Verhuizen naar België vanuit Nederland

Ben je van plan om te verhuizen naar België? Het lijkt niet zo’n grote stap. België grenst aan ons eigen land en je kunt je er redden met Nederlands in Vlaanderen.

Toch zijn er natuurlijk best wat praktische zaken die je vooraf moet regelen voor een verhuizing naar België. Het blijft tenslotte emigreren, dus voor je definitieve vertrek zal je de nodige maatregelen moeten treffen.

In dit artikel lees je wat je vooraf allemaal moet regelen en wat je kunt verwachten wanneer je eenmaal in België bent gevestigd.

Verhuisbedrijf offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Auto overbrengen naar België

Waarschijnlijk neem je één of misschien wel meerde auto’s mee naar je nieuwe woonplaats in België. Deze auto moet hier dan wel geregistreerd worden.

Vanaf de datum dat je bent ingeschreven in België heb je nog zes maanden de tijd om je auto in België te registreren.

De uitvoer van je auto regel je bij de RDW. Voor het invoeren van de auto moet je de auto in België:

Autoverzekering in België

Je kunt hierbij kiezen uit:

BA autoverzekering: autoverzekering met de standaard dekking, waarbij BA staat voor burgerlijke aansprakelijkheid.

Omniumverzekering auto: aanvullende autoverzekering die dekking biedt tegen bijvoorbeeld brand, diefstal, glasbreuk en natuurkrachten.

Rijbewijs

Totdat je Nederlandse rijbewijs verlopen is, kun je hiermee blijven rijden. Daarna kun je je rijbewijs bij de Belgische gemeente waar je woont laten verlengen. Je krijgt dan een Belgisch rijbewijs dat in heel Europa geldig is.

Hulp van een verhuizer

Ben je van plan om van Nederland naar België te verhuizen? Vraag advies aan een verhuisbedrijf over een internationale verhuizing. Vraag hier offertes aan bij verhuisbedrijven.

Auto in België

Bron foto: olavsplates.com/belgium.html

Verzekeringen in België

Een aantal verzekeringen zijn wettelijk verplicht:

BA autoverzekering: BA motorrijtuigenverzekering voor je brommer, motor of ander motorvoertuig.

Arbeidsongevallenverzekering: doe je af en toe een beroep op hulp (in België huispersoneel genoemd) zoals een schoonmaakster, kinderoppas of een tuinman? Dan beschermt deze verzekering je personeel tegen ongevallen.

Verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel slim om af te sluiten

Verzekeringen die niet wettelijk verplicht zijn:

BA familiale: Deze verzekering dekt de schade die aan derden wordt toegebracht door gezinsleden onder hetzelfde dak.

Hospitalisatieverzekering: Deze verzekering vergoedt de kosten voor een ziekenhuisopname.

De ziektekostenverzekering dekt namelijk niet de volledige kosten hiervan. Een (onverwachte ) ziekenhuisopname kan zonder deze verzekering flink in de papieren lopen.

Rechtsbijstandverzekering: Net als in Nederland kan het verstandig zijn om je te verzekeren voor de kosten van rechtsbijstand wanneer je bijvoorbeeld verwikkeld raakt in een juridisch conflict.

De zogenaamde contractueel verplichte verzekeringen: Ook deze verzekeringen zijn niet wettelijk verplicht maar kunnen wel door het sluiten van een contract verplicht worden gesteld. Denk hierbij aan:

  • Brandverzekering: Deze is bijvoorbeeld verplicht bij het afsluiten van een huurcontract. Word je aansprakelijk gesteld voor brand of schade aan de huurwoning dan is deze veelal gedekt.
  • Schuldsaldoverzekering: Sluit je een lening af voor het kopen van je huis dan kan de kredietverstrekker eisen dat je een schuldsaldoverzekering afsluit. Dit biedt de kredietverstrekker de zekerheid dat mocht jij of je partner komen te overlijden het resterende bedrag wordt voldaan.

Zorgverzekering in België

De zorgverzekeringen in België zijn vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.

Is jouw Nederlandse zorgverzekering geldig in de hele EU dan hoef je op zich geen Belgische zorgverzekering te nemen, maar financieel gezien kan dit wel een stuk aantrekkelijker zijn.

Paspoort

Verhuis je naar België dan blijf je gewoon je Nederlandse paspoort behouden. Op het moment dat deze is verlopen moet je naar het Nederlandse consulaat in Antwerpen om deze te laten vernieuwen.

Woon je minimaal vijf jaar in België? Dan is het ook mogelijk om je tot Belg te laten naturaliseren en krijg je een Belgisch paspoort.

Belgisch paspoort nadat je bent verhuisd

Met kinderen naar België verhuizen

Verhuis je met kinderen naar België dan zijn er nog een aantal zaken waar je mee te maken krijgt.

Belgisch onderwijs: In dat geval gaan je kinderen dus naar een Belgische school. In België gaan kinderen al vanaf tweeënhalf jaar naar school.

In Nederland is dat met vier jaar een stuk later. Net als in Nederland zijn de kosten voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs gratis. (Afgezien van de vrijwillige bijdrage en aanvullende kosten).

Financiële regelingen: In Nederland heb je te maken met verschillende tegemoetkomingen voor kinderen zoals: kinderbijslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. In België is er alleen de kinderbijslag.

België versus Nederland: wat zijn de verschillen?

Kijken we naar de kosten van een aantal praktische zaken, bijvoorbeeld op het gebied van wonen, dan ben je voor het één in Nederland meer kwijt en betaal je voor het andere juist weer meer in België.

Woningmarkt: Voor een koopwoning betaal je in België een stuk minder dan in Nederland. Je kan er voor relatief weinig geld een leuk optrekje met grond kopen.

Hier staat tegenover dat ze in België geen hypotheekrenteaftrek kennen en dat je voor alle overdrachtskosten bij de aankoop nog eens zo’n 15 tot 20% van de aankoopprijs moet betalen.

Ook ben je in België 21% btw verschuldigd op de aankoop van een woning. Vaak ben je ondanks dit, toch vaak nog goedkoper uit.

Ook de huren zijn in België een stuk lager dan die in Nederland.

Ga ook voordeliger wonen in Vlaanderen of Wallonië. Vraag hier gratis offertes aan voor een soepele verhuizing.

Internet: Voor de kosten van internet in België ben je een stuk duurder uit. In Nederland hebben we inmiddels geen datalimiet meer, in België bestaat het echter nog wel.

En wanneer je onbeperkt internet wilt dan betaal je hier in België een fors bedrag voor. Mobiel internet is in beide landen wel ongeveer even duur. Maar vooral in de kleine dorpjes is de verbinding in België niet erg goed, zodat je hier niet altijd profijt van hebt.

Gas, water en licht: Verhuis je naar België, dan zal je ontdekken dat je voor je energiekosten een stuk minder hoeft te betalen.

Doordat we in Nederland een hoog bedrag aan energiebelasting en btw betalen, liggen de Nederlandse stroom- en gasprijzen ver boven het Europees gemiddelde.

Boodschappen: Kijk je naar de prijzen van de dagelijkse boodschappen dan ben je in België duurder uit.

Ga je niet zover over de grens met Nederland wonen dan kan het de moeite waard zijn om de boodschappen in Nederland te doen.

Waarom zou je naar België verhuizen?

Een van de redenen om naar België te verhuizen is voor veel mensen toch de aantrekkelijke bourgondische levensstijl van onze zuiderburen. De Belgische bevolking staat bekend als een vriendelijk en gemoedelijk volkje dat volop van het leven geniet.

Koken is iets waar alle tijd voor wordt genomen net als voor het eten zelf. De supermarkten zijn ruim gesorteerd. En als je geen zin hebt om te koken dan kun je kiezen uit heel veel goede restaurants.

Verder staat België natuurlijk bekend om zijn vele soorten lekker Belgisch bier. Je vindt er volop gezellige biercafés waar je ze kunt proeven. Verder zijn er de wereldberoemde Vlaamse frieten.

En niet te vergeten de Belgische bonbons (pralines).

Ook genieten van een bourgondisch leven? Vraag hier gratis verhuisoffertes aan.

Cultuur in België

België is op te delen in twee regio’s: Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen wordt Vlaams gesproken wat voor ons Nederlanders goed verstaanbaar is, in Wallonië spreekt men de Franse taal.

Ook in Brussel wordt er veel Frans gesproken. Ga je verhuizen naar het zuidelijke deel van België dan is het wel verstandig dat je de Franse taal beheerst of deze in ieder geval snel gaat leren.

Sport vormt een heel belangrijk onderdeel van de Belgische samenleving. De Rode Duivels, het Belgisch voetbalelftal is de nationale trots. Verder is ook het wielrennen een erg populaire sport.

Verschil in omgangsvormen

In Nederland is het normaal om zonder omwegen te zeggen wat we vinden. In België vindt men deze rechtstreekse manier van communiceren eerder onbeschoft.

Belgen houden hun mening liever voor zich en reageren vaak op een beleefde en beheerste manier.

Wellicht is Duitsland of Spanje ook interessant om naar te emigreren. Lees hier meer over het verhuizen naar Duitsland. En hier meer over een verhuizing naar Spanje.

Wat kost een verhuizing naar België?

Een verhuizing naar België kost gemiddeld €1.180 inclusief btw. 

Deze kosten kunnen lager of hoger uitvallen door de extra diensten die je juist wel of niet afneemt.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten per huishouden.

Gemiddelde kosten
1-persoons huishouden €800
2 persoons huishouden €1.150
3 persoons huishouden €1.600

Zelf doen of uitbesteden?

Heb je hulp nodig met het (de)monteren van meubels, het inladen en vervoeren? Dan is het slim om een verhuisbedrijf in te schakelen. Deze services kosten natuurlijk extra geld. Wil je weten wat het jou precies kost om te verhuizen naar België? Vraag hier gratis verhuisoffertes aan.

Je kunt ook zelf je verhuizing uitvoeren en bijvoorbeeld een verhuisbus huren voor het vervoer.

Lees hier meer over wat een verhuizing kost. Zowel in eigen beheer als het uitbesteden van de verhuizing.

Verhuizen naar België? Vraag offertes aan bij verhuisbedrijven

Ga je over niet al te lange tijd verhuizen naar België? Het is verstandig om bij verschillende verhuisbedrijven offertes aan te vragen. De kosten voor het inhuren van een verhuisbedrijf kunnen per bedrijf nog behoorlijk van elkaar verschillen.

Neem daarom ruimschoots voor je vertrek contact op met een aantal verhuisbedrijven. Zo kun je mogelijk nog wat besparen op de verhuiskosten.

Vraag hieronder gratis + vrijblijvend offertes aan bij verhuisbedrijven.

Vergelijkbare berichten