Tips & Inspiratie

Wastafel Kiezen

Het kan een lastige opgave zijn om een goede wastafel te kiezen. Je ziet verschillende soorten in verschillende vormen en kleuren, elk heeft zijn eigen manier van installeren en verschilt van de anderen.

Wat zijn de meest populaire soorten wastafels?

Wastafel, waskom en kraan kiezen

Waskom op tafel

Dit wordt beschouwd als een nieuw type badkamerwastafels. Het is een erg handige optie, vooral als je een aanrecht onder de wastafel wilt maken om bruikbare opslagruimte te bieden voor onder andere handdoeken en shampoos.

Een tafelwastafel wordt op een aanrechtblad geïnstalleerd alsof deze op een marmeren plank staat.

Er moet een gat in het blad zijn voor toevoer- en afvoeraansluitingen. Dit type is erg chique en slim. Kortom, dit is een stijlvolle wastafel.

De waskommen zijn verkrijgbaar in ronde, ovale en rechthoekige vormen. Het past in smalle badkamers omdat het niet veel ruimte inneemt.

Witte waskom op houten badkamermeubel

Wastafel met kast

Dit is een zeer praktische optie voor kleine badkamers, omdat je meer opbergruimte onder de wastafel hebt.

Wastafel aan de muur

Dit wordt gezien als een ouder type badkamerwastafel. Dit type wordt gebruikt als er niet genoeg ruimte is voor een aanrecht of kastje. De afvoeraansluiting is zichtbaar en direct verbonden met de buis.

Dit type heeft een groot voordeel. De leidingen zijn bereikbaar als er een verstopping is of iets gerepareerd moet worden.

Wastafel met lade

Hoekwastafel

Het is een briljante oplossing voor kleine ruimteproblemen. Het wordt meestal geïnstalleerd in een lege hoek van de badkamer.

Voor welk materiaal moet ik kiezen voor mijn wastafel?

Hier zijn de materialen waaruit bassins zijn gemaakt en hun korte kenmerken. Beslis zelf welke voor jou werkt.

Keramiek

Het is meestal wit, maar het kan ook worden gekleurd. Dergelijke wastafels zijn het meest effectief in klassiek ingerichte badkamers.

Keramiek is gemakkelijk schoon te houden, correct te gebruiken en duurzaam. Sommige modellen zijn bedekt met een coating die het schoonmaken gemakkelijker maakt.

Glas

Meestal is het gehard glas. Desalniettemin zijn dergelijke spoelbakken minder duurzaam dan keramische.

Steen

Vaak wordt de steen van binnen en van buiten gepolijst, of alleen van binnen. Dit zijn zeer zware wasbakken in de vorm van ovale, ronde of rechthoekige kommen die meestal op een blad zijn gemonteerd.

Conglomeraat

Dit materiaal is gemaakt van gemalen steen (marmer, dolomiet) gecombineerd met harsen. Dergelijke wasbakken zijn zeer duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Ze zijn lichter dan steen.

Wasbakken van conglomeraat hebben klassieke en meer uitgebreide vormen, soms zijn ze een holte in de top van een conglomeraat.

Uit hoeveel mensen bestaat het huishouden?

De keuze voor een wastafel hangt af van je wensen maar ook van de mogelijkheden in je badkamer. Maak je met meer mensen gebruik van de badkamer? Dan kan het handig zijn om twee wastafels te laten installeren.

Ook oogt het chic wanneer er twee wastafels aanwezig zijn in een badkamer.

Eén of twee waskommen?

Je kunt kiezen voor een enkele of dubbele wastafel. Een enkele wastafel bestaat uit één deel, een dubbele wastafel bestaat uit twee delen.

Bij een enkele wastafel heb je ook maar één afvoer, terwijl een dubbele wastafel twee aparte afvoeren heeft.

Welke kraan kies je?

Als je met wastafels en kommen bezig bent mag je de kranen niet vergeten.

Bij veel waskommen en tafels zit er standaard al een kraan bij. Gelukkig kun je vaak wel een ander soort kiezen die matched bij de waskom en interieur.

De keuze is groot. Je kunt kiezen voor verschillende materialen zoals:

  • RVS;
  • Chroom;
  • Koper.

Daarnaast zijn er verschillende modellen te koop. Denk aan:

Wandkranen

Je hoeft niet per se de kraan aan te sluiten op de waskom. Je kunt ook de waskraan aan de muur bevestigen, als dit technisch mogelijk is.

Kraan wegwerken in de wand

Eengreepsmengkraan

Dit is een simpele kraan, die handig in gebruik is. Door de hendel omhoog te zetten gaat het water stromen. Je kunt warm of koud water krijgen door de hendel naar links of rechts te duwen.

Eengreepsmengkraan voor eenvoudige bediening

Tweegreepskraan

Dit type kraan heeft een klassieke uitstraling. De kraan heeft twee knoppen waarmee je de toevoer van water en de temperatuur kunt regelen.

Tweegreepskraan