Vitrage Wassen (Witter krijgen + zonder Kreukels)

Helaas wordt ook vitrage na verloop van tijd vies en stoffig. Heb je een open keuken, dan zijn ze daarnaast ook nog vaak vettig.

Tijd om te wassen. Hoe? Hieronder lees hoe je vitrage wast en witter krijgt.

Vitrage Voorbehandelen, Wassen En Witter Maken

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Hoe was je een vitrage?

Gebruik de onderstaande stappen om met huismiddeltjes en kant-en-klare producten je vitrage te wassen en witter te maken.

Heb je ook gordijnen die je wilt wassen? Lees dan dit artikel door op GelukkigerWonen: Gordijnen Wassen

De huismiddeltjes kunnen helpen om, maar om het jezelf makkelijker te maken kun je vitrage wasmiddel gebruiken. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Zijn er speciale middelen om vitrage witter schoon te krijgen?‘.

Wat heb je nodig om vitrage te wassen?

Je hebt de volgende producten en materialen nodig:

Hoe bereid je de vitrage voor op het wassen?

Ga als volgt te werk om je vitrage voor te bereiden op de wasmachine.

Stap 1: Als de vitrage erg stoffig is, is het verstandig om eerst de stofzuiger langs het stof te halen. Gebruik dan wel het gordijn hulpstuk (rond borsteltje) en zet de stofzuiger op ‘zacht’ (laagste stand) stofzuigen.

Lukt dat niet, klop ze dan uit.

Stap 2: Zet de keukentrap goed neer. Haal de vitrage van de rails af, of als je ze op een roede hebt hangen, haal dan de roede naar beneden.

Stap 3: Als er haken aan de vitrage zitten, haal deze er dan af.

Stap 4: Maak het ligbad, de gootsteen leeg of pak een emmer en vul dit met ruim voldoende handwarm water zodat de vitrage gemakkelijk ondergedompeld kunnen worden.

Wanneer je de gootsteen of een emmer gebruikt, kan het zijn dat niet alle vitrage er in één keer in past. Neem dan liever een extra emmer dan dat je alle vitrage er toch in propt.

Stap 5: Voeg azijn of baking soda aan het warme water toe. Gebruik je azijn, dan kan je voor een extra frisse geur en versterking van de werking van het azijn nog wat citroensap toevoegen.

Stap 6: Laat de vitrage een paar uur, of overnacht weken. Zo wordt alle vuil en de eventuele vlekken uit de vitrage geweekt.

Stap 7: Als het water van de vitrage na het weken erg vies is geworden, neem dan nog een keer schoon water met baking soda of azijn en laat het nog één of twee uur of een hele nacht staan.

Stap 8: Check de vitrage of er nog vlekken zitten. Als die er zijn, maak dan een dik papje van wat water en baking soda en probeer de vlek er voorzichtig uit te halen met een borsteltje.

Wees voorzichtig, als je te hard borstelt kan het stof beschadigd raken.

Daarna nog even deppen met een beetje onverdunde azijn.

Hoe was je vitrage in de wasmachine?

Nu de vitrage goed is voorbehandeld, is het tijd om ze te gaan wassen. De meeste vitrage kan gewoon in de wasmachine, maar het is altijd verstandig om even het waslabel te checken.

Bij de onderstaande ‘stappen’ wordt vanuit gegaan dat de vitrage in de wasmachine kan. Anders moet de vitrage in een sopje op de hand worden gewassen, goed uitgespoeld met ruim water en aan de waslijn worden gedroogd.

Je hebt geen speciaal wasmiddel nodig voor de vitrage, omdat de vitrage al is voorbehandeld. Elk wasmiddel wat je normaal gebruikt kun je gebruiken.

Ga als volgt te werk.

Stap 1: Plaats de vitrage in de wasmachine. Je doet er goed aan om de vitrage aan te vullen met bijvoorbeeld witte handdoeken, zodat er een beetje meer volume in de trommel aanwezig is, voor een goed resultaat. Maar zorg dat de vitrage wel nog losjes door de kan bewegen tijdens de wasbeurt.

Stap 2: Voeg wasmiddel, wasverzachter of azijn toe, om de vitrage extra zacht te maken. Gebruik geen azijn als de vitrage van linnen is, want dan kan het azijn het materiaal aantasten.

Stap 3: Let op dat je de wasmachine niet op volle toeren laat centrifugeren, maar op een heel laag toerental, of helemaal niet.

Stap 4: Laat het overtollige vocht uit de vitrage druppelen en hang de vitrage vochtig terug. Ventileer om het vocht af te voeren en kreukels te voorkomen.

Hoe krijg je vitrage witter?

Als na het wassen de vitrage nog niet mooi wit is, kun je nog een paar stappen ondernemen om dit voorelkaar te krijgen.

Als je vitrage verkleurd is door een zon is er vaak niet veel meer aan te doen. Dan zit er niets anders op dan of te laten hangen (wel schoonmaken natuurlijk) of nieuwe te kopen.

Vitrage witter krijgen met bruistabletten

Je kunt met bruistabletten die zijn bedoeld voor kunstgebitten ook gebruiken om je vitrage witter te krijgen.

Je hebt voor deze methode nodig:

Ga als volgt te werk.

Stap 1: Vul een emmer of bad met warm tot heet water.

Stap 2: Doe de twee bruistabletten in het water en laat het bruisen.

Stap 3: Stop de vitrage in de emmer of het bad.

Stap 4: Laat het voor een paar uur in het water zitten.

Stap 5: Haal vitrage uit de emmer of bad. Je kunt het eventueel nog een keer normaal wassen zoals staat beschreven onder het kopje ‘Hoe was je vitrage in de wasmachine?’.

Stap 6: Hang je vitrage terug aan de rails en laat het aan de lucht drogen. Zo droogt de vitrage zonder kreukels.

Zijn er speciale middelen om vitrage witter en schoon te krijgen?

Naast de huis, tuin en keukenmiddeltjes die hierboven zijn beschreven zijn er ook kant-en-klare producten die je vitrage kunnen schoonmaken en witter kunnen maken.

Hieronder twee voorbeelden:

Hoe gebruik je Dr. Beckmann Vitrage Wit?

Je hebt het volgende nodig:

Ga als volgt te werk…

Stap 1: Stop vitrage in de wasmachine. Stop geen andere kledingstukken bij zodat de vitrage zich losjes kan bewegen in de wasmachine.

Stap 2: Voeg je normale wasmiddel toe aan de was.

Stap 3: Leg een zakje Dr. Beckmann Vitrage Wit bij de vitrage in de trommel.

Stap 4: Was de vitrage op een normaal programma.

Stap 5: Hang na de wasbeurt de vitrage nat op en laat het aan de lucht drogen. Gooi het Dr. Beckmann zakje weg. Het is verstandig goed te ventileren zolang de vitrage vochtig is en het kreukvrij droogt.

Hoe gebruik je HG Wasmiddel Voor Stralend Witte Vitrage?

Ook met HG vitrage wasmiddel krijg je witte vitrages.

Dit heb je nodig:

Gebruik de HG Wasmiddel Voor Stralend Witte Vitrage als volgt met de wasmachine.

Stap 1: Vul het hoofdwasmiddelbakje van de wasmachine met 80 ml HG vitrage wasmiddel.

Stap 2: Leg de vitrage losjes in de wasmachine trommel.

Stap 3: Hoeveel graden mag je de vitrage wassen? Was op een temperatuur van tussen de 30°C en 40°C.

Stap 4: Laat de vitrage uitdruppelen en hang het vochtig op. Zorg voor ventilatie zodat de vocht uit de vitrage makkelijk weg kan en er geen kreukels ontstaan.

Liever op de hand? Hieronder lees je hoe.

Stap 1: Vul de gootsteen of emmer met 5 liter lauw water en 40 milliliter aan HG vitrage wasmiddel.

Stap 2: Leg de vitrage in het water met HG en laat het voor ongeveer 2 uur inweken.

Stap 3: Spoel de vitrage 2x uit met schoon, lauw water.

Stap 4: Laat de vitrage zoveel mogelijk uitlekken en hang de vitrage daarna vochtig op. Zorg er voor dat vitrage kan drogen door goed te ventileren. Zo krijg je geen kreukels en gaat het droogproces snel.

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten