Voordelig Je Huis Koeler Krijgen En Houden

Wil jij je huis koeler krijgen of lekker koel houden zonder airco?

Wij hebben 11 doeltreffende en makkelijk toepasbare tips voor je verzameld…

Huis Koeler Krijgen In Huis En In De Slaapkamer

Design en lifestyleDesign en lifestyle

1: Houd Je Ramen Overdag Dicht Om Het Binnen Koeler Te Houden

Als het buiten warmer is dan binnen, kan je de ramen beter dichthouden. Hierdoor kunnen de zonnestralen niet je kamer extra opwarmen.

2: Gooi De Ramen ‘s Avonds Open

Als het in de avond buiten koeler wordt dan is het pas slim om de ramen wijdt open te zetten. Als er niemand op de bovenste verdieping hoeft te zijn kun je het ook gerust even laten doortochten om het in huis koeler te laten worden.

3: Huis Koel Krijgen Met IJs

Voor deze tip heb je een ventilator, ijs en een kom of schaal nodig. Vul de kom of schaal met het ijs en zet deze voor een ventilator. Zet de ventilator vervolgens aan en geniet van heerlijk ijskoude lucht.

Een metalen kom is hiervoor het meest geschikt om koele lucht in de kamer te blazen.

4: Kies Energiezuinige Lampen

Standaard gloeilampen geven veel warmte af. Energiezuinige lampen, zoals spaarlampen en LED lampen stralen veel minder warmte uit waardoor je huis koeler blijft.

Deze zijn daarom een betere keuze en helpen je meteen om te besparen op je energierekening.

Laat lampen ook nooit onnodig aan staan.

5: Doe De Gordijnen Dicht Om Je Kamer Koeler Te Krijgen

Dit is wellicht niet de meest gezellige tip, maar het helpt wel. Een groot deel van de warmte in huis komt door de ramen. Doe je gordijnen of lamellen daarom dicht zodra de zon begint te schijnen. Zo houd je de warmte buiten en blijft je huis koel.

Zodra de zon wat minder fel schijnt of zodra de zon niet meer op je raam schijnt, kan je de gordijnen open doen.

Voor extra bescherming tegen de hitte, kan je voor zonwerende gordijnen kiezen of een zonnescherm aan de buitenkant van je raam.

6: Koken, Wassen En Strijken

Koken en strijken zorgt voor extra warmte in huis. Probeer strijken en koken daarom zoveel mogelijk op de koelere momenten in te plannen en/of kies voor maaltijden met een korte kooktijd.

Ook wasdrogers geven erg veel warmte af waardoor het in huis minder koel blijft.

Gebruik deze daarom zo min mogelijk en hang je was in plaats daarvan buiten te drogen. Het is immers warm, dus je kleding droogt binnen no-time.

7: Zet Elektrische Apparaten Uit Om Je Huis Koel Te Krijgen

Je huis zal hiermee niet meteen een paar graden koeler worden, maar alle kleine beetjes helpen. Zet elektrische apparaten die je niet gebruikt altijd helemaal uit en niet op stand-by.

Elektrische apparaten geven namelijk altijd wat warmte af zolang ze aan staan.

8: Nat Laken Voor Je Raam Om Je Huis Koel Te Houden

Zet je raam open, maak een groot laken nat en hang dit voor je raam. Hierdoor krijg je binnen een koel briesje wat je kamer heerlijk afkoelt.

Daarnaast wordt de warmte meer buiten gehouden omdat je de zonnestralen afschermt.

9: Blijf Beneden

Warme lucht stijgt naar boven. Hoe lager je blijft, hoe koeler het is. Als het niet lukt om heel je huis koel te houden, kan je dus het beste zo laag mogelijk blijven. Is het ’s nachts ook erg warm?

Dan kan het fijn zijn om je matras op de grond te leggen of, indien je meerdere verdiepingen hebt, beneden te slapen.

10: Planning Van De Dag Doorkomen Om Koeler De Dag Door Te Komen

In warme landen kennen zij een andere dagindeling dan hier in het noorden van Europa. Als het een periode warm of heet is kun je het beste je dag daar ook op aanpassen.

Probeer zo vroeg mogelijk op te staan om bijvoorbeeld het huishouden te doen.

Begin pas aan het begin van de avond, bijvoorbeeld om 7 uur met koken. Probeer niet te veel te doen (in huis) en houd je hoofd koel tussen 12.00 tot 16.30 aan het eind van de middag. Dit is de periode van de dag waar in het huis het meeste opwarmt.

11: Slaapkamer Koel Houden

Je slaapkamer koel houden is extra belangrijk, omdat een te warme slaapkamer je nachtrust flink kan verstoren. Met deze tips zorg je ervoor dat je ook bij hoge buitentemperaturen goed slaapt:

  • Doe je raam ’s nachts open (gebruik wel een vliegenscherm);
  • Verpak je kussen in een plastic zak en leg het kussen een uurtje in de vriezer voordat je gaat slapen;
  • Leg aan het begin van de dag een fles met water in de vriezer. Leg de fles bevroren water ’s avonds kort voordat je gaat slapen in bed met een handdoek eromheen;
  • Vermijd fleece en flanellen pyjama’s en dekens. Kies in plaats daarvan voor satijn, zijde of katoen;
  • Hang je dekens overdag in de koelste ruimte van het huis;
  • Kies voor bedtextiel (overtrek, kussensloop) van katoen. Deze ademt beter dan synthetische stoffen.

Tips Om Zelf Koeler Te Blijven In Huis

Naast de tips voor het huis zelf kun je ook je eigen lichaam koeler krijgen. Zo kun je beter door een hete dag komen en ‘s nachts lekker slapen tijdens een klamme nacht.

  • Denk niet te veel aan de warmte. Als je namelijk steeds tegen jezelf gaat zeggen dat het zó warm is ga je er op focussen waardoor je het nog warmer krijgt. En je wilt het juist koeler hebben;
  • Beperk de inname van cafeïne (het drinken van koffie). Als je namelijk koffie drinkt word je hartslag hoger waardoor je het warmer krijgt.

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten