Huishouden

Handdoeken Zacht Maken

Een heerlijk zachte handdoek is fijn om je mee af te drogen als je onder de douche vandaan komt.

Ken je dat gevoel van een nieuwe zachte handdoek die binnen enkele weken alweer hard aanvoelt?

Tijd om je handdoeken weer zacht te maken en misschien nog wel belangrijker, om ze zacht te houden.

Lees hier stap-voor-stap hoe je op voordelige en snelle manieren je handdoeken weer heerlijk zacht maakt…

Handdoek Zachter Maken Methodes

Waarom Worden Handdoeken Hard

Een handdoek kan op verschillende zijn zachtheid verliezen. Hieronder lees je de twee belangrijkste oorzaken waarom je handdoek niet meer zacht aanvoelt.

Huid: Als je onder de douche vandaan komt of uit het bad stapt ben je nooit helemaal 100% schoon.

De huid bevat na een goede douchebeurt toch nog huidcellen en oliën. Dat is normaal.

Als je je afdroogt dan komen deze cellen in je handdoek. In de loop van de weken bouwt zich dat op, waardoor de handdoek minder zacht aanvoelt dan daarvoor.

Zeep: Naast de huidcellen zitten er vaak zeeprestjes op je lichaam als je onder het water vandaan komt door de verzorgingsproducten. Als je na het douchen jezelf afdroogt komen deze zeeprestjes op de handdoek terecht.

Deze kunnen zich in de vezeltjes van de zachte handdoek gaan nestelen waardoor het al sneller hard wordt.

Onder zeep verstaan wij ook shampoo en andere verzorgingsmiddelen zoals conditioner die je onder de douche of in bad gebruikt.

Water: Ook kalkrestjes uit het water kunnen in de loop van de tijd zorgen voor harde handdoeken. Als het water is verdwenen uit je handdoek blijven er  wel kleine deeltjes kalk achter.

Wassen Om Handdoeken Zachter Te Krijgen

Het is niet altijd de schuld van de wasmachine of de wasmiddel waardoor je handdoeken harder worden.

Ook al was je regelmatig je handdoeken kan dit er niet direct voor zorgen dat je handdoeken zacht worden en blijven.

Uiteraard worden je handdoeken wel een stuk schoner als je ze regelmatig wast.

Maar het gebruik van te veel wasmiddel en wasverzachter kan juist een averechts effect hebben.

Teveel wasmiddel en wasverzachter zorgt er voor dat er zeeprestjes in de gaatjes van de handdoek komen waardoor het stijver en harder aanvoelt.

Er zijn andere middelen nodig om je handdoeken heerlijk zacht te krijgen en te houden…

Hoe Moet Je Handdoeken Wassen Om Ze Zacht Te Houden?

Je kunt het beste handdoeken apart wassen, dus zonder kledingstukken of ander textiel. Verzamel de handdoeken bij elkaar en draai een was met een beetje wasmiddel. Was ongeveer 4 of maximaal 5 handdoeken per keer.

Gebruik om de paar keer wassen met wasmiddel, witte azijn om je handdoeken schoner en zachter te maken.

Hoe Vaak Moet Je Handdoeken Wassen?

Je kunt het beste om de week je handdoeken wassen. Daarnaast is het aan te raden om niet elke dag dezelfde handdoek te gebruiken.

Je kunt het beste drie handdoeken afwisselen. Zo krijgen de handdoeken de kans om op natuurlijke wijze op te drogen en niet te veel vuil op te slaan.

Op Wat Voor Temperatuur Moet Ik De Handdoeken Wassen?

Je kunt het beste handdoeken wassen op een temperatuur van tussen de 50 graden en 60 graden. Het liefst was je op 60 graden zodat de viezigheid goed uit de handdoeken worden verwijdert.

Heb je velours handdoeken dan kun je deze het beste wassen op 40 graden.

Witte Azijn Toevoegen Aan De Was Voor Zachtere Handdoeken

Een natuurlijke manier om je handdoeken zachter te maken is door gebruik te maken van azijn. Je kunt gewoon witte azijn gebruiken. Witte azijn is verkrijgbaar voor slechts €0,40 per liter.

Gebruik enkel witte azijn. Andere type azijn, zoals appelazijn laten vlekken achter op je handdoeken. Bovendien ruikt je handdoek niet lekker fris als je appelazijn of wijnazijn gebruikt.

Giet een beetje witte azijn in het vakje van de wasverzachter. Gebruik een theekopje met witte azijn op een normaal gevulde wasmachine.

Witte azijn is niet enkel goed om handdoeken zachter te maken maar is ook goed voor de wasmachine zelf.

Zeepresten en andere viezigheid zoals kalkresten worden losgeweekt uit de wasmachine waardoor de wasmachine langer meegaat.

Zet het wasprogramma op 50 tot 60 graden.

Baking Soda Voor Zachte Handdoeken

Misschien ben je niet bekend met baking soda (wordt ook wel zuiveringszout genoemd) maar het is een goed middel om je handdoeken zachter te maken.

Het is te koop voor ongeveer €1,50 per pak.

Je kunt het beste baking soda gebruiken nadat je de handdoeken hebt gewassen met witte azijn. Je kunt een paar schepjes baking soda in het wasverzachter vakje stoppen en de wasmachine met de handdoeken nog een keer draaien om de handdoeken nog zachter te maken.

Zet het wasprogramma ook op 50 tot 60 graden.

Gebruik Van De Droger

De wasdroger kan er voor zorgen dat je handdoeken zachter worden. Maar als je handdoeken te vaak in de wasdroger stopt kan het juist averechts werken.

Om echt zachte handdoeken te krijgen kun je het beste deze op natuurlijke wijze laten drogen aan de waslijn om het daarna in een kort programma van de droger volledig droog en zacht te maken.

Om je handdoeken zacht te houden kun je het beste de wasdroger op een lage stand zetten zodat de vezels van de handdoek niet worden beschadigd. Sommige drogers hebben ook een speciale stand voor handdoeken.

Ballen In De Droger Voor Zachte Handdoeken

Een methode om je handdoeken weer een stukje zachter te maken is door middel van ballen. Je kunt niet alle type ballen zomaar in de droger stoppen. De bal moet natuurlijk niet de droger beschadigen.

Een bal speciaal voor de droger worden ook wel “Dryer Balls” genoemd. Je kunt drogerballen al krijgen voor €2 maar je kunt ook dryer balls krijgen voor €20.

Ophangen Van Handdoeken

Om je handdoeken goed te laten drogen is het belangrijk om niet meerdere handdoeken over elkaar te hangen. Op deze manier drogen de handdoeken niet vrij waardoor ze niet kunnen luchten.

Vooral de handdoek die onderop ligt of hangt heeft het zwaar te verduren en zal snel stijf en hard aanvoelen.

Opvouwen: Handdoeken Opbergen Zodat Ze Zachter Blijven

Ook het opvouwen en opbergen van handdoeken kan er voor zorgen dat ze harder of zachter worden. Je kunt het beste handdoeken voorzichtig opvouwen. Dus geen strakke lijnen maar op een luchtige manier.

Je kunt het beste handdoeken rechtop tegen elkaar opbergen. Zoals bij boeken.

Probeer handdoeken niet te stapelen. De onderste handdoeken zullen minder lucht krijgen waardoor ze eerder stijf en minder zacht blijven.