Tips & Inspiratie

Vloer Kiezen Voor De Woonkamer

Een vloer kiezen voor de woonkamer is een belangrijke beslissing. Een goed onderhouden vloer gaat jaren mee en vervang je niet zo snel. Om de paar jaar geef je jouw interieur update, maar in de meeste gevallen blijft je vloer liggen.

De juiste vloer kiezen voor de living is dus een belangrijke keuze. In dit artikel krijg je tips over het kiezen van een vloer.

Welke vloer past het best? Lees het hieronder.

Vloer Kiezen Voor De Woonkamer

Hoeveel Wil Je Uitgeven Aan De Vloer?

Ga goed na wat je budget is. Hoeveel wil je uitgeven aan de vloer? Als je vooraf goed nagaat hoeveel geld je kunt missen per m2 dan kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Een paar m2 kan op papier er voordelig uitzien.

Meet de kamer exact op om de juiste prijs van je gewenste vloer te berekenen.

Onderhoud Van De Vloer

Verschillende vloeren vragen om verschillende niveaus van onderhoud. Heb je geen zin om tijd te besteden aan je vloer dan kun je het beste kiezen voor laminaat, linoleum of tegels.

Deze drie type vloeren vragen het minst qua onderhoud.

Een houten vloer moet je regelmatig schoonmaken en in de was zetten om het in topconditie te houden. De frequentie van onderhoud verschilt wel per houtsoort.

Kinderen En Dieren In Huis?

Als je kinderen en/of dieren hebt is de keuze van de vloer ook erg belangrijk. De vloer wordt sneller vies en slijt waarschijnlijk ook een stuk sneller dan als je in je eentje of met ze tweetjes woont.

Laminaat is de beste keuze bij kinderen en dieren. Vloerbedekking wordt erg vies en houten vloeren kunnen snel slijten.

Vloerverwarming

Vloerverwarming is al een tijdje populair. Het houd je voeten en woonkamer warm en bespaart een paar procent in je energieverbruik.

Let er wel op dat niet alle vloersoorten geschikt zijn voor vloerverwarming. Vooral vloerverwarming in combinatie met tapijt is lastig.

Stenen tegels, linoleum en laminaat zijn wel geschikt. Maar ook houten vloeren kun je in combinatie met vloerverwarming gebruiken, als het maar van droog hardhout is, zoals essen, hard maple, eiken, lariks of noten.

Vloer Verhuizen

Als je van plan bent om binnen een jaar of 2 te gaan verhuizen kun je eventueel ook je vloer meenemen naar je nieuwe woonkamer. De beste keuze is dan om een laminaatvloer te kopen voor je woonkamer.

Vloer + Allergieën

Als je last hebt van allergieën dan is het belangrijk om hier aan te denken als een vloer gaat kiezen.

Er bestaan speciale anti-allergie tapijten om het probleem zoveel mogelijk te vermijden. Het Duitse merk Desso heeft een speciale anti-allergie tapijt, de Airmaster® tapijt.

Dit type tapijt houdt de stofdeeltjes die in de lucht dwarrelen beter vast dan andere soorten tapijt.

De stofdeeltjes worden alleen vastgehouden en worden niet geheel afgebroken. Je moet dus een anti-allergie tapijt juist meer stofzuigen dan andere tapijtstoffen om de stofdeeltjes te verwijderen.

Er wordt gedacht dat een gladde vloer, zoals hout, linoleum of laminaat beter is voor allergieën, maar dat blijkt niet zo te zijn. Bij tapijt worden de stofdeeltjes juist meer vastgehouden.

Bij gladde vloeren dwarrelen de stofdeeltjes juist rond in de lucht.

Als je weet dat je veel last hebt van allergieën, zoals huisstofmijt is het belangrijk om bij het kopen van een nieuwe vloer een anti-allergie te kiezen.

Vraag advies bij de winkel als je tapijt gaat aanschaffen.

Tegelvloer Kiezen

Je kunt er voor kiezen om plavuizen of tegels van natuursteen te kiezen. Je kunt uit heel veel verschillende type tegels kiezen om in je woonkamer te leggen.

Tegels kunnen sterk in prijs verschillen. Tegels voor de woonkamer kun je al krijgen voor ongeveer €15.

Voordelen van een tegelvloer: Ruime keuze in kleur, formaat en profiel. Makkelijk schoon te maken (als je kinderen of dieren in huis hebt).

Nadelen van een tegelvloer: Niet makkelijk zelf te leggen. Zonder vloerverwarming kan een tegelvloer erg koud aanvoelen.

Tegels In De Woonkamer Kiezen

Tapijt Op De Vloer

Een tapijtvloer kun je op verschillende manieren kopen. Kamerbreed of in de vorm van tegels. Je kunt uit heel veel verschillende kiezen. Van laagpolig tot hoogpolig.

Voordelen van tapijt in de woonkamer: Voelt lekker warm aan. Een tapijt kun je al voor €12 per mkopen. Uiteraard kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Tapijt is bovendien geluiddempend.

Nadelen van tapijt: Vlekken en haren zijn moeilijker te verwijderen en moet regelmatig schoon gemaakt worden. Is lastiger zelf te leggen dan bijvoorbeeld laminaat. Je kunt niet alle soorten tapijt combineren met vloerverwarming.

Hoogpolig Tapijt Kopen

Laagpolig Tapijt Kiezen Voor De Living

Houten Vloer Kiezen

Een houten vloer geeft de meeste warmte. Het is het meest authentiek. Een houten vloer is hetzelfde als een parketvloer.

Je kunt de delen van de houten vloer waarop veel op wordt gelopen voorzien van een kleed. Zo voorkom je de meeste slijtage aan je houten vloer.

Voordelen van een houten vloer in de woonkamer: Minder gehorig dan laminaat. Lange levensduur ten opzichte van andere vloersoorten.

Nadelen van een parketvloer: Moet regelmatig grondig worden schoongemaakt en onderhouden. De prijs per mis gemiddeld hoog.

Houten Parketvloer Voor De WoonkamerHouten Parketvloer Voor De Woonkamer

Laminaat Leggen

Laminaat is een vloersoort dat sterk op hout lijkt. Laminaat bestaat uit 4 laagjes.

 • Toplaag: Om te beschermen;
 • Designlaag: Hierin zit de vormgeving, de houtsoort dat het laminaat wilt nabootsen verwerkt;
 • Dragerlaag: Deze laag geeft stabiliteit en beschermt tegen vocht;
 • Contralaag: Geeft extra ondersteuning en voorkomt dat het laminaat gaat kromtrekken.

Voordelen van laminaat: Laminaat is redelijk eenvoudig zelf te leggen. Het gaat bij normaal gebruik gemiddeld 20 jaar mee. De aanschafkosten (exclusief leggen) zijn relatief laag. Tussen de €12 en €30. Laminaat is makkelijk schoon te maken.

De keuze qua designs is groot. Hieronder zie je enkele voorbeelden op de foto’s van laminaat designs.

Nadelen van laminaat: Een vloer van laminaat voelt minder warm aan en krassen kunnen minder goed worden hersteld. Laminaat is gehorig en kan voor geluidsoverlast zorgen.

Laminaat In De Woonkamer

Laminaat Kiezen

Laminaat Voor In De Living

Linoleum Vloer Kiezen

Linoleum is een vloer dat is gemaakt van de volgende grondstoffen: lijnolie, jute, houtmeel, kurkmeel, hars, kalksteen. Het is milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar.

Linoleum staat ook wel bekend onder de naam Marmoleum. Marmoleum is het linoleum merk van Forbo.

Voordelen van een linoleum vloer: Voordelig in de aanschaf met een gemiddelde prijs van €20 per m(exclusief leggen). Veel verschillende designs te krijgen, zoals je kunt zien op de foto’s hieronder. Bovendien is linoleum waterbestendig.

Nadelen van een linoleum vloer in de woonkamer: Kan een koude uitstraling hebben. Bij beschadiging moet je de hele linoleum vloer of tegel compleet vervangen.

Linoleum Vloer In De Woonkamer

Marmoleum Vloer Kiezen

Linoleum In De Living

Bamboe Parketvloer

Een bamboe parketvloer is een vloer dat is gemaakt van 5 jaar oude bamboe. De bamboe is na 5 jaar rijpen namelijk hard genoeg en slijtvast om gelegd te worden.

Een bamboe vloer heeft een natuurlijke uitstraling, zoals je kunt zien hieronder op de foto.

Voordelen van een bamboe vloer: Een bamboe vloer gaat een leven lang mee. Het is heel duurzaam. Er hoeven geen bomen voor gekapt te worden. Bamboe is eigenlijk een grassoort welke snel groeit.

Ook kan een bamboe vloer gelegd worden op relatief vochtige plaatsen.

Nadelen van een bamboe parketvloer: Een vloer van bamboe is gemiddeld duurder dan ander vloersoorten, met een gemiddelde prijs van €40 per m2. Het houdt minder goed de warmte vast zoals bij een houten vloer.

Bamboe Vloer Kiezen

Bamboe Parketvloer In De Woonkamer

Samenvatting: Vloeren Kiezen

Hier volgt een korte samenvatting over het kiezen van de juiste vloer voor jouw woonkamer:

 • Kies voor een laminaatvloer als je weinig tijd wilt en geld wilt besteden aan je vloer en deze zelf wilt leggen;
 • Vind je authenticiteit belangrijk en blijf je lang op dezelfde plek wonen dan kun je het beste kiezen voor een hardhouten vloer;
 • Wil je iets unieks en duurzaams op de vloer, kies dan voor een bamboe houtenvloer;
 • Heb je last van allergieën kies dan voor een tapijt dat speciaal geschikt is voor personen met een allergie;
 • Kies voor stenen tegels, linoleum en laminaat als je graag vloerverwarming wilt;
 • Wil je een vloer zo veel mogelijk schoon houden kies dan voor vloertegels op de grond;
 • Je bent het goedkoopst uit per mmet een laminaatvloer of linoleum.