Vloer Dweilen

Het is prettig om gladde vloeren in je huis te hebben. Ze laten zich namelijk eenvoudig reinigen. Even met de stofzuiger of met de mop en klaar is kees! Of niet, natuurlijk. Soms is het een ondankbaar werk om de vloer te dweilen.

Dan ben je klaar en de vloer ziet er gewoon niet schoon uit. Daarom hebben wij in dit artikel voor iedereen die een hekel aan dubbel werk heeft, een compleet stappenplan voor het dweilen van gladde vloeren.

Vloer dweilen: stap-voor-stap streeploos schoon

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Schoonmaakmiddelen Bij Het Dweilen Van Je Vloer

Je kunt met een allesreiniger vaak prima een vloer schoonmaken. Maar er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor laminaat of hout of alle soorten vloeren.

Niet alle soorten schoonmaakmiddelen mogen gebruikt worden op elk soort vloer.. Lees hieronder verder om jouw type vloer op de juiste manier schoon te krijgen.

Alternatieve Schoonmaakmiddelen Om Je Vloer Mee Te Dweilen

Er zijn een aantal schoonmaakmiddelen die je waarschijnlijk al in huis hebt. En het is geen alles-reiniger.

Hieronder een lijstje met alternatieve middelen die wij gebruiken in deze gids:

Schoonmaakazijn (persoonlijke favoriet);
Babyshampoo;
Wasverzachter;
Glassex.

Laminaatvloer Dweilen

Een laminaatvloer kan tegen verschillende soorten schoonmaakmiddelen om mee te dweilen.

Een laminaatvloer kun je schoonmaken met babyshampoo of azijn samen met heet water.

Er zijn ook enkele speciale laminaat schookmaakmiddelen. Hieronder twee voorbeelden:

Houten Vloer Dweilen

Een houten vloer dweilen kan wat lastiger zijn om te dweilen omdat je niet op alle soorten houten vloeren zomaar alle soorten allesreiniger kunt gebruiken.

Let Op!: Gebruik liever geen schoonmaakazijn om je houten vloer mee te dweilen. Hierdoor kan het dof worden.

Als je houten vloer behandelt is met olie kun je deze het beste schoonmaken met een speciale houten vloeren reiniger zoals de twee onderstaande schoonmaakproducten:

Wasverzachter

Voeg een scheutje wasverzachter aan heet water toe te voegen en hier de vloer mee te dweilen.

Wij raden je niet aan om je houten vloer hier mee te dweilen.

Met Glassex Dweilen

Zelf hebben wij dit nog niet geprobeerd. Maar het schijnt dat je vloer streeploos schoon wordt als je een scheutje glassex toevoegt aan het warm water.

Gebruik dit niet op een houten vloer.

Streeploos Dweilen: Gebruik Niet Te Veel Schoonmaakmiddelen

Maar zonder glassex kun je de kans op strepen ook verminderen op een andere manier.

Om niet te veel strepen na het dweilen op je vloer te zien kun je het beste niet te veel schoonmaakmiddel gebruiken.

Hou altijd de hoeveelheid aan die op de verpakking staat, en het liefst nog een klein beetje minder.

Dit is belangrijk als je je houten vloer, laminaat of PVC gaat schoonmaken.

Benodigdheden Om Beter Te Dweilen

Je hebt de volgende producten en materialen nodig om aan de slag te gaan.

  • Mop;
  • Emmer;
  • Vloerreiniger of allesreiniger geschikt voor jouw type vloer;
  • Azijn, wasverzachter, glassex voor een laminaatvloer;
  • Wringer, vaak ingebouwd in de emmer of de mop zelf;
  • Heet water.
  • Aan de slag!

Stap 1: Spullen Opzij Voordat Je Gaat Dweilen

Maak de vloer die je wilt gaan dweilen zo ver mogelijk leeg. Voorwerpen die op de vloer staan die ook schoongemaakt moeten worden, laat je nog even staan.

Voordat je begint, maak eerst deze voorwerpen schoon en als je in de keuken gaat dweilen, begin dan met het aanrechtblad schoon te maken. Je werkt dus altijd van boven naar onder.

Stap 2: Stofzuigen En Stoffen

Veeg nu de vloer aan, of pak de stofzuiger even. Misschien denk je dat dat niet hoeft, maar met dweilen krijg je haren, stof en kruimels praktisch niet opgenomen. Je schuift het dan alleen maar heen en weer.

Daarbij komt ook nog eens dat als er bijvoorbeeld scherven in je mop komen, deze voor lelijke krassen op je vloer kunnen zorgen.

Stap 3: Vul De Emmer Met Schoonmaakmiddel

Vul een emmer met heet water en een scheutje van jouw favoriete schoonmaakmiddel.

Als je in plaats van schoonmaakmiddel glasreiniger of witte azijn gebruikt, droogt de vloer straks sneller. Gebruik geen azijn op je houten vloer.

Stap 4: Vochtig Maken Van Je Mop

Dompel de mop in de emmer met water en laat deze het sop goed opnemen. Als je met een hele droge mop begint, kan het even duren voordat hij verzadigd is.

Stap 5: Starten Met Dweilen

Wring nu het overtollige water uit de mop. Deze moet wel vochtig zijn, maar niet kletsnat. Tenzij je vloer heel erg vies is, dan kan je de mop iets natter maken.

Ga dan intussen alvast verder met het volgende stukje vloer en als je dat gedaan hebt, heeft het eerdere stuk tijd gehad om het vuil los te weken.

Ga hier nogmaals overheen met een uitgewrongen mop en daarna nog een keer gewoon schoonmaken.

Tip! Als je vloer heel erg vuil is, kan je de hele vloer met overtollig water doen en dan stukje voor stukje het water weer opnemen.

Stap 6: Manier Van Dweilen

Begin in een hoek van de kamer. Ga met de mop over een gedeelte van de vloer heen die je schoon wilt maken en druk de mop goed op de vloer, zodat het vuil kan worden opgenomen.

Als je een stukje hebt gedaan, of de mop is vies, dompel deze dan weer in het sop en wring hem daarna weer uit. Klaar voor het volgende stukje.

Tip! Bij vloeren die een structuur hebben, kan je het beste ‘achtjes’ met de mop maken en bij hardhouten vloeren die met polyurethaanlak (2 componenten parketlak) zijn afgewerkt, kan je het beste met de nerf mee dweilen.

Stap 7: Volgorde Van Je Vloer Dweilen

Als je in de hoek van de ruimte die je gaat dweilen begint, werk dan in één keer naar een deur toe, zodat je niet met je schoenen over de natte vloer hoeft te lopen.

Als er fijnstof aan je zolen zit, kleeft dat anders aan de vloer en krijg je moddersporen.

Heb je toch over de vloer gelopen met je schoenen, dweil er dan nog een keer overheen om de vieze voetstappen weer schoon te maken.

Stap 8: Ventileren Als Je Aan Het Dweilen Bent

Als je klaar met dweilen bent, laat dan de vloer goed drogen voordat je er weer overheen gaat lopen. Het helpt om goed te ventileren, door bijvoorbeeld ramen en deuren open te zetten.

Over het algemeen is het niet nodig om de vloer met de hand droog te maken, behalve misschien als er lelijke strepen op zitten.

Stap 9: Meubels Terug Op Hun Plek

Als de vloer weer droog is, kan je de meubels en de andere spullen die je weggehaald had weer terugzetten.

Stap 10: Maak Je Emmer En Mop Schoon Tegen Vieze Geurtjes

Als de klus is geklaard, vergeet dan niet om de gebruikte materialen, zoals de emmer en de mop goed schoongemaakt op te ruimen. Zet de mop met het mop gedeelte omhoog weg, zodat deze aan de lucht kan drogen. Wel zo prettig voor de volgende keer!

Tip! Gooi het vieze mop water niet door de gootsteen, maar door de wc. Er zitten altijd vieze stukken vuil in het water en dat wil je niet in je gootsteen hebben.

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten