil verwijdert.
 • 2: Vul je wasbak of een teil met heet water en een flinke scheut afwasmiddel. Zorg dat je een afwasmiddel gebruikt dat een sterk ontvettende werking heeft.
 • 3: Laat het ongeveer een uur weken.
 • 4: Heb je een bakplaat met een antiaanbaklaag? Gebruik dan een zachte spons om de plaat na het weken schoon te maken. Doe indien nodig nog wat extra afwasmiddel op het sponsje. Geen antiaanbaklaag? Dan kan je een schuursponsje gebruiken om de plaat schoon te schrobben.
 • 5: Spoel de bakplaat of het rooster hierna grondig af of doe het in de vaatwasser.

Wasbak Te Klein Om Je Ovenplaat Of Rooster Te Reinigen?

Is je wasbak of teil te klein voor je ovenplaat of rooster? Dan heb je twee opties.

Zet de plaat of het rooster scheef in je wasbak en draai hem na een uur om zodat de andere kant in het water komt te staan en laat vervolgens opnieuw een uur weken.

De tweede optie is om de ovenplaat of het rooster in bad te laten weken. Dit is vooral handig als je meerdere bakplaten of roosters schoon wilt maken.

Aangekoekte Resten Op Je Ovenbakplaat

Heb je last van aangekoekte resten? Gebruik bij stap twee dan geen afwassopje, maar kokend heet water en een kopje baking soda om je bakplaat of rooster in te laten weken.

Laat je ze in bad weken? Gebruik dan twee kopjes baking soda. Volg verder het stappenplan.

Alternatieve Methode 1: Ovenreiniger

Natuurlijk zijn er meerdere manieren om je bakplaten en roosters schoon te krijgen. Je kan bijvoorbeeld ook een ovenreiniger gebruiken. Het handigste is om je bakplaten en roosters in bad of in je douchebak te leggen en ze vervolgens volledig in te spuiten met de reiniger.

Hanteer de inwerktijd die op de verpakking staat aangegeven.

Gebruik hierna een (oude) doek om het losgeweekte vuil te verwijderen en spoel de bakplaat of het rooster daarna grondig af. De douchekop is hier een stuk handiger voor dan de kraan.

Alternatieve Methode 2: Hogedrukreiniger

Het klinkt misschien vreemd, maar een hogedrukreiniger is de makkelijkste en snelste manier om je ovenplaten en roosters schoon te krijgen.

Leg ze simpelweg buiten op de tegels en gebruik de hogedrukreiniger om ze binnen enkele minuten weer stralend schoon te krijgen.

Bonustip: Zo Houd Je Jouw Ovenroosters En Bakplaten Schoon

Met de tips uit dit artikel wordt het schoonmaken van je ovenplaten en roosters een stuk makkelijker, maar het makkelijkste is natuurlijk als ze gewoon schoon blijven.

Gebruik daarom altijd bakpapier of aluminiumfolie indien mogelijk.

2: Het Ovenglas Schoonmaken

Met deze stappen krijg je jouw ovenglas weer helemaal schoon, zonder het glas te beschadigen.

 • 1: Zorg dat de oven volledig is afgekoeld voordat je aan de slag gaat.
 • 2: Veeg het grofste vuil en vet weg met een (vochtig) stuk keukenpapier.
 • 3: Meng een half kopje warm water met een half kopje baking soda. Breng deze pasta vervolgens op het glas aan. Laat 15 tot 30 minuten inwerken, afhankelijk van hoe vies het glas is.
 • 4: Gebruik vervolgens een oude tandenborstel of een ander klein borsteltje om de randjes van het glas schoon te schrobben.
 • 5: Verwijder het losgeweekte vuil en de baking soda pasta daarna met een vochtige doek. Zorg ervoor dat er geen resten achterblijven.
 • 6: Maak je ovenruit droog met een zachte doek. Gebruik eventueel wat azijn voor een glanzend schoon resultaat.

Aangekoekte Resten In Je Oven

Voor aangekoekte resten op je ovenglas is een glasschraper ideaal. Hiermee verwijder je hardnekkige viezigheid zonder krassen te veroorzaken. Heb je geen glasschraper voorhanden?

Gebruik dan een doek met wat ammoniak om de aangekoekte resten te verwijderen.

Let Op! Ammoniak is erg sterk. Je kunt in plaats van ammoniak ook gebruik maken St. Marc ontvetter. Deze ontvetter is niet zo agressief voor je huid en ruikt niet zo sterk als ammoniak.

Zorg wel met St. Marc net als bij ammoniak, dat je na het schoonmaken van het glas je het nog even reinigt met een milde afwasmiddel om de restjes van de ontvetters te verwijderen.

Alternatieve Methode: Ovenreiniger

Ook voor het glas is een ovenreiniger een goede optie. Volg de instructies die op de verpakking staan aangegeven.

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten