Vloerkleed Schoonmaken: Laagpolig En Hoogpolig Karpet Reinigen

Een vloerkleed kan in de loop van de jaren viezig worden. Net als andere meubilair en decoratie in huis heeft een vloerkleed ook een schoonmaakbeurt nodig.

Lees in dit artikel hoe je stap-voor-stap je vloerkleed er weer schoon uit laat zien en fris laat ruiken zonder te veel moeite.

Vloerkleed Stofzuigen En Schoonmaken

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Verschil Tussen Karpet En Vloerkleed

Een karpet en een vloerkleed betekenen hetzelfde. Zeker in dagelijks gebruik van het woord zit er geen onderscheid tussen een karpetje en een vloerkleedje. In het artikel wordt er gebruikt gemaakt van vloerkleed.

Maak Het Vloerkleed Regelmatig Schoon

Maak niet alleen je vloerkleed schoon tijdens de grote schoonmaak om de zoveel maanden, maar maak het schoonmaken van een vloerkleed onderdeel van je wekelijkse schoonmaakroutine.

Tijdens de wekelijkse schoonmaakbeurt van het huis is het niet nodig om het vloerkleed diep te reinigen. Als je niet regelmatig je vloerkleed stofzuigt en eventueel uitklopt krijgt vuiligheid te kans om zich in de vezels van de stof te werken.

Als je de volgende keer het vloerkleed grondig wilt reinigen ben je veel langer bezig om het schoon te krijgen. Plus het vloerkleed blijft langer mooi als je het consequent stofvrij en vuilvrij houdt.

Let op! Als je een vloerkleed hebt moet je de stofzuigermond op de juiste stand zetten. De tapijtstand.

De tapijtstand op de meeste stofzuigermonden zien eruit zoals op de foto hieronder.

Stofzuigermond Op Tapijtstand

Laagpolige En Hoogpolige Vloerkleed Schoonmaken

Vloerkleden kun je in twee groepen indelen. Laagpolige vloerkleed en hoogpolige vloerkleed. Maar wat is nu precies het verschil? Wat voor soort vloerkleed heb je liggen onder de tafel of onder je bed.

Laagpolig vloerkleed: Een laagpolige vloerkleed is vlak. Het heeft korte lussen (vandaar laagpolig). Laagpolig is over het algemeen minder zacht dan een hoogpolig tapijt. Een laagpolig is geschikt als vloerkleed als er meer overheen wordt gelopen.

Hoogpolig vloerkleed: Een hoogpolig vloerkleed voelt over het algemeen zacht aan door de grote lussen. Een hoogpolig vloerkleed is geschikt voor onder een bank of onder een bed.

Er zit niet heel veel verschil tussen het schoonmaken van hoogpolig of een laagpolig vloerkleed. Het zelf schoonmaken van een wollen vloerkleed moet je wel mee uitkijken… lees daarvoor hieronder verder.

Wollen Vloerkleed Schoonmaken

Een wollen vloerkleed zelf schoonmaken kan erg lastig zijn. Als je zelf met reinigingsproducten aan de slag gaat kan het resultaat tegenvallen.

Als je wollen vloerkleed vies is kun je deze het beste bij een professioneel tapijtreinigingsbedrijf laten reinigen. Een vloerkleed van gemiddelde omvang kun je professioneel laten reinigen vanaf ongeveer €50 of meer.

Professioneel Reinigen Van Je Vloerkleed

In sommige gevallen kun je het beste niet zelf het vloerkleed schoonmaken. Vraag dit altijd na als je het vloerkleed koopt.

Er bestaan vloerkleden van bijvoorbeeld kashmir (vaak erg duur in aanschaf). Deze kun je het beste laten reinigen door een professioneel tapijtreinigingsbedrijf.

Als je namelijk aan de slag gaat met het schoonmaken van delicate stof wordt het vloerkleed misschien wel schoon maar verpest je de stof van het kleed voor altijd.

Stap-Voor-Stap Je Vloerkleed Schoonmaken

Als je eenmaal aan de grote schoonmaak begint kun je het beste de volgorde van het hieronder beschreven stappenplan aanhouden.

Stap 1: Uitkloppen En Luchten Van Je Vloerkleed

Als eerste stap kun je het vloerkleed mee naar buiten nemen naar de tuin of het balkon en het over een waslijn of muurtje hangen.

Als het vloerkleed veels te groot is of je hebt geen buitengedeelte bij je woning kun je doorgaan naar stap 2.

 • Schud het vloerkleed goed uit;
 • Sla met een mattenklopper de stof uit het vloerkleed;
 • Laat het vloerkleed hangen voor een uurtje of twee na het kloppen zodat er frisse lucht door de vezels komt;
 • Daarnaast zorgt zonlicht ervoor dat er bacteriën gedood worden die zich schuil kunnen houden in het vloerkleed.

Nadat het vloerkleed is uitgewaaid kun je het mee naar binnen nemen.

Stap 2: Stofvrij Maken Van Je Vloerkleed

Tijd om het vloerkleed zo goed als mogelijk stofvrij te maken met een stofzuiger.

 • Leg het vloerkleed op een plek in huis zodat je er makkelijk bij kunt. Leg vier zware voorwerpen (die de het kleed niet beschadigen) op de vier hoeken van het vloerkleed zodat het zo min mogelijk gaat schuiven. Heb je een ronde vloerkleed dan kun je de zware voorwerpen op de randjes rondom verdelen om verschuiven tijdens het stofzuigen zoveel als mogelijk te voorkomen;
 • Zet de stofzuigermond op de tapijtstand;
 • Maak de bovenkant van het vloerkleed stofvrij met de stofzuiger;
 • Haal de zware voorwerpen weg van de hoeken en draai het vloerkleed om en leg de voorwerpen weer op de vier hoeken;
 • Maak de onderkant van het vloerkleed stofvrij;
 • Nadat je beide kanten van het vloerkleed hebt gezogen kun je het eventueel nog een uurtje buiten hangen om te luchten.

Stap 3: Droogshampoo Om Je Vloerkleed Grondig Te Reinigen

Om een vloerkleed weer fris te laten ruiken kun je gebruik maken van droogshampoo voor tapijt. Droogshampoo is eenvoudig in gebruik omdat je het vloerkleed niet hoeft te spoelen en te drogen.

Je hebt een borstel, droogshampoo voor tapijt en een stofzuiger nodig.

Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de droogshampoo voor tapijt. In de meeste gevallen kun je het beste als volgt te werk gaan:

 • Sprenkel de droogshampoo over het gehele vloerkleed;
 • Werk de korrels van de droogshampoo in het vloerkleed met de borstel;
 • Laat het droogshampoo in het stof van het vloerkleed zitten voor een half uur tot 45 minuten;
 • Zuig de droogshampoo op met de stofzuiger (vergeet niet op de stofzuigermond op de tapijtstand te zetten).

Vloerkleed In De Wasmachine

Sommige vloerkleden kun je wassen in de wasmachine. Lees goed het label van het vloerkleed of dit ook geldt voor het vloerkleed die jij hebt liggen.

Het vloerkleed qua gewicht moet wel geschikt zijn voor je wasmachine. Want je wilt deze natuurlijk niet overladen en je wasmachine stuk maken. Voeg een beetje milde wasmiddel toe voordat je de wasmachine aanzet.

Is de wasmachine klaar dan je kun je het beste het vloerkleed niet drogen in een wasdroger.

Je kunt een vloerkleed het beste drogen aan de lucht.

Extra Tips Nadat Je Vloerkleed Weer Schoon Is

Als eenmaal het vloerkleed schoon is zijn er nog een paar extra tips waardoor je meer en langer van je vloerkleed kunt genieten.

Direct Zonlicht: Je kunt het beste een vloerkleed niet in direct zonlicht leggen. Hierdoor droogt de stof van het vloerkleed snel uit en kunnen er verkleuringen ontstaan.

Anti-slip: Als je daar je huis loopt is het vervelend als je struikelt, of bijna struikelt over een vloerkleed.

Om een vloerkleed goed te laten hechten aan de vloer bestaat er het product “Hg Slipvast Voor Vloerkleden Spray”. Dit product zorgt ervoor dat je vloerkleed aan het vloerkleed kleeft en het mooi vlak blijft liggen.

Je sprayt simpelweg het deel van de vloer in met de HG slipvast en legt je vloerkleed er bovenop.

Naast de spray van HG kun je ook een antislip-strip kopen. Deze kun je opmaat knippen en onder vloerkleed leggen waardoor je vloerkleed niet verschuift.

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten