Tips & Inspiratie

Vloerkleed Kiezen [In 5 Stappen]

De juiste vloerkleed kiezen kan een uitdaging zijn. Hoe groot moet de vloerkleed zijn en welke kleur zal het beste staan in mijn interieur?

In dit artikel geven wij je tips over het kiezen van een vloerkleed voor de woonkamer, eetkamer en slaapkamer.

Tips bij het kopen van een vloerkleed

1. Welk formaat is geschikt?

De grootte van een vloerkleed is belangrijk om de juiste balans in de ruimte te creëren.

Grote kamer

Een ‘ongeschreven regel’ bij een grote ruimte is dat alle voorpoten van de meubels op de vloerkleed moeten kunnen staan.

Kleine kamer

Bij een kleine kamer werkt het net even anders. Zet daar juist niet de voorpoten van de meubels op bijvoorbeeld je witte of blauwe vloerkleed. Er moet juist een beetje ruimte tussen de meubels en de vloerkleed zitten. Denk aan een afstand van tussen de 15 en 30 centimeter.

2. Plek bepalen van het vloerkleed

Daarna is het tijd om te bepalen waar bijvoorbeeld de vloerkleed komt te liggen.

Wil je de vloerkleed onder de koffietafel of onder de bank en de koffietafel? Een vloerkleed in de slaapkamer kan ook fijn zijn.

Bekijk de infographic hieronder voor ideeën over de maat en de ideale plek.

Waar komt het vloerkleed te liggen?

Bron: worldmarket.com/blog/choose-right-rug-space/

3. Materiaal kiezen

Vloerkleden kun je in verschillende materialen krijgen. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte materialen.

Natuurlijke materialen

Vloerkleden gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol of jute kunnen zowel harde als zachte vloerkleden opleveren.

Wol: Een vloerkleed van wol heeft een klassieke warme uitstraling. Wol heeft een paar positieve eigenschappen.

Het is namelijk tot een zekere hoogte vuilafstotend, is waterafstotend, brandwerend en blijft ten opzichte van andere materialen lang in goede conditie.

Kokos: De kokosvezels leveren een grove vloerkleed op. Het voordeel van een kokos vloerkleed is dat het heel robuust is en warmte-isolerend.

Helaas voelt het niet zo lekker aan als je met je blote voeten op kokosvezels loopt.

Ook is een kokos vloerkleed of tapijt wat lastiger schoon te maken. Je kunt een kokosvloerkleed gebleekt of ongebleekt aanschaffen.

Katoen: Een vloerkleed van katoen kun je redelijk goedkoop aanschaffen. Het voelt zacht aan en is toch sterk. Helaas is een katoenen vloerkleed lastiger schoon te maken.

Synthetische materialen

Naast natuurlijke materialen kun je kiezen voor een synthetische vloerkleed. De meest voorkomende synthetische materialen die in een vloerkleed zitten zijn polypropyleen, polyamide, polyester en polyacryl.

Het voordeel van een vloerkleed van synthetisch materiaal is dat het sterk is, niet snel verkleurd en voordelig is.

4. Hoogpolig of laagpolig vloertapijt?

Als je naar materiaal kijkt kun je ook kiezen tussen een hoogpolig of laagpolig vloerkleed.

Hoogpolig: Een hoogpolig vloerkleed is dik door de hoge lussen. Het voelt zacht aan en is ideaal om onder stoelen banken en stoelen te leggen.

Een hoogpolig vloerkleed is ook de beste keuze voor de slaapkamer. Omdat een hoogpolig zacht en warm aanvoelt is dat fijner om met blote voeten op te lopen.

Laagpolig: Laagpolig zijn korte lussen. Het voelt minder zacht aan dan hoogpolig, maar is niet zo hard als bijvoorbeeld een jute vloerkleed.

Laagpolig werkt goed als je een vloerkleed wilt gebruiken in de eetkamer. Het is namelijk lastig om je stoelen aan te schuiven bij hoogpolig vloerkleed.

5. Welke kleur vloerkleed is geschikt?

De kleur of de kleuren in het patroon van de vloerkleed moet passen bij de rest van je interieur.

Als je al een bonte verzameling aan meubels en woonaccessoires hebt kun je het beste kiezen voor een rustige tint.

Slaapkamer

In de slaapkamer wil je tot rust komen. Dus een gebroken wit of witte hoogpolige vloerkleed werkt het beste in een slaapkamer om tot rust te komen en in slaap te vallen.

Nieuw interieur

Als je vaak van kleur en interieur verandert is een vloerkleed van synthetisch materiaal wellicht de beste keuze. Vloerkleed van synthetisch materiaal is een stuk goedkoper dan een vloerkleed van een natuurlijke materiaal.

Duurzaam

Een wollen vloerkleed is hoger in prijs maar gaat ook langer mee. Als je een trendy kleur kiest kun je er na een jaar of twee op uitgekeken zijn. Kies voor een neutrale kleur als je een dure vloerkleed koopt.

Zo kun je het makkelijker combineren met je nieuwe interieur na een jaar of twee of drie.