Tips & Inspiratie

Houten Overkapping Aan Huis

Met een overkapping aan je huis heb je een perfecte overgang van je huis naar je tuin. Je hebt hiermee een ruimte waaronder je heerlijk kunt vertoeven wanneer het te warm is in je tuin. Je kunt met een oven terrasoverkapping beschut zitten tegen zowel zon als regen.

Maar voor welk hout moet ik kiezen en wat voor dakafwerking past bij mijn huis? Hieronder lees je meer over de verschillende soorten houten overkappingen.

Welke soorten hout heb je voor een houten overkapping?

Je hebt verschillende type houtsoorten met ieder een eigen karakter, duurzaamheid en prijsklasse. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten hout voor een overkapping aan je huis.

Wat is douglas hout?

Douglas is een naaldhoutsoort die zeer hard is en daardoor ook duurzaam. Douglas is eenvoudig te verwerken tot houten veranda of overkapping. Bovendien is deze houtsoort goed te schilderen of beitsen.

Het is misschien niet zo duurzaam als een overkapping van eikenhout maar is daardoor wel voordeliger. Douglas hout is gemiddeld 50% voordeliger dan eiken.

Douglas hout heeft een roze-achtige tint wat een warme uitstraling geeft. Door de jaren heen wordt het hout iets grijziger. Geïmpregneerd douglas hout is vaak iets donkerder van kleur.

Douglas hout is duurzaam, maar niet zo duurzaam als bijvoorbeeld eiken hout.

Eiken houten overkapping

Eikenhout is één van de meest duurzame houtsoorten. Doordat een overkapping in weer in en wind buiten staat moet het tegen een stootje kunnen. Eikenhout is uitermate geschikt als materiaal voor een buitenconstructie.

Eiken is helaas iets moeilijker te bewerken, waardoor het maken van een eiken overkapping arbeidsintensiever is. Voor een terrasoverkapping van eiken moet altijd RVS gebruikt worden. Dit komt door het hoge looizuurgehalte in eikenhout die metalen makkelijk aantast.

Omdat eiken erg duurzaam is, is het ook wat prijziger. Je betaalt bijvoorbeeld wel 50% meer voor eikenhout dan voor douglas. Maar daar staat natuurlijk tegenover dat je niet snel je overkapping hoeft te vervangen.

Geïmpregneerd vuren hout voor je overkapping

Vuren hout is één van de meest gebruikte houtsoorten in Nederland. Het is een voordelige houtsoort die makkelijk te verwerken is.

Vuren hout herken je aan de geelachtige soms bleke kleur. Vuren hout kun je niet onbewerkt buiten gebruiken.

Als het onbewerkt buiten staat gaat het al snel rotten. Vandaar dat vurenhout voor buiten gebruik geïmpregneerd wordt.

Geïmpregneerd grenen hout

Grenen hout is een andere houtsoort dat veel gebruikt wordt voor overkappingen. Het heeft gelige tint en vlammentekening wat het een unieke uitstraling geeft.

Grenen is een betaalbare houtsoort dat makkelijk te bewerken is. Helaas is het niet zo duurzaam als eikenhout en moet het geïmpregneerd worden om buiten te overleven.

Hoe gaat het impregneren van hout?

Om het hout te beschermen moet grenen en vuren geïmpregneerd worden. Dit kan op twee manieren.

Impregneer bad

Bij het impregneren van vuren en grenen wordt het hout in een bad met impregneermiddel gelegd. Impregneermiddel is niet te vergelijken met een laag beits, lak of ander soort coating. Het middel trekt diep in de vezels van het hout waardoor het beschermd wordt tegen weersinvloeden.

Vacuüm impregneren

Naast een impregneer bad heb je ook nog de vaccum impregneer techniek.

Bij deze methode wordt het hout in een ketel gelegd die vacuüm getrokken wordt. Hierna wordt er impregneermiddel in de ketel gepompt.

Door het vacuüm trekken komt het impregneermiddel diep in de vezels van het grenen of vuren hout.

Vacuüm geïmpregneerd vuren of grenen hout is duurzamer dan hout uit een impregneer bad.

Wat zijn de voordelen van een houten overkapping aan je huis?

Er zitten veel voordelen aan het plaatsen van een houten overkapping

1. Overschilderbaar: Hout moet je om de zoveel jaar schilderen voor een frisse uitstraling en houtrot tegen te gaan. Het is gelukkig relatief makkelijk om een houten overkapping (zelf) te schilderen.

2. Van het buitenleven genieten zonder te verbranden: Eén van de belangrijkste redenen voor een houten overkapping is natuurlijk het zonwerende effect. Met een overkapping kun je genieten van de warmte en frisse lucht zonder dat je direct zonnebrand hoeft te smeren.

3. Houdt de warmte meer buiten: Met een houten overkapping (met voldoende zonwering) schijnt de zon niet direct naar binnen, waardoor het minder snel warm wordt in huis. Het werkt niet zo goed als een airco, maar het helpt een beetje.

4. Beschermt tegen de regen: Je kunt als het regent rustig in de tuin blijven zitten als het gaat regenen. Als het dagen heet weer is geweest kun je met een verkoelend regenbuitje toch nog buiten zitten.

5. Tuinmeubilair: Je tuinmeubels blijven met een overkapping beter beschermd tegen de verschillende weersinvloeden. De meubels verkleuren niet door de zon of gaan niet rotten door neerslag. En je kunt ook de tuinkussens met een gerust hart een nachtje laten liggen.

Wat zijn de nadelen van een houten overkapping?

Er zijn ook een paar nadelen waar je rekening mee moet houden:

1. Onderhoud: Met kunststof of aluminium overkapping vraagt om minder onderhoud. Hout moet je toch om de zoveel jaar opnieuw schilderen en eventueel houtrot stoppen.

2. Duurzaamheid: Ondanks dat hout redelijk duurzaam is, zeker als je naar douglas hout kijkt is het niet zo duurzaam als andere materialen. Aluminium kan bijvoorbeeld bij goed onderhoud wel 50 jaar meegaan. Een houten overkapping is na 20 jaar wel aan vervanging toe.

3. Krimpen en uitzetten: Hout is een levend materiaal. Dit betekent dat het uit kan zetten en krimpen, naargelang de weersomstandigheden. Dit kan zorgen voor scheurtjes in het hout. Als je houten overkapping professioneel laat plaatsen is er weinig kans op problemen.

Wat is het verschil tussen een overkapping en een veranda?

Een houten overkapping lijkt sterk op een veranda. Maar er zijn verschillen:

  1. Een overkapping heeft nooit dichte wanden. Een veranda kan wel zijwanden hebben.
  2. Een veranda zit altijd aan een huis vastgemonteerd, een overkapping niet per se.
  3. Een veranda heeft een terrasvloer dat vaak dezelfde hoogte heeft als de vloer in huis.

Wat is het verschil tussen een overkapping en een pergola?

Ook een pergola is een optie om van een de tuin te genieten.

Maar wat is het verschil tussen een pergola en een houten overkapping dan?:

  1. Een pergola is een vrijstaande overkapping op 4 palen. Een overkapping wordt aan de gevel van het huis gemonteerd.
  2. Een pergola kan ook een overkapping zijn midden in de tuin over het tuinpad of werken als afscheiding.
  3. Een pergola wordt ook vaak gebruikt om plantjes (zoals klimop) of bloemen er tegenaan te laten groeien. Dit is minder gebruikelijk bij een houten terrasoverkapping.
  4. Een pergola heeft vaak een open dak, een dak van doek of lamellendak. Een overkapping is altijd dicht met eventueel transparante dakbedekking.

Welke soorten daken heb je voor een houten overkapping

Een belangrijk onderdeel van een overkapping is de bovenzijde. Wat komt er aan de bovenkant van de overkapping te zitten om jezelf en je huis te beschermen tegen de zon?

Hieronder vind je een greep uit het aanbod van houten overkapping daken.

Houten overkapping met stof

Een terrasoverkapping met een stoffen doek geeft een zomerse uitstraling. Helaas kan een doek minder tegen regen en andere weersinvloeden.

In sommige gevallen kun je het doek eraf halen aan het eind van de zomer van de terrasoverkapping halen.

Overkapping met pannen

Voor een overkapping echt te laten passen bij de rest van je huis kun je kiezen voor een pannendak. Het is wel prijziger, maar verlengd wel de levensduur van de overkapping.

Overkapping met bitumen(shingles)

Heb je overkapping met een licht hellend of plat dak? Dan kan een dakbedekking van bitumen bescherming bieden.

Bitumen kan minder goed tegen uv-straling en heeft daarom een laagje kiezels nodig.

Een andere optie is PVC dakfolie of EPDM dat niet beschadigd raakt door straling.

Overkapping met een transparant dak

Wil je meer licht op je terras, dan kun je een glazen dak of een dak van polycarbonaat of met plexiglas gebruiken.

Elk doorzichtig materiaal heeft zijn voor- en nadelen.

De warmte komt met glas, polycarbonaat of plexiglas wel sneller binnen. Het is daarom aan te raden om een zonwering zoals een screen op de overkapping te plaatsen.

Overkapping met zonnepanelen

Wellicht had je deze niet verwacht. Een houten overkapping met zonnepanelen als dakbedekking. Het is wel degelijk mogelijk.

De zon schijnt vele uren op het dak van de overkapping. Waarom dan niet van profiteren?

Een ander voordeel van een zonnepanelen dak op je overkapping is dat er genoeg ventilatie onder de panelen komt. Hierdoor is de opbrengst wat hoger. Helaas leveren de panelen als dak op een overkapping niet hetzelfde rendement als zonnepanelen op een normaal dak.

Je kunt naast zonnepanelen als dakbedekking, ook gewone panelen plaatsen op bijvoorbeeld een bitumen of pannen terrasoverkapping dak. Je houten terrasoverkapping moet natuurlijk wel het gewicht van de panelen kunnen dragen.

Heb je een vergunning nodig voor een houten overkapping?

Je kunt in Nederland in bijna alle gevallen vergunningsvrij een houten overkapping aan je huis laten monteren. Omdat een terrasoverkapping aan de achterkant van je huis staat bepaalt het niet het straatbeeld.

Er zijn wel uitzonderingen. In de volgende gevallen heb je wel een vergunning nodig:

  • Als de oppervlakte van de houten overkapping meer dan 30 m² beslaat.
  • Als de overkapping meer dan 50% van de tuin beslaat.

Ondanks dat het vaak vergunningsvrij plaatsen is, kun je wel het beste bij je gemeente navragen welke lokale wetgeving er bestaat wat betreft overkappingen.

Ook is het slim om even met je buren te overleggen voordat je de overkapping laat plaatsen.