Energiebesparing

Energie Besparen In De Keuken: 16 Tips

Een lagere energierekening en waterverbruik willen we allemaal wel. In de keuken gebruiken we veel stroom en water, dus dit is een goede plaats om je bespaarslag te slaan.

In dit artikel vind je 16 tips die je hierbij helpen.

Energie Besparen Bij Het Koken En Bakken

Goed voor je energierekening en goed voor het milieu.

1: Juiste Temperatuur Koelkast En Vriezer

Als je koelkast of vriezer kouder staat afgesteld dan nodig is, kost dit je onnodig energie. De ideale temperatuur voor de koelkast ligt tussen de 2,5 en 6 graden. Je vriezer kan je het beste afstellen op -18 graden.

2. Koelkast Schoonmaken

Ook het schoonmaken van de koelkast kan zorgen voor een lagere energierekening. Zeker als er water ligt onderin de koelkast is dat een teken dat de koelkast schoon moet. Water in de koelkast betekenen dat er het afvoerputje verstopt zit. Maak deze schoon zodat het vocht in de koelkast weg kan.

Lees hier meer over een uitgebreide schoonmaakbeurt van je koelkast.

3: Vriezer Schoonmaken

Wist je dat je vriezer veel meer stroom gebruikt als er een laagje ijs aan de binnenkant zit? Zelfs een laagje van enkele millimeters maakt al een verschil. Maak je vriezer daarom regelmatig schoon. Over het algemeen is een keer in de drie maanden voldoende.

Lees hier meer over het ontdooien en schoonmaken van de vriezer.

4: Vul Je Vriezer

Het klinkt tegenstrijdig, maar een lege vriezer kost je meer energie dan een volle vriezer. Zorg er daarom voor dat je vriezer goed gevuld is.

Als je simpelweg niet zoveel hebt om in te vriezen, kan je er eventueel wat flessen water in leggen om de vriezer toch te vullen.

5: Laat Je Eten Afkoelen

Bewaar je restjes eten in de koelkast of vriezer? Laat ze dan altijd volledig afkoelen voor je ze hierin zet.

Als je het eten erin zet voor het goed is afgekoeld, stijgt de temperatuur in je koelkast of vriezer, waardoor het apparaat meer stroom nodig heeft om dit weer te corrigeren.

Ook voorkom je zo dat de lucht in de koelkast of vriezer te vochtig wordt, wat anders ijsvorming in de hand zou kunnen werken.

6: Gebruik Je Waterkoker

Een waterkoker gebruiken is een stuk efficiënter dan water in een pannetje aan de kook brengen. Bij een waterkoker staat het water namelijk in direct contact met het verwarmingselement, waardoor het veel sneller opwarmt.

Kies daarom zoveel mogelijk voor de waterkoker.

7: Benut Je Oven Optimaal

Een oven kost veel stroom. Benut hem daarom optimaal als je hem aanzet. Bijvoorbeeld door in een keer meerdere porties te bereiden of door meerdere gerechten of baksels achter elkaar in de oven te doen. Dit bespaart stroom omdat de oven dan toch al opgewarmd is.

Als je eten in de oven klaarmaakt, kun je er ook voor kiezen om meteen je complete maaltijd in de oven te bereiden. Zo hoef je naast je oven niet ook je kookplaat te gebruiken.

Als je vis of vlees klaarmaakt in de oven, kun je er bijvoorbeeld geroosterde groentes en aardappelen uit de oven bij maken.

Zorg dat je tijdens het bakken in de oven, de ovendeur niet of nauwelijks opent. Als je namelijk de ovendeur open doet gaat er warmte verloren.

De warmte die verloren gaat moet weer opnieuw worden opgewekt waardoor er meer energie nodig is.

Om te vermijden dat je je de ovendeur moet openen om te zien of je gerecht of baksels al klaar kun je het beste door het glas van de ovendeur kijken. Zorg daarom voor dat je ovendeur goed schoon.

Lees hier meer over het schoonmaken de oven en het ovenglas.

8: Zet De Oven Wat Eerder Uit

Je kan de oven vaak al uitzetten voor je gerecht helemaal gaar is. Als je de deur dicht laat, blijft de oven immers nog lang warm. Hoelang van tevoren je de oven uit kan zetten is verschillend.

Bij gerechten met een lange oventijd, zoals lasagne of een hele kip, kan je de oven gemakkelijk 10 minuten eerder uitzetten.

9: Minder Koken

We willen je zeker niet stimuleren om minder gezond te eten, maar wat minder koken is wel een goede manier om stroom te besparen. Bijvoorbeeld door een deel van je gekookte groentes te vervangen door een salade.

Of door regelmatig voor twee dagen te koken, zodat je het eten de volgende dag alleen nog maar even hoeft op te warmen.

10: Kook Met De Juiste Pannen

Om verder energie te besparen in de keuken is het slim om de juiste pannen te gebruiken op het juiste pit.

Gebruik bij een klein pannetje een kleine pit. Als je op een pit kookt of bakt die te groot is voor de pan verdwijnt er warmte.

Bij gerechten die tijd kosten kun je het beste een snelkookpan gebruiken.

Gebruik op een gaskookplaat een pan met een bolle bodem.

Heb je een inductiekookplaat, gebruik dan pannen die daarvoor geschikt. Hetzelfde geldt voor een keramische kookplaat.

11: Deksels Op De Pannen

Als je zonder deksels kookt, verlies je constant warmte. Door de deksels zoveel mogelijk op de pannen te houden, raakt het eten sneller aan de kook, waardoor je sneller je warmtebron lager kunt afstellen.

Als het eten eenmaal kookt, heb je ook minder vermogen nodig om het aan de kook te houden als je het deksel op de pan houdt. Hierdoor helpen pannendeksels je dus op twee manieren om te besparen.

12: Zet Je Warmtebron Eerder Uit

In dezelfde trant als tip 8: zet je kookplaat of gaspit wat eerder uit. Bijvoorbeeld bij het koken van eitjes, aardappelen of rijst.

Als je telkens twee minuten eerder de warmtebron uitzet, maakt dit (vrijwel) geen verschil voor de gaartijd van je eten, maar wel voor je energierekening.

13: Niet Meer Water Dan Nodig Is

Voor zowel pannen als de waterkoker geldt: gebruik niet meer water dan nodig is. Hoe meer water, hoe langer het duurt voor het geheel aan de kook is en hoe meer stroom je dus gebruikt.

14: Wees Slim Met Het Licht

Als je aan het koken bent kun je het beste alleen de lichten van de afzuigkap aanzetten, als je die hebt. Zo heb je genoeg zicht op het eten. Laat het hoofdlicht (bijvoorbeeld aan het plafond) van de keuken uitstaan.

Tegenwoordig hebben afzuigkappen LED verlichting wat het nog energiezuiniger maakt om bij te koken.

15: Repareer Een Lekkende Kraan

Een lekkende kraan kan heel veel water kosten als die maar lang genoeg blijft druppelen. In sommige gevallen kan een er 10 liter water per dag verdwijnen.

Zonde van het water en zonde van de hogere rekening die het oplevert.

16: Kies Voor Zuinige Apparaten

Deze tip is misschien wat voor de hand liggend, maar toch besteden veel mensen hier nog geen aandacht aan. Kies zoveel mogelijk voor energiezuinige apparaten. Dit kun je checken op het energielabel.

De zuinigste optie van een apparaat is vaak wat duurder, maar als je het apparaat regelmatig gebruikt, verdien je dit prijsverschil gemakkelijk terug.

Het energielabel checken is niet alleen belangrijk als je nieuwe apparaten gaat kopen.

Ook als je in principe al prima apparaten hebt staan, kan het nuttig zijn om uit te rekenen hoeveel je kan besparen als je ze vervangt door zuinigere exemplaren.