Verhuizen

Verhuizen naar Duitsland

Ben je van plan om naar Duitsland te verhuizen? Dan zal je voorafgaand aan je vertrek een flink aantal zaken moeten regelen. Het is dan ook belangrijk om je hier goed op voor te bereiden zodat alles goed geregeld is op het moment dat je definitief vertrekt.

In dit artikel zetten we voor je op een rijtje wat je allemaal moet regelen voor je emigratie naar Duitsland.

Zo kun je stap voor stap alle maatregelen treffen en voorkom je dat je zaken vergeet.

Uitschrijven in Nederland

Sta je op het punt om te gaan verhuizen dan moet je je in Nederland laten uitschrijven. Dit kun je doen vanaf 5 dagen voor je vertrek.

Je kunt dit persoonlijk regelen bij de balie van het gemeentehuis of je kunt een schriftelijk verzoek tot uitschrijving indienen.

Je ontvangt dan beide keren een bewijs van uitschrijving.

Inschrijven bij gemeente in Duitsland

Bij vestiging in Duitsland moet je je inschrijven bij de Duitse gemeente waar je onder valt. Dit moet in ieder geval binnen 8 dagen na vestiging gebeuren.

Paspoort

Wanneer je naar Duitsland emigreert, blijft je Nederlandse paspoort gewoon geldig. Op het moment dat je paspoort zijn vervaldatum nadert, kun je je Nederlandse paspoort alleen laten verlengen bij het Nederlandse consulaat in Duitsland.

Deze vind je in München, Berlijn en Düsseldorf. Noteer dus zorgvuldig de vervaldata van alle reisdocumenten, zodat je deze ruim op tijd kunt verlengen.

Auto in Duitsland

Wil je je auto mee laten verhuizen naar Duitsland dat is dit uiteraard mogelijk. Je bent dan wel verplicht de auto binnen 12 maanden na verhuizing aan te melden voor registratie in Duitsland.

Hoe lang je precies de tijd hebt om je auto aan te melden in Duitsland hangt af van hoelang je Nederlandse verzekeraar de auto na emigratie nog blijft verzekeren. Het is dus belangrijk om dit na te vragen.

Een in Nederland geregistreerde auto wordt door een Duitse verzekeraar namelijk niet geaccepteerd.

Wegenbelasting (KFZ-Steuer) in Duitsland

In Duitsland geldt: de vervuiler betaalt. De wegenbelasting in Duitsland heet KFZ-Steuer en deze ligt een stuk lager dan onze Nederlandse wegenbelasting.

De hoogte van de Duitse wegenbelasting is afhankelijk van de soort brandstof (diesel wordt zwaarder belast dan benzine), cilinderinhoud en CO2 uitstoot van de auto.

De Nederlandse wegenbelasting is gebaseerd op gewicht in plaats van uitstoot. In Duitsland wordt het rijden in een zuinige auto via de wegenbelasting dus beloond.

Rijbewijs

Je Nederlandse rijbewijs blijft gewoon geldig in Duitsland. Is je Nederlandse rijbewijs bijna verlopen, dan is het alleen niet mogelijk om een nieuw Nederlands rijbewijs aan te vragen.

Je dient dan een nieuw rijbewijs in Duitsland aan te vragen.

Rijbewijs verlengen in Duitsland

Is je rijbewijs aan verlenging toe dan zijn de volgende zaken handig om te weten:

  • Informeer tijdig voor het verlopen van je rijbewijs waar je het nieuwe rijbewijs aan moet vragen. Rijbewijzen in Duitsland worden uitgegeven door de Führerscheinstelle van het Strassenverkehrsamt.
  • Afhankelijk van waar je woont in Duitsland moet je het rijbewijs direct aanvragen bij het Strassenverkehrsamt of bij de gemeente waar je woont. Het nieuwe rijbewijs moet altijd worden opgehaald bij het Strassenverkehrsamt.
  • Houd rekening met een uitgiftetermijn van ongeveer 3 weken. Heb je na deze 3 weken nog geen brief ontvangen dat je rijbewijs kan worden opgehaald, dan is het verstandig om even te informeren bij het Strassenverkehrsamt.
  • Je Nederlandse rijbewijs wordt ingenomen en teruggestuurd naar de RDW in Nederland.

WA verzekering auto

Net als in Nederland ben je in Duitsland verplicht om een WA-verzekering voor je auto af te sluiten. In Duitsland heet de WA-verzekering voor de auto een Kfz-Haftplichtversicherung. Het kent een minimaal toegestane dekking.

Let op, in de praktijk kan een schadeclaim veel hoger uitvallen dan deze minimale dekking. Je kunt je relatief goedkoop verzekeren voor een hogere dekking.
Verder heb je in Duitsland nog de uitgebreidere autoverzekeringen:

  • Teilkaskoversicherung (Beperkt Casco). Deze dekt de schades die niet door fout rijgedrag zijn ontstaan zoals: diefstal, joyriding, brand, ruitbreuk, aanrijdingen met wild etc.
  • Vollkaskoversicherung (Volledig Casco of All Risk). Net als in Nederland wordt de schade gedekt ongeacht of je deze wel of niet zelf veroorzaakt hebt.

Verplichte verzekeringen

In Duitsland gelden de volgende verplichte verzekeringen:

Ziektekostenverzekering: Je dient een Duitse ziektekostenverzekering af te sluiten wanneer je in Duitsland woont en werkt.

Let op, woon je in Duitsland maar werk je in Nederland dan moet je in Nederland een zorgverzekering afsluiten. De zorg ontvang je dan in de regel wel vanuit Duitsland.

In Duitsland hebben ze twee soorten ziektekostenverzekeringen:

Ziekenfonds: Het ziekenfonds is door de overheid in het leven geroepen en is verplicht voor werknemers, studenten, stagiaires, gepensioneerden en werklozen met een uitkering.

Particuliere verzekering: Deze verzekering biedt vaak extra dekkingen zoals verblijf in een privékliniek en het gebruik van alternatieve geneeswijzen.

Je betaalt hier echter ook aanzienlijk meer premie voor dan voor het ziekenfonds.

Opstalverzekering en inboedelverzekering: Net als in Nederland kennen ze ook in Duitsland de opstalverzekering (Gebäudeversicherung) en de inboedelverzekering (Hausratversicherung).

De opstalverzekering is verplicht en wordt – anders dan in Nederland – in principe overgenomen van de verkoper van het huis.

De waarde van de inboedel wordt bepaald aan de hand van het aantal vierkante meters woonoppervlakte van de woning. De dekking omvat zaken als: brandschade, waterschade, inbraak, vandalisme en storm- en hagelschade. Zelf ben je verantwoordelijk voor een correcte opgave van de waarde, zodat onderverzekering wordt voorkomen.

Aansprakelijkheidsverzekering: De zogenaamde Haftpflichtversicherung wordt doorgaans voor particulieren afgesloten. Ze zijn er echter ook voor bepaalde beroepsgroepen, sporten en dierhouderij. Het beschermt de verzekerde tegen het risico van aansprakelijkheid.

Optionele verzekeringen

Daarnaast zijn er nog de verzekeringen die weliswaar niet wettelijk verplicht zijn, maar wel verstandig zijn om af te sluiten:

Rechtsbijstandverzekering: In Duitsland kun je sneller en voor grotere bedragen aansprakelijk gesteld worden dan in Nederland wanneer je een geschil krijgt of iemand anders schade berokkent.

Ook komen geschillen vaker voor het gerecht.

De Rechtsschutzversicherung dekt de kosten voor juridische hulp.

Huisdierenverzekering: Heb je huisdieren? Dan is het mogelijk om hiervoor een huisdierenverzekering af te sluiten. Zo ben je verzekerd voor eventuele medische hulp van een dierenarts. Honden en paarden moeten apart worden verzekerd.

Post laten doorsturen naar Duitsland

Het kan uiteraard voorkomen dat op het moment dat je in Duitsland bent komen te wonen, je adreswijziging nog niet door alle instanties is verwerkt. Hierdoor kan er nog post bezorgd worden op je vorige adres in Nederland.

PostNL biedt hiervoor de mogelijkheid om voor enige tijd je post door te laten sturen naar je nieuwe adres in Duitsland. Dit dien je dan wel bij PostNL aan te geven. Hiervoor betaal je een vergoeding per week. Zo mis je geen belangrijke post.

Huis kopen in Duitsland

In Duitsland kun je vaak een stuk voordeliger een huis kopen dan in Nederland. Sterker nog, dit is voor veel mensen een belangrijke reden om naar Duitsland te emigreren.

Droom je van een mooi vrijstaand huis met een groot perceel grond erbij, dan is dit vaak in Duitsland nog wel te realiseren. Daarnaast staan de Duitse huizen ook als solide en degelijk bekend.

Huren is echter in verhouding met het kopen van een huis een stuk duurder.

Cultuur in Duitsland

Voordat je gaat emigreren is het verstandig om je alvast wat te verdiepen in de Duitse cultuur die wel wat verschilt van de Nederlandse.

Goed om te weten is dat Duitsers wat formeler met elkaar omgaan. Ze spreken elkaar minder snel aan met je en jij, zoals wij in Nederland al snel doen.

Ook hechten Duitsers veel waarde aan de scheiding tussen werk en privé. Duitsers zijn bovendien stipte mensen die doorgaans op tijd komen en zich aan gemaakte afspraken houden.

In hun vrije tijd houden Duitsers van lekker eten en samen een biertje drinken. Daarnaast gaan ze graag op vakantie en tref je ze vaak aan in het buitenland.

Naast hard werken, houden ze dus zeker ook van het goede leven.

Verhuizen naar Duitsland? Vraag offertes op bij verhuisbedrijven

Heb je de stap genomen om naar Duitsland te emigreren? Voor het verhuizen van je spullen zal je waarschijnlijk een verhuisbedrijf in moeten huren.

Vraag daarom ruimschoots voor vertrek offertes op bij diverse verhuisbedrijven. Zo kun je een goede vergelijking maken en op basis hiervan een weloverwogen keuze maken.