Tips & Inspiratie

PVC Vloer Schoonmaken

Zit je met een vieze PVC vloer? Weet je niet precies wat voor schoonmaakmiddelen je wel of niet kunt gebruiken?

Lees hier de beste tips en stappenplannen om je PVC vloer schoon te maken en te onderhouden.

Kunststof Vloer Reinigen

Stofvrij Houden

De dagelijkse schoonmaak van een PVC vloer is eenvoudig:

Je kunt het beste om de paar dagen de vloer stofzuigen of bezemen om kleine zandkorreltjes en andere vuiligheid weg te krijgen.

Ondanks dat PVC vloeren redelijk krasbestendig zijn, kunnen zandkorreltjes of minuscule stukjes glas toch zorgen voor beschadigingen.

Gebruik Geen Schoonmaakmiddelen Die Zeep Bevatten

Als je je kunststoffen PVC vloer gaat dweilen is het belangrijk om geen alles-reiniger, groene zeep of andere schoonmaakmiddelen te gebruiken waar zeep in zit.

Deze schoonmaakmiddelen laten in sommige gevallen strepen achter en kunnen zorgen voor doffe plekken op je vloer.

Het beste kun je lauw tot warm water gebruiken bij het dweilen van je vloer. Je kunt eventueel een scheut schoonmaakazijn of pvc vloer reinigingsmiddel gebruiken.

Met Of Zonder Azijn

Je kunt je PVC vloer zowel met als azijn als zonder dweilen. Het beste kun je een klein scheutje schoonmaakazijn toevoegen aan het lauwe tot warme water. Je kunt ook neutrale witte azijn gebruiken.

Gebruik geen troebele azijn zoals appelazijn. Dat is bedoeld om te gebruiken in eten en niet om mee schoon te maken.

Speciale Schoonmaakmiddelen Voor PVC Vloeren

Er bestaan ook schoonmaakmiddelen voor PVC vloeren. Deze kant-en-klare PVC schoonmaakmiddelen geven je vloer een frissere geur, dan azijn.

Als je PVC vloer van een nieuwe waslaag gaat voorzien is een speciale PVC vloer wel aan te raden.

Hieronder enkele schoonmaakmiddelen:

HG krachtreiniger – €9,29 – dit middel is geschikt om vieze kunststof vloeren, zoals PVC en linoleum vloeren mee schoon te boenen.

HG glansreiniger voedend – €6,99 – zoals de naam al zegt, is dit middel van HG bedoelt om je PVC vloer en andere kunststof vloeren te laten glanzen. Je kunt af en toe bij je dweilbeurt van je PVC vloer gebruiken, of gewoon standaard als schoonmaakmiddel gebruiken.

Fris PVC – Vinyl reiniger – €7 – een algemeen schoonmaakmiddel voor kunststof vloeren.

Dweilen Van Je PVC Vloer: Wat Heb Je Nodig

Je hebt de volgende producten nodig om je PVC vloer te reinigen:

  • Stofzuiger of bezem;
  • Dweil met emmer / dweilset;
  • Warm water;
  • Schoonmaakazijn of kunststof vloeren schoonmaakmiddel.

Stap-Voor-Stap Je PVC Vloer Dweilen

Ga als volgt te werk om je PVC vloer te dweilen met water en eventueel een scheut HG, schoonmaakazijn of ander schoonmaakmiddel.

Stap 1: Begin altijd met verwijderen van stof en vuil van de grond. Gebruik een stofzuiger of een bezem om vuil te verwijderen.

Stap 2: Vul de dweilemmer met warm water. Zorg dat je niet te heet water gebruikt. Lauw water is voldoende. Te heet water kan namelijk slecht zijn voor de lijmlaag onder de PVC vloer.

Stap 3: Voeg eventueel een beetje schoonmaakazijn, HG reiniger of ander middel toe aan het water. Wat betreft het schoonmaakazijn is een half kopje op een liter water voldoende. Voor de juiste verhoudingen qua schoonmaakmiddelen kun je het beste de gebruiksaanwijzing lezen.

Stap 4: Dweil de PVC vloer zoals je gewend bent. Ook al kan een PVC vloer redelijk tegen vocht, kun je beste geen plassen lang laten liggen.

Stoomreiniger Gebruiken: Mogelijk Maar Wees Voorzichtig

Als je je PVC vloer een schoonmaakbeurt wilt geven kun je dit het beste doen met warm water en misschien een scheutje azijn.

Maar misschien wil je wel een stoomreiniger gebruiken. Maar let op, als je te grondig aan het werk gaat met een stoomreiniger kan het ervoor zorgen dat je het lijm aan de onderkant van de vloer gaat loslaten.

Hieronder hebben we een stappenplan voor je neergezet als je toch je stoomreiniger wilt gebruiken op je PVC vloer.

Stap 1: Zet de stoomreiniger op een zo laag mogelijke stand. (Kan je de stoomreiniger niet regelen, dan kun je het beste gewoon met een dweil en lauw water aan de slag.)

Stap 2: Gebruik bij voorkeur een nieuwe vezeldoek voor je stoomreiniger zodat er ruimte zit tussen de vloer en de stoom. Vermijd direct contact tussen de vloer en het stoom.

Stap 3: Ga langzaam over de vloer om het schoon te maken, maar blijf niet te langen hangen op één plek. Als je namelijk op één plek blijft hangen met de stoomreiniger kan het voor schade aan je PVC vloer zorgen.

Teveel blijven hangen op één plek is helemaal belangrijk als je PVC vloer met groeven hebt. Hier kan namelijk makkelijker onder je kunststof vloerdelen komen.

Bron: https://www.quick-step.nl/nl-nl/stories/archief/pvc/kan-ik-een-stoomreiniger-gebruiken-voor-mijn-vinylvloer

Onderhouden Van Je Vloer

Naast het wekelijks schoonmaken van je PVC vloer is het belangrijk om het goed te onderhouden.

Jaarlijks Een Waslaag Aanbrengen

Bij het leggen van je PVC heeft het al een beschermende waslaag. Maar na een paar maanden tot een jaar kan deze waslaag (licht) versleten zijn.

Tijd om een nieuwe waslaag aan te brengen. Dit is gelukkig niet lastig.

In dit voorbeeld maken wij gebruik van Dumby PVC Reiniger – €9,95 en Dumby PVC Polish – €13.95

Nieuwe Waslaag Aanbrengen: Wat Je Nodig Hebt

Je hebt de volgende producten en materialen nodig:

  • Dumby PVC Reiniger;
  • Dumby PVC Polish;
  • Dweilemmer en emmer / dweilset;
  • Warm water;
  • Pluisvrij doekje;
  • Afwashandschoenen.

Stap-Voor-Stap Een Nieuwe Waslaag Aanbrengen Op Je PVC Vloer

Ga als volgt aan de slag om je PVC vloer te voorzien van een beschermingslaag.

Stap 1: Begin met het reinigen van je PVC vloer. Hiervoor kun je gewoon een warm water en een dweil gebruiken.

Maar voor het opnieuw aanbrengen van een waslaag is het slim om een speciaal reinigingsmiddel zoals Dumby, HG of Fris te gebruiken. We gebruiken vanaf stap 2 hieronder, Dumby.

Stap 2: Vul de dweilemmer met 10 liter en voeg hier 100 centiliter (cl) Dumby PVC Reiniger aan toe.

Stap 3: Dweil de kunststoffen PVC vloer zoals je gewend bent. Laat het drogen voordat je met de polish begint.

Stap 4: Trek een paar afwashandschoenen aan ter bescherming van je handen.

Stap 5: Breng een beetje PVC polish aan op een katoenen doekje en breng het aan op je PVC vloer. Breng een dun laagje polish aan. Het duurt ongeveer 30 minuten voordat het droog is.

Stap 6: Breng na de 30 minuten het tweede laagje aan. Voor één opknapbeurt kun je het beste drie laagjes polish aanbrengen.

Andere soorten vloeren?

Heb je naast een PVC vloer ook andere soorten vloeren in huis liggen? Hier lees je meer over het reinigen van een houten vloer. Hier kom je meer te weten over het schoonmaken van keramische tegelvloer. Hier lees je over hoe je een laminaatvloer schoon krijgt.

Voorkomen Dat Je PVC Vloer Snel Vies Wordt

Voorkomen is beter dan genezen natuurlijk. Zorg met de onderstaande twee tips om langer te genieten van je vloer.

1. Vilt Of Andere Bescherming Onder De Poten Van Je Meubels

Om krasjes en deukjes in je PVC vloer te voorkomen is het belangrijk om onder de poten van je meubels vilt aan te brengen.

Vilt kan slijten waardoor je naar verloop van tijd je toch met kale poten zit die krassen kunnen veroorzaken op je PVC vloer.

Je kunt bijvoorbeeld een kunststof doppen onder de poten van je stoelen en banken bevestigen. Deze zijn niet gelijmd dus die kunnen niet makkelijk loskomen.

Ook als je een vilt in de pot schroeft kan de schroef na slijtage van het vilt juist je kunststoffen vloer beschadigen.

2. Viezigheid Minimaliseren: Leg Een Inloopmat Neer

Om vuil van buiten niet in je vloer te lopen kun je het beste een inloopmat neerleggen bij de deuropening. Zeker met kinderen die in en uit rennen zorgt een inloopmat voor extra bescherming van je PVC vloer.

3. Vraag Gasten Om Hun Schoenen Uit Te Trekken

Niet al het vuil van buiten onder de schoenen van je vrienden, familie en kennissen zit gaat met voeten vegen weg. Je kunt nog een stapje verder gaan om je gasten en je gezin te vragen om hun schoenen bij jou in huis uit te trekken.

Zo voorkom je dat zand en steentjes van buiten je PVC vloer verpesten.