Binnen Kruiden Kweken Voor Beginners
Verse kruiden gebruiken in je gerechten is heerlijk. Helemaal leuk is als die kruiden uit je eigen kruidentuintje komen.
Maar niet iedereen heeft plek in zijn tuintje of op het balkon. Gelukkig kun je ook kruiden kweken binnenshuis.
Lees hier hoe je stap-voor-stap je eigen kruiden, zoals basilicum en munt zelf kunt kweken zonder dat het veel ruimte in beslag hoeft te nemen.
- Voldoende Licht Om De Kruiden Te Laten Groeien
- Kruiden Kweken In De Juiste Temperatuur
- Kruidenbak Kopen Om In Huis Kruiden Te Kweken
- Kruidenplantjes Water Geven
- Potgrond Voor Kruidenplantjes Die Je Binnen Kweekt
- Zaad Of Plantje Kopen?
- Kruidenplantjes Uit De Supermarkt
- Kruiden Om Binnen Te Kweken
- Kruiden Drogen
- Kruiden Invriezen Om Langer Te Bewaren
Voldoende Licht Om De Kruiden Te Laten Groeien
Licht is belangrijk voor kruiden om goed te groeien en mooi te blijven. Probeer de kruidenplantjes zo te plaatsen dat ze zoveel mogelijk licht van buiten krijgen.
De beste plek is de vensterbank. De meeste mensen plaatsen hun kruidenplantjes in de vensterbank van de keuken. Zo kun je direct wat kruiden pakken als je deze nodig hebt voor in een maaltijd.
Ongeveer 5 uur daglicht op de plantjes is optimaal.
Let er wel op dat direct zonlicht in de zomer niet goed is voor kruidenplantjes omdat ze dan snel uitdrogen en verwelken.
Kruiden Kweken In De Juiste Temperatuur
De meeste kruiden kun je beste binnen kweken. Kruidenplantjes groeien dus goed bij een binnentemperatuur van tussen de 18 en 24 graden.
Met enkele uitschieters, denk aan enkele hete dagen in de zomer is het eenvoudig om de temperatuur in huis tussen de 18 en 24 graden te houden.
Zorg naast de juiste temperatuur in huis ook dat de plantjes niet langdurig op de tocht staan. Koudere lucht kan er voor zorgen dat je kruidenplantjes slecht groeien en verwelken.
Kruidenbak Kopen Om In Huis Kruiden Te Kweken
Je kunt een verzameling aan kleine bakjes en potjes in de vensterbank plaatjes. Maar het kan makkelijker.
Je kunt kruiden kweken binnen kweken in een kruidenbak. Hierin kun je jouw favoriete kruiden in laten groeien en blijft het overzichtelijk.
Er zijn verschillende soorten kruidenbakken verkrijgbaar. Hieronder vind je enkele voorbeelden van kruidenbakken om goedkoop je kruiden in bijvoorbeeld de keuken te kweken.
Kruiden Kweek Krat – €16,95
Nature vensterbankkweekset – €10,49
Kruidenplantjes Water Geven
Uiteraard hebben kruidenplantjes water nodig. Geef de kruidenplantjes dagelijks een beetje water.
Het is tijd om kruidenplantjes water te geven als de top van de potgrond droog is maar als je er een vinger in steekt het onder de oppervlakte nog vochtig aanvoelt.
Potgrond Voor Kruidenplantjes Die Je Binnen Kweekt
Net als de juiste hoeveelheid water is de juiste potgrond belangrijk voor kruidenplantjes. Je kunt het beste organische potgrond kopen om je kruiden in te laten groeien.
In de standaard potgrond kunnen extra stoffen aan toegevoegd zijn die geschikt voor bloemen en planten maar die je beter niet kunt gebruiken bij plantjes die je gaat consumeren.
Zaad Of Plantje Kopen?
Je kunt op twee manieren starten met het groeien van kruiden in de keuken of de vensterbank. Je kunt zaadjes planten of je kunt plantjes kopen die al wat zijn gegroeid.
Als je met zaadjes aan de slag gaat duurt het uiteraard langer voordat het tot volwaardige kruidenplantjes zijn.
Wil je sneller van je eigen kruiden genieten dan kun je beter een kruidenplantje kopen bij een tuincentrum.
Wil je lang gebruik maken van een plantje kun je deze beter niet in de supermarkt kopen…
Kruidenplantjes Uit De Supermarkt
Je kunt gerust een kruidenplantje uit de supermarkt mee naar huis nemen en gebruiken. Maar verwacht niet dat je lang van het kruidenplantje kunt genieten.
Waarschijnlijk heb je het al eens geprobeerd om een kruidenplantje zoals basilicum lang in leven te houden zonder succes. Dat ligt niet aan jouw groene vingers.
Kruidenplantjes die je in de supermarkt koopt worden binnen hele korte tijd klaargestoomd om in de supermarkt in volle bloei te staan. Omdat ze binnen een té korte tijd worden groot gebracht houden deze kruidenplantjes het niet lang vol.
De tijd van zaadje naar plantje is té snel waardoor het snel zal verpieteren in je vensterbank. De worteltjes hebben niet de kans gekregen om zich goed in de aarde door te dringen en de plant in leven te houden.
Je kunt ze wel voor een weekje gebruiken in je eten maar daarna zal het kruidenplantje snel verwelken zonder dat je er wat aan kunt doen.
Bron: http://motherboard.vice.com/nl/read/het-ligt-niet-aan-jou-dat-je-basilicumplanten-uit-de-supermarkt-altijd-doodgaan
Kruiden Om Binnen Te Kweken
Je kunt een verscheidenheid aan kruiden binnenshuis kweken. Hieronder vind je een lijst met de meest bekend en iets minder bekende kruiden om binnen te kweken en van te genieten.
Lees de gebruiksaanwijzing of vraag advies over hoe je de kruidenplantje moet planten en verzorgen.
Tuinkers: Tuinkers is één van de meest bekende kruiden om binnen te kweken. Het heeft een pittitge tot scherpe smaak en past heerlijk op een boterham met kaas.
Basilicum: Basilicum is een kruidenplantje wordt meestal eenjarig gebruikt maar je kunt het ook als vaste plant gebruiken. Basilicum kun je gebruiken om zelf pesto te maken.
Peterselie: Je kunt peterselie gebruiken om maaltijden te verrijken. Je kunt beter niet peterselie drogen omdat dan de smaak verloren gaat.
Je kunt bladpeterselie gebruiken in warme maaltijden omdat het niet zijn smaak verliest bij het verhitten. Krulpeterselie kun je het beste gebruiken in sauzen en kun je het beste niet verhitten.
(Wilde) Marjolein / Oregano: Marjolien ook wel oregano komt het beste tot haar recht als je het droogt. Je kunt marjolein goed combineren met basilicum en tijm en past in Griekse en Italiaanse gerechten.
Bieslook: Bieslook heeft een ui-achtige smaak. Je kunt een bieslookplantje kweken in de zon en half in de schaduw.
Je kunt het bieslookplantje ook als sierplantje gebruiken omdat er mooie paarse bloemen uit de bieslook tevoorschijn komen.
Munt: Muntplantjes ruiken sterk naar pepermunt. Je kunt munt vers gebruiken zoals in thee, maar je kunt het ook drogen en gebruiken als losse thee of in maaltijden.
Tijm: Je hebt meerdere soorten tijm. Er zijn eenjarige en meerjarige tijmplanten. Je kunt de bloemen van de tijmplant eten en gebruiken in bijvoorbeeld salades. Je kunt tijm goed drogen maar niet invriezen.
Koriander: Je kunt zowel de zaden als de bladeren gebruiken als smaakmaker. Je kunt koriander invriezen en drogen om het langer te bewaren. De smaak kan wel afnemen als je koriander droogt of invriest maar zo kun je er wel langer van genieten.
Rozemarijn: Rozemarijn heeft de geur van wierook en heeft een pittige smaak. Je kunt zowel de bloemetjes als de blaadjes gebruiken om gerechten te verrijken. Je kunt rozemarijn invriezen of drogen.
Kruiden Drogen
Om kruiden langer te bewaren kun je kruiden drogen door ze in de magnetron te leggen. Je kunt ze ook drogen in de oven of aan de lucht drogen maar met de magnetron gaat het drogen van kruiden het meest snel.
Je moet wel een bepaalde methode gebruiken zodat je de kruiden niet verpest.
Ga als volgt te werk.
Stap 1: Haal de blaadjes van de kruidenplant.
Stap 2: Leg een keukenpapier in de magnetron en strooi de blaadjes van kruidenplantjes er over heen.
Stap 3: Zet de magnetron aan op 4 minuten op 650 watt.
Als de kruiden eenmaal gedroogd zijn in de magnetron kun je ze het beste bewaren in cellofaan of aluminiumfolie. Zo kun je de kruiden bewaren in de koelkast voor ongeveer een week.
Kruiden Invriezen Om Langer Te Bewaren
Wil je het langer bewaren kun je kruiden ook invriezen. Je hebt enkel een ijsblokjesvorm en een schaar nodig.
Ga als volgt te werk.
Stap 1: Knip de blaadjes klein met een schaar.
Stap 2: Leg ze in de ijsblokjesvorm en giet er water overheen.
Stap 3: Zet de ijsblokjesvorm in de vriezer en vries de kruiden in om het op een later moment te gebruiken.