Tips & Inspiratie

Traagschuim [Als Matras of Topper?]

We brengen ongeveer een derde van onze tijd door op ons matras en onze nachtrust heeft een enorme invloed op onze gezondheid. Reden genoeg om voor een goed matras te kiezen.

Een traagschuim matras is een goede optie. In dit artikel lees je wat een traagschuim matras precies is en wat de eigenschappen en voordelen zijn.

Traagschuim matras

Wat is traagschuim?

Traagschuim is een synthetisch schuim dat gemaakt wordt van polyurethaan.

Traagschuim heeft zijn unieke eigenschappen te danken aan het feit dat de cellen niet helemaal afgesloten zijn. Hierdoor wordt de lucht in de cellen niet samengeperst als er druk op komt.

Dit zorgt ervoor dat het schuim langzaam zijn originele vorm weer terugkrijgt als de druk verdwijnt.

Lichaamswarmte

Naast druk, reageert het schuim ook op temperatuur. Goede kwaliteit traagschuim wordt wat zachter als het in aanraking komt met je lichaamswarmte, waardoor het zich makkelijk aanpast aan je lichaamsvorm.

Memory foam of NASA schuim

Doordat het even duurt (zo’n 0,5 tot 5 seconden) voordat het schuim zijn originele vorm terug heeft, lijkt het alsof het schuim, de afdrukken onthoudt. Daarom wordt het ook wel memory foam (geheugenschuim) genoemd.

Een andere benaming is NASA schuim, omdat het ontwikkeld is door de NASA.

Wat is een traagschuim matras?

Een traagschuim matras bestaat nooit helemaal uit traagschuim. Dat zou geen goed idee zijn, omdat het matras dan veel te zacht wordt.

Alleen de afdeklaag bestaat uit traagschuim.

De kern van een traagschuim matras

Voor de kern worden vaak pocketveren of koudschuim gebruikt. Met deze combinatie krijg je een matras dat zich comfortabel naar je lichaam vormt, maar tegelijkertijd ook voldoende ondersteuning biedt.

Pocketveren hebben als groot voordeel dat ze voor een goede ventilatie zorgen. Koudschuim is geliefd omdat het soepel aanvoelt en je geen tot nauwelijks last hebt van kuilvorming.

Een afdeklaag van traagschuim

De afdeklaag van traagschuim moet tussen de 4 en 9 cm dik zijn. Is het dunner? Dan profiteer je niet van de voordelen van het traagschuim. Is hij dikker? Dan wordt het matras te zacht, biedt het te weinig ondersteuning en zak je er te ver in weg.

Traagschuim als topper

Ben je niet helemaal tevreden over je matras maar wil je geen nieuw matras aanschaffen? Leg er dan een traagschuim topper op voor extra comfort. Een topper is een dun matras dat bovenop je normale matras komt te liggen.

Een traagschuim topper komen in verschillende diktes. Bijvoorbeeld 6 of 10 cm.

Toppers worden daarom ook wel:

  • Topmatras;
  • Oplegmatras;
  • Of matrastopper genoemd.

Een topper van traagschuim biedt een goede ondersteuning en voelt zacht en comfortabel aan. Bovendien werkt het drukverlagend, doordat het ervoor zorgt dat je lichaamsgewicht beter verdeeld wordt. Dit is bij lichamelijke klachten (zoals rugpijn) extra fijn.

Wat is de SG-waarde?

Als je een traagschuim matras gaat uitkiezen, is het belangrijk om te letten op de SG-waarde. SG staat voor soortelijk gewicht.

Er wordt mee aangegeven hoeveel kilo schuim een m³ bevat.

De SG-waarde zegt daarom iets over hoe stevig, veerkrachtig en duurzaam het matras is.

Over het algemeen ligt de waarde van traagschuim matrassen tussen de 20 en 80.

Een lage SG-waarde betekent dat er minder schuim en meer lucht in het matras zit. Hierdoor is het matras minder veerkrachtig en is het risico op kuilvorming groot.

Een hoge SG-waarde betekent dus het tegenovergestelde: meer veerkracht en een hoge kwaliteit, waardoor kuilvorming voorkomen wordt.

Een matras met een hoge SG-waarde bevat meer schuim en minder lucht en is daardoor ook zwaarder.

Wat zijn de voordelen van traagschuim?

Een traagschuim matras kent veel voordelen. De belangrijkste zijn dat het matras:

  • Zich perfect naar je lichaam vormt;
  • Nauwkeurige ondersteuning biedt;
  • Drukverlagend werkt;
  • Kan helpen lichaamsklachten te verminderen;
  • Gemiddeld 10 jaar mee gaat;
  • Niet gevoelig is voor kuilvorming.

Welke andere soorten schuimmatrassen zijn er?

Twijfel je om een traagschuim matras aan te schaffen? Dan is het wel zo fijn om te weten welke andere opties er zijn.

Hieronder vind je andere bekende schuimsoorten.

Traagschuim of koudschuim?

Koudschuim wordt erg veel gebruikt in matrassen. Het wordt ook wel High Resilience-schuim (HR-schuim) genoemd. Veel matrassen bestaan niet volledig uit koudschuim, maar bevatten een laag van dit materiaal.

De naam heeft koudschuim te danken aan het productieproces, het heeft niets te maken met hoe het schuim aanvoelt. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een koud matras.

PU schuim

Zie je bij de beschrijving van een matras schuim staan in plaats van traagschuim of koudschuim? Dan is de kans groot dat het om PU schuim gaat. Dit schuim is voordelig, maar heeft een lagere dichtheid en minder veerkracht.

Polyetherschuim

Ook polyetherschuim is voordelig. Je vindt het daarom vooral in goedkopere matrassen. Voor luxere matrassen wordt het over het algemeen niet gebruikt, omdat het minder soepel en comfortabel is dan ander schuim.

Polyetherschuim wordt ook wel PE schuim genoemd.

Comfortschuim

Als je matrassen gaat kijken, kom je waarschijnlijk ook de naam comfortschuim tegen. Dit is een verzamelnaam voor verschillende schuimsoorten.

Soms gaat het om koudschuim, maar meestal wordt deze benaming gebruikt voor goedkopere schuimsoorten zoals PU schuim of polyetherschuim.