Radiator Ontluchten: Stappenplan En Problemen Oplossen
Buiten is het koud. Het vriest en de wind giert om het huis. Gelukkig zit jij lekker behaaglijk binnen, waar de cv lekker op 20 ℃ staat. Muren geïsoleerd, wie doet je wat.
Het kan helaas anders uitpakken, na een uur op de bank is het nog niet warm in huis en je pakt er maar een dekentje bij.
Blijft het maar koud in huis? Dan kan het zomaar zo zijn dat het de hoogste tijd is om je radiatoren te ontluchten.
Waarom je radiatoren regelmatig moet ontluchten
In de radiatoren kunnen na verloop van tijd luchtbellen ontstaan. Daardoor duurt het soms aanzienlijk langer voordat de radiatorplaten warm worden.
Dat is vervelend. Niet alleen duurt het een hele tijd voordat het lekker warm in huis is, maar je betaalt ook extra stookkosten, doordat de cv-ketel veel langer aan het werk is.
Je merkt het vaak al aan het getik van de leidingen en de radiatoren die maar voor de helft warm worden.
De luchtbellen in het systeem blokkeren namelijk voor een deel de doorstroming van het water in de cv. Is dat het geval, dan is het weer de hoogste tijd om de radiatoren te ontluchten.
Ontluchten zorgt er niet alleen voor dat je huis sneller op temperatuur is, je bespaart er ook nog eens een hoop extra energie mee.
Dat is beter voor het milieu en voor je portemonnee omdat het je een hoop onnodige stookkosten bespaart.
Wanneer moet ik mijn radiator ontluchten?
Er zijn twee manieren waarop je kunt merken dat het tijd is om de radiatoren te ontluchten:
1. Als de radiatoren en de buizen rare geluiden beginnen te maken, zoals tikken of borrelen. Dat borrelende geluid is afkomstig van luchtbelletjes die in de radiatoren zitten.
Die luchtbelletjes horen daar niet in te zitten en blokkeren de goede doorstroming van het water van de cv.
2. Als de radiator niet helemaal warm wordt. Doordat er luchtbelletjes in de radiator zitten, wordt de radiator vaak niet helemaal warm meer.
De radiator wordt dan bijvoorbeeld maar voor de helft warm, of alleen aan de bovenkant.
Omdat het verwarmingssysteem ongeveer elk jaar wel een keer ontlucht moet worden, is het verstandig om dit te doen voordat het buiten weer kouder wordt en je de verwarming weer wilt gebruiken.
Ontluchtingssleutel
Om de radiatoren te ontluchten, kan je het beste een zogenaamde ontluchtingssleutel gebruiken.
Die past precies op het nippeltje van het ontluchtingsventiel van de radiator, zodat je zonder al te veel moeite de radiatoren kunt ontluchten.
Als je zo’n ontluchtingssleuteltje niet hebt, kan je die voor een bescheiden bedrag bij de bouwmarkt aanschaffen.
Stappenplan: radiator ontluchten
Je hebt het volgende gereedschap nodig:
- Een ontluchtingssleutel;
- Een grote oude handdoek;
- Een bakje om water op te vangen;
- Wat oude kranten om op de vloer te leggen voor het geval dat er vies water ontsnapt.
Stap 1: Draai van alle radiatoren de radiatorkraan of thermostaatkraan helemaal open.
Stap 2: Schakel nu de cv in door de kamerthermostaat op de hoogste stand te zetten. Nu slaat de cv zeker aan en kunnen de luchtbelletjes zich verzamelen bij de ontluchtingsventielen.
Stap 3: Na 10, tot 15 minuten bij een grote woning, schakel je de cv weer uit. Dat doe je door de thermostaat zo laag mogelijk te zetten. Je kunt ook voor de zekerheid de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact halen. De luchtbellen zijn nu verzameld bij de ontluchtingsventielen.
Stap 4: Laat de radiatoren even afkoelen, anders komt er heet water uit tijdens het ontluchten en kan je je verbranden.
Stap 5: Als de radiatoren voldoende afgekoeld zijn, is het tijd om alle radiatorkranen of thermostaatkranen dicht te draaien.
Stap 6: Begin het ontluchten bij de radiator die het dichtst bij de cv-ketel zit en ga stapsgewijs door tot je uiteindelijk bij de radiator komt die het verste van de cv-ketel verwijderd is.
Stap 7: Plaats het bakje om water op te vangen onder het ontluchtingsventiel van de radiator. Als je wilt, kan je voor alle zekerheid de oude kranten er onder leggen, of tegen de muur zetten om eventuele spetters op te vangen.
Stap 8: Pak de oude handdoek en houd deze bij het ontluchtingsventiel, voor het geval dat het water er uit spuit.
Stap 9: Steek het ontluchtingssleuteltje in het ontluchtingsventiel. Dat kan maar op één manier, dus dat wijst zich vanzelf.
Stap 10: Draai nu het ventiel langzaam open.
Stap 11: Zodra er water uit het ventiel komt, is de lucht er uit. Zwart of bruin water is normaal. Je kunt het ventiel weer dichtdraaien met het ontluchtingssleuteltje.
Stap 12: Nadat alle radiatoren zijn ontlucht, kan je alle radiatorkranen of thermostaatkranen weer opendraaien.
Stap 13: Nu is het tijd om de cv-ketel weer op te starten door de stekker weer in het stopcontact te steken. Wacht even tot de ketel goed is opgestart, zodat je de waterdruk af kunt lezen.
Stap 14: Controleer nu de waterdruk van de cv-installatie. De druk hoort tussen de 1,5 en 2 bar te zitten.
Hopelijk is het allemaal gelukt. Is dat niet het geval, of vind je het een omslachtige klus, schakel dan de hulp van de vakman in. Die heeft voldoende kennis van zaken en komt je graag te hulp.
Nu je toch met de radiator bezig bent. Je kunt na het ontluchten je radiator schoonmaken.
Verkeerde waterdruk op je verwarmingsketel
De waterdruk moet tussen de 1,5 en 2 bar staan. Anders werkt het systeem niet goed.
Als de waterdruk lager is dan 1,5 bar, dan moet het systeem bijgevuld worden met water.
Heb je een analoge drukmeter op de verwarmingsketel, dan moet de stekker weer uit het stopcontact.
Bij een ketel met een digitale meter laat je de stekker in het stopcontact zitten om de druk steeds af te kunnen lezen tijdens het vullen. Sluit nu de cv-vulslang op de kraan aan en vul het systeem bij.
Als de waterdruk hoger is dan 2 bar, dan moet er dus wat water uit. Ga dan naar de radiator die je het laatste ontlucht hebt en laat wat water weglopen.
Waterdruk lager dan 1,5 bar: bijvullen met water.
Waterdruk hoger dan 2 bar: water laten weglopen tot het tussen de 1,5 en 2 bar zit.
Lekkende radiator oplossen
Moet je je systeem vaak bijvullen, dan kan het zijn dat je te maken hebt met een lekkende radiator.
In dat geval doe je er goed aan om de vakman erbij te halen. Die spoort de lekkage op, als je die zelf nog niet had gevonden en kan tijdig maatregelen nemen. Lekkende radiatoren kunnen gaan roesten, of roesten al en kunnen zo voor nog meer schade zorgen.
Ruisende radiator
Maakt jouw cv een ruisend of suizend geluid, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met de inwendige afstelling van de radiatoren, of bramen aan de binnenzijde van de verwarmingsbuizen.
Het is ook mogelijk dat het probleem van het vervelende bijgeluid schuilt in de afstelling van de circulatiepomp van de CV-ketel.
In dit geval kan je het beste de specialist bellen. Die kan precies uitzoeken waar het geluid vandaan komt en het voor je verhelpen.
Sommige dingen moet je gewoon niet zelf willen doen. Dat voorkomt een hoop problemen en ongemak.