Radiator Verven: Het Stappenplan

Aan de radiator denk je niet zo snel aan als je het huis aan het inrichten bent. In sommige gevallen kan het mooi weggemoffeld worden achter een bank of een kastje.

Maar vaak is een radiator in de woonkamer, badkamer of slaapkamer goed zichtbaar.

Radiator Roestvrij Maken En Schilderen

Naast dat de stijl van de radiator vaak niet past in het interieur kan een radiator ook roestplekjes gaan vertonen. Tijd om de radiator van een laagje verf te voorzien… Verwijder de roest en geef de radiator de kleur die bij je interieur past..

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Waarom Je Radiator Verven

Er zijn meerdere redenen om je radiator te schilderen. Een nieuw likje verf zorgt voor een uitstraling dat bij je interieur.

Maar misschien nog wel een betere reden om je radiator te verven is nadat roestplekjes of andere vlekken zijn verwijdert.

Type Verf Om Een Radiator Mee Te Schilderen

Het is belangrijk om de juiste verf te kiezen als een je radiator gaat schilderen. Je kunt niet simpelweg een verf van de plank pakken en deze op je radiator aanbrengen.

Als je namelijk verf gebruikt die niet is bestemd voor hete oppervlakken kan de kleur gaan veranderen door de hitte.

Als je gewone witte verf op je radiator aanbrengt kan de oppervlakte snel vergelen.

Je hebt hittebestendige verf nodig. Hittebestendige verf kun je krijgen in een spuitbus of in een pot. De hittebestendige verfsoorten kunnen tussen de 500 en 800 graden aan.

Als je een spuitbus wilt gebruiken die hittebestendig is kun je hier kijken. Je kunt in google ook zoeken op hittebestendige spuitlak of hittebestendige spuitbus verf.

Als je een hittebestendige pot verf zoekt kun je hier terecht. In Google kun je zoeken op hittebestendige verf.

Let op: Als je een hele radiator wilt spuiten moet je rekening houden met het aantal spuitbussen dat je nodig hebt. Vaak heb je meer dan één spuitbus nodig om je radiator van laagjes verf te voorzien.

Spuitbus Of Kwast Gebruiken?

Je kunt bij het verven van je radiator kiezen om met een pot verf te werken of met een spuitbus.

Spuitbus: Met een spuitbus werken om je radiator te verven is het meest snel. Werken met hittebestendige spuitbus verf zorgt ervoor dat het verf mooi en gelijkmatig wordt verdeelt over de radiator.

Er zullen geen strepen zichtbaar zijn met een spuitbus.

Je hebt wel goede bescherming nodig zoals een mondkapje als je gaat spuitverven.

Verfpot: Als je een pot met hittebestendige verf gaat gebruiken heb je een kwast of roller nodig om de radiator te gebruiken. De verf in de pot kan in de loop van de tijd verharden.

Daarnaast is het lastiger om de verf gelijkmatig te verdelen op de radiator met een verfroller of kwast. Streeploos werken met hittebestendige verf uit een pot is een stuk lastiger.

Aanrader! Wij raden je aan om met een spuitbus met hittebestendige verf te werken. Deze werkt sneller, worden mooier verdeeld en je kunt makkelijker verf aanbrengen in de moeilijke hoekjes van de radiator.

Roest Op De Radiator

Als er roest op je radiatoren zit is het belangrijk om dit eerst te behandelen. Zomaar over roest heen verven is niet een goed idee.

Als je namelijk over roest heen schildert komt de roest er gewoon weer doorheen in de loop van de tijd. Je maskeert het probleem maar je lost het niet op. De radiator zal verder gaan roesten.

Daarnaast krijg je geen mooi egaal resultaat als je over roest heen verft. Het ziet er rommelig uit en er ontstaan makkelijk blaasjes in het verf.

In het stappenplan hieronder wordt er ook uitgebreid tijd besteed aan het verwijderen van roest.

Radiator Verven Met Spuitbus: Stap-Voor-Stap

De volgende producten en materialen heb je nodig om een radiator schoon te maken en te schilderen:

 • Spuitbus met hittebestendige verf;
 • Oud papier en eventueel een plastic zeil;
 • Schilderstape;
 • Ontvetter (Ammonia of Hammerite Metaalontvetter);
 • Spons;
 • Grondverf / primer voor metaal;
 • Emmer en warm water;
 • Mondkapje;
 • Handschoenen.

Als je werkt met een pot verf:

 • Pot met hittebestendige verf;
 • Roller of kwast.

Extra materialen en producten als er roest op zit:

 • Schuurpapier met fijne korrel (150-320) of metaalborstel;
 • Antiroest.

Ga stap-voor-stap te werk om de radiator roestvrij te maken en te verven met hittebestendige uit een spuitbus.

Als er geen roest op de radiator zit kun je stap 3 tot en met 7 overslaan.

Stap 1: Zet de radiator uit en laat deze helemaal afkoelen.

Stap 2: Bescherm je interieur om de radiator heen door oude kranten aan de zijkanten van de muur te plakken met schilderstape. Leg ook een grote hoeveelheid oude kranten en/of magazines op de grond, om je vloer te beschermen. Je kunt eventueel ook een plastic zeil gebruiken.

Stap 3: Als er roest zit op de radiator kun je het nu verwijderen met een staalborsteltje of met schuurpapier met een fijne korrel.

Stap 4: Als je de roest van de radiator hebt verwijdert is het tijd om het te ontvetten. Vul een emmer met warm water en een heel klein beetje ammonia.

Ammonia is het meest voordelig maar wij raden toch aan om een andere ontvetter te gebruiken zoals Hammerite Metaalontvetter. Gebruik ook bij andere ontvetters handschoenen.

Bij gebruik van ammonia kun je het beste een mondkapje én handschoenen gebruiken.

Maak de radiator zoveel mogelijk vetvrij en laat het goed drogen.

Stap 5: Als de radiator droog is kun je antiroest aanbrengen op de plekken waar de roest heeft gezeten.

Stap 6: Laat de antiroest drogen voor 5-6 uur voordat je verder gaat met het verven van je radiator. Geeft de gebruiksaanwijzing van de antiroest een andere droogtijd aan, volg deze dan.

Stap 7: Maak de radiator weer vetvrij met een warm water en een ontvetter, zoals is beschreven in stap 4.

Stap 8: Laat de radiator weer geheel droog worden.

Stap 9: Tijd voor de grondverf (ook wel primer verf genoemd). Om te zorgen dat de verf goed blijft zitten (zowel via de spuitbus als via een pot hittebestendige verf) is het slim om grondverf aan te brengen.

Bovendien is de finish van de verf egaler als je grondverf gebruikt.

Lees de gebruiksaanwijzing van de grondverf goed door zodat je geen foutjes maakt. Je kunt een primer voor de radiator ook kopen in de vorm van een spuitbus.

Laat de grondverf goed drogen voordat je aan de slag gaat met de verf. Bekijk de gebruiksaanwijzing van de primer om te ontdekten wat de juiste droogtijd is.

Stap 10: Lees de gebruiksaanwijzing van de spuitbus met hittebestendige goed door voor je van start gaat.

Wij raden je aan om handschoenen en vooral een mondkapje te gebruiken als je gaat spuitverven.

Breng meerdere lagen aan met de spuitbus. Laat de verf goed drogen tussen de lagen in, zoals is aangegeven in de gebruiksaanwijzing.

Lees de gebruiksaanwijzing door die op de pot met hittebestendige verf staat. Werk altijd in meerdere laagjes om een mooie finish te krijgen.

Achterkant Van De Radiator Verven

De buitenkant van de radiator kun je eenvoudig verven met een pot verf of een spuitbus. Maar de achterkant van de radiator is lastiger om te bereiken. En de hele radiator van de muur halen is vaak geen optie.

Het is aan te raden aan om met een spuitbus met hittebestendige verf te werken omdat je dan op moeilijkere plekken verf kunt aanbrengen.

Maar maak je gebruik van een pot verf kun je is er gelukkig ook een methode om de achterkant van de radiator beter te bereiken. Hiervoor hoef je de radiator niet te demonteren.

Wat heb je hiervoor nodig:

 • Stokje;
 • Nietmachine;
 • Sponsjes;
 • Schaar.

Ga stap-voor-stap te werk om de hoekjes en de achterkant te verven.

Stap 1: Pak het sponsje en knip het in blokjes van ongeveer 4 centimeter. Zorg er voor dat je de spons blokjes in de radiator hoekjes en openingen past.

Stap 2: Draai de spons rond het stokje en niet het vast, zoals op de foto hieronder.

Stap 3: Doop de uiteinde van het stokje met de spons in de hittebestendige verf.

Stap 4: Breng verf aan op de achterkant van de radiator.

Bron: https://dengarden.com/home-improvement/How-to-paint-behind-a-radiator-or-into-tight-gaps-Make-your-own-free-tool-to-paint-behind-pipes

Waarom Zijn Radiatoren Meestal Wit?

Er zijn veel theorieën in de omloop waarom de meeste radiatoren wit zijn. Het zou beter de warmte geleiden en dus uiteindelijk een kamer beter verwarmen.

Maar er is geen echt bewijs zijn dat een witte radiator beter de warmte verdeelt dan bijvoorbeeld een zwarte radiator. Wel het materiaal waarvan de radiator is gemaakt is wel belangrijk bij het goed geleiden van warmte.

Maar kleur is heeft daar niets mee te maken. Een radiator wordt in het wit geleverd omdat wit het meest gebruikt in de meeste interieuren. Zeker als je naar muren kijkt in de meeste woningen zie je witte muren.

Een radiator wordt niet gezien als iets dat het interieur ten goede komt. Dus hoe minder het opvalt hoe beter.

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten