Douchecabine Schoonmaken: Glazen En Kunststof

Wil jij een stralend en hygiënisch schone douchecabine? In deze gids lees je de beste aanpak voor douchecabines van kunststof en douchecabines van glas.

Douchecabine schoonmaken

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Waarom Moet Je Een Douchecabine Schoonmaken?

Het is belangrijk om je douchecabine om de aantal maanden grondig te reinigen. Het ziet er niet alleen frisser uit maar het zorgt er ook voor dat je langer kunt genieten van je douchecabine.

Als er viezigheid in je de kieren en kit komt wordt het steeds moeilijker en tijdrovender om het schoon te krijgen, net als de rest van je badkamer.

Tijdens het douchen komt er vocht en vet van je huid in de douchecabine. Ook zeepresten bouwen zich op tegen de douchecabine wanden.

Op een gegeven moment krijg je donkere vlekken en dan ligt schimmel op de loer. En schimmel is niet goed voor je gezondheid.

Lees hier meer over het verwijderen van schimmel in je badkamer.

Schoonmaakmiddel Kiezen Om Je Douche Mee Schoon Te Maken

Welk schoonmaakmiddel je het fijnst vindt om je douchecabine mee schoon te maken, is persoonlijk. Enkele opties op een rij:

  • Een allesreiniger is prima als je geen tot weinig kalkaanslag hebt.
  • Heb je (veel) last van kalkaanslag? Kies dan voor een speciale badkamerreiniger of een anti-kalkmiddel.
  • Een natuurlijke optie die vrij is van schadelijke stoffen is azijn. Je kunt zowel met schoonmaakazijn en witte azijn werken.
  • Azijn doodt bacteriën en schimmels en helpt tegelijkertijd om kalkaanslag op te lossen. Bijkomend voordeel is dat het ook nog eens zacht is voor je portemonnee. Kies je voor azijn? Meng dan één deel azijn en één deel water.

Welk schoonmaakmiddel je ook kiest, het werkt het handigst als je een sprayfles gebruikt.

Je kan deze kant-en-klaar kopen of je kan zelf het schoonmaakmiddel van jouw keuze in een spuitfles doen.

Bijvoorbeeld in een plantenspuit of een spuitfles van een schoonmaakmiddel dat je eerder hebt opgemaakt.

Meng Geen Schoonmaakmiddelen Door Elkaar

Het kan gevaarlijk zijn om verschillende schoonmaakmiddelen met elkaar te mengen. Er kunnen giftige gassen ontstaan.

Kijk ook uit bij het snel achter elkaar gebruiken van schoonmaakmiddelen.

Als een schoonmaakmiddel niet voldoende blijkt te werken moet je deze eerst even wegvegen of wegspoelen. Na een kleine pauze kun je wel weer een andere schoonmaakmiddel proberen.

Douchecabine Van Glas Schoonmaken

Na verloop van tijd krijg je in je douche last van kalkaanslag. Dit geeft lelijke vlekken en maakt het glas of kunststof dof.

Met de juiste aanpak krijg je de kalkaanslag echter helemaal weg en ziet je douchecabine er weer als nieuw uit.

Wat Heb Je Nodig?

  • Schoonmaakmiddel;
  • Zachte spons;
  • Drie zachte (microvezel)doeken;
  • Trekker;

Stappenplan Glazen Douchecabine Schoonmaken

Stap 1: Zet om te beginnen je badkamerraam en -deur open of zet de ventilatie aan. De lucht van schoonmaakmiddelen is namelijk niet gezond, vooral niet als je een badkamerreiniger of antikalkmiddel gebruikt.

Stap 2: Spoel de binnenkant van je douchecabine af met warm water.

Stap 3: Neem de buitenkant van de douchecabine af met een vochtige doek. Vergeet de bovenste randen niet.

Stap 4: Spray de hele douchecabine in, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant.

Stap 5: Laat het schoonmaakmiddel een half uurtje inwerken (of korter indien dit op de verpakking van het schoonmaakmiddel aangegeven staat).

Door het schoonmaakmiddel te laten inwerken, worden vuil en kalk opgelost. Hierdoor wordt het schoonmaken een stuk makkelijker. Ondertussen kan je de rest van de badkamer schoonmaken.

Stap 6: Neem de spons, maak deze vochtig en maak hiermee de douchecabine schoon. Gebruik geen schuurspons, dat kan voor lelijke krasjes zorgen die het glas dof maken. Werk altijd van boven naar beneden. Spoel de spons tussendoor uit indien nodig.

Stap 7: Spoel de binnenkant van de douchecabine af met warm water. Maak droog met een trekker en wrijf na met een schone droge doek.

Stap 8: Gebruik deze doek nu om de buitenkant van de douchecabine af te nemen om ook hier de resten schoonmaakmiddel en vuil te verwijderen. Spoel de doek indien nodig tussendoor uit.

Wrijf als laatste ook de buitenkant van de douchecabine droog met de derde doek. Je kan hiervoor uiteraard ook een handdoek gebruiken.

Kunststof Douchecabine Schoonmaken

Voor het schoonmaken van een kunststof douchecabine kan je hetzelfde stappenplan en dezelfde middelen gebruiken. Controleer eventueel de informatie op de verpakking van het schoonmaakproduct om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor kunststof.

Schone Douchekop En Doucheputje

Een stralend schone douchecabine is natuurlijk niet compleet zonder goed schoongemaakte douchekop. Kom hier meer je weten over hoe je de douchekop het beste een grondige schoonmaakbeurt geeft?

Ook het doucheputje verdient natuurlijk aandacht, zeker als het vies ruikt of verstopt zit.

Je Douchecabine Schoon Houden

Nu je douchecabine helemaal schoon is, wil je dit natuurlijk zo houden.

Kalkaanslag in de douche wordt veroorzaakt door opdrogend water. Maak je douchecabine na gebruik daarom droog om kalkaanslag te voorkomen.

Dit gaat het makkelijkste als je hiervoor een vast trekkertje in je badkamer bewaart. Voordat je de douche droog maakt met de trekker, kan je eventueel even sprayen met een douchereiniger voor dagelijks gebruik.

Veeg als je klaar bent ook even met een stuk keukenpapier of een (hand)doek over de kraan, zodat ook deze vrij blijft van kalkaanslag.

Zet De Deur Open En Ventileer

Als je klaar bent met douchen is het dus slim om het droog te maken. Maar daarnaast kun je het beste de douchedeur een tijdje open zetten om de rest van het vocht goed te laten ontsnappen.

Je kunt daarnaast ook de deur van de badkamer openzetten om de vocht te laten ontsnappen.

Heb je een afzuiger, zet die dan aan. Heb je een raam?, zet deze op een klein beetje open tijdens het douchen. Zet de raam verder open na het douchen.

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten