Verhuizen naar Duitsland (Checklist)

Ben je van plan om naar Duitsland te verhuizen? Dan zal je voorafgaand aan je vertrek een flink aantal zaken moeten regelen. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden voor je definitieve vertrekt.

In dit artikel zetten we voor je op een rijtje wat geregeld moet worden voor je emigratie naar Duitsland.

Verhuisbedrijf offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Uitschrijven in Nederland

Sta je op het punt om te gaan verhuizen? Dan moet je je in Nederland laten uitschrijven. Dit kun je doen vanaf 5 dagen voor je vertrek.

Je kunt dit persoonlijk regelen bij de balie van het gemeentehuis of je kunt een schriftelijk verzoek tot uitschrijving indienen.

Je ontvangt dan beide keren een bewijs van uitschrijving.

Inschrijven bij de gemeente in Duitsland

Bij vestiging in Duitsland moet je je inschrijven bij de Duitse gemeente waar je onder valt. Dit moet in ieder geval binnen 8 dagen na vestiging gebeuren.

Paspoort

Wanneer je naar Duitsland emigreert, blijft je Nederlandse paspoort gewoon geldig. Op het moment dat je paspoort zijn vervaldatum nadert, kun je je Nederlandse paspoort alleen laten verlengen bij het Nederlandse consulaat in Duitsland.

Deze vind je in München, Berlijn en Düsseldorf. Noteer dus zorgvuldig de vervaldata van alle reisdocumenten, zodat je deze ruim op tijd kunt verlengen.

Begin op tijd met het regelen van de internationale verhuizing. Vraag advies aan verhuisbedrijven. Vraag hier in één keer meerder verhuisoffertes aan.

Auto in Duitsland

Wil je je auto mee laten verhuizen naar Duitsland? Je bent dan wel verplicht de auto binnen 12 maanden na verhuizing aan te melden voor registratie in Duitsland.

Hoe lang je precies de tijd hebt om je auto aan te melden in Duitsland hangt af van hoelang je Nederlandse verzekeraar de auto na emigratie nog blijft verzekeren. Het is dus belangrijk om dit na te vragen.

Een in Nederland geregistreerde auto wordt door een Duitse verzekeraar namelijk niet geaccepteerd.

Wegenbelasting (KFZ-Steuer) in Duitsland

In Duitsland geldt: de vervuiler betaalt. De wegenbelasting in Duitsland heet KFZ-Steuer en deze ligt een stuk lager dan onze Nederlandse wegenbelasting.

De hoogte van de Duitse wegenbelasting is afhankelijk van de soort brandstof (diesel wordt zwaarder belast dan benzine), cilinderinhoud en CO2 uitstoot van de auto.

De Nederlandse wegenbelasting is gebaseerd op gewicht in plaats van uitstoot. In Duitsland wordt het rijden in een zuinige auto via de wegenbelasting dus beloond.

Rijbewijs

Je Nederlandse rijbewijs blijft gewoon geldig in Duitsland. Is je Nederlandse rijbewijs bijna verlopen, dan is het alleen niet mogelijk om een nieuw Nederlands rijbewijs aan te vragen.

Je dient dan een nieuw rijbewijs in Duitsland aan te vragen.

Rijbewijs in Duitsland

Bron foto: autobild.de/artikel/eu-fuehrerschein-3733428.html

Rijbewijs verlengen in Duitsland

Is je rijbewijs aan verlenging toe, dan zijn de volgende zaken handig om te weten:

 • Informeer tijdig voor het verlopen van je rijbewijs waar je het nieuwe rijbewijs aan moet vragen. Rijbewijzen in Duitsland worden uitgegeven door de Führerscheinstelle van het Strassenverkehrsamt.
 • Afhankelijk van waar je woont in Duitsland moet je het rijbewijs direct aanvragen bij het Strassenverkehrsamt of bij de gemeente waar je woont. Het nieuwe rijbewijs moet altijd worden opgehaald bij het Strassenverkehrsamt.
 • Houd rekening met een uitgiftetermijn van ongeveer 3 weken. Heb je na deze 3 weken nog geen brief ontvangen dat je rijbewijs kan worden opgehaald, dan is het verstandig om even te informeren bij het Strassenverkehrsamt.
 • Je Nederlandse rijbewijs wordt ingenomen en teruggestuurd naar de RDW in Nederland.

WA verzekering auto

Net als in Nederland ben je in Duitsland verplicht om een WA-verzekering voor je auto af te sluiten. In Duitsland heet de WA-verzekering voor de auto een Kfz-Haftplichtversicherung. Het kent een minimaal toegestane dekking.

Let op, in de praktijk kan een schadeclaim veel hoger uitvallen dan deze minimale dekking. Je kunt je relatief goedkoop verzekeren voor een hogere dekking.

Verder heb je in Duitsland nog de uitgebreidere autoverzekeringen:

 • Teilkaskoversicherung (Beperkt Casco). Deze dekt de schades die niet door fout rijgedrag zijn ontstaan zoals: diefstal, joyriding, brand, ruitbreuk, aanrijdingen met wild etc.
 • Vollkaskoversicherung (Volledig Casco of All Risk). Net als in Nederland wordt de schade gedekt ongeacht of je deze wel of niet zelf veroorzaakt hebt.

Ga goed voorbereid op weg naar Duitsland. Vraag advies aan internationaal verhuisbedrijf. Vraag hier gratis verhuisoffertes aan.

Verplichte verzekeringen

In Duitsland gelden de volgende verplichte verzekeringen.

Ziektekostenverzekering: Je dient een Duitse zorgverzekering af te sluiten wanneer je in Duitsland woont en werkt.

Let op, woon je in Duitsland maar werk je in Nederland dan moet je in Nederland een zorgverzekering afsluiten. De zorg ontvang je dan in de regel wel vanuit Duitsland.

In Duitsland hebben ze twee soorten ziektekostenverzekeringen:

Ziekenfonds: Het ziekenfonds is door de overheid in het leven geroepen en is verplicht voor werknemers, studenten, stagiaires, gepensioneerden en werklozen met een uitkering.

Particuliere verzekering: Deze verzekering biedt vaak extra dekkingen zoals verblijf in een privékliniek en het gebruik van alternatieve geneeswijzen.

Je betaalt hier echter ook aanzienlijk meer premie voor dan voor het ziekenfonds.

Opstalverzekering en inboedelverzekering: Net als in Nederland kennen ze ook in Duitsland de opstalverzekering (Gebäudeversicherung) en de inboedelverzekering (Hausratversicherung).

De opstalverzekering is verplicht en wordt – anders dan in Nederland – in principe overgenomen van de verkoper van het huis.

De waarde van de inboedel wordt bepaald aan de hand van het aantal vierkante meters woonoppervlakte van de woning. De dekking omvat zaken als:

 • brandschade
 • waterschade
 • inbraak
 • vandalisme
 • en storm- en hagelschade.

Zelf ben je verantwoordelijk voor een correcte opgave van de waarde, zodat onderverzekering wordt voorkomen.

Aansprakelijkheidsverzekering: De zogenaamde Haftpflichtversicherung wordt doorgaans voor particulieren afgesloten. Ze zijn er echter ook voor bepaalde beroepsgroepen, sporten en dierhouderij. Het beschermt de verzekerde tegen het risico van aansprakelijkheid.

Optionele verzekeringen

Daarnaast zijn er nog de verzekeringen die weliswaar niet wettelijk verplicht zijn, maar wel verstandig zijn om af te sluiten…

Rechtsbijstandverzekering: In Duitsland kun je sneller en voor grotere bedragen aansprakelijk gesteld worden dan in Nederland wanneer je een geschil krijgt of iemand anders schade berokkent.

Ook komen geschillen vaker voor het gerecht.

De Rechtsschutzversicherung dekt de kosten voor juridische hulp.

Huisdierenverzekering: Heb je huisdieren? Dan is het mogelijk om hiervoor een huisdierenverzekering af te sluiten.

Zo ben je verzekerd voor eventuele medische hulp van een dierenarts. Honden en paarden moeten apart worden verzekerd.

Post laten doorsturen naar Duitsland

Het kan uiteraard voorkomen dat op het moment dat je in Duitsland bent komen te wonen, je adreswijziging nog niet door alle instanties is verwerkt. Hierdoor kan er nog post bezorgd worden op je vorige adres in Nederland.

PostNL biedt hiervoor de mogelijkheid om voor enige tijd je post door te laten sturen naar je nieuwe adres in Duitsland.

Dit dien je dan wel bij PostNL aan te geven. Hiervoor betaal je een vergoeding per week. Zo mis je geen belangrijke post.

Huis kopen in Duitsland

In Duitsland kun je vaak een stuk voordeliger een huis kopen dan in Nederland. Sterker nog, dit is voor veel mensen een belangrijke reden om naar Duitsland te emigreren.

Droom je van een mooi vrijstaand huis met een groot perceel grond erbij, dan is dit vaak in Duitsland nog wel te realiseren. Daarnaast staan de Duitse huizen ook als solide en degelijk bekend.

Huren is echter in verhouding met het kopen van een huis een stuk duurder.

Verhuizen naar een vrijstaand huis in Duitsland

Bron foto: brenner-immo.de

Cultuur in Duitsland

Voordat je gaat emigreren is het verstandig om je alvast wat te verdiepen in de Duitse cultuur die wel wat verschilt van de Nederlandse.

Goed om te weten is dat Duitsers wat formeler met elkaar omgaan. Ze spreken elkaar minder snel aan met je en jij, zoals wij in Nederland al snel doen.

Ook hechten Duitsers veel waarde aan de scheiding tussen werk en privé. Duitsers zijn bovendien stipte mensen die doorgaans op tijd komen en zich aan gemaakte afspraken houden.

In hun vrije tijd houden Duitsers van lekker eten en samen een biertje drinken. Daarnaast gaan ze graag op vakantie en tref je Duitsers vaak aan in het buitenland.

Naast hard werken, houden ze dus zeker ook van het goede leven.

Wil je graag Nederlands kunnen spreken, maar niet wonen in Nederland? Dan is het wellicht een idee om naar Vlaanderen te verhuizen.

Wat kost een verhuizing naar Duitsland?

Een verhuizing naar Duitsland kun je het beste (voor een deel) uitbesteden aan een verhuisbedrijf welke ervaring heeft met internationale verhuizingen. Zo worden je spullen verzekerd van je oude adres naar je nieuwe woning in Duitsland gebracht.

Een verhuizing naar Duitsland kost gemiddeld €2.100.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor een verhuizing naar Duitsland. Deze bedragen zijn inclusief btw.

Gemiddelde kosten
1-persoons huishouden €1.500
2 persoons huishouden €2.000
3 persoons huishouden €2.800

De gemiddelde kosten zijn afhankelijk van het aantal kilometer. De afstand tussen Amsterdam en Düsseldorf is 225 kilometer. Terwijl Amsterdam naar Dresden wel 757 kilometer is. Een verhuizing naar Dresden is logischerwijs duurder dan naar Düsseldorf.

Wil je graag weten wat je precies kwijt bent aan de verhuizing? Vraag hier gratis offertes aan verhuisbedrijven.

Zelf naar Duitsland verhuizen

Je kunt ook voor het grootste gedeelte je verhuizing uitvoeren en enkel een verhuisbus huren. Hierdoor bespaar je flink op de kosten maar zijn je spullen wel onverzekerd.

Hier lees je meer over de kosten van het huren van verhuisbus.

Verhuizen naar Duitsland? Vraag offertes op bij verhuisbedrijven

Heb je de stap genomen om naar Duitsland te emigreren? Voor het verhuizen van je spullen zal je waarschijnlijk een verhuisbedrijf in moeten huren.

Vraag daarom ruimschoots voor vertrek offertes op bij meerdere verhuisbedrijven. Zo kun je een goede vergelijking maken. Vraag hier gratis en vrijblijvend verhuisoffertes aan.

Vergelijkbare berichten