Dakkapel Aan De Binnenkant Aftimmeren + Afwerken

Op het moment dat je nieuwe dakkapel wordt geplaatst, wordt deze meteen aan de buitenkant afgetimmerd, zodat alles waterdicht is.

Maar hoe wordt de binnenzijde afgewerkt?

In deze gids lees je meer over de diverse manieren waarop je de binnenzijde van je dakkapel kunt laten afwerken.

Dakkapellen offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom een dakkapel aftimmeren en afwerken?

Bij het casco opleveren van je dakkapel – zonder aftimmering van de binnenkant – wordt alleen de buitenzijde afgetimmerd zodat deze wind- en waterdicht is. Hierbij wordt de aansluiting tussen het dak en de dakkapel met bijvoorbeeld lood afgesloten.

Er zijn verschillende redenen voor het aftimmeren van de binnenzijde van de dakkapel:

1. Mooie en nette aanblik: Natuurlijk wil je ook aan de binnenkant van een fraai ogende dakkapel genieten. Door het aftimmeren van een casco dakkapel kun je ruw timmerwerk, elektrische bedrading en isolatiemateriaal mooi laten wegwerken.

Door te kiezen voor een bepaald materiaal en een passende vormgeving, kun je de afwerking helemaal aanpassen aan de rest van je interieur.

2. Warmte binnenhouden: Bij het aftimmeren van de dakkapel kan deze ook meteen goed geïsoleerd worden.

Door isolatie houd je de warmte beter binnen en zal het woongenot in deze (slaap)kamer(s) worden verhoogd. Daarnaast zorgt de isolatie natuurlijk ook voor een besparing op je energierekening.

Bij sommige prefab dakkapellen zit de isolatie al verwerkt en hoeft er bij de afwerking geen isolatiemateriaal aangebracht te worden.

3. Verhoging van de levensduur: Door te kiezen voor een goede aftimmering en afwerking van je dakkapel, verhoog je de levensduur ervan. Een goede afwerking voorkomt namelijk dat de dakkapel last krijgt van vocht en ongedierte.

Onafgewerkte dakkapel

Vraag advies aan de dakkapel specialist over de afwerking. Vraag nú gratis dakkapel offertes aan.

Aftimmeren met gipsplaten of spaanplaten?

Voor het netjes wegwerken kun je bij het aftimmeren kiezen uit gips- of spaanplaten.

Voordelen van spaanplaten:

 • Spaanplaten zijn gemakkelijk aan te brengen ook in de lastige hoeken. Dit is erg handig wanneer je een dakkapel met aparte vormen hebt.
 • Dit type platen zijn goedkoper dan gipsplaten.

Nadelen van spaanplaten:

 • Spaanplaten hebben een stroef oppervlak waardoor ze moeilijker te schilderen zijn.

Voordelen van gipsplaten:

 • Gipsplaten kunnen gemakkelijk gestuct en/of geverfd worden.

Nadelen van gipsplaten:

 • Gipsplaten zijn iets duurder in aanschaf.
 • Deze platen zijn wat moeilijker toe te passen bij lastige hoeken en vormen in je dakkapel.
 • Heb je een dakkapel die recht is, zonder aparte vormen? Dan wordt vaak geadviseerd om te kiezen voor een afwerking met gipsplaten.

Binnenkant afgetimmerde dakkapel

Hoe wordt een prefab dakkapel afgewerkt?

Voor prefab dakkapellen geldt doorgaans dat ze aan de binnenzijde minimaal zijn afgewerkt.

Meestal zijn de volgende zaken nog niet aangebracht/afgewerkt:

 • Inbouwspots of de aansluitdozen hiervoor.
 • Elektriciteitsbuizen met daarin de bedrading.
 • Gipsplaten of andere afwerking op de binnenwanden en het plafond.
 • Vensterbanken.
 • De bediening van bijvoorbeeld de elektrische rolluiken wordt niet gemonteerd (maar wel getest).

De reden voor deze minimale afwerking bij een prefab dakkapel is dat je de binnenzijde geheel naar je eigen smaak door een vakman kunt laten afwerken.

Wanneer je bezig bent met een verbouwing/ vernieuwing van de rest van de bovenverdieping dan kun je de afwerking op alle kamers op dezelfde manier laten doorvoeren. Denk hierbij aan elektra, stuc– en schilderwerk.

Inbouwspots verlichting voor de dakkapel

Welke stappen worden doorlopen bij afwerking van de binnenzijde?

Het aftimmeren van een dakkapel kan volgens het volgende stappenplan gedaan worden:

De onderstaande stappen zijn om je een idee te geven. Niet elke afwerking gaat op dezelfde wijze.

1. Aftimmeren en isoleren: Om te beginnen worden het plafond en de zijkanten van de dakkapel afgetimmerd. Hierbij worden de platen aan de binnenzijde van de dakkapel bevestigd.

Dit zijn meestal gipsplaten, maar spaanplaten, multiplex of MDF-platen zijn ook mogelijk. Onder deze platen wordt er eventueel isolatiemateriaal aangebracht.

2. Afwerken van de dakkapel: Vervolgens worden de kozijnen geplaatst. Deze vormen een mooie overgang naar de binnenwand. Bij prefab zitten vaak de kozijnen al in de dakkapel en moet alleen nog het HR-glas worden geplaatst.

Indien gewenst wordt er een tussenwand geplaatst wanneer er een extra ruimte moet komen, bijvoorbeeld een extra slaapkamer of een extra opbergruimte.

Deze ruimtes hebben dan allemaal het voordeel van extra licht en ruimte die gewonnen is door plaatsing van de dakkapel.

3. Plaatsen van de vensterbank: Nadat de kozijnen zijn afgetimmerd, wordt de vensterbank op de juiste maat gezaagd zodat deze na plaatsing perfect aansluit. De vensterbank wordt bevestigd met een sterke kit.

4. De laatste afwerking: Wanneer alles is afgetimmerd kun je de platen laten stucen, verven of behangen. Kies je hierbij voor een lichte kleur dan lijkt de ruimte nog groter, zodat het voordeel van de ruimtewinst van je dakkapel nog verder wordt verhoogd.

Verder kun je de loze ruimtes onder het dak beter benutten door hier handige opbergvakken te maken.

Wat is een knieschot?

Een knieschot is een bouwkundig element van een hellend dak. Hiermee worden de staande balkjes bedoeld die van de vloer tot aan het schuine dak gemonteerd zijn, al dan niet afgewerkt met plaatmateriaal. Dit knieschot bevindt zich meestal rond een hoogte van 1 meter.

Knieschot bij dakkapel

Knieschot alleen bij een sporenkap

Vrijwel elke moderne sporenkap (ook wel klapdak genoemd) heeft een knieschot.

Dit wordt ook wel constructief knieschot genoemd. Met constructief wordt bedoeld dat het knieschot een functie heeft bij het ondersteunen van de kap van de woning. Zou het knieschot niet aanwezig zijn dan bestaat het gevaar dat de kap kan inzakken.

Een gordingenkap heeft nooit een knieschot want hier zijn het de houten balken (die van muur tot muur, van links naar rechts zijn aangebracht) die het dak dragend maken.

Knieschot onder de vensterbank

Bij een sporenkap wordt de dakkapel op het bestaande knieschot gebouwd of de dakkapel wordt wat naar voren gezet waardoor je ruimte wint.

Dit laatste moet uiteraard wel heel zorgvuldig gebeuren want je haalt in dit geval niet alleen een bouwkundig element weg, maar je plaatst er bovendien ook nog een zware, grote dakkapel die voor extra krachten op de constructie zorgt.

Kastjes onder de vensterbank

In plaats van knieschotten kun je het nog mooier afwerken met kastjes of lades onder de vensterbank. Ook aan de zijwanden onder het dakkapel kun je kastjes op maat laten maken.

Laat je casco dakkapel netjes afwerken. Vraag naar de mogelijkheden bij je dakkapel specialist. Vraag vrijblijvend en kosteloos offertes aan.

Verlichting bij de dakkapel

Via de ramen van je dakkapel komt er overdag veel meer daglicht je huis binnen. Maar natuurlijk wil je ook ’s avonds voldoende licht in deze ruimte zodat je hier kunt werken of ontspannen.

Door moderne inbouwspotjes in het plafond te laten plaatsen, ontstaat er een sfeervolle verlichting die je naar wens kunt dimmen. Bovendien zijn deze inbouwspotjes ook nog eens energiezuinig.

Met de juiste verlichting is je dakkapel helemaal af en kun je er nog meer van genieten.

Wat kost het afwerken van een dakkapel?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor het aftimmeren en afwerken van de binnenzijde van een dakkapel. De kosten zijn inclusief arbeid, prijzen voor de materialen en de btw.

Breedte Nieuw aluminium dakkapel
Binnenzijde aftimmeren €300 - €600
Vensterbank plaatsen €50 per meter
Gipsplaten plaatsen €60 per m²
Elektriciteit + inbouwspots €150 per 3 stuks
Knieschotten plaatsen €45 per meter
Kast op maat €900

Offertes aanvragen bij dakkapel specialisten

Wil je een nieuwe dakkapel laten plaatsen, of je reeds geplaatste dakkapel van binnen mooi laten afwerken?

Vraag bij dakkapel specialisten offertes aan. Gratis + vrijblijvend.

Maak een goede prijsvergelijking en voorkom je dat je teveel betaalt.

Vergelijkbare berichten