Spijkerbroek Wassen: Het Complete Stappenplan

De spijkerbroek zoals we die tegenwoordig kennen vond zijn oorsprong al in de jaren 1870. Kleermaker Jacob Davis uit Nevada maakte toen broeken met klinknagels erin om de naden van de broek te versterken.

Jeans Stap-Voor-Stap Wassen

De spijkerbroek zoals we die tegenwoordig kennen vond zijn oorsprong al in de jaren 1870. Kleermaker Jacob Davis uit Nevada maakte toen broeken met klinknagels erin om de naden van de broek te versterken.

De broeken werden gemaakt van jeans, omdat die stof bestand was tegen zwaar werk en goedkoop om te produceren.

Over het wassen van spijkerbroeken doen veel verhalen de ronde. Wij zijn er eens voor je ingedoken om te zien hoe het nu eigenlijk zit met het wassen van onze favoriete broek.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Spijkerbroek Wassen: Op Hoeveel Graden?

Je kunt de spijkerbroeken het beste wassen op een lage temperatuur. Het beste kun je de wasmachine zetten op 30 graden om de jeans schoon te krijgen.

Zitten er vlekken in je spijkerbroek? Dan kun je het beste een vlekkenverwijderaar op de vlek aanbrengen en deze ook op 30 graden wassen in plaats van een hogere temperatuur te gebruiken.

Spijkerbroek Met Andere Was In De Wasmachine: Is Dat Slim?

Je kunt spijkerbroeken bij de gekleurde was stoppen. Alleen als je de jeans nog nooit hebt gewassen is het slim om enkel de spijkerbroek of broeken apart te wassen omdat er dan kleurstof uit het stof kan komen (wat de overige was kan bederven).

Spijkerbroek Eerste Keer Wassen Met Azijn

Als je de eerste keer een nieuwe spijkerbroek gaat wassen, dan kun je dat het beste met azijn doen. Azijn zorgt ervoor dat de kleur van je spijkerbroek langer mooi blijft.

Er zijn twee manieren waarop je dat kunt doen:

1: In de wasmachine wassen met een bolletje azijn in plaats van wasmiddel. Wassen op een lage temperatuur (30 graden Celsius).

2: Laten weken in een emmer met koud water en een scheut azijn. Laat de broek 8 tot 12 uur weken. Naspoelen met schoon water.

Jeans Wassen In De Wasmachine

Je hebt het volgende nodig om je spijkerbroek in de wasmachine te wassen:

  • Wasmachine;
  • Wasmiddel zonder bleek.

Stap 1: Check eerst het waslabel. Hierin staat hoe je de betreffende spijkerbroeken het beste kunt wassen.

Stap 2: Let op dat de zakken van de spijkerbroeken leeg zijn. Als er iets in blijft zitten heb je kans dat het in de was de spijkerbroek beschadigd.

Stap 3: Keer de spijkerbroeken binnenstebuiten voordat je ze in de wasmachine doet.

Stap 4: Zet de wasmachine op een wasprogramma voor delicate kleding en gebruik een lage temperatuur.

Stap 5: Gebruik een wasmiddel dat de kleuren beschermt. Zorg ervoor dat je niet teveel wasmiddel gebruikt. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking van het wasmiddel.

Stap 6: Doe niet meer dan 4 of 5 spijkerbroeken tegelijk in de wasmachine. Anders heb je kans dat de wasmachine wordt overbeladen, wat niet in het voordeel van de spijkerbroeken is.

Lichte en donkere spijkerbroeken niet bij elkaar wassen in verband met verkleuren.

Stap 7: Haal de spijkerbroeken uit de wasmachine zodra deze klaar is.

Stap 8: Keer de spijkerbroeken weer om. Zodat ze niet meer binnenstebuiten zitten als je ze ophangt. Rek ook de naden een beetje op om te voorkomen dat de broek krimpt. Niet in de volle zon hangen, in verband met verkleuren.

Stap 9: Als je spijkerbroeken toch in de wasdroger moeten, check dan eerst het waslabel of het kan. Kunnen ze in de wasdroger, zet de wasdroger dan op een lage temperatuur en haal de spijkerbroeken er uit als ze nog een beetje klam zijn.

Laat ze verder op een droogrek drogen. Dat verkleint de kans op krimpen.

Stap 10: Na het drogen kan je de spijkerbroek het beste ophangen om kreuken te voorkomen.

Spijkerbroek Met De Hand Wassen

Misschien heb je geen wasmachine bij de hand of mag de denim niet in de wasmachine.
Dan zit er niets anders op dan de spijkerstof met de hand te wassen. Gelukkig is het niet al te moeilijk.

Je hebt nodig:

  • Wasmiddel (zonder bleekmiddelen);
  • Wasbak of bad;
  • Lauw water.

Stap 1: Vul het bad met lauw water. Gebruik geen warm water omdat daardoor de denim kan krimpen.

Stap 2: Voeg een beetje wasmiddel (dat geschikt is voor het type spijkerstof dat je gaat handwassen);

Stap 3: Doe de spijkerbroek binnenstebuiten Laat de spijkerbroek in het water met wasmiddel zitten voor 30 á 45 minuten.

Stap 4: Spoel het water met wasmiddel weg. Zet de kraan open en spoel de restjes wasmiddel uit de spijkerbroek.

Stap 5: Wring het water uit de spijkerbroek en hang het te drogen. Je kunt het beste de spijkerbroek in de tuin of op het balkon aan de lucht drogen.

Zorg wel dat de broek niet in direct zonlicht hangt.

Spijkerbroek In De Droger

Je kunt een spijkerbroek in principe wel in de droger stoppen. In sommige gevallen kan de droger ervoor zorgen dat de jeans een beetje krimpen.

Voor de beste kleurbehoud van de spijkerbroek van je gezin kun je deze ouderwets op de waslijn aan de lucht te drogen hangen.

Dit is het beste voor de spijkerstof.

Spijkerbroeken Moet Je Zo Min Mogelijk Wassen

Niet zo fris misschien, maar je spijkerbroek blijft het mooist als ie niet in de was hoeft. Wil je toch je spijkerbroek af en toe opfrissen, dan kan je hem een nacht in een plastic zak in de diepvries leggen.

Niet alle bacteriën gaan dan weliswaar dood, maar je broek is weer even fris. Laat hem wel even op temperatuur komen voordat je hem weer aan trekt.

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten