Olijfolie Vlekken Verwijderen Uit Stof [Kleding En Bekleding]

Olievlekken zijn lastig te verwijderen, maar met de juiste aanpak win je de strijd toch. In dit artikel vind je tips hoe je olijfolie vlekken het beste kan verwijderen uit je kleding en bekleding van je bank of stoel.

Ook lees je hoe je oude olijfolie vlekken alsnog helemaal schoon krijgt.

(Oude) Olijfolie Vlekken Verwijderen

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Hoe verwijder je olijfolie vlekken verwijderen uit kleding?

Olijfolie geknoeid op je favoriete kledingstuk? Geen paniek. Volg onderstaand stappenplan om de olijfolie vlek te verwijderen.

Je hebt de volgende producten nodig:

  • Maïzena of baking soda;
  • Afwasmiddel of vlekverwijderaar zoals Oxi Action Gel.

Stap 1: Is de vlek nog vers? Dan is het belangrijk om eerst zoveel mogelijk olijfolie te verwijderen. Je kan beter niet met een doekje gaan deppen, omdat de kans anders groot is dat je de vlek juist meer verspreidt.

Gebruik in plaats daarvan maïzena of baking soda. Deze poeders hebben namelijk allebei een sterk absorberend vermogen, waardoor ze de olie goed opnemen zonder dat de vlek groter wordt.

Bedek de vlek helemaal met maïzena of baking soda en laat het vervolgens 30 minuten zijn werk doen.

Stap 2: Na een half uurtje verwijder je de maïzena of baking soda door het er voorzichtig af te kloppen boven de wasbak of vuilnisbak.

Stap 3: Voor deze stap heb je twee opties: afwasmiddel of vlekverwijderaar. Kies je voor een vlekverwijderaar?

Volg dan de instructies op de verpakking en ga daarna verder met stap 5. Afwasmiddel is echter ook een prima optie en een stuk voordeliger.

Afwasmiddel met een sterk ontvettende werking is hiervoor het geschiktst. Wrijf simpelweg wat afwasmiddel op de vlek en laat dit 5 minuten inwerken.

Stap 4: Spoel de vlek uit onder de kraan om zowel de olijfolie als het afwasmiddel te verwijderen. Als het goed is, is de meeste olie nu al weg.

Het kledingstuk in de wasmachine doen zonder het afwasmiddel uit te spoelen is geen goed idee, omdat dit flink kan gaan schuimen.

Stap 5: Was het kledingstuk uit op een zo hoog mogelijke temperatuur. Hitte helpt namelijk om olijfolie vlekken te verwijderen. Check de wasinstructies op het label van het kledingstuk voor de maximale temperatuur.

Stap 6: Laat het kledingstuk aan de lucht drogen. Doe de kleding niet in de droger voordat je er helemaal zeker van bent dat de vlek verdwenen is.

De droger kan er voor zorgen dat de eventuele vlekresten dieper in de stof trekt.

Hoe verwijder je olijfolie vlekken uit een stoffen bank?

Olijfolie vlekken verwijderen uit een stoffen bank of stoel doen we met dezelfde middelen, maar een iets andere aanpak.

Je hebt de volgende producten nodig:

  • Maïzena of baking soda;
  • Afwasmiddel of vlekverwijderaar (b.v. Oxi Action Gel);
  • Tandenborstel of ander klein borsteltje.

Stap 1: Strooi maïzena of baking soda op de vlek om zoveel mogelijk olie te absorberen. Laat dit 30 minuten inwerken. Lees ‘Hoe verwijder je olijfolie vlekken verwijderen uit kleding?‘ voor een uitgebreidere uitleg.

Stap 2: Gebruik de stofzuiger om de resten maïzena of baking soda te verwijderen na de inwerktijd. Is het poeder volledig verzadigd met olie? Dan kan je stap 1 eventueel herhalen met nieuwe maïzena of baking soda, zodat er nog meer olie kan worden opgenomen.

Stap 3: Nu heb je twee opties: afwasmiddel of vlekverwijderaar. Als je vlekverwijderaar gebruikt, volg je de instructies die op de verpakking staan.

Kies je voor afwasmiddel? Doe dan een paar druppels ontvettend afwasmiddel op de vlek (of meer indien de vlek groot is). Neem een tandenborstel en maak deze nat met wat water. Schrob de vlek hier vervolgens mee.

Stap 4: Laat het afwasmiddel een paar minuten inwerken en schrob de olijfolievlek opnieuw.

Stap 5: Verwijder de resten afwasmiddel met een schone (lichtvochtige) doek.

Stap 6: Laat de plek goed drogen, bij voorkeur in de zon.

Hoe verwijder je oude olijfolie vlekken verwijderen?

Oude olijfolie vlekken verwijderen is wat lastiger, maar er zijn verschillende middeltjes waarmee je de vlek alsnog weg kan krijgen.

Je kan kiezen uit:

  • Glycerine: Doe wat glycerine op de vlek, laat 30 minuten inwerken en was het kledingstuk vervolgens uit zoals je gewend bent. Bij meubelstukken kan je de plek na de inwerktijd even schrobben met een borsteltje en de glycerine daarna verwijderen met een licht vochtige doek.
  • Citroenolie: Smeer de vlek in met wat citroenolie. Dit klinkt wellicht raar, maar citroenolie heeft de eigenschap om andere oliën op te lossen.Bedek de plek vervolgens met een stuk keukenpapier en ga hier met een heet strijkijzer overheen. De hitte zorgt ervoor dat de oliën in het keukenpapier trekken. Herhaal indien nodig.
  • Aceton: Aceton is een agressief middel dan normaal als nagellakremover wordt gebruikt. Controleer eerst of de stof er wel tegen kan op een onopvallend stukje van het kleding- of meubelstuk. Doe wat aceton op een doekje of watje en dep de vlek hiermee. Was het kledingstuk vervolgens uit of verwijder de resten aceton uit het meubelstuk met een licht vochtige doek.

Werken al deze middeltjes niet of durf je ze niet uit te proberen omdat het om een kwetsbare stof gaat? Dan is de stomerij de beste optie.

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten