Verhuizen

Aquarium Verhuizen: Tips En Stappenplan

Een aquarium verhuizen is een pittige klus. Het is niet even het aquarium leeghalen in een busje stoppen en weer vullen met water in je woning.

Het vraagt om flink wat voorbereiding en geduld.

Aquarium Vervoeren

Snel een verhuisbedrijf vinden?
Vraag Gratis Offertes Aan
binnen 2 minuten aangevraagd

Lees hieronder onze tips en stappenplan voor een succesvolle verhuizing van jouw aquarium.

Schakel Hulp In Bij De Verhuizing

Een aquarium verhuizen kan een pittige klus zijn zoals je hieronder kunt lezen, net als de rest van je inboedel. Vraag daarom om hulp bij een verhuisbedrijf.

Een verhuisbedrijf is vaak voordeliger dan je denkt. Daarnaast zorgt een ervaren verhuizer er voor dat je minder stress ervaart tijdens een verhuizing. Ze nemen je veel werk uit handen.

Vraag hier vrijblijvend en gratis offertes aan bij verhuisbedrijven

Verhuis Nooit Het Aquarium Met Inhoud En Al

Als je een aquarium gaat verplaatsen en vervoeren is het belangrijk dat het niet te zwaar is om te tillen en het glas en kunststof niet beschadigd raakt.

Zorg er voor dat je de hele inhoud van het aquarium eruit haalt. Grind, decoratie, water, plantjes en natuurlijk de vissen moet je apart vervoeren.

Als je namelijk een aquarium verhuist met water kan het schommelen tijdens het vervoeren ervoor zorgen dat het glas of kunststof het niet houdt.

Daarnaast is de kans groot dat er water over de randjes komt en op nattigheid zit niemand te wachten.

Dus water eruit halen is slim. Maar ook het grind, de waterplantjes moet je eruit halen. Zeker als je groter aquarium hebt van bijvoorbeeld 121 cm lang x 46 cm breed x 62 cm hoog.

Als je namelijk het grind laat zitten dan kan het verschuiven hiervan voor schade aan het aquarium (vooral de bodem) zorgen.

Bij een klein aquarium kun je wel het grind en de decoratie laten zitten. Maar om toch het zekere voor het onzekere te nemen kun je beter alles eruit halen.

Hoe Moet Ik De Vissen Verhuizen?

Je kunt op verschillende manieren de visjes van je oude woning naar je nieuwe huis vervoeren.

Hieronder hebben we enkele oplossingen. Een transport aquarium (met een kapje en handvat) of een koelbox heeft de voorkeur.

Transport Aquarium: Dit is een klein aquarium waar je tijdelijk je vissen in kunt laten zwemmen. Voor een gezonde conditie van het water kun je het beste ‘oud’ aquariumwater gebruiken.

Hierin zitten bacteriën die goed zijn voor de vissen. Het zorgt voor een goede balans in het water.

Je kunt een klein transport aquarium kopen voor vanaf €4,90 (kleinste formaat). Let bij het kopen van het transport aquarium dat het groot genoeg is voor het aantal vissen dat je hebt.

Plastic Zakje: Je kunt plastic zakjes bij de dierenspeciaalzaak / aquarium winkel krijgen om vissen in te vervoeren.

Duurt de verhuizing lang, dan kun je het beste een koelbox of een transport aquarium gebruiken. Op ten duur komt er te weinig zuurstof in het water.

Zorg dat een deel van het plastic zakje uit zuurstof bestaat. Je kunt vissen voor ongeveer 4 tot 5 uur in het zakje houden. Daarna moeten de vissen over gezet worden in een grotere bak of het aquarium.

Je kunt het beste het plastic zakje in het donker vervoeren. Zo ervaren de vissen minder stress.

Koelbox: Meer geschikt voor een verhuizing van vissen is een koelbox.

Hier zit vaak een handige handvat aan om de koelbox te dragen. Daarnaast is een koelbox donker van binnen waardoor de vissen minder stress ervaren.

Emmer Met Deksel: Je kunt de vissen in plaats van in een koelbox ook in een emmer verhuizen. Je moet er wel voor zorgen dat de emmers een deksel hebben. Zo blijven de vissen, net als bij een koelbox rustiger.

Zakjes In Koelboxen: Heb je verschillende vissen die niet in hetzelfde water kunnen zwemmen dan kun je ook verschillende plastic zakjes vullen en deze in de koelbox stoppen.

Zo heb je de voordelen van een koelboxen maar niet de nadelen dat de vissen elkaar kunnen verwonden.

Vissen Verhuizen In De Winter

In lijn met het vorige kopje ‘Waarin Moet Ik De Vissen Verhuizen?’ is de vraag, hoe moet ik de vissen transporteren als het koud is.

Dit kun je het beste doen in een koelbox. De koelbox zorgt ervoor dat de temperatuurschommelingen niet zo heftig zijn. De temperatuur in een koelbox blijft constanter waardoor de visjes minder last hebben van de kou.

Zorg Voor Gezonde Bacteriën In Het Water (Na En Tijdens Het Vervoer)

Om de vissen in goede conditie te houden moet je ze laten rondzwemmen (voor het grootste gedeelte) in hun vertrouwde water.

In het water van je aquarium zitten namelijk bacteriën die helpen voor de juiste balans.

In wat voor soort bakje of container je de vissen ook vervoert, zorg dat je dit een deel of helemaal vult met oud aquariumwater.

Ook als je in het nieuwe huis of plek het aquarium weer gaat vullen is een flinke scheut oude aquariumwater aan te raden.

Je kunt extra vervoeren door een emmer met deksel met oude aquariumwater te vullen.

Zo kun je sneller de vissen in het nieuwe aquarium laten zwemmen. Hoe snel je de vissen terug in het aquarium kunt uitzetten is per soort verschillend.

Aquarium Beschermen

Een aquarium kan tijdens een verhuizing flinke beschadigingen oplopen als je de binnenkant en de buitenkant niet goed beschermt.

Zorg dus voor materiaal om het glas en de kunststof te beschermen. Je kunt noppenfolie of piepschuim gebruiken.

Om de bodem beschermen kun je het beste een plank er onder plaatsen. Als je het aquarium dan draagt komt niet alle druk op de bodem terecht.

Als je de oude verpakking van het aquarium nog hebt is dat ideaal om het in te vervoeren.

Zorg er dan alsnog voor dat de doos sterk genoeg is. Je kunt ook in dit geval bij het dragen er een plank onder leggen.

Aquarium Neerzetten In Het Nieuwe Huis

Bepaal voordat je het gaat verhuizen waar je het aquarium gaat neerzetten in het nieuwe huis.

Je kunt niet elk willekeurige plek uitkiezen (helaas). Een aquarium kun je het beste niet in direct zonlicht plaatsen. Zo kan het water te warm worden in de zomer. Daarnaast kan zonlicht voor extra algengroei zorgen.

Heb je een nieuw kastje waarop je het aquarium gaat neerzetten op het oog? Zorg er dan wel voor dat het kastje het gewicht van het aquarium inclusief water kan dragen.

Een gemiddeld aquarium kan namelijk al gauw 100 kilo wegen.

Opmeten

Daarnaast is het slim om de doorgangen (zoals deurposten en gangen) op te meten voordat je het aquarium van het busje naar het gekozen plek draagt.

Pas je wel met het aquarium door de deur en kun je bepaalde draaiingen maken?

Stippel aan de hand van je metingen de juiste route uit van het busje naar de gekozen plek binnen.

Verhuizen Van De Plantjes

De plantjes kun je in plastic zakjes vervoeren. Bij de plantjes kun je het beste ook het oude aquariumwater gebruiken. Zo kun je ze makkelijk weer in het aquarium plaatsen als de verhuizing klaar is.

Aquarium Decoratie Meenemen

Je kunt de decoratie zoals schatkistjes of boomstammetjes gewoon even onder de kraan afspoelen (hoeft niet) en in een plastic zakje vervoeren.

Grind Meeverhuizen

Om zoveel mogelijk goede bacteriën mee te verhuizen kun je een deel van het grind ongewassen in een zak stoppen met oud aquariumwater.

Het andere deel van het grind kun je afspoelen en meenemen.

Acclimatiseren

Als je eenmaal het grind, de decoratie een het aquarium hebt gevuld met oud en nieuw water kun je niet meteen de vissen in het water gooien.

Zorg dat het aquarium op temperatuur komt. Het is ook per vissoort verschillend hoe snel je ze kunt terugplaatsen. Vraag aan een deskundige hoe je jouw specifieke vissoort het beste kunt verhuizen zodat deze er zo min mogelijk last van heeft.

Pas als het aquarium op de juiste temperatuur is kun je de vissen weer laten rondzwemmen in de bak. Zorg dat je de vissen weinig voer geeft de eerst paar dagen.

Zet ook de verlichting de eerste paar dagen na de verhuizing niet aan.

Wat Heb Je Nodig Voor Een Vlekkeloze Verhuizing?

Voor een soepele verhuizing van je aquarium kun je het beste de volgende materialen en producten in huis halen:

  • Verhuisdekens;
  • Piepschuim, noppenfolie of oude aquarium verpakking;
  • Plastic zakjes (voor vervoer grind, plantjes, decoraties);
  • Transport aquarium, koelbox of plastic zakjes (voor vervoer van de vissen);
  • Plank (ter ondersteuning bij het tillen);
  • Emmer (met deksel);
  • Hevelpomp;
  • Ducttape;
  • Spanband.

Stappenplan: Aquarium Verhuizen

Volg het onderstaande stappenplan voor een succesvolle aquarium verhuizing.

Stap 1: Bepalen Waar Het Aquarium Komt Te Staan

Begin op tijd met het bepalen van de nieuwe plek in het nieuwe huis. Zo kom je niet voor verassingen te staan als je met het aquarium op de stoep staat van je nieuwe huis.

Stap 2: Opmeten Van De Doorgangen

Zorg dat je doorgangen opmeet in zowel je huidige en je nieuwe woning. Zo kun je bepalen of je bijvoorbeeld het aquarium via de achterdeur of voordeur naar buiten en in het nieuwe huis naar binnen draagt.

Stap 3: Vissen Voorbereiden Op De Verhuizing

Schaf voor een aantal weken voor de verhuizing geen nieuwe vissen aan. Houd het aquarium een aantal weken voor de verhuizing voor wat het is.

Zorg voor zo min mogelijk veranderingen.

Voer de vissen, twee dagen voor de verhuizing niet meer.

Stap 4: Vissen Vangen

Zorg dat je de tijd neemt om de vissen te vangen en deze in de koelbox of transport aquarium te doen.

Dit kun je het beste een dag voor de verhuizing doen. Houd de deksel wel van de koelbox totdat je ze daadwerkelijk gaat vervoeren.

Ga je de vissen in een plastic zak vervoeren? Laat ze dan tijdelijk rondzwemmen in een emmer en zet ze daarna over in plastic zakjes.

Het is niet ideaal, twee keer vangen want dat zorgt voor extra stress.

Stap 5: Plantjes Eruit Halen

Haal na het vangen van de vissen de plantjes uit het water. Doe deze in zakjes met oud aquariumwater.

Stap 6: Decoratie

Haal daarna de decoratie eruit, maak ze schoon (gebruik geen schoonmaakmiddelen) en doe ze in plastic zakjes.

Stap 7: Water En Grind

Haal met een kommetje of een hevelpomp een flinke hoeveelheid oude aquariumwater uit de bak en sla dit op in een emmer (liefst met deksel).

Je kunt hier een deel van het grind bij doen. Zorg dat de emmers niet te zwaar worden.

Stap 8: Aquarium Apparatuur

Heb je een kleine pomp, dan kun je deze in het aquarium laten zitten.

In andere gevallen kun je deze loshalen en in een plastic zakje vervoeren. Je kunt deze een beetje schoonmaken, maar zorg dat je hier geen schoonmaakmiddelen voor gebruikt.

Stap 9: Aquarium Schoonmaken

Nadat je alles uit het aquarium hebt gevist kun je de bak schoonmaken. Gebruik geen schoonmaakmiddelen hiervoor.

Maak het aquarium droog met een oude theedoek.

Stap 10: Aquarium Beschermen

Pak de oude verpakking van het aquarium, als je die hebt. Bescherm het aquarium met piepschuim.

Heb je die niet meer dan kan kun je als volgt te werk gaan. Bescherm de buitenkant met stukken piepschuim. Je kunt deze vastplakken met ducttape.

Je kunt ook noppenfolie om het aquarium heen wikkelen.

Zorg dat er geen losse snoeren (van de pompen) in de weg hangen. Plak deze vast.

Stap 11: De Bodem

Om de bodem te beschermen kun je het beste tijdens het dragen van het aquarium er een plank onder leggen.

Zo komt de druk van de bodem op de plank en niet op de bodem zelf.

Plak deze plank voor de zekerheid vast aan het aquarium met ducttape.

Stap 12: Aquarium Vervoeren

Om er voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk trillingen zorgen voor schade aan het aquarium kun je het beste verhuisdekens onder de bak leggen.

Maak het aquarium, als het kan vast met spanbanden.

Stap 13: Vissen Vervoeren

Zet onder de koelbox of transport aquarium ook een een verhuisdeken om trillingen te verminderen. Zo ervaren de vissen minder stress.

Stap 14: Aquarium Vullen Met Grind

Zet de aquarium op de plek in het nieuwe huis.

Vul het aquarium met het meegebrachte oude grind aangevuld met nieuw.

Stap 15: Water

Tijd voor het oude aquarium water.

Om opstuiven te voorkomen kun je een diep bord op de bodem zetten en hier het water in gieten.

Vul het aquarium verder met kraanwater.

Stap 16: Plantjes en Decoratie Terugzetten

Haal de plantjes en de decoratie uit de emmer en zet ze in het aquarium.

Sluit de stekker(s) aan laat de pomp zijn werk doen. Zorg dat het water op temperatuur krijgt.

Stap 17: Vissen Laten Acclimatiseren

Plaats de vissen terug in het aquarium. Zorg dat je de eerste dagen weinig voer geeft en de verlichting nog niet aanzet.

Snel een verhuisbedrijf vinden?
Vraag Gratis Offertes Aan
binnen 2 minuten aangevraagd