Kunststof Dakkapel Plaatsen > Prijzen + 7 Voordelen <

Dakkapellen die (deels) gemaakt zijn van kunststof zijn erg populair. En dat heeft natuurlijk zijn redenen. Kunststof heeft als materiaal namelijk een aantal aantrekkelijke voordelen die het zeer geschikt maakt om te verwerken in een dakkapel.

In dit artikel lees je welke mogelijkheden er zijn op het gebied van kunststof dakkapellen, wat de voor- en nadelen zijn en welke alternatieven er zijn voor een kunststof dakkapel.

Dakkapellen offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een kunststof dakkapel?

Hoewel de benaming kunststof dakkapel anders doet vermoeden, bestaat dit soort dakkapel niet alleen maar uit kunststof. Doorgaans bestaat de basisconstructie uit hout dat bekleed wordt met kunststof.

De verschillende onderdelen zijn van kunststof:

De kunststof bekleding wordt door verlijming aangebracht op het houten frame. Hierdoor is er geen tot vrijwel geen bevestigingsmateriaal te zien aan de buitenzijde en oogt de kunststofbekleding erg modern en strak.

Wat is een kunststof dakkapel?

Bron foto: climaxwindows.co.uk

Kies ook voor een duurzaam dakkapel met kunststof bekleding. Vraag hier gratis offertes aan.

Wat is de prijs van een kunststof dakkapel?

Hieronder zie je gemiddelde kosten voor de plaatsing van een prefab dakkapel (met Trespa of Keralit bekleding) in casco oplevering. (Over Keralit en Trespa, lees je meer onder het volgende kopjes ‘Trespa‘ en ‘Keralit‘.)

De onderstaande gemiddelde kosten zijn inclusief plaatsing, de prijs voor het dakkapel zelf en de 21% btw.

Wil je een eerst je oude dakkapel laten verwijderen, dan kost het slopen en afvoeren gemiddeld €1.100 extra. Deze kosten zie je ook terug in het overzicht hieronder.

Breedte Nieuw
Trespa
Oude dakkapel
vervangen door
Trespa
Nieuw
Keralit
Oude dakkapel
vervangen door
Keralit
150 cm
breed
€4.500 €5.600 €4.700 €5.800
250 cm
breed
€5.100 €6.200 €5.450 €6.550
350 cm
breed
€5.850 €6.950 €6.200 €7.300
450 cm
breed
€6.700 €7.800 €7.300 €8.400
550 cm
breed
€7.750 €8.850 €8.000 €9.100
650 cm
breed
€8.185 €9.285 €8.530 €9.630

Trespa

Trespa is één van de meest bekende soorten kunststof plaatwerk voor dakkapellen. De officiële benaming is eigenlijk HPL, dit staat voor High Pressure Laminate platen. Trespa is de merknaam voor HPL en wordt in de volksmond het meest gebruikt.

Trespa is een plaat, die behalve uit kunststof ook uit natuurlijke materialen bestaat:

 • Trespa is een massieve plaat, die opgebouwd is uit allemaal verschillende laagjes.
 • Hierbij is de binnenkant gemaakt van houtvezels die geïmpregneerd zijn met zogenaamd ‘fenolhars’.
 • Deze vezels worden samengeperst onder invloed van hoge druk en een hoge temperatuur.
 • De buitenste lagen van de Trespa platen bevatten een ondoordringbare kunststof toplaag. Dit maakt Trespa zeer geschikt voor een kunststof dakkapel van een hoogwaardige kwaliteit.

Wat is Trespa kunststof bekleding?

Bron foto: hpl-shop.nl

Voordelen van Trespa

Door de bijzondere samenstelling hebben

Trespa platen een aantal kenmerken die ze positief onderscheidt van andere kunststof platen:

 • Trespa platen zijn erg stevig en relatief zwaar, waardoor ze vrijwel niet kunnen buigen of breken.
 • Trespa is een buitengewoon duurzaam materiaal dat nauwelijks gevoelig is voor weersomstandigheden zoals neerslag, uv-straling, wind en temperatuurverschillen.
 • Met Trespa kun je kiezen uit heel veel verschillende kleuren.
 • Iets voordeliger dan Keralit.
 • Ook heb je de keus uit veel verschillende uitvoeringen. Zo kun je onder andere kiezen voor een metaallook, een houtlook of een steenlook.

Keralit

Keralit is een andere veelgebruikte kunststof voor het bekleden van dakkapellen. Het ziet er aan de buitenkant uit als hout. Het basismateriaal is gemaakt van het gepatenteerde Fiberyl®. Fiberyl® is onder andere vervaardigd van gerecyclede kunststoffen met glasvezel.

Keralit is een wat ruwer materiaal dan Trespa. Ook Keralit is stevig en zeer kleurvast.

Keralit wordt in de bouw veel toegepast in plaats van hout. Kies je voor Keralit dan ziet je dakkapel er uit als hout, maar profiteer je van de onderhoudsarme eigenschappen van kunststof.

Wat is Keralit kunststof bekleding?

Bron foto: gevelprofi.nl

Voordelen van Keralit

 • Keralit is een milieuvriendelijk dat uit gerecycled materiaal bestaat.
 • Qua uitstraling is Keralit nauwelijks van echt hout te onderscheiden.

Prefab en maatwerk

Je kunt een kunststof dakkapel op twee manieren plaatsen.

Prefab: Prefab is tegenwoordig de meest gekozen vorm. Hierbij wordt de kunststof dakkapel in de fabriek in elkaar gezet. De prefab wordt kant-en-klaar, meestal binnen 1 dag op je dak gezet. De kosten zijn lager dan maatwerk en de overlast is ook minder.

Maatwerk: Hierbij wordt de dakkapel stap-voor-stap opgebouwd. Voor een maatwerk kapel wordt gekozen als de dakkapel een afwijkende vorm of afmetingen heeft. Een op maat gemaakte dakkapel duurt 3 dagen tot wel een week om op te bouwen.

Kunststof dakkapel in verschillende vormen

Een standaard dakkapel heeft een plat dak en is prefab. Maar er zijn nog andere vormen mogelijk.

Schuin dak: Een dakkapel met een schuin dak zie je ook regelmatig op de Nederlandse daken. Een schuine dakkapel heeft als voordeel dat het mooi aansluit op de rest van je dak. Een pannendak loopt mooi door in op het dakkapeldak. Een schuin dak is een veel gevallen maatwerk.

Nokverhogend: Wil je extra ruimte in huis? Dan helpt een nokverhogende dakkapel. Hierbij wordt de constructie bovenop je dak geplaatst en ontstaat er een hogere nok en dus meer ruimte. Je kunt kiezen voor een enkelzijdige of dubbelzijdige kunststof nokverhogende dakkapel.

Hoekddakkapel: Zoals de naam al zegt komt dit type dakkapel op een hoek te zitten. Zo krijg je extra veel ruimte en licht op de verdieping waar het kunststof hoekdakkapel is geplaatst. Een hoekdakkapel is nagenoeg altijd maatwerk.

Dubbele dakkapel: Ook meerdere dakkapel is natuurlijk mogelijk om meer licht en ruimte te creëren. Je kunt dubbele of driedubbele dakkapellen naast elkaar of boven elkaar laten plaatsen. Ook het delen van een dakkapel met de buren is mogelijk.

Wat zijn de voordelen van een kunststof dakkapel?

Kunststof dakkapellen hebben in hun algemeenheid de volgende voordelen:

1. Onderhoudsarm: Het materiaal vraagt weinig onderhoud. Je hoeft dus gelukkig niet vaak het dak op om werkzaamheden uit te voeren aan je dakkapel. Af en toe schoonmaken is voldoende om je dakkapel in een nette en goede staat te houden.

2. Lange levensduur: Kunststof dakkapellen gaan zeer lang mee. De gemiddelde levensduur is 50 jaar, maar een stuk langer is zeker ook geen uitzondering. Investeren in een kunststof dakkapel is dus een goede keuze, je hebt er voor een hele lange tijd plezier van.

3. Ook verkrijgbaar in houtlook: Houd je meer van de warme, natuurlijke uitstraling van hout? In dat geval kun je kiezen voor kunststof met een houtnerfstructuur. Dit is vrijwel niet meer van echt hout te onderscheiden. Zo geniet je van de aanblik van hout en profiteer je van de voordelen van kunststof.

4. Goed isolerend: Kunststof is als materiaal goed isolerend. Met een kunststof dakkapel kun je de isolatiewaarde van je huis verhogen. Zo houd je de warmte goed binnen op de zolder of slaapkamer en hoef je minder te stoken, waardoor je op de energiekosten bespaart.

5. Weerbestendig en kleurvast materiaal: Kunststof is goed bestand tegen alle verschillende weersomstandigheden. Ook zal de kleur bij de huidige kunststof soorten vrijwel niet aangetast worden door de zon.

6. Duurzame, milieuvriendelijke keuze: Kunststof bestaat uit recyclebare bestanddelen die dus opnieuw gebruikt kunnen worden aan het einde van de levensduur van de dakkapel.

7. Heel veel keuzemogelijkheden: Op het gebied van kleur en structuur is er heel wat te kiezen bij kunststof. Zo is er voor elk type woning en voor elke smaak wel wat te vinden.

Kies ook voor een voordelige dakkapel van kunststof. Vraag nú gratis en vrijblijvend dakkapel offertes aan.

Wat zijn de nadelen van een kunststof dakkapel?

Duurder in aanschaf: Het is duurder dan een houten dakkapel. Hier staat echter wel het voordeel van een langere levensduur en weinig onderhoud tegenover.

Kleur is niet te veranderen: Kunststof kun je niet (makkelijk) schilderen. Heb je eenmaal voor een bepaalde kleur dakkapel gekozen dan zit je hier aan vast.

Lastig te bewerken: Mocht er onverhoopt toch schade ontstaan aan je dakkapel, bijvoorbeeld door een flinke storm, dan is kunststof wel lastiger te repareren dan hout. Reparaties zullen dan ook vaak wat duurder uitpakken.

Gebrek aan authentieke uitstraling: Dit is een nadeel wat tegenwoordig eigenlijk niet meer geldt. Vroeger was er veel minder keuze in kunststof en vond men dat het uitstraling miste door het gladde oppervlak.

Tegenwoordig kan er ook voor bijvoorbeeld houtstructuur worden gekozen en zijn er nog veel meer andere mogelijkheden. Zo kun je in principe kiezen voor elke gewenste uitstraling.

Wat is het verschil tussen een polyester en een kunststof dakkapel?

Polyester is ook een soort kunststof, maar verschilt toch van kunststof dakkapellen.

Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

 • Een polyester dakkapel bestaat geheel uit polyester. Een kunststof dakkapel heeft doorgaans een houten basisconstructie die met kunststof is bekleed. Een kunststof dakkapel is hierdoor goedkoper dan een polyester dakkapel.
 • Een polyester dakkapel bestaat uit één deel. Dit type dakkapel wordt in de fabriek in een mal gegoten. Het resultaat is een dakkapel die volledig uit polyester bestaat en die geheel naadloos is.

Hier lees je meer over polyester dakkapellen.

Alternatieven voor een kunststof dakkapel

Behalve voor kunststof kun je voor je dakkapel ook kiezen uit de volgende materialen:

Houten dakkapel: Met een dakkapel van hout ben je het meest voordelig uit. Verder heeft een houten dakkapel een mooie natuurlijke uitstraling.

Hout is bovendien een duurzaam en sterk materiaal dat je gemakkelijk kunt bewerken. Hier staat tegenover dat houten dakkapellen wel meer onderhoud nodig hebben en periodiek geschilderd moeten worden.

Zinken dakkapel: Een zinken dakkapel is een dakkapel met een houten constructie die bekleed is met zink. Met een zinken dakkapel geniet je van een lange levensduur en hoef je weinig tot geen onderhoud aan je dakkapel te plegen.

Ook is zink zeer goed bestand tegen weersinvloeden.

Aluminium dakkapel: Aluminium is een zeer duurzaam materiaal dat bij verschillende vormen dakkapellen verwerkt kan worden. Ook een aluminium (alu) dakkapel heeft een basisconstructie van hout, net als bij een kunststof of zinken dakkapel. De bekleding bestaat uit aluminium.

Polyester dakkapel: Een polyester dakkapel heeft geen houten basisconstructie maar bestaat volledig uit polyester. Het is een complete kunststof dakkapel.

Doordat deze uit één deel polyester bestaat, is er sprake van een naadloze constructie die hierdoor lekvrij is.

Offertes aanvragen bij dakkapel specialisten

Wil je ook graag investeren in een mooie dakkapel die om weinig onderhoud vraagt?

Vraag hieronder bij meerdere specialisten dakkapel offertes aan. Gratis + vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten