Tips & Inspiratie

Gordijnen Kiezen Voor De Woonkamer

Gordijnen kiezen is een belangrijk aspect bij het inrichten van het interieur. Of het nu je woonkamer, slaapkamer, studie of eventueel keuken betreft.

Een gordijn kan een kamer maken of kraken. Bovendien is een gordijn niet enkel voor de aankleding maar hang je ook gordijnen op om praktische redenen.

Gordijn Kiezen Voor In De Living

Denk aan licht en het vasthouden van warmte of juist het afstoten van warmte. In dit artikel lees je stap-voor-stap hoe je het beste gordijnen kunt kiezen en kopen. In dit artikel focussen wij ons op het kiezen van gordijnen voor je woonkamer.

Doorschijnende Of Afgesloten Gordijnen Kiezen

Als je gordijnen gaat kiezen moet je de afweging maken of je veel licht de kamer in wilt laten schijnen of niet. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor dunne gordijnen (die zonlicht doorlaten) voor de woonkamer of voor een dikke gordijnstof die het licht blokken.

Lichtdoorlatende Gordijnen

Gordijnen Die Licht Doorlaten

Lichtafsluitende Gordijnen

Lichtafsluitende Gordijnen Kopen

Zonlicht En Gordijnen

Ook zonlicht is een belangrijk aspect bij het kiezen van gordijnen. Komt er direct zonlicht op de gordijnen te staan? Als dat het geval is kun je het beste voor niet al te kleurrijke en bonte gordijnen kiezen.

Zonlicht kan er namelijk voor zorgen dat je gordijnen gaan verkleuren door de tijd heen, zoals op de foto hieronder.

Gesleten Gordijnen

Gordijnen kunnen er ook voor zorgen dat scherp zonlicht niet naar binnen schijnt.

Als in de zomer de zon pal op je raam staat kan het fijn zijn om de hitte buiten te houden door de juiste gordijnen.

Warmte En Kou

Gordijnen kunnen er ook voor zorgen dat je de kou of warmte buiten houdt. Daarnaast kun je ook kiezen om voor gordijnen te kiezen die juist extra ventileren.

Dus bij het kiezen van de gordijnen en om precies te zijn, de gordijnstof is het belangrijk om na te denken over het doel van je gordijnen.

Wil je de warmte binnen houden en de kou buiten houden of juist vice versa?

Hieronder vind je de verschillende type stoffen die in gordijnen wordt gebruikt.

Gordijnstoffen Kiezen

Nadat je hebt besloten wat voor type gordijnen je wilt is het tijd om deze keuzes te matchen met de juiste gordijnstof.

Er zijn verschillende gordijnstoffen te krijgen. Zowel van natuurlijke vezels als van synthetisch materiaal. Hieronder vind je de meest voorkomende stoffen en de kenmerken van de gordijnstoffen.

Katoenen Gordijnen:

Gordijnen Van Katoen

Katoen laat relatief veel licht door. Dus als je de kamer wilt voorzien van wat extra zonlicht is een katoenen gordijn een goede keuze.  Een gordijn van katoen kun je ook redelijk goed schoon houden, wassen en slijt minder snel dan bijvoorbeeld synthetische gordijnstoffen.

Kijk wel goed op het label of je het mag wassen. Je kunt het daarnaast ook bij de wasserij inleveren om de katoenen gordijn te laten wassen.

Linnen Gordijnen:

Gordijnen Van Linnen Stof

Gordijnen van linnen laten iets minder licht door dan katoenen gordijnen. Linnen gordijnen slijten gemiddeld minder snel. Linnen gordijnstof is duurzaam en is ook de meest sterke onder de gordijnstoffen.

Linnen gordijnen zijn helaas niet geheel kreukvrij.

Wollen Gordijnen:

Wollen Gordijnen Kiezen

Wollen gordijnstof is dikker dus laat een minimale hoeveelheid licht binnen.

Wollen gordijnen kunnen ook wat vocht vasthouden en zijn brandvertragend. Helaas kunnen gordijnen van wol gaan vervilten.

Synthetische Gordijnen:

Synthetische Gordijnen

Synthetische gordijnstoffen kunnen gemaakt zijn van Polyester, Modal, Polyamide, Viscose, Acryl, en Acetaat vezels. Ze zijn makkelijker behandelbaar.

Helaas kunnen gordijnen met Modal, Viscose of Acetaat gaan kreukelen.

Het nadeel van synthetische gordijnstoffen is dat het minder natuurlijk aanvoelt. Gordijnen van katoen of van linnen geven een meer luchtige en natuurlijke indruk.

Motief Of Egale Kleur Gordijnen?

Naast het kiezen van het type gordijn is het tijd om naar de vormgeving te kijken. Past een egale kleur zoals rood het beste in het huidige interieur of past een motief beter?

Kijk goed of de gordijnen goed passen bij de rest. Als je een interieur hebt met veel kleurgebruik kun je kiezen om rust in de kamer te brengen door rustige egale gordijn te kiezen.

Gordijn Met Patroon Kiezen

Gordijnrails Of Gordijnroede?

Je kunt een gordijn op verschillende manieren ophangen. Je kunt er voor kiezen om een gordijn te kiezen welke aan een gordijnrails hangt, zoals op de foto hieronder.

Een gordijnrails is vaak direct bevestigt aan het plafond. Op deze manier laten de gordijnen minder licht van buiten binnen of van binnen naar buiten. Sommige gordijnrails hebben ook een bochtje, zodat ook de hoeken worden afgesloten.

Met een gordijnrails kun ook je makkelijker gordijnen over langere afstanden trekken door de wieltjes in de rails.

Een gordijnroede is een eenvoudigere manier van gordijnen ophangen. Een gordijnroede is een rechte stang die aan beide kanten van het raam bevestigd zit aan de muur, zoals op de foto.

Door ringen in het gordijnen (die om de buis zitten) kunnen de gordijnen open en dicht worden opgeschoven. Over het algemeen zijn gordijnrails makkelijker voor langere afstanden en sluiten ze goed af.

Maar met gordijnroedes heb je meer keuze qua designs. Denk bijvoorbeeld aan een houten gordijnroede.

Gordijnroede Kopen

Gordijnen In 1 Kleur

Gordijnen Zonder Of Met Plooien?

Je kunt voor egale gordijn kiezen. Daarnaast kun je ook kiezen voor een plooigordijn. Zie de foto hieronder voor een voorbeeld van een plooigordijn met een enkele plooi.

Enkele Plooigordijn Kopen

Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een plooigordijn met een dubbele plooi, ook wel vlinderplooi genoemd. Bekijk de foto hieronder voor een voorbeeld.

Vlinderplooi Gordijnen Op Roede

Lengte Van De Gordijnen

Lengtes van gordijnen kunnen veel doen met een kamer. Als je bijvoorbeeld de woonkamer hoger wilt laten lijken kun je het beste kiezen voor gordijnen die van de vloer tot aan het plafond reiken.

Verschillende Lengtes Gordijnen

Samenvatting – Gordijnen Kiezen Voor De Woonkamer

In het kort waar op je moet letten als je gordijnen gaat kiezen en kopen:

  • Kies of je doorschijnende gordijnen of juist licht afschermende gordijnen wilt;
  • Bekijk welke gordijnstof het beste past bij je keuze;
  • Maak een keuze qua vormgeving. Wil je een motief of een egale gordijn?;
  • Maak een keuze tussen een gordijnrails of een roede;
  • Bepaal de lengte van je gordijn. Een gordijn van het plafond tot aan de vloer zorgt er voor dat je kamer hoger lijkt.